Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 161, 162, 163, 164, 165
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
HCL написа:

1. Комфорт - качваш се в климатизирана кола на 20 градуса, това и зиме и лете. Независимо къде си паркирал.
2. Спортно каране - това трябва да го изпита човек, но като натиснеш на iХ3-ката педала на 100км и отиваш на 180 преди да си се усетил. Освен това по-ниския и равномерно разпределен център на тежестта на батерията си се държи много по-стабилно в завоите.

Ставаш за говорител на ЦК на БКП.

https://www.youtube.com/watch?v=UuX0wu3idJg
Имаше още 1 видео дето теслата на 5-тото ускорение светна като коледна елха и се ограничи на 100 км/ч.
Тези киловати дето ги имаш са за някакви секунди. След това си прегрял. Докато ДВГ-то може да си дава пълната мощност продължително време без проблем.
А за климатизирана кола в студа - трябва да си свързан с АЕЦ-а с 50 квадрата кабел. Да не говорим, че термопомпата зимата хич я няма.
А за центъра на тежестта - защо да не возиш още 1 тон батерии, ей така, за забавление. После в завоя тоя 1 тон те прави толкоз стабилен, че завоя идва а ти си продължаваш направо. Пак се кефи колко ти е ниско центъра на тежестта.

Тая пропаганда я разправяй на някой дето току що каца от марс.

Нед Юли 05, 2026 10:36 pm
Профил

А за тесли изобщо няма да говорим, какъв център на тежеста, той камиона се държи по -стабилно хем е 40 см над пътя и е 3.5 тона :) BMW-то предполагам в много отношения е по-измислено, но някои базови ограничения няма как да ги преодолееш, на първо място капацитета на батерията, тя дори и 1/3 от мощността на двигателя не може да устиска в дългосрочен период, говорим за тия дето са с по 5-600 kW двигатели, отделно, дори да не прегрее колко ще изкара давайки 200 kW ... 30 мин ... 20 мин ... сега аудито просто няма как да го карам да дава 500 коня постоянно, но поддържайки около 200 си яде едни 200 коня. Обаче баба алфа съм я държал на макс с часове, като тръгна София - Бургас. Това за електричка няма да е постижимо скоро, проста физика, трбява някаква огромна промяна в батериите за да могат да съхранят нужната за това енергия та и да могат да я отдадат .. за момента варианта може би е тесла трък, отзад товариш един газотурбинен CAT 200-300 kW ... ама ще трябва да направиш и бейпас на батерията някакъв щото иначе ток ще има ама тя ще прегрее :)
Та електриките сигурно имат предимство, но спортното каране определено не е сред тях, може да имат мощност но само това, имат я за много кратко време.
Преди 20 години щях да ти кажа че заради това няма да си взема електричка, в момента карам сранвително спокойно, особено тук в САЩ с камиона съм като дядо, сега с аудито е друго, есента не знам колко снимки ми щракнаха французите, хем се насилвах да внимавам, ама так и не им запомних камерите а то с него 190 не се усещат кога си ги стигнал ... но вече рядко карам с над 180, но дори съм склонен да кажа че и 160 е биваща скорост за европа, та оставяме скоростта и рали изживяванията извън критериите.
Мен ме мъчи зареждането, защото и с нормално каране е проблем- за мен. Тук с енапълни с електрически камиончета за разнос, амазон, пощаджии .... не съм видял ни едно закъсало, като караш по маршрут не го мсилиш много. Сега HCL пише , че колата сама си планирала .. е те заради това не искам да видя такова нещо. Не мога да опиша ненавистта, яростта и злобата която изпитвам към всичко което се опитва да ме планира, а зне сикам да спирам когато тя иска, аз искам да спирам когато аз искам. Тука преди 2-3 седмици един НЕСТ нето с еправеше на много умен го изкормих с голи ръце в 6 сутринта, и като кажа изкормих го изкормих, само дето не го хапах ... същото ще се случи и с електричка която реши че трябва да спира да се зарежда, ще я убия на място ... не искам да планирам неща които не ме вълнуват, ама кога да зареждам, ама къде, ама ще има ли .... ако щеш вярвай но ми избива пяна само докато го пиша, ако ми се случи не знам как ще го преживея.
За мен това е най-сериозния проблем на електричките, все още са тамагочита негодни за реалния свят, това за мен, не карам никой да споделя моето мнение. Аз имам такова отношение към всичко, трябва да работи и да не го мислиш, камиона най-мерадва факта че не врещи за обслужване, може да не съм му сменил маслото 15 хил мили и не казва нищо, мълчи си, като му го сменя ще му го сменя, ако умре умре. Едно време баба алфа и слогувах ... в разумните за мен граници, сменяхме малсото на време въпреки че то с нея няма особенна нужда, тя си гори по 0.5/1000 реално винаги беше с ново масло, но и бях свикнал на 10-12 хил карам я във ванто, сменят масло, накладки, ако трябва дискове, сменях накладки по-често от масло но нея много я мъчех, и горе долу това и беше грижата, веднъж на 3-4 месеца да посети ванто за ден .. но вече дори и за толкова нямам нерви и желание. Иксам неща които да не ги мисля изобщо, и планиране на спирането и зареждането за мен е опция невъзможна, аз като тръгна за вегас или ЛА с колата дори хотелите ги планирам 2 часа преди да спра да спя, понякога няма и толкова, просто спирам някъде, а за зареждане и дума не може да става.

Нед Юли 05, 2026 11:18 pm
Профил

Тони, просто покарай...
За прегряване няма кола, която да не може да прегрява. Ако не прегрява значи нещо не й сметнато както трябва. Когато максималната ти скорост е примерно 200 трябва да може да се качиш в началото на аутобана и да караш до края с 200 без да ти прегрее. Това си важи за всяка една кола, независимо от задвижването.
Сега ако почнеш газ-спирачки съвсем нормално е да прегрее. Както казах всяка една кола ще прегрее, като изключим състезателните естествено. При повечето ти просто няма да го забележиш. В случая с теслАта просто ти го показва, затова и го знаеш. Но "прегряването" не й пречи да продължи да си кара с 250 км/ч. Просто мощността се ограничава и ускорява по-бавно, но то "по-бавно" е относително понятие. По-бавно от какво? Повечето коли изобщо не могат да ускоряват над 200 даже и да не са прегрети. Тъй че това да ти е проблемът.
Сега може по-справедливо е да се специфицира както Порше. Там колата да кажем ти се води 500 коня и ти ги гарантират и нямаш прегрявания. Обаче казват имаме "бууст" от 100 и колко коня, но бууста е под условие. Ако прегрее нямаш бууст и си оставаш само на скромните 500 коня или там колкото са. И страдаш ;-)
С асистентите нещата са малко по-сложни. Планирането не е проблем. Като не искаш не го пускаш и толкоз. То не е като разните досадни асистенти всеки път изрично трябва да ги спираш, а някои и не могат да се спират. Проблемите в общия случай са в два аспекта. Единият е качеството. При по-ниския клас коли, асистентите се шашкат, правят глупости и често повече пречат, отколкото помагат. Вторият аспект е дали работят както очакваш. Работата е там, че различните хора имат различни очаквания. Няма как да се угоди на всички. Още повече, че много от технологиите тепърва навлизат и се променят според усещането и реакциите на хората. Примерно на дълъг път аз също предпочитам сам да си планирам, защото въпросът не е къде ще спреш да заредиш, а къде ти ще седнеш да хапнеш. Аз мразя крайпътни заведения и у нас и навсякъде. Ако е за кафе може и на пътя, обаче ядене и пиене в никакъв случай. Смятам че е грях да пътуваш в разни държави и да не им опиташ истинската кухня. Примерно да минеш през Унгария и да хапнеш един гулаш, или през Румъния и да не изядеш една мамалига. Между другото на 60 км от Силистра в едно малко село има такъв ресторант, че те връща в детството. Ако някой минава от там ще дам координати. Приемат само кеш, обаче си струва отвсякъде. Порциите са меко казано огромни. Поръчах си мамалига естествено... но гарнитурата към нея беше към кило мръвки и отделно трушия, овче сирене и какво ли не.
Колата няма как да ги знае тия работи ;-) Тесла май имат опция да си направиш меню, обаче там Тесларов просто печели от реклами, а то ако гледаш рекламите... Така че планировки не използвам, въпреки че не е лошо като дадеш дестинация да ти показва с колко батерия или бензин се предполага че ще стигнеш. Не за друго, ами да не ти си налага ти да правиш сметки от сорта до там са еди-колко си километра, с колко ще стигна, ще имам да обиколя напред-назад, няма ли да има, трябва ли да зареждам и т.н. Другото което пак не е лошо, там като намалее батерията или километрите да има една нотификация. И ако цъкнеш да ти покаже най-близките станции или бензиностанции. Пак говорим за дълъг път и в случай че не познаваш региона. Не че вече в повечето държави няма пътни знаци за бензиностации и за зарядни. Но има и държави, в които не може да разчиташ че ще срещнеш такъв знак. Още повече, че ако не е буквално на пътя или магистралата, а се слиза няколко стотин метра. Така че вместо да следиш кое колко ти остава, може да си караш без да мислиш и да разчиташ на колата да си прецени кога трябва да ти направи оферта и списъче. Пък ти ако искаш приемай, ако не искаш не приемай. Но се опасявам, че ако не погледнеш ще ти се наложи да мислиш... а ти май не искаше да мислиш. Затова казвам, че с новите технологиите е сложно - хем не искаш така, хем не искаш иначе. Няма угодия!

Пон Юли 06, 2026 12:51 pm
Профил

Знаци за бензиностанции ....то дори в нашето село ги има само на големите интерстейт, а в Мексико най-вероятно дори не са ги и сънували, защото никъде не съм видял :) Но нали за тая цел има gps, а и в крайна сметка къде е приключенския дух, как иначе ще те изядат местните ...не съм много убеден колко дълго ще караш теслата с 200 нямам как и да пробвам тука, но имам едни клиенти ..няма и 2 часа от тука, и не се е случило да идват насам и да не търсят станция, явно не зареждат пред офиса иначе все за 300 мили ще има ток ...

Пон Юли 06, 2026 3:37 pm
Профил

Ами да ти кажа в Румъния примерно знаците вършат повече работа от gps-a. Просто много строят. Говорех с един и той ми обяснява как преди година на това място е имало само един Кауфланд, а сега имаше сигурно 10-на големи магазина и огромни паркинги. Влизаш в комплекса и навигацията ти казва завий насам, ама то насам еднопосочно. Няма как да завиеш. Картите не отговарят на реалността и навигацията откача, почва да преизчислява и да те върти в кръг.
Иначе, евала знаци са сложили навсякъде. Движиш се и знаеш на следващата отбивка дали има тоалетна, кафенце, бензин, ток и т.н. Стандартни знаци, не като у нас билбордове с реклами на кой каквото му е скимнало и сложени където им е паднало...

Пон Юли 06, 2026 4:42 pm
Профил
Аватар

https://www.facebook.com/share/r/18XPAFqMte/

Пет Юли 17, 2026 6:42 pm
Профил
Аватар

не разбрах много добре...
това е пач на електрическия двигател, заменяш го с бензинов до следващия преглед?
сам, зад блока. и всяка домакиня може да го направи сама, докато вари фетучини.
ремонтни комплекти ще се продават в карфур, на щанда за домакини - кофи, метли, мопове и ... бензинови двигатели за фиатчета?

Съб Юли 18, 2026 6:01 am
Профил
Аватар

Заменяш, минаваш на инспекция, не минаваш - оправяш каквото има. Минаваш - караш. Минаваш на последващ технически преглед когато е нужно. Пазиш си стария двигател ако си разочарован и двигателя е бил наред (иначе го продаваш във форума :) на бензиновите фенове). Не е евтино, нито пък идеално - но има "дихатели".

Да видиш като излезе кит за Пасат-а...

Между другото дизеловата Пента MD5 така си остана неработеща на лодката, но малкия (вече по-висок от мене) се научи да я изкарва и прибира от пристанището с малкия извънбордов електромотор. После са платната. Та ако има възможност да сложа електричка на мястото на дизела, ще го изкъртя с удоволствие. Няма масла, нафти, мизерии и т.н.

п.с. абе ти какво против имаш домакините да си оправят фиатчетата в свободното време? да не си против еманципацията :)

Съб Юли 18, 2026 9:55 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Половината от чара на тея лодки е в характерния звук от едноцилиндровия четиритактов двигател '...Пух..пух...пух..пух..." ,
ама ти си знаеш.
Айде оправяйте я, че гледай какви плавания правят хората, тея канали са ги проправяли шведските военни навремето, за да не 'дежурят' по казармите,
като се замисли човек за българските пътища...
Шведските плавателни канали https://www.youtube.com/watch?v=uwpShoDmwtA

Съб Юли 18, 2026 10:52 am
Профил
Аватар

Лодката е платноходка. Никакви чарове, двигател има заради застраховката и илизане/влизанв в пристанището. Ония с чаровете са дървени моторници, но там парите са за богати пенсионери.

Тук ситуацията е "На харизан кон, зъбите не се гледат". До Гота (Йота канал) няма да стигне, обикалянето на островите е напълно достатъчно и обучаващо.

Съб Юли 18, 2026 12:22 pm
Профил
Аватар

https://www.facebook.com/share/r/1VGjDTAkp9/

Съб Юли 25, 2026 12:57 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
https://www.facebook.com/share/r/1VGjDTAkp9/

Кви са тия идиоти? 8O

Съб Юли 25, 2026 6:28 pm
Профил

https://autobild.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b4% ... 7wT-Xlg2Cw

Съб Юли 25, 2026 9:17 pm
Профил
Аватар

До 2028 г. има много време. Дотогава я камилата, я електромера...

Съб Юли 25, 2026 10:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 161, 162, 163, 164, 165