Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Дайте идея за терморегулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение E5CSV
Изображение

Чет Ное 02, 2006 11:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
За компенсация на студения край на термодвойката , става като мериш с втори канал на АЦП-то температурата от LM335 , и отчета го сумираш с от4ета от Fe-Co. Сигнала от Fe-Co e достатъчно да го усилиш с един MCP601.Ако искаш мога да изпратя схема -пиши на PM

Чет Ное 02, 2006 11:32 pm
Профил ICQ

Мнение Re: E5CSV
A точно за тия омронски и някои други подобни се чудя, как се осмеляват да казват, че мерят температура примерно 300 градуса с точност 0.1 градуса и то с термодвойка. Не , че не може , но при тия условия... Масово продаваните сонди имат отклонение от порядъка на 0.3 градуса. Какъв е смисълът? Може би реклама? Гледал съм ги такива омронски с показания 0.1 градуса . Двата се държаха добре максимум отклонения от около 2 градуса. Средният обаче даваше отклонение 12-15 градуса . Колегата, който се занимаваше с тях не е неграмотен, но беше вдигнал ръце.

Чет Ное 02, 2006 11:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
sthx написа:
bateAz написа:
Zeus, ако толкова ти е зор, тук има много хора, които биха ти го направили. Аз съм първия на опашката. :roll:

:D Aми да си ги мерим тогава. :D

За направата ма моя отделих няколко месеца, а след това някоко години му кастрих чепаците. Сега са останали още някоко трески за дялане, но всичко с времето си. :roll: . Треските не му пречат да сменям еспи и конкурентни такива.
Доколкото съдя по температурите, вероятно става въпрос за блазавтомат или екструдер за полиетилен. PID-ът е задължителен. В двупозиционен режим температурите ще се клатят +15-20 и до -5 градуса спрямо заданието.
Това е сигурно и колегата може да изпусне този експеримент. Вижда се, че Zeus има голямо желание да си направи собствен регулатор и в това няма нищо лошо. Успех и ще помагаме доколкото и ако можем. :)

Мале, взех да се плаша още преди да съм се захванал сериозно. Не очаквах да е чак-толкова сложно, когато се касае за точности от порядъка на 2-3 градуса. Лошо е че в момента работя по друг проблем и нямам време да се захвана с това. Но всички мнения по въпроса са ми страшно полезни. Има база на която да стъпя. Благодаря на всички отговорили, и тези дето тепърва ще отговарят. =D>

Чет Ное 02, 2006 11:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
bateAz написа:
Zeus, ако толкова ти е зор, тук има много хора, които биха ти го направили. Аз съм първия на опашката. :roll:

:D Aми да си ги мерим тогава. :D

За направата ма моя отделих няколко месеца, а след това някоко години му кастрих чепаците. Сега са останали още някоко трески за дялане, но всичко с времето си. :roll: . Треските не му пречат да сменям еспи и конкурентни такива.
Доколкото съдя по температурите, вероятно става въпрос за блазавтомат или екструдер за полиетилен. PID-ът е задължителен. В двупозиционен режим температурите ще се клатят +15-20 и до -5 градуса спрямо заданието.
Това е сигурно и колегата може да изпусне този експеримент. Вижда се, че Zeus има голямо желание да си направи собствен регулатор и в това няма нищо лошо. Успех и ще помагаме доколкото и ако можем. :)

А са го пусни за стандарти и ще се озъбим за съжаление :-) най-мало от цените за тестовете.

ТА после Zeus -> аеее я дайте схемичка, програмка :-) Е поне почна да се ориентира , баааааааавно ... баааааавно ... :o :lol: :lol:

sthx :supz: :prayer: :supz: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman:

Пет Ное 03, 2006 1:13 am
Профил ICQ

Мнение Re: Hm
Zeus написа:
plameniv написа:
Zeus написа:
Ето я и снимката. Много стойности не се четат, но разполагам само с това калпаво ксерокопие. Трябва да седна и да разглобя една ЕСПА, за да напиша правилните стойности.

Koe му е сложното в тази схема че дефектира, като искаш PIC може и с него ама дали няма да има същите проблеми.
Не е ли по добре 1 да установиш какво точно дефектира да не се окаже че следващия път ще е същото и когато е с контролер :idea: :!:

Ами вече 2 бр. ми явяват следния гаден проблем. Иначе си работят, но когато стигнат зададената температура, почват да се колебаят и контактора започва здраво да штрака 15-20 пъти. След 2-3 мин. пак така. Има тример за широчината на хистерезиса, ама колкото и да го въртя, все тая. Верно е, че ако се заема да разучавам схемата ще открия проблема, но винаги е по-лесно да търсиш проблем в собствена схема. А и ми е интересно да се занимавам с пикове. И ето, че вместо да вземам готови схеми и да ги пробвам, тук имам реално предизвикателство, хем мога да си помогна, хем ще се кефя при успешен резултат. Освен това устройството(ако стане де) ще намери широко приложение за много неща.

Всичко си му е наред , просто изхвърли релето и сложи един симистор например BTA40 или нещо такова колко харчи този реотан нека си щрака симистора , проблема ти е в малкия хистерезис при положение че искаш да е по точно много ясно че ще започне по често да щрака ти си намалил хистерезиса :idea:

Като ги знам Омронските боклуци за един светодиод искат 5 лв дето на друг магазин струва стотинки, всичките им стоки са такива :D

Пет Ное 03, 2006 9:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не бих се съгласил за омроните. Не е случаен факта, че са толкова скъпи. Чувал съм, че имат много прецизен ПИД. А и какво означава, че мерел с 20 или 30 или със 100 градуса различно от реалната температура. Целта на терморегулатора е да поддържа една точна температура. Нали се сещаш че ако му кажеш да държи 120 а реално е 50 - няма никакво значение какво показва. По важното е грешката да е постоянна.

Пет Ное 03, 2006 11:50 am
Профил ICQ

Мнение 
И точното измерване на температурта може да има значение - стерилизатори, инкубатори :D . При инкубатурите и десетите са важни - да не вземат да се излюпят само петли :D .
Мнението на the_real_maniac го приемам като закачка. Не чувствам никакво вътрешно удовлетворение, когато някой се бъхти напразно. Когато почнах да правя моя регулатор и мене ме съветваха да не се захващам - вече имало такива.

Все пак ето какво казват архивите относно ПИД-а :http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=9420&highlight=%F2%E5%EC%EF%E5%F0%E0%F2%F3%F0%E0#9420

Пет Ное 03, 2006 2:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разбира се, че има значение, но грешката ако е постоянна се тарира. Важното в случая е грешката да е наистина винаги постоянна. А от сензор до сензор има разлика - ако искаш да топлиш инкубатор няма да сложиш датчик с клас на точно С. Макар че и подобни изпълнения съм виждал - регистрираща апаратура с датчици дето даже не влизат в никакъв клас на точност : +/- 5°С

Пет Ное 03, 2006 5:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Схема за компенсация на студения край
Ето една схема за компенсация на студения край на термодвойката ( без използжане на жтора термо джоика и термостати).

http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/ina120.html

Пробжал съм я . Работи макар 4е не е не бях ползвал прецизни резистори ами само от тримера регулирах, а използжах и LM358 , 4е ми трябжа6е с едно захранване

Съб Ное 04, 2006 12:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
И самата ИУ там е много интересен ама цената му е красива. Там има едно PGA204 дето така като гледам почти без външни елементи ще стане меренето с термодвойка, ама цената му във Фарнел е 15 EURO бройката.

Нед Ное 05, 2006 2:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Извинявам се, че пак разрових темата, ама ме интересува още нещо. Някой има ли идея, дали тези мултицети, дето ги продават по 5-6 лв (цифровите) и имат възможност да мерят температура(комплектовани са и с термодвойка) стават за нещо. В смисъл да се използва схемата им и да се добави само часта за следене на зададена температура. Аз ползвам един такъв уред в една пещ, но само за индикация на температурата вътре (около 160 градуса)/взех го за 9 лв., но има и по-евтини :). Интересува ме, дали някой се е занимавал с тях и има инфо (като точност, стабилнност и т.н.). Идеята ми е, да се прихванат сигналите към идикаторите и с един пик да се направи втора индикация за желаната температура и релето.

Чет Дек 07, 2006 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия изработват напреженов сигнал - чисто аналогова схема, и го подават на миливолтмера.
Компенсацията на студения край е фиксирана за стайна температура.

Пет Дек 08, 2006 1:41 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Голяма играчка ще е да се направи. Аз сега съм се върнал към един поизтоставен проект (за NiCr-Ni) ама мисля да го правя с един инструментален усилвател + филтър (филтъра от любов към спорта), с фиксирано усилване и без хардуерна корекция на студения край. Понеже имам компенсатор, ще си направя малко опити горе-долу колко миливолта/градус ми слага студения край и със един TCN75A ще си правя софтуерна корекция. Преди като правих усилвател за термодвойка я направих с термистор, обаче термистора има много гадна опция - самонагрява се и е...ва м...та на измерването. На негово място съм виждал да слагат жични (навити медни) съпшротивления, обаче трябва всички елементи да се сметнат (включително и медното съпротивление) и работата става дебела. Та мисълта ми е, че със софтуерно компенсиране ще бъде значително по-лесно за изпълнение. Иначе имам истински термокомпенсатор (Hartman&Braun) обаче е голям кютюк. Аз като кипаджийско отроче зная, че тази термокомпенсация на студения край е най-ш...то нещо в един уред.

Пет Дек 08, 2006 5:41 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3