Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Закон на ПИД 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Закон на ПИД
Здравейте на всички !
Заел съм се да уча закона на ПИД , че ми е нужен за един терморегулатор.
Ако някой може да даде повечко инфо ще съм му много благодарен, но не готов сорс за пик , а описание на закона защото ми е любопитно да го науча.
До момента попадам все на руски статии , но някои термини много ме тормозят :cry:

Нед Юли 10, 2005 5:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Какво значи да научиш закона за ПИД регулиране - хората учат по една година ТАР - имаш ли си идея какво значи това. Научаването на един закон нищо няма да ти помогне, ако не се разглежда заданието, регулатора и обекта като единна система за регулиране. А иначе това е един закон с 3 коефицента - пропорционален, диференциален и интегрален, но пак ти казвам сам по себе си е едно голямо нищо. Но ако се интересуваш само от гледна точка на софта - трябва ти да могат да се задават тия 3 коефицента и в зависимост от тях и входните данни да изработваш изхода. Най-общо казано е сумата на тези 3 съставки.

Нед Юли 10, 2005 7:11 pm
Профил

Мнение 
Ами все от някаде трябва да се започне , както описах интересува ме закона на ПИД за регуриране на температура а не настройката на цялата с-ма.

Но щом като така поставяте въпроса ето пример:
1 имаме кофа с вода която трябва да е нагрята с нагревател 1000 W с температура 120 градуса, в момента водата е 30 градус.

Мисля че това е достатъчно да се развие една тема по детайлно като се почне от пропорционалното и т.н. и съм убеден че ще е добре да има такива теми в форума защото съм срещал на доста места въпроси свързани с закона на ПИД

Нед Юли 10, 2005 7:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
И как мислиш в кофа да нагрееш водата до 120 градуса? Водата завира при 96 градуса - след това е пара, ако съдът не е под налягане.

Нед Юли 10, 2005 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много изуитски го поставяш въпроса - кофа с вода не ми говори нищо като обект за регулиране. А и ПИД закона си е ПИД закон, няма никакво значение температура ли ще регулираш или нещо друго. Той ти показва как реагира регулатора на заданието и на обратната връзка от обекта. Ако просто правиш някакъв ПИД регулатор, твоята цел е да имплементнеш закона вътре. А после работата на тоя, който ще се занимава с тоя регулатор е да въведе 3-те коефицента вътре, които ще се определят на база на това какво точно ще се регулира и като се разгледа вече системата като едно цяло. Ето ти едно линкче, където пише малко за ПИД закона (в случая е за двигател, но както ти казах това няма никакво значение):
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00964A.pdf
Ако нещо не ти е ясно после - питай и ще видим как ще ти помогнем.

Нед Юли 10, 2005 8:16 pm
Профил

Мнение 
vank написа:
И как мислиш в кофа да нагрееш водата до 120 градуса? Водата завира при 96 градуса - след това е пара, ако съдът не е под налягане.

:lol: говорим теорично ама ако искаш ми обисни как ще стане да я загрея до 90 градуса щом до 120 не може

Нед Юли 10, 2005 8:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Линеализираш предавателната функция на кофата с вода до обект със саморегулиране от първи ред. Тогава тя ще бъде W0 = k0 / (1 + p*T1).
Подаваш единично стъпално входно въздействие, т.е. максимума енергия, с която можеш да загряваш водата (в твоя случай 1000 Вата) и изчакваш водата да достигне установена стойност. От получената графика определяш к0 и Т1.
След това според к0 и Т1, по някой от бързите методи за настройка (напр. Циглер-Николс), определяш дали закона ще е ПИ, ПД или ПИД и стойностите за kp, ki и kd. Може да разцъкаш допълнително тези коефициенти, докато управлението ти се хареса достатъчно.
За оптимално по разход на ел. енергия управление, преходния процес трябва да е критично апериодичен.

Нед Юли 10, 2005 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти му разказа играта на човека 8)

Нед Юли 10, 2005 10:02 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
защо да му разказа играта. точно така си е. браво мозфет. аз съм завършил аиут, и ако искаш, мога подробно да ти го обясня. но наистина става дума за цялата система (сар), а не само закона. сам по себе си той е едни изчисления. а ако се обвърже с обекта, определи се какво се регулира и с какво, тогава вече може да се постигне нещо. ако някой проявява интерес, да пита.

Пет Ное 03, 2006 2:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами аз принципно се интересувам. Преди време се мъчих да направя следното : имам топла и студена вода (топлата е примерно 70-80, студената 10-20 - зависи от сезона). Идеята е да се смесват и на изхода да имам точно определена температура (според задание). Механиката работи на принципа колкото се затвори единия кран , толкова се отваря другия. Намерих из нета сдъвкани и изплюти формули за ПИД (готови за смятане с процесор), намерих и как се намират всички необходими коефициенти. Мерих, правих, струвах и накрая нищо не стана. Сега температурата проиграва един-два пъти докато се установи(не с ПИД а мерене-корекция). Лошото в моя случай е, че системата реагира доста бързо а обратната ми връзка малко по-бавно и укротяването на осцилациите е голям зор. И другото което е, че температурите на входните води не са винаги константни а се променят в сравнително големи граници - 10-15 градуса. Ако беше да се топли едно желязо сигурно по-лесно щеше да стане.

Между другото има такива чисто механични решения, които работят перфектно. Аз исках да е електронно ама не ми се получи много сполучливо и се поотказах. Иначе с механичната част се справих де.

Пет Ное 03, 2006 3:06 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мда....
Май накрая трябва да се изследва системата за устойчивост с конкретните параметри. 8O

Пет Ное 03, 2006 3:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
мда, проблема с устойчивостта е най върлия в регулирането. всичко е борба със смущенията. това с промяната на температурата на двете води си е смущение, и единствения начин е на се мети предварително каква е и да се донастройват коефициентите на пид-а програмно

Пет Ное 03, 2006 3:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е, аз не съм се занимавал, защото въпреки осцилациите, количеството не е 200-300 мл. ами 40-50 литра и накрая в съда има вода с желаната температура, ама клиента (понеже е с отрицателно образование) пита защо така и аз трябваше да се чудя как да му обяснявам. Накрая като сложихме термометъра вътре се оказа, че грешката е вярна ама ... А и преди всичко си беше предизвикателство за мене, не че беше толкова необходимо в случая.
Иначе знам, че много хартия трябва да изчета за да го направя. Но ако се обсъди въпросът по-обширно без да е необходимо да се дават някакви готови решения, ще може по-незнаещите като мене да се образоват (ако имат желание разбира се).
Системата няколко дена и засичах времена всякакви - и време за реакция, време за достигане на реакцията до обратна връзка и други подобни. Накрая като сметнах всички коефициенти и като пуснах сметалото стана по-зле отколкото с позиционното регулиране.

Механичните са направени много тъпо - имат едно мехче с масло, което с една врътка се натиска или отпуска (регулиране на желаната температура), мехчето от своя страна натиска(отпуска) регулиращия механизъм и се получава супер точно регулиране - може да се каже без регистрируеми осцилации. Нещо подобно на термостатичните кранове дето ги слагат от топлофик(а)ция.

Пет Ное 03, 2006 3:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това много ми прилича на един вид теми дето постоянно се появяват по форумите - от сорта "как да си превъртя DVD-то в началото, че във видеотеката има глоби"...

Иначе, Нико, аз на ПИД му имам телефона, ако искаш да ти го дам да му се обадиш?

Пет Ное 03, 2006 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами точно предварителното мерене исках да избегна в случая, защото ако измеря т1 и т2 ще бъде елементарно смятането на тх и няма да има нужда от такива сложнотии. Най много някоя съвсем дребна корекциика да се налага от време на време. Не го направих така, защото хардуера на самите тръболяци, кранчета и подобни става прилично груб и сложен. Още две Т-ки на входовете ... И без това в една кутия 20/30/20 има над 20 водопроводни чарка.

Пет Ное 03, 2006 3:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща