Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Li-ion <-> "PowerSupply" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
От 9:00. Обади ми се!

Нед Окт 22, 2006 5:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Непременно ще те потърся, ако имаш предвид пък за по gsm-a -> нямам ти го ;-) :-)

Нед Окт 22, 2006 5:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
Утре взимам батерия и пред мен стои дилемата -> да си правя зарядно за батерията или да си правя захранване за телефона :-)
Поне докато го флашна.
Защото като е скапан софтуера и не зарежда батерията (въпреки вкл. зарядното към телефона).

99% - няма да знам капацитета на новата батерия - щото е куче, а при li-ion при презаряд следва БУМ !!!

Затова исках да направя захранващо за GSM-a.

бате - от колко отваря утре Electroninvest :P :-)

За да зареждаш батерията не ти трябва да и знаеш капацитета, а максималното напрежение на заряд. А ако не го знаеш просто я зареждаш до 4.1V. Такова зарядно за любителски условия се прави относително лесно ако имаш готов чип (BQ2057 например).

Но ако знаеш какво е било оригиналното зарядно като параметри (и имаш куплунга) - ами по добро решение от това няма.

Нед Окт 22, 2006 6:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря за информацията , Цецо ;-) :-)

Но ще добавя и " е да :-D", след като следи температурата няма такава опасност, че даже следи и заряда :-)
Хитро и готино, но и на цена. Само че сега никъде не мгоа да го намеря.

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/bq2057.pdf

А къде е този магазин: "Дейзи" или под Дейзи :-)

Пон Окт 23, 2006 2:25 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Взех си каквото ми трябва като елементи и довечера , ако има време ще пиша какво е станало.
Но идеята мие тази, някои имали идея как мога да симулирам натоварването от GSM-a (т.е това което горе се описа) , значи аз имам една идея, обаче не са ми толкова добри познанията и не искам да изказвам глупости като не разбирам ;-)

Вто Окт 24, 2006 11:23 am
Профил ICQ

Мнение 
Аз нещо не мога да схвана къде е проблема...
Ако просто трябва да се префлашне вадиш картата, захранваш го с 3.6В и толкоз - той няма да тръгне да се регистрира без карта, няма ги и проблемите с пиковете...
Иначе ДедоБоре добре е обяснил от къде идват проблемите принципно, но в подробностите не съм много съгласен. Първо няма проблем захранването да е >3.6В, второ няма проблем да е линейно стига да е бързодействащо и трето изискванията към захранването е да е стабилно в ниските честоти. Принципно високочестотните шумове се филтрират още в самия GSM и не би трябвало изобщо да стигат до батерията/захранването. Захранването трябва да е стабилно на 216Hz (чесно казано не знам защо точно тая честота...). При импулсно захранване се препоръчва честота му да е над 500кHz за да има достатъчна бързина...

Между другото GSM-ти обикновено ползват нестандартна схема на заряд. В смисъл че чиповете за заряд на Li-On работят както пише по книгите - първо бърз заряд с постоянен ток и после дозаряд с постоянно напрежение. Докато повечето GSM-и зареждат по-различно... ползват напрежението на адаптора (каквото и да е то), след него слагат токов ограничител и ключ. Мерят напрежението на батерията и решават за какво време да затворят ключа, после изключват, мерят и т.н. В началото се получава почти същото като бързия заряд, т.е. ключа почти през цялото време е затворен и тока си е постоянен щото ограничителя го държи. Над определено напрежение, ключа го затварят за сравнително кратко време. Филтриращите кондензатори размазват прилично кратките импулси, но не съм убеден дали няма и пикчета над разрешеното напрежение. Явно батериите носят на кратки пикчета, докато при стандартния дозаряд с постоянно напрежение точността трябва да е под 1%...

Бтв ако трябва да позаредиш еднократно батерия наистина не ти трябва нищо да знаеш за нея - нито капацитет нито напрежение нито дали е е Li-On или Ni-Mh, трябва ти само захранване с токова зашита. Слагаш защитата на 100-200мА и постепенно вдигаш напрежението докато се задейства. Оставаш така известно време (според големината на батерията) и готово... Желателно е все пак батерията да е била разредена предварително ;-)

п.с. просто линейно захранване може да се направи с LT1528, настроен на 3.8В. Това е удачно при входно <=5В. При по-високо входно си трябва импулсно. Примерно LT1374. И в двата варианта изходния кондензатор е 100uF с ниско ESR (поне танталов). От свръх големи филтриращи кондензатори - файда никаква, казвам го от опит... Има и по-добри импулсни с честота >1МHz, там обаче изходния кондезатор задължително трябва да е керамичен XR7 или нещо от сорта и поне 10uF което общо взето си е скъпо удоволствие (един такъв ни доставиха на 6$ парчето...)

Последна промяна miro_atc на Вто Окт 24, 2006 11:48 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 24, 2006 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нямам време сега да ти чета всичко , но ..

каква карта бе колега :-)

Говоря за flash на телефона -> ака mcu-то , което го движи , макар че то е mcu & dsp , ако не и още едно mcu , dsp 8O :?
едит: 10х за мнението все пак, ще го прочета по-късно. :-)

[b]едит2: с изключение на едит - горното направо е за триене, но ще си го оставя за урок при бързо четене.
Така - значи полезни и интересни неща казваш - благодаря ти.

Така, ами точно това е . Сим карата няма в него.

Т.е казваш директно да го връзвам на бърз линеен стабилизатор и няма проблем. :-) интересно.
+"нискочестотни" филтриращи кондензатори

Значи въпреки това мисля да направя схемата, че не искам да го убия този Smartphone - мой е, мои пари съм давал и ... :roll: :oops: съм на 250% внимателен , при работа е 200% :-D :P :-B :-)

Вто Окт 24, 2006 11:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
мда... сим карта ;-)

без сим-карта gsm-te обикновено не се регистрират и радиото стои на OFF и консумацията е близка до никаква и каквото и да е захранването ще ти позволи флашване на воля ;-)

едит, без сим консумацията обикновено е <10мА, разбира се ако се включи подсветка скача, като в общия случай 100мА общо са напълно достатъчни, но за флашването пусни повече, че ако не стигне по време на флашване кофти ;-)

Последна промяна miro_atc на Вто Окт 24, 2006 11:59 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 24, 2006 11:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ейй имаш една бира :-) или каквото пиеш.
Ако пък мога да ти помогна някак 8)

пп: бях си взел статии за ремонт на gsm-и много добре обяснено, да чета точно такива тънки моменти, но деня защо е 24 часа :)

Вто Окт 24, 2006 11:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Интересно, Mpx200 e на WM2003 нали, един приятел има Motorola MPX220 и СОФТ update като му правихме онзи ден даже искаха да махнем батерия СИМ карта, памет карта.. всичко. ЗАхрани се поо кабела и се флашна. Аз от доста време се занимавам с mOtorola телефончета, наистина без батерия не става и се учудих на този СМАРТ telefon. Но обърнах внимание че има и някаква Backup батерия.

И така захрани се от USB то и се флашна като хората ... сега си бачка. Даже софтуера си източи флаша от страничката си и си го флашна интелигентно :) Без да му се задават кой знае какви настрийки, лесно беше, за разлика от моя е398.

Вто Окт 24, 2006 11:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
techboy написа:
ЗАхрани се поо кабела и се флашна. Аз от доста време се занимавам с mOtorola телефончета, наистина без батерия не става и се учудих на този СМАРТ telefon. Но обърнах внимание че има и някаква Backup батерия.

въпрос на софтуер... устройства които имат bootstrap на rom, не ги бърка че си спрял тока по време на флашване - щеш не щеш флашваш отначало...
Ако буута се подменя или няма такъв, едно спиране на тока и после става сложно... затова слагат проверки - да има батерия, а понякога и адапотор да е включен...

Сря Окт 25, 2006 12:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
mpx200 != mpx220 !!!!!!!!!!!!, колега ;-)

За каква backup батерия говориш :? :) :o

едит: много са близки, но и толкова са мнооогоо далече и аз си мислех че разлики - обновление простичко -> ъпТуДейт + bluetooth + camera, ама не :-)

edit: нещо не е в ред.

Има 4 извода към бат.
Вкл. усб кабела.

меря -> 3.3в и 0.9 8O , другото мисля си земя
Зумер -> пин 4,3,2,1

4 -> връзка с всичи (пищи 8O )
3 -> 1 (само)
2 -> 4 (само)

Какъв е този 4-ти , не е земя или е , ама не може ...

м/у 4 и 3 има 3.3
4 и 2 има 0.9

уреда е стар, но хубав Metex.

editС остатъчният заряд на купената КИТАЙСКА батерията успях да го вкарам в bootloader режим.
РАБОТИИИ :-) т.е ще се флашне :-) ОЛЕ.

пп: радоста е пълна, защото го взех за 50лв и човека, от който го взех ееее ... пак в областа на инжинеригна :-D
Но да не стане само тигана и рибата ,че ...

пп: кажете най-добрият вариант за бърз линеен стабилизатор (никога не съм гледал бързината, даже си признавам 99% 78хх и 79хх + някои друг опорен източник на напрежение LMxxx някогаш си ).

Сря Окт 25, 2006 12:06 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всичко точно:

без товар 3.9ххх ~ 4V
С товар от 200mA с 18ома резистор 5% 5W дава обаче 350mA реален товар + 3.9V пад на напрежението.
Което лошо , защото 18*0,35 = 6,3 V , което не е така !!! нещо не е в ред или аз изпускам нещо дребно като детайл в такива схеми.

"Дросела е с добри х-ки 47uH :-) SMD монтаж. =/- 20% засъжаление, иначе е ок.

Друго, друго ... Сега ще слагам 2ома, ама ме хвана страха, при това положение :-( ?

редакция:

Аз като казвам , че нещо не наред :-(

При 2Oma 1% 10W -> 2A

Пад -> ~2.4V и се покачва, за 5сек 2.8V ???
Ток/товар -> не мога да измеря (уреда е Metex< обаче е до 200-300mA :-(
Реална мощност -> ??? :-(

И се чува едно цвърчене не , ами пищене, нещо се пренатоварва ако питате мене, но кое ИДЕЯ СИ НЯМАМ !?.
всичко точно.

Ще взема да налепя тоя път платката бавно, въпреки че бързо, но всичко си проверих 3 пъти (2+1 докато я правих много внимателно). Но все пк бързо, та сега ще седна бавно и спокойно.

Е утре и дано стане този път :-(

А чакам ИДЕИ ! докато не съм я рабишкал в сегашният вариант.

пп: утре вечерта ще я мъча.

пп2: Radj и R1,R2 за кокло V трябва да са ? или W ?

Вто Ное 21, 2006 12:59 am
Профил ICQ

Мнение 
За BQ-то, имам няколко, мога да прежаля едно, мостри са ми но .... .. сега обаче погледнах, останали са само две на платка, ако някой иска мога да му ам да си го разпои, и вете не са включвани така че вроятноста да са умрели е почти нулева.

Вто Ное 21, 2006 8:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво BQ еее ?
Нещо изпуснах нишката 8O или щипката :-D :-P :- )) :-) hahah :-)

Охх изпушъл съм от това ТУ и математика (Виссссссша при това :-) ).

Сега сериозно: Честно какви BQ-та ? Нещо не разбирам ...

Вто Ное 21, 2006 9:00 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща