|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
pompadur
Ранг: Минаващ
|
 Асемблер - начинаещ
Хора значи изчел съм една камара глупости (относно това) и искам да се науча да програмирам ECU значи решил съм да започна с Асемблер.Та за това изскам ако не ви датруднявам да ми разясните малко повече неща относно този изик.Каво точно представлява?От каде мога да се сдобия с него и някъкъв материал за него с помоща на който ще успея да навляза в нещата.Значи имам някаква представа от електроника(там разните:ИС;транзистори,диоди ,ОУ и т.н.) също така имам и бегла представа от PC програмиране(занимавал съм се определено време с Pascal) знам че PC прогромирането и ECU програмирането нямат много общо.Thanks 
|
| Пет Окт 27, 2006 1:44 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Не знам какво си чел, но май по добре е първо да разбереш що е то процесор и как работи, защото от поста ти оставам с впечатление, че мислиш асемблера за някакъв универсален език (като C, Pascal).
|
| Пет Окт 27, 2006 2:06 pm |
|
 |
|
pompadur
|
Точно за това пуснах тази тема.Защото нямам никаква представа от асемблер какво предсталява как изглежда?От това което прочетох добих следната представа за него:Че това някакъв вид компилатор(подобен на Pascal) с помоща на който се пищат програми(таблици от букви,знаци,цифри и т.н.) след което като напишеш самата прграма с помоща на нещо от сорта на шифратор превръщаш текста в машинен код,който код с помоща на програматор го записваш на ECUто(на интегрална схема) но явно не съм разбрал нещата както трябва затова ако можете(и искате естественно) разяснете ми малко как точно стоят нещата с този асмблерThanks 
|
| Пет Окт 27, 2006 2:16 pm |
|
 |
|
didofen
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
май си много далеч от тая материя ми се струва.
(там разните:ИС;транзистори,диоди ,ОУ и т.н.) няма много да ти помогнат. тук по скоро се борави с регистри, тригети, логически функции (и,или,не) и т.н.
имаш нужда да попрочетеш това онова и тогава да се занимаваш с MCU. но не се отказвай !!!
|
| Пет Окт 27, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
 Re: Асемблер - начинаещ
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Окт 27, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
pompadur
|
Да това го разбирам но това което казах че имам представа от тези неща незначи че съм на ясно само с тях имам представа и от регистри,броячи,мултиплектори.Абе накратко уча точно за тези нещо в Джон Атанасов,но там не учим мнго за самото програмиране(даже като се замисля въобще) учим разните неща от сорта от какво е изгр. една сх. как действа това за кво е онова за кво кво ще стане ако променим това а онова и т.н Уча Електронно изчислителна техника и си имам някаква представа от тези неща.Но относно MCU програмиране не та за това задавам такива глупави(за вас , но не и замен  ) въпроси.
|
| Пет Окт 27, 2006 2:32 pm |
|
 |
|
pompadur
|
 Re: Асемблер - начинаещ
Добре де допуснал съм правописна грешка исках да напиша MCU 
|
| Пет Окт 27, 2006 2:34 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
А избрал ли си MCU - AVR, PIC, ARM защото все пак асемблера е раличен за различните контролери.
Няма лошо, че си решил да започнеш първо с асемблер.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 27, 2006 2:39 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Добре де, за да изясним нещата, нека ти задам малко въпроси. Имаш ли представа как работи един процесор, какво значи програмен модел, какво е набор от инструкции?
|
| Пет Окт 27, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
pompadur
|
Еми както вече казах нямам много представа за това питам.И бихте ли ми разяснили кое за какво де отнася смисъл кое с кое се занимава и принципно какво представлява че някой си нямам представа а и вие кое бихте ми препоръчали.
|
| Пет Окт 27, 2006 2:51 pm |
|
 |
|
pompadur
|
Еми имам някаква представа в общи линний
Но ако знаете от каде мога да получа повече инфо за тях давайте.
|
| Пет Окт 27, 2006 2:52 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Освен български, можеш ли да ползваш и друг език?
Кой курс си тази година?
|
| Пет Окт 27, 2006 3:04 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
|
| Пет Окт 27, 2006 3:07 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
http://www.atmel.com също може да погледнеш
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 27, 2006 3:10 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И както многократно е казвано във форума - книжката на млад конструктор - може и да ти е полезна. Жалко, че няма такава и за AVR.
|
| Пет Окт 27, 2006 4:03 pm |
|
|