|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:27 am
Дайте идея къде да си продължа обучението...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами факт е, че има МНОГОооо хора, които учат в чужбина въпреки високите цени. Високите цени са пречка само на пръв поглед - ако учиш здраво и имаш висок успех на изпитите за кандидатстване може да спечелиш стипендия, след това имаш право и на 20 часа работа в кампоса (тук говоря за американските) отделно, не много законно се намира и друга работа - така, че хората оцеляват, ама се иска яко учене и бачкане. Ама то зависи какви са ти приоритетите де. Освен всичко това - нетуоркинга, който си създаваш през това време хич не е за подценяване, отделнно фирмите постоянно правят job fairs, така че се срещаш и с бъдещи работодатели. С две думи - има много положителни неща в завършването на един западен университет - големия въпрос е ти какво искаш  .
|
| Пон Окт 23, 2006 2:30 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Няколко души познавам,дето почнаха в БГ университети,изкараха по година-две и драснаха навън.За езика -млад си ,сега му е времето да се поозориш,ама после за цял живот си го знаеш и ползваш.За издръжка навън-справят се сами хората.Вярно-на чужд гръб 100 тояги са малко,ама има един лаф"ако лесно се придвижваш напред-значи си по нанадолнището"
|
| Пон Окт 23, 2006 11:34 am |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Германците вече не вземали толкова лесно студенти от други страни според тази статия:
http://edu.dir.bg/2006/10/23/news833198.html
А също не знам по каква причина голяма част от германците се изнасят от държавата си.
Явно все пак не е толкова добре положението и там.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Вто Окт 24, 2006 2:51 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
Лятото като бях на практика в Германия ходихме до една от фабриките Сименс, там си имат и нещо като училище, учебен център. Поприказвахме с един от тамошните ученици, питахме го защо избрал да учи точно в Сименс. Той отговвори че имало голяма безработица там, и се надявал след като завърши обучението да бъде нает да работи в Сименс, мисля че каза около 40% от учениците след като завършат ги приемат на работа при тях... Освен че учи, получава и заплата, по груби сметки каза че първи курс взимали по до 1000 евро, втори до 2000, трети до 4000 евро... Според думите му безработицата била наистина голяма и повечето младежи не успявали да си намерят работа.
|
| Вто Окт 24, 2006 3:34 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
По това което съм чел и чувал от приятели в БГ има само 1 място където можеш да си завършиш образованието и после дипломата ти да важи в по-реномирани университети и колежи в чужбина-това е ТУ в София.Замисли се след като завършиш как ще се осигуриш и каква работа ще си намериш  .Като гледам на какъв хал сме след десетина години незнам какъв ще го дървиш тука.Поне аз съм решил да си завърша образованието в чужбина.
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Вто Окт 24, 2006 6:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кажи на твоите приятели много поздрави от мен. Та в тая връзка ако наистина си решил да учиш на запад - научи английския и почни да четеш и да се информираш сам, а не от разни приятели  .
|
| Вто Окт 24, 2006 7:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако ще оставаш в БГ - ТУ София. Не че е върха на сладоледа, но това е.
Ако искаш в Европа, за теб е лесно, след 2007, кандидатственто ти в държавните университети ще абсолютно равнопоставено с това на останалите граждани на ЕС. Просто учи езиците. От това по важно няма. Електрониката е лесна, ама не усвоиш ли езика - за нищо не ставаш.
Ако ще бегаш по щатитите - за там незнам. Там отидеш ли да учиш - там ще си останеш - което не е лошо де. Но го имай предвид. Сдъвче ли те веднъж системата, връщане няма.
В тоя ред на мисли, на българските университетите, ще им се стъжни след 2007. Като им се разбягат студентите, щат нещат ще се реформират. Което е добре.
Между другото дипломата от ТУ София, не е за пренебрегване в чужбина. Поне в Европа има стойност. Всъщност тях по ги интересува че имаш висше като даденост и умееш каквото трябва, иначе дали е от ТУ или от УТ няма особенно значение. Поне моя опит това показва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 24, 2006 8:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сега остава да се появи и нов Карл Май (примерно Карл Майнов), който да възпее неволите на германските емигранти из вечните програмисти полета. нещо от рода:
рецепта няма. никой не знае какъв ще е света след 10 години.
какво ще се търси, и дали ще се търси въобще.
щото предлагането е голямо - китайци, индийци,... румънци.
хубаво - САЩ. ама щатите си изнесоха всичко навън - китай, индия.
сигурно скоро пак ще стане модерно да се появяват екзотични изделия с надпис "MADE IN USA", то сега почти няма
въпроса е много дебел, и ние сме само статисти
индустията търси ниски цени
изнася производството в китай
да, ама като се закрият работни места, намаляват кинтите у хората
измисля се виртуален бизнес, за да може гражданите да имат кинти да купуват китайски стоки. този бизнес, не произвежда реален продукт.
е, ама това не може да продължи вечно, цените постепенно растат, щото няма "перпетум мобиле". нещата се двъжат, благодарение на разликата във времето
понеже си най-големия играч в света, всички цени в света растат
за да замажеш нещата си измисляш някаква война
балона се пука (2000-ната година е само хълцане)
не знам какво става после
та не знам какво ще се търси след 10 години - програмисти, танкисти, шлосери или финансови консултанти
|
| Вто Окт 24, 2006 9:07 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Спрях да се смея, когато се напиххх.
х -място за буква, но се получи хубаво двусмисли.
Нищо лично Станиславчо.
Сега ти е момента за грешки, че после може и да е фатално
едит: е не че аз съм много по-голям от тебе, но те годините не са показател в днешно време  / а и въобще.
пп: 19->20г.
|
| Вто Окт 24, 2006 11:39 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Stanislav: Не знам какво разбираш под "дипломата ти да важи в по-реномирани университети и колежи в чужбина", но аз лично нямах никакви проблеми в USA с диплома за магистър-инженер от ТУ-София, филиал Пловдив. Просто си плащаш $200 на някоя фирма за приравняване на дипломи, те ти изследват твоята и обикновено я приравняват на някаква американска магистърска степен. И това е всичко.
|
| Сря Окт 25, 2006 6:59 pm |
|
 |
|
zaphod
|
моят съвет - бягай в медицински колеж, дето учат медсестричките. ако не друго, поне ще си отебеш като кон. пък ученето е най-лесното нещо, не го мисли.
|
| Сря Окт 25, 2006 8:07 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Абе вие заради физиологията ли ходите в колеж или да учите??? 
|
| Сря Окт 25, 2006 9:41 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Сря Окт 25, 2006 10:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Конете са все впрегнати, ако реши стопанина, само тогава се пуска коницата
П.П. А бе къде ще бягаш да учиш в чужбина, млад си, виж какво те чака: http://dnes.dir.bg/2006/10/25/news845739.html, според Масларова.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 25, 2006 10:11 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
ЖЕНА от централата на БСП - името не казвам.
Пише ...
--
без коментар, заради това сме на това дередже !!! (една от 100000000000 причини).
|
| Сря Окт 25, 2006 10:36 pm |
|
|