|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
AT90S1200 ревизии(мизерии) ...
| Автор |
Съобщение |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
ми даи да видим схемата,или поне кварца и сорса ако не са таина
|
| Вто Окт 31, 2006 1:08 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
OMFG  Айде да те питам как точно по сорса и схемата ще дадеш съвет как да се програмират серийно 1000бр AT90S... 
|
| Вто Окт 31, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Зависи от софтуера и програматора. Това е на JTAG-a софтуера и според мен си е много културно направен.
А за програмирането си го правя сам обикновенно и не ми се налага да обяснявам на някого кои Fuse битове да настройва.
Това наистина е добра идея да могат да се съхраняват тези битове във файл било то и различен от hex файла. Ще е много
по-лесно при програмирането на повече контролери.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Вто Окт 31, 2006 3:50 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 31, 2006 3:55 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Flash и EEPROM са в различни файлове ....
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Окт 31, 2006 4:04 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
не виждам къв е проблема с фусовете ,при 90S2313 има само два и е добре да не се пипат при тази схема.Другото което се слага на повечето атмели е един кондензатора0,1/100n/ и един диод нещо от рода на 1N400Х между ресет и +5волта за по хубаво ужким.кондензаторите на кварца при проблем и трудно палене може се дигнат малко до 40р опитно,с керамични резонатори по бързо би трябвало да пали но някви си нс незнам дали са проблем в този случаи и това е.Кварца поради каква причина е 7,3728или по лесно излизат сметките)?Друго си е като се види схемата.а нали ставаше въпрос за 90S1200 или не си спомням правилно,то по принцип няма голяма значение де.Бих използвал програмотора унипроф и не бих се занимавал с други910.С две думи написъх какво бих направил аз в тази схема.
ПС:ако не знаете разликата между флаш и епром и къде и как се записват,не виждам смисъла от всичко написано до сега
|
| Вто Окт 31, 2006 4:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Gogo55 някои теб пита ли те за нещо.
Тръгнал да дава акъл на Pirev.
Рекнструктор тоя няма ли да му сложиш една забрана да пише
|
| Вто Окт 31, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Да не би, защото при откачане на захранването кондензатора се разрежда през диода...едва ли 1N400X е най-подходящия, какъв ток би минал оттам според теб? Чувал ли си за схема Reset и нейното предназначение? 40p съм виждал само при кварцове под 1MHz...мислиш ли че с 40p осцилатора би станал по-стабилен? Ако беше такъв разбирач, на какъвто се правеше щеше да знаеш предимството на стойности 3.6864MHz, 7.3728MHz, 22.1184MHz и пр. Това даже не искам да го коментирам...ще ме извиняваш, че давам лично мнение, но мисля че опита ти не е достатъчен и това, че си успял да пуснеш спийд контролер с Atmel-ски 8-битов микроконтролер едва ли добавя нещо към него.
PS: Въпросите ми са реторични (предполагам няма да се досетиш сам), отговори не искам, щото съм сигурен, че не можеш да дадеш на повече от един въпрос верен отговор
|
| Вто Окт 31, 2006 6:03 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Много просто ползва се това "http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html" и за всяка версия се пише BAT файл който е кръстен на името на изделието и ревизията .
Поне така е при мен от 3 години насам никой не е объркал нищо, гледаш ревизията на платката и пускаш съответния BAT файл в съотвената директория.
|
| Вто Окт 31, 2006 8:01 pm |
|
 |
|
¶
|
Оказа се, че AT90S1200 са някакви боклуци. Не могат да се програмират и с AVR910. Само с IC Prog и четирите жици към паралелния порт. С друг софтуер и хардуер - тцъ.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Ное 01, 2006 7:21 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Ако на това му викаш липса на избор .....
* Original ISP adapter. Simplified and Buffered.
* STK200 ISP dongle. Most popular AVR-ISP for LPT port.
* Xilinx JTAG cable. Download cable for Xilinx CPLD/FPGA.
* Lattice ISP cable. Download cable for Lattice CPLD/FPGA.
* Altera ByteBlasterMV. Download cable for Aletra PLD.
* ISP adapter (controlled with COM port)
* General Purpose USB to SPI bridge
линк: http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html
P.S
Има и сорса така че ако не ти харесва , просто си го дописваш по избор ( както и аз направих ).
|
| Сря Ное 01, 2006 7:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Не съм казал, че липсва избор. Напротив, има доста неща, но както казах само 4-те жици и IC-Prog се справят с AT90S1200. Всичко останало, което изпробвах като софт и хард не работи. ATTiny2313 & ATMega16 ги програмирах безпроблемно, но AT90S1200 се закучи. Чудя се дали не е причината в керамичния резонатор, който свързах на XTAL1 & XTAL2, сложих и паралелно 1M Om резистор, същото дърво.
AVR ISP ( AN910 ) го пуснах да работи с ATTiny2313, вместо с AT90S2313. В PonyProg се задават fuse битовете според снимката http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikroc ... g-Fuse.jpg.
|
| Сря Ное 01, 2006 8:12 pm |
|
 |
|
¶
|
Както казва Gogo555, един ATMega16 изпадна в несвяст  Изглежда записах някакви fuse, които не му се харесаха. Мисля, че му дадох Ext RC Osc. Разпоих керамичния резонатор и му сложих 3k3 и 22pF за Ext RC Osc. Обаче още е в несвяст. Какво се прави в такъв случай ?
|
| Чет Ное 02, 2006 10:09 am |
|
 |
|
Gogo55
|
аз знам ужким ама ако напиша и почват едни...... немам думи,има двама дето са хванали господ за мъ....е и само те можело да пишат и да казват ко се прави,иначе не можело,и на мене ся ми е интересно те как се оправят в такъв случаи,ама не теоретично-така и баба знае, ами практично да видим те с какво и как работят?
|
| Чет Ное 02, 2006 10:17 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За Мега16 то през JTAG се програмира в всички ситуации с изключение на случая ако си забранил JTag интерфеиса от съответния фус.
|
| Чет Ное 02, 2006 12:50 pm |
|
|