|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:33 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Milen_Haskovo
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
Вика се набори  В И тази неделя нама да има пазар в Димитровград - пак избори  Всичко ново което съм видял там е пълен фъш - нищо друго с лагери не съм видял освен флексове  На останалите уреди новите партиди даже са с пластмасови втулки, пестят и от метала вече. отгоре на всичкото кутиите им са на скоби и само с по 1 болт 
|
| Нед Окт 29, 2006 1:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А мислил ли си как ще преобразуваш въртеливото движение във възвратно-постапателно? Моя приятел точно заради това се отказа. Паралелите ще ги намериш, само че всичко трябва да е идеално точно - да няма никакви луфтове. А преобразовател с най-малки луфтове е нещо което му викат винтово-съчмена двойка - това представлява един винт с овален канал и черупка със същия спирален-овален канал но на обратно. Съчмите изпълват цялата спирала на капачката и в капачка има канал който прехвърля съчмите от единия край до началото на канала. Има и други подобни системки който никак не отстъпват по цена - всички са много скъпи. А ако си мислиш че това ще можеш да го изпълниш на струг и фреза дето ги имаме тука в България с майстор от миналия век - ентусиаст си. Не слуайно фабричните CNC-та са толкова скъпи.
|
| Пон Окт 30, 2006 2:47 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
За придвижване могат да се ползва готовото от копирите, само дано тия зъбати ремъци да издържат... Ако не стане толкова точен поне ще може да се ползва за груби гравиряния...
|
| Пон Окт 30, 2006 4:14 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
един хубав марков фрезер дето да те кара години почва от 30лв нагоре,ще ти трябват поне 10-20 броя с различна форма,един точен и марков механизъм също върви над 300-500лв и ги няма на всеки ъгъл или град.да използваш свредло за фрезоване-става, не че не става, ама не е работа.Зависи за каква цел ще се използва накрая-примерно да си правиш платките-ами идеално ще прави екстра платки, тук таме ще има мустаци ама не е кои знае къв проблема, ще ги тръкнеш с пила и шкурка на ръка и готово).
можеш да сложиш отдоло механична българска маса за фреза малка-готова купешка е 620лв и по добро на по ниска цена не съм успял да намеря, и да сложиш вече към нея два мотора за движението в двете посоки.Между другото това със стъпкови мотори се е правило преди 20 години,след това се минало на трифазни с обратна връзка,щото стъпковите изпускали стъпка чат пат,а сега новите разработки са с линеини мотори. с две думи има много материал за размисъл и "общи приказки",но до реализацията и производство на готов краен продукт си иска много мислене и поне 2-3 хил лв.само за материали за да бъде що годе с някви добри параметри.
има и едно "НО" обаче-може да се направи и за почти без никви пари и с малко свободно време,с подръчни и втора употреба материали, но ще бъде далече от марковите инструменти с големия ресурс и натоварване.
драскаи от време на време какво си направил, и или продобил като части за да се образовам по малко и аз
зъбатите ремъци и прочие други джиджявки се смятат много лесно за очакван ресурс и максимално натоварване с всеки един учебник от механотехникум,или им се чете това което е дадено от производителя им.
|
| Пон Окт 30, 2006 5:18 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Абе таз тема с фрезата доста време я дъвчете и нещо не ми се вижда да имате напредък.Въпроса с позиционирането на детайла ми е интересен как ще го решавате-щото ако е нещо по-ръбесто не мож го хвана на края на масата.Ако пък е само за платки -вземи един стар плотер,преработи го малко и си готов вместо да се занимаваш с глупости.Още по - добре -> Вземи научи С-то,направи си една графична среда, от там вече лесно можеш да упрявляваш и стъпкови двигатели и постояннотокови и обратни връзки да сложиш и квот ти е кеф! Ако само говорите за маркови инструменти,кой кво виждал и на кви цени-смисъл няма-бачкане му е майката!Друг е въпроса че колелата изпползвани при редукторите трябва да имат профил различен от еволвентния.Ако си го прайте за хоби-правете но губите така време вместо да вземете да научите нещо дето наистина ще имате полза от него.
|
| Пон Окт 30, 2006 6:09 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
|
Всичко си е за напълно любителски цели, ако имам гореспоменатите пари гаранция няма да ги вложа във фреза  Има други неща които ще ми свършат много по-добра рабта...
|
| Пон Окт 30, 2006 6:32 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Лошото е че без едни по-сериозни вложения не може да се постигне нищо що годе читаво. Със ТНТМ всеки един недотам добре направен детайл ще ти удвоява неточностите. И когато всичко е готово и сглобено ще имаш такова натрупване, че тази фреза ще става само "да правиш надписи по блокове".
Забрави за зъбните ремъци и жилата - те са възможно най-неподходящия избор. Потърси в нета има много и различни механизми от типа на този който описах. Ако имаш мноооого време за губене може и да успееш да направиш някой по елементарен. Но бъди готов да търсиш фреза, струг, фрезист и стругар от 21-ви век.
Позиционирането е малко по-лесно. Намираш два по-стари мастиленоструйни принтера - еднакви за предпочитане и им вземаш лентичките за позициониране - едни такива прозрачни с линиики и се намират зад каретката на главите (обикновенно). За другото и сам се сещаш вече - растерен преобразувател и т.н.
Кичо, тази тема има да се дъвче още дъъъълго време. Аз също очаквам да видя CNC-то направено с минимални вложения и с добро качество. А до тогава ще си правя платките с POSITIV20 - за двуслойни ми е напълно достатъчно.
|
| Пон Окт 30, 2006 7:31 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
|
Как забравих, в даскалото ми пълно с "фрезисти и стругари от 21-ви век", пък и машините са на ниво. Само трябва да им направя чертежи... Първо да пробвам по най-home-made начина, после ще ходя до стругарите...
|
| Пон Окт 30, 2006 8:56 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
|
Намерух хора които могат да ми я излеят от алуминий, и фрезистите могат да ми свършат работата  Обаче като гледам чертежите попаднах на един материал - MDF, това какво е? Фазер ?! Ако е така ще го заменям с алуминий... А DELRIN и ROD как се превеждат?
Последна промяна Milen_Haskovo на Чет Ное 02, 2006 6:57 pm, променена общо 4 пъти
|
| Чет Ное 02, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
MDF е по скоро ПДЧ. От МДФ правят врати и др подобни
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Чет Ное 02, 2006 5:34 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
|
А ПДЧ какво значи? Toва ROD го разбрах че са осите от него. Остана Delrin да разбера какво е...
/edit/  google@define:Delrin
Бях забравил за define ключа  MDF може да означава и "Main Distribution Frame" или (Medium density fibre board)
|
| Чет Ное 02, 2006 6:52 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
ПДЧ = Плоча от Дървесни Частици, ако помня правилно...
|
| Чет Ное 02, 2006 7:02 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Чет Ное 02, 2006 7:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Поправка на Владо : ПДЧ = пресовани дървесни частици
|
| Чет Ное 02, 2006 7:55 pm |