Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
atmega16, имам ли шанс да подкарам f_SPI = 1/2 f_CPU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение atmega16, имам ли шанс да подкарам f_SPI = 1/2 f_CPU
От една страна, в даташита ясно е записано:

Цитат:
In SPI Slave mode, the control logic will sample the incoming signal of the SCK pin. To ensure correct sampling of the clock signal, the frequency of the SPI clock should never exceed fosc/4

От друга, май става въпрос само за слейв режим. Минималният допустим делител е 4, но има един хитър флаг за удвояване на честотата. Т.е. логично е при делител=4 и дигнат флаг за удвояване, да се достигне скорост = 1/2 честотата на процесора. Като го пробвах това, обаче, честотата падна драстично, доста под 1/4.
Ясно е, че тука няма много фенове на АВР, но все пак идеите са добре дошли. :)

Пон Яну 24, 2005 7:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не мога да прочета в момента дейташита за mega16, но за 8535 не можах да го видя това удвояване? къде е? става въпрос за CLKi/o, нали?

при tiny26 има PLL за този клок, с който можеш да го надуеш до 64MHz, но за мегите не съм виждал такова нещо. поправи ме, ако греша...

ти с какъв клок искаш да го клатиш SPI-то?

Пон Яну 24, 2005 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да не искаш да кажеш, че SPI може да се клоква от външен източник? 8O Сега прегледах даташита на мега16, обаче там такава възможност май отсъства. :(
Иначе удвоителя е бит 0 на регистъра SPSR:

Цитат:
• Bit 0 – SPI2X: Double SPI Speed Bit
When this bit is written logic one the SPI speed (SCK Frequency) will be doubled when the SPI is in Master mode (see Table 58). This means that the minimum SCK period will be two CPU clock periods. When the SPI is configured as Slave, the SPI is only guaranteed to work at fosc/4 or lower. The SPI interface on the ATmega16 is also used for program memory and EEPROM downloading or uploading. See page 271 for SPI Serial Programming and Verification.

Пон Яну 24, 2005 8:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами в слейв SCK е точно това :wink:

не това имах предвид обаче. говоря ти за "Clock System and their Distribution", някъде в началото, около 20-та страница. в мегите май го няма... дръпни си дейташита за tiny26, и виж PLL кутийката, за да видиш какво имам предвид

Пон Яну 24, 2005 8:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]