Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Комуникация по IR 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами така не е интересно. :-/ По принцип имам PocketPC, който си има няколко интерфейса. Бях направил връзка с AVR по инфрачервения порт. :)
Идеята по принцип е да се науча. Ама щом е толкова сложно, по-добре да го оставя за по-нататък. :)

Чет Окт 14, 2004 11:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ами така не е интересно. :-/ По принцип имам PocketPC, който си има няколко интерфейса. Бях направил връзка с AVR по инфрачервения порт. :)
Идеята по принцип е да се науча. Ама щом е толкова сложно, по-добре да го оставя за по-нататък. :)

На кой леър се качи на IRDA -то? Готов стек ли ползваш, или го писа?

Чет Окт 14, 2004 1:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Реконструктор написа:

На кой леър се качи на IRDA -то? Готов стек ли ползваш, или го писа?

Нема IrDA. Комуникацията е като по rs-232. :)

Чет Окт 14, 2004 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IrDA най-лесно се прави с MCP2150, поддържа ти всичко, което ти трябва, даже повече. Най-големата му простотия е, че има имплементиран TiniTP, ама не ти дава да пипнеш в него. Така и не го подкарахме като хората, най-много IR терминал и обмен на наши си съобщения. Все пак съвместим с Windows Pnp - само да го поднесеш към PC-то, и то си го познава.

Чет Окт 14, 2004 2:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе и аз така го правя. Ама тая пущина освен че не ти дава да пипаш никъде из стека (тя много ми мяза на програмиран пик), работи най-отгоре само по IrCOMM. А Ония тиквеник Бил Гейтс изхвърли подръжката на виртуални ком портове от ХР с официалното обяснение, че не били юсер френдли и обърквали потребителя. Програмиста който ми пише софтуера откъм ПЦ-то някак си го излъга (не съм наясно кво стори), ама пак чат пат ни прави проблеми. А и нещо ми е ниска скоростта. Ама нали е черна кутия пусто 2150, не знам зарад него ли е, зарад компа ли.

Чет Окт 14, 2004 6:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Като се заговорихме за IRDA, някой успявал ли е да стигне до физическите портове на InfraRed за дъно IBM-PC AT, без да ползва SOCKET на WIN, мисълта ми е: може ли да се заобиколи вградената поддръжка на IrDA от WIN и да се прати нещо или да се приеме през инфра реда, например един байт или каквото е то?

Чет Окт 14, 2004 7:23 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Mи да. Ако просто свържеш един адаптер COM -- IR (аз съм ползвал на HAMA ) и увисността ( Windows) изобщо не се усеща, че има такова нещо. И си предаваш съвсем прозрачно. Единственото, което прави адаптера е да кодира бодовете ( всяка "0" я предава като едно късо импулсче, някъде около 3/16 от продължителността на целия импулс.
При приемане всичко става в обратен ред. Така съм свързвам свои IR устройства ( 1.1 ) към комп, работило е под 98, NT и XP

Пет Окт 15, 2004 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Откъде фо почнахме ( процесори ) до къде стигнахме, а още не сме свършили май по тази тема. Е.а си родителя ( женския )!

Пет Окт 15, 2004 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нещо не те разбрах съвсем. Искаш да кажеш, че си ползваш комуникация като през сериен порт, но го качваш на ИР? Това би вършило работа в случай, че не желаеш да работиш в IRDA режим. Щото там са по сложни нещата.

Пет Окт 15, 2004 1:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Tочно така е. IrDA има доста сложна StateMashine и трудно се прави с мижав микроконтролер. Освен това има идиотски изисквания към TimeOut, ResponceTime и т.н. Не си струва барута да се прави такова нещо, ако искаш само да избегнеш жичките. Друг е въпросът, ако търсиш универсална съвместимост. ама моят случай не беше такъв.

Пет Окт 15, 2004 3:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Не си струва барута да се прави такова нещо, ако искаш само да избегнеш жичките. Друг е въпросът, ако търсиш универсална съвместимост. ама моят случай не беше такъв.

Абсолютно правилно. :) Тъпото е, че самия преходник RS-232 <-> IR е доста скъп, аз дадох над 50 лв. за него. Дали не може да се сглоби нещо по-евтино?
Освен това не можех да стигна скорост над 9600. Докато на кутийката пише до 115200. В мен ли е проблема или това е нормално?

Пет Окт 15, 2004 6:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изглежда е в теб. Адаптерът трябва да се синхронизира с COM-а по скорост. За целта протоколът предвижда да се предадат минимум 10 броя байтове 0xC0. Иначе не винаги става.

Пет Окт 15, 2004 6:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Изглежда е в теб. Адаптерът трябва да се синхронизира с COM-а по скорост. За целта протоколът предвижда да се предадат минимум 10 броя байтове 0xC0. Иначе не винаги става.

Хм, протокол? Вътре в адаптера има само регулатори на напрежение, трансивър и IR модул.

Пет Окт 15, 2004 11:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Грешиш. Вътре има моне Ir кодер и енкодер. Ако свържеш осжилоскоп на предаващия светодиод намодула, че видиш, че там сигналите не са това, което излиза от COM-а. Всеки нулев бит се предава с един къс импулс ( по-малко време, но по-голяма мощност ). Да, ама за да се вредаде ВСЕКИ бит с точно ЕДИН импулс ти трябва съгласуване по скорост. При приемане всеки приет къз импулс се "разтяга" до 105-110% от времетраенето на един бит. Пак ти трябва съгласуване. Тези неща обикновено си прави специализиран чип - IR енкодер. Най-често е някакъв масково програмиран микроконтролер, ама за това вече не съм сигурен.

Съб Окт 16, 2004 12:00 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]