| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз имам една демо платка с един PIC24 и един dsPIC33 ама все неостава време да се бъзикам. Пък и то като нямам реален проект за тях и ми се струва загуба на време само от спортна злоба да се занимавам. Но и аз дочух от други колеги добри думи за замисъла и архитектурата, ама за бъгове никой нищо неказва - и аз невярвам да няма  .
|
| Чет Окт 26, 2006 1:08 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За Jtaga.
И без това като гледам едно че не е пълноценен и второ нкой не го поддържа.
Дебъгването ще си е със ICD-to това ясно. Глупаво и тъпо но все пак да не забравяме за коя фирма става дума.
Все пак са направили нещо неочаквано добро като за тях. Не можем да искаме всичко да е както трябва 
|
| Чет Окт 26, 2006 2:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. JTAG на ARM подържа 2 брекпоинта във флеш (аз предимно така работя в микроконтролерен режим).
ICD2 на новите процесори подържа 3.
2. JTAG на ARM спира само ядрото.
ICD2 спира всичко
Кое е по добре зависи от случая.
3. За да програмираш FLASH през JTAG на АРМ, ти се налага да правиш камари еквилибристики.
ICD2 няма такива проблеми.
4. Цената на ICD2 e точно колкото на един свестен USB JTAG за АРМ.
5. Жиците на ICD2 са по малко (Но пък на JTAG -а се разделят по лесно галванично).
Въобще аз не виждам голямо предимство на JTAG (например АРМ 7TDMI), пред ICD2 като средство за разработка. И честно казано не виждам защо Микрочип се хвърлят да поддържат и JTAG.
Иначе JTAG като стандарт е много хитро измислена концепция, но приложението му специално при ARM 7TDMI контролерите е реализирано куцичко.
А като знам Микрочип как ще го реализират - съвсем ще го осерат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 26, 2006 9:14 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Вслучея да  Цецо е прав.
xxPICxx -> ICD ще е името на инструмента  Но все пак, помня семинара ехее преди вече колко време хехехех когато представяха точно 24 серия и 33dspic, та JTAG-a си беше един от малките акценти.
Но Цецо - прав си 
|
| Чет Окт 26, 2006 10:21 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Само ако можеше да не са RB3, RB6 и RB7 за тоя ICD, специално при PIC процесорите, ако ми се налага дебъг обикновено целия PORTB е зает с нещо, което не мога да откача, а в останалите случаи проблеми почти няма и ICD е безмислено
|
| Чет Окт 26, 2006 10:29 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Ей това е най-вярно от всичко !
Но доколкото помня - дебъг-а ще се намира на две позиции.
Т.е на PORTB и на още някои , и който ти е по-удобен / един вид а дано не зает/ там ръгаш hahaah 
|
| Чет Окт 26, 2006 10:37 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
1. Броя точки на прекъсване няма нищо общо с Jtag-a това си е особенност на конкретния процесор.
2. И това също няма нищо общо с Jtag-a а е особенност на ARM-a.
3. И това не е особенност на Jtag-a а на ARM. За справака при моторолските DSP не е така.
Затова ще ти дам примери за явни предимства на Jtag-a.
1.Може да си навържеш последователно няколко devices.
2.Позволява по голяма скорост на трансфер.
3.Позволява да си управляваш и четеш всяко пинче без участие на самия процесор. Много удобно за диагностика. По този начин може се програмира и външния флаш.
4. Стандартен интерфеис. Ако искаш да си направиш софт които да работи с тоя процесор, тестов софт ,програматор и т.н не ти се налага да изучаваш нов интерфеис.
Така че мокрочип пак са пооакали творението си но както казах ако няма толкова бъгове колкото и в предишните им творения може да се преживеее пред вид не много високата му цена и лесната доставка.
|
| Чет Окт 26, 2006 10:48 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Тия 24 битови инструкции при PIC24(16 битов процесор) в сравнение с THUMB на ARM7TDMI(32 битов процесор)??? 
|
| Чет Окт 26, 2006 11:18 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Има си и предимство от тия 24 бита с едно четене в ядрото влиза операнд и адрес вярно че адреса е в near областа тоест първите 64KB но все пак PIC24 не е насочен към сериозни приложения като ARM. А за достъп до рама му стига напълно.
То не е замислен като процесор а си е контролер все пак.
И Няма банки
Пикоборците ще спрат да виждат света разделен на банки 
|
| Чет Окт 26, 2006 11:57 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ужас, как така няма банки ? Тъкмо се научих да се чекирам като почна да работя с PIC  В Комет има от единия вид PIC24 скромни бройки.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 26, 2006 12:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Благодарение на тия 24 битови инструкции 40MIPS са си 40MIPS, а не като на ARM7TDMI някакви уклончиви обяснения от типа на 0.9MIPS/MHz - maximal.
Въобще си мисля, че ако изключим 32 битови сложни сметки, тоя пик ще бие по всички останали параграфи ARM7TDMI ядрата под и около 60Mhz. А имам чувството че и при 32 битовите сметки ако се работи с RAM а не с вътрешните регистри на ARM-а, PIC24 може би ще покаже по добър резултат. Но това са само предположения, не съм го пипал, а и ще поизчакам да поизлязат бъговете.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 26, 2006 1:48 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Цецо не забравяй АРМ режима на армовете. Когато е в него няма начин 24ката да го достигне като производителност въобще. Няма смисъл да ги сравняваме различен клас сметалки са  .
Има един много голям плюс,като ти доиде клиента и каже искам да е с PIC вече работата няма да е такъв кошмар да трябва да го убеждаваш да не е на PIC i ako e дебелоглав да се пазариш за цена умножена по 3  . Просто каваш добре но на PIC24 и всички са доволни 
|
| Чет Окт 26, 2006 3:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 Bench
Като гледам другите бенчове Philips LPC-то ARM7 60Mhz диша прахта на dsPICa на 40 МИПСА... в отношение LPC(60) / dsPIC(110) / Freescale(170)
|
| Чет Окт 26, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Цецо по-полека че навлязохме в мътните води на бенчмарковете.
Какво значи това:
"Въобще си мисля, че ако изключим 32 битови сложни сметки, тоя пик ще бие по всички останали параграфи ARM7TDMI ядрата под и около 60Mhz."
Ако сравняваме конкретни имплементации на ARM7TDMI, то много от тях работят под 60 MHz и FLASH с 16 битова шина и времена за достъп по-големи от 25 ns. Какво сравняваме в този случай?
Конкретно за 24 битовите инструкции намека ми беше че като обем на кода за решаване на определена задача няма да могат да се сравняват с THUMB режима на ARM. А за скорост и там ще се види кой какво може. Ако ми трябва по-бърз процесор обаче мисля че едва ли бих погледнал именно към PIC24.
Лично мен не ме вълнуват страстите около тия пусти PIC-ове. Може би защото не съм направил сефтето с тях. Но си позволявам да се меся в подобни теми само защото ненавиждам т. нар. "user culture" в случая "култа" към PIC.
|
| Чет Окт 26, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Напълно съм съгласен с теб.
Кольо, човека отгоре си го е казал, защо повечето имплементации на ARM7TDMI въобще не са това което би се очаквало от тях като пройзводителност четейки рекламните брошури. Най вече заради бавния си достъп до паметта. Това имах и аз предвид, като казах че тоя пик ще бие доста от тези ARM-ове, даже и в ARM мод.
Всъщност то много си зависи и какво разбираме под бие. Лично за мен скоростта с която един контролер смята кубичен корен, не е особенно интересна. Но виж скоростта с която се мята в прекъсване, скороста на работа с периферията, скоростта на прости сметки от типа A*B+B*C или А/B е наистина важната за мен - все пак говорим за контролери.
|
| Чет Окт 26, 2006 7:39 pm |
|
|