|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
Проверка за неработещ лазер на DVD/CD-записвачка
| Автор |
Съобщение |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 Проверка за неработещ лазер на DVD/CD-записвачка
Някой знае ли и би ли могъл да ми каже сравнително лесен начин да установя дали лазерът на една неработеща DVD/CD-записвачка е отишъл на кино или проблемът е някъде другаде.
Симптоми: не може да разпознае никакъв празен диск (DVD+-R или CD-R), не иска да прочете никакъв оригинален диск, вижда се като устройство в Windows.
|
| Сря Ное 01, 2006 8:28 pm |
|
 |
|
Stanislav
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Консумацията от лазера трябва да е в рамките на 40-60мА(толкова е при CD плеърите дето четат VCD и DVD).Ако консумацията е по-голяма(при изпукалите клони към 100мА) я сменяй директно.Ако си го подложил на аутопсия вече виж да не ти е замърсена оптиката.Иначе най-сигурният начин да провериш, дали лазерът излъчва е с телефон с камера. 
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Сря Ное 01, 2006 8:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе аз последния път като се опитвах да ремонтирам едно ЦД видях че и DVD и CD лазера светят във видимата област - червени са. И пак не е гаранция че ще работи. Поне моя случай беше такъв - свети ослепително ама уви - не бачка. При сегашните цени на устройствата не си заслужава даже отварянето. Освен ако не е някой супер скъп плейър.
|
| Сря Ное 01, 2006 10:55 pm |
|
 |
|
Stanislav
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Cekins как ще гледаш в лазер без невъоръжено око бе  И не светят в червено а в инфрачервената област на светлината.А това, че виждаш червена точица в лазера на значи че е изправен, напротив-колкото по-силно свети толкова повече ти е за смяна оптиката.Гледал в лазера умника  Я си представи, че по някакъв неоткрит физичен закон лазерът започне да емитира?Жив ослепял си.И аз преди се бях подвел че си осветих очите и гледай как се ходи със слънчеви очила зимата из центъра на града през 10 вечерта  .
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Сря Ное 01, 2006 11:10 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
В инфрачервената област светят лазерите на CD-тата. Лазерите на DVD светят в червената област.
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Сря Ное 01, 2006 11:25 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Я малко си мери приказките! Светенето на излъчвателите и на CD и на DVD се виждат с просто око...друг е въпроса коя част от спектъра виждаш...
Износването е два типа, механично и електрически...механичното се среща най-често при Sony CD player-ите между 1990-2000г. Идеята на самата оптика над излъчвателя и применика е да фокусира лъча върху диска. Тъй като всички дискове са малко или много криви (просто не са идеални дискове, няма и как да бъдат), оптиката прави постоянни движения за да фокусира лъча, движенията са нагоре-надолу (фокус) и навън-навътре (trace). На много от евтините плеъри и записвачки (визирам точно тия Sony-та и много други които са минавали през ръцете ми...а те са доста) самата конструкция, върху която се държи оптиката е направена от пластмаса и при задължително многото движения с течение на времето се уякчава и в един момент оптиката пада в най-долно положение така, че не може да фокусира. Другия тип износване е на самия лазерен излъчвател, там не мога да кажа много за самото износване, но това в което съм сигурен е, че лазерите в CD устройствата са полупроводникови и поради големия си интезитет на излъчване бързо се износват. По обикновени проблеми са зацапване на оптиката и прашинка под нея, в такива случаи вариантите са няколко, единия е продухване на самата оптика и под нея с духалка за запояване само, че с температура под 50 градуса. Някой колеги от бранша казват, че почистване в ултразвукова вана върши също много добра работа - незнам, не съм пробвал.
Как да разбереш какъв тип е износването, споделям един пример от моята практика, който не винаги дава резултат - поставяш CD устройството така че диска да се върти не хоризонтално, както по-принцип, а вертикално (устройството да е перпендикулярно на масата). Правиш 10-ина опита (по възможност с марково CD или ако имаш под ръка оригинално Audio CD), ако поне един път захапе да го прочете, проблема е механичен и нерешим. Другия вариант е да врътнеш тока на лъча (тримерчето на самата глава, по принцип са 2 ако е DVD player) в произволна посока (по принцип въртя към по-голям ток, но в някой случаи дава резултат точно в обратна посока) докато успее да прочете диска...тоя вариант работи при много от CD-тата които съм ремонтирал, закърпва CD-то за период между 1 седмица - 1 година...това правя в случай, че клиента е съгласен с факта, че не се знае кога ще му умре в ръцете и няма пари да си плати нова оптика (най-евтината за CD-player преди година беше 30лв.).
В заключение мога да кажа само - не си струва, освен ако целта ти не е да хванеш някой друг трик за временно ремонтиране на CD Player/Recorder, опита ми показва, че и смяната на главата в много от случаите (за какъвто смятам и този) е нерентабилна спрямо цената на нов CD player. Оптики за повечето устройства (като изключим Sony, Kenwood, Pioneer и Panasonic) се намират доста трудно, сроковете за доставки са големи и цената им изглежда смешна...тва е 
|
| Чет Ное 02, 2006 5:56 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
vlado - най-лесния начин да разбереш е като ми дадеш 40$ да ида да ти купя една нова, а за времето докато аз го правя това - ти да ги изработиш правейки нещо по-полезно  .
|
| Чет Ное 02, 2006 6:21 am |
|
 |
|
Gogo55
|
|
| Чет Ное 02, 2006 10:00 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Хищник не яж хората  -=> Станислав е видял , че може да помогне за първи път и вместо да го направи се ...
Какво да се прави
Как да е.
---
При положение, че NEC 7xxx DL струва ~40$ и поддържа едно 98% от стандартите , а спрямо другите на пазара изостава тамън (мисля че) само с 1 стандарт по-малко и то беше някаква екзотика, и то беше спрямо LG-то
Та как а де NEC N1  въпросът е цента.
Но ок. Значи отваряш /разглобяваш го/ намираш лещата и чистиш. Аз си имам свой начин , който са ми казвали че не бил много правилен , но досега несъм скапал у-во и общо взето проработват
А като го отвориш , може да взмеше преди процедурите по-дълги кабели и да видиш как се държи при слагане, завъртане , опит за четене и ще разбереш мех,ел. повреда, и т.н, и т.н.
Дотук едно 90% са логичнои неща, които ти казах
Дано ти помогнат !  Успех !
|
| Чет Ное 02, 2006 10:03 am |
|
 |
|
Gogo55
|
събирам стари оптики и всякви неработещи устроиства на цд роми,който ги хвърля ако има желание нека се обади
|
| Чет Ное 02, 2006 10:09 am |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Мерси на всички за идеите. Проблемът е че това устройство не е мое, а на един приятел, който ме попита дали има евтини и бързи начини за проверка (аз лично под това разбирам софтуер  ), но явно няма и Димитър е най-прав - а и аз бих направил точно така, ако някое от моите устройства беше спряло да работи. Просто се взима ново за $35-40, а старото се маха и се засилва на боклука (или се пази до деня, в който има рециклиране на такива техники, че да не замърсяваме околната среда). Не ми се занимава с разглобяване, мерене на ток или гледане на лазери - това сигурно ще докаже какво точно му има на устройството, но от моята гледна точка просто не е икономически изгодно. При тези цени на устройствата и 1 час да отделя да ремонт/диагностика, вече съм на загуба  Но ще запомня темата с всички тези съвети в случай че ми се наложи да прибягна до някой от триковете, описани по-горе.
Благодаря ви още веднъж.
|
| Чет Ное 02, 2006 2:58 pm |
|
 |
|
vlado
|
Ако забелязваш къде точно живея, ще видиш че изобщо няма да е изгодно да се транспортират такива устройства през Голямата вода 
|
| Чет Ное 02, 2006 2:59 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
да разбира се,имах на предвид някои друг ако прочете и е от пловдивско 
|
| Чет Ное 02, 2006 4:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Станиславе, просто да вметна, че не съм толкова глупав да го гледам 1. Директно и 2. Без поставен диск отгоре. А и все пак исках да видя кво прави, щото имах съмнение за пзициониране на каретката нещо. И така видях - първо се опитва да разпознае ДВД - свети силно червено и мърда нагоре надолу оптиката, после свети едва забележимо червено и пак мърда нагоре надолу и след това угасва. И тогава го засилих в кашона със спрелите, разглобените, и т.н. ЦД-та. Гого ако има път към Разград мога да му ги дам сичките. Просто аз скоро няма да имам път към Пловдив.
|
| Чет Ное 02, 2006 4:49 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
колко са
|
| Чет Ное 02, 2006 5:24 pm |
|