Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
CNC Router 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение CNC Router
Захванах се да правя това чудо, събрал съм почти всички нужни части - остана само мотора който ще вътри свредлата и самите свредла. Първо да попитам - тази схема дали ще работи - http://www.imafania.boom.ru/shem_lpt.htm ?

Това добре ли е като дизайн на фрезата и софтуер? http://www.yty.net/cnc/

Основното което ще правя с фрезата са платки, откъде мога да си намеря подходящи свредла?

Има ли възможност тази схема да се подсили с дарлингтон транзистори? http://www.imafania.boom.ru/shem_lpt.htm

Има ли добър безплатен софтуер за управление на CNC? Стига с толкова въпроси засега :roll: Предварително благодаря за вниманието... Надявам се това нещо да тръгне...

/offtopic/ Често ми се случва един бъг при писане - като искам да напиша някоя буква или друг символ пред вече написана дума вместо да се добави и желания символ, той замесва следващия, пише върху него. Това как се оправя?

Пет Окт 27, 2006 9:11 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: CNC Router
Milen_Haskovo написа:

/offtopic/ Често ми се случва един бъг при писане - като искам да напиша някоя буква или друг символ пред вече написана дума вместо да се добави и желания символ, той замесва следващия, пише върху него. Това как се оправя?

Чети какво си написал. Пиши по-бавно и не толкова нервозно.

Пет Окт 27, 2006 9:15 pm
Профил

Голям оптимист си. Идеята да си првиш платки клони към безумието макар, че има такива реализации. Управлението на координатни машинки е занимателно и полезно занимание, но с друго предназначение.

Схемата не е нещо особено. Трябва да се пише програмка за процесорчето, която да е съгласувана с тази от компютъра. Може да се направи тази реализация и без процесор - с директно управление на буферите от паралелния порт на компютъра. Моторчета имаш, но имаш ли управления за тях. Те не са маловажни.

Пет Окт 27, 2006 9:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има един клавиш "Insert" на клавиатурата - в него ти е проблема.
За фрезата няма смисъл и аз да ти казвам, че е безумие за теб да го правиш, след като задаваш всичките тия въпроси. Включитекно и тоя за клавиатурата ти :) .

Пет Окт 27, 2006 10:00 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Milen_Haskovo написа:
остана само мотора който ще вътри свредлата и самите свредла

търси мотор до към 10'000 оборота , ако искаш ще изровя телефони на вносители на мотори KRESS, скъпи са , ама са най-доброто за тая работа

Milen_Haskovo написа:
откъде мога да си намеря подходящи свредла?

виж тук http://www.deli-bg.com/inst_price_bg.html
и тук http://www.10x.bg/

Milen_Haskovo написа:
добър 'безплатен' софтуер за управление на CNC

turboCNC - под ДОС ама е добра
KCam - за Windows

Пет Окт 27, 2006 10:04 pm
Профил

Мнение 
ето снимка на работи правени на моята фреза :)

Прикачени файлове:
Gravir_1.jpg
Gravir_1.jpg [ 348.87 KiB | Прегледано 2397 пъти ]
Пет Окт 27, 2006 10:14 pm
Профил

Мнение 
та в свободното от електроника време произвеждам огромно количество трици и чат пат по няква мебел,за целта там си имам две машинки които игрят ролята на подобни фрези разбира се за доста по големи детаили -едната е оберфреза бош 1200вата и е от 0 до 30 000оборота,втората е дремел и мяса на зъболекарска машинка и също е от 0 до 25 000 оборота като добри резултати по гетинакс и дърво получавам само при над 15 000 оборота а при алумин под 8 000 оборота,при желязо под 4000,захващането и при двете на режещия инструмент е с цанга на 3 и на 6мм а доло вече има сто хиляди разновидности като диаметри,форма и дължини на режещи инструменти-мисля че трябва да се насочиш към нещо такова за режещата част,иначе с ел. мотор и после ако е с обикновен патроник за бормашина и обикновенни свредла едва ли ще има нужната точност,както и възможност за обработване на различни видове материал.Много е важно оборотите да се регулират и да бъдат както при тези две машинки 25-30 хил максималните за да може да се обработват почти всички видове материали-но това изисква съвсем други видове лагери,приспособления и прочее подробности който са строго спецефични и особенно скъпи,и се произвеждат само от няколко фирми.Ако е само за платки не виждам кога ще се изплати освен ако не правиш по 50 платки всеки ден,ако е за чест и слава е съвсем друг въпроса.

Пет Окт 27, 2006 10:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Машината си я правя ей така за спорта... Като гледам до тук не съм дал повече от 40 лева. Остава да намеря един дремел с лагери на поносима цена, иначе за по 20 лева има вулкови... В крайна сметка може да се сложи един перманентен маркер вместо режещ инструмент и да ми чертае платките :D Ще си спестя купуването на лазерен принтер :roll:

sthx написа:
Схемата не е нещо особено. Трябва да се пише програмка за процесорчето, която да е съгласувана с тази от компютъра. Може да се направи тази реализация и без процесор - с директно управление на буферите от паралелния порт на компютъра. Моторчета имаш, но имаш ли управления за тях. Те не са маловажни.

Доколкото съм чел за контролера на CNC - управлението на 4 мотора през паралелния порт е винаги по един и същ начин - от D0 до D7 за всеки мотор има по 2 кабела - единия за "Motor Direction" другия за "Motor Clock" . По това съдя че трябва всички програми които могат да управляват 4 мотора (оси) през паралелния порт работят на един и същ принцип. Като направя железарията ще експериментирам със софтуерите...

Dimitar написа:
Има един клавиш "Insert" на клавиатурата - в него ти е проблема.
За фрезата няма смисъл и аз да ти казвам, че е безумие за теб да го правиш, след като задаваш всичките тия въпроси. Включитекно и тоя за клавиатурата ти :) .

Благодаря, наистина е там :) Досега не го бях забелязал че става с това копче и много ме дразнеше тоя ефект...

Пет Окт 27, 2006 11:58 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Популярен

Мнение 
За свредла 0.8-1 ти трябват поне 20 000 оборота. Пробвай с бързооборотните гравирки, дето ги продават по 20-30 лв. Не кара дълго, ама ти и без това едва ли ще я товариш твърде.

Съб Окт 28, 2006 5:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Схемата която мислиш да ползваш е най-обикновен драйвер за 4 четирифазни стъпкови мотора до 1А на намотка (мисля че 12 волта). Програми има за управлението на платката. Имам един приятел който щеше да си прави такава фреза но се отказа. Оказа се, че за да се постигне добра точност трябва да се купят паралели които струват от порядъка на 500 лв. метъра. Другия ти проблем ще бъде въртенето на фрезера - както вече беше споменато. В крайна сметка най-вероятно ще си загубиш времето и пак ще си правиш платките по начина по който ги правиш сега. Каспаров ще прави опит с емулсия за ситопечат, оригинал на фотонабор с много тънки писти. Ако стане - един килограм емулсия струва 20-30 лв. и могат да се направят около декар платки с нея.

Съб Окт 28, 2006 6:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
JoroS написа:
За свредла 0.8-1 ти трябват поне 20 000 оборота. Пробвай с бързооборотните гравирки, дето ги продават по 20-30 лв. Не кара дълго, ама ти и без това едва ли ще я товариш твърде.

За гравирките - колкото чета по фпрумите им викат дремели, бащата каза че ще ми вземе хубав BOSCH. За паралелите - ще ми дадът няколко от копирни машини, като свалях моторите от тях не се сетих че може и паралелите им да се ползват, човека има доста развалени копири :D Мисля че трябва да свършат работа... Между другото имам много познати и роднини които се занимават със стругарство, единия пък има и фреза на работата, все ще се изработи нещо по-качествено от home-made :)

Съб Окт 28, 2006 7:23 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
управлението и драиверите са ти наи малката грижа с 20лв елементи и 1 ден да ги поинеш платката ти е готова.
дремел е фирма която произвежда наи различни машинки за гравиране и инструменти и приспособления за тях,както и бош, или прохон :)

Съб Окт 28, 2006 8:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo55 написа:
дремел е фирма която произвежда наи различни машинки за гравиране и инструменти и приспособления за тях,както и бош, или прохон :)

Може би името е останало както при "Ксерокс" :D Утре пращам бащата да ми носи едно бошче... Дано да имат в наличност тука в Хасково...

Съб Окт 28, 2006 9:49 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Милене, от автопазара в Димитровград баща ми си взе страхотна зъболекрска машинка 200W с регулатор на обороти от 1500 до 35000prm и в куфарчето има доста борчета,дискчета,фрезери и т.н.Нашата я взехме за 25 лв. нова но имаше и втора употреба за по 10-15.Иди и виж, може и да си намериш подходяща :wink: .

Нед Окт 29, 2006 11:30 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Stanislav-ееее хахаа Вие с Milen-eee май вярно сте си адаши :-D
/по години демек ;-)

Нед Окт 29, 2006 11:55 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща