|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:09 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pic40
|
 PIC16F8xx
ìîæå ëè íÿêîè äà ìè äàäå ñõåìà çà ICSP íà PIC16F8xx. ako ìîæå íÿêîÿ ëåñíà êàòî çà PIC16f84 oò ÌÊ áåç ÷àñòè èëè ïîíå íÿêîÿ ñ ìèí. áðîè òàêèâà. áëàãîäàðÿ
|
| Чет Яну 27, 2005 12:00 am |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Aми няма специална схема...Има два начина: Единият е да използваш RB3 (LVP - Low Voltage Programming), само че трябва да го използваш само за програмиране, не можеш да го ползваш в хардуера си. Другия начин (аз го ползвам), е да си изкараш една буксичка с 5 (или 4) крака. Там просто закачаш RB6(PGC - Program Clock), RB7 (PGD - Program Data), MCLR (Master Clear - Програмно напрежение 12V),VCC (+5V захранване) и GND (маса  ). Оттам нататък вече си е както при обикновеното програмиране. Ако желаеш може и с 4 крака, като махнеш VCC, а докато програмираш платката ти да е захранена 
|
| Чет Яну 27, 2005 4:18 pm |
|
 |
|
pic40
|
áúïðîñà ìè áåøå êàäå ñå âêëþ÷âàò òåçè èçæîäè íà ïîðòà íà êîìïà? íàëè òðàà ñúãëàñóâàíå íà íèâàòà. À íå ìîæå ëè äà ñå çàêà4è íà LPT porta? òàì ñè å 5Â.
|
| Чет Яну 27, 2005 7:17 pm |
|
 |
|
alek
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:54 am Мнения: 50 Местоположение: Null
|
http://www.propic2.com/ за хардуера и www.ic-prog.com за безплатен софтуер, който поддържа този хардуер. Комбинацията е перфектна, само ICD2 е по-добър вариант.
Успех!
|
| Пет Фев 04, 2005 10:25 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Направи си програматора от МК също работи с ис прог.
Елемнтарен е работи описан е подробно. Какво му трябва на човек?
|
| Съб Фев 05, 2005 4:45 pm |
|
 |
|
Okoto
|
 Propic2
Ðàçãëåäàõ âíèìàòåëíî ñõåìàòà íà òîçè ïðîãðàìàòîð è ìè ñòàíà ìíîãî èíòåðåñíî äàëè íàèñòèíà ùå ðàáîòè çàùîòî àç èñêàì äà èçïîëçâàì ÑÎÌ ïîðòà à ïúê 5 êðà÷e êîåòî ïî ïðèíöèï å ìàñà íà òîçè ïîðò å èçïîëçâàíî êàòî êîíòðîë íà 13V çà ïðîãðàìèðàíå. Àç ñè ïðàâèõ åäíî ïðîãðàìàòîð÷å êîåòî å ñóïåð åëåìåíòàðíî çàùîòî ïðîáâàõ âñÿêàêâè ñõåìè ïðåäè òîâà è íå ðàáîòåõà. Ñúñ è áåç ÌÀÕ232, ñúñ öåíåðè è ñ òðàíçèñòîðíè áóôåðè íî åäèíñòâîíî òîâà åëåìåíòàðíî ïðîãðàìàòîð÷å òðúãíà. Íà âñè÷êîòî îòãîðå íå ðàáîòè âèíàãè.  ïîâå÷åòî ñëó÷àè çàïèñâà ñàìî ïúðâèòå íÿêîëêî áàéòà. Èíòåðïåñþâà ìå çíàå ëè íÿêîé äàëè èìà íÿêàêâè ñïåöèàëíè íàñòðîéêè â ÕÐ-òî êîèòî äà ãàðàíòèðàò íîðìàëíàòà ðàáîòà íà ïðîãðàìàòîðà. Ñõåìè÷êàòà êîÿòî èçïîëçâàì ÿ äðàñíàõ íàáúðçî íà ïåéíòà ùîòî íå ìè å èíñòàëèðàí îðêàäà ìîìåíòà
|
| Чет Мар 03, 2005 6:00 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Toва предполагам че го ползваш с IC-Prog или Понито??? Много несигурно...правил съм такова като по млад...един път работи, друг път неще...и е machine-dependant!!! За това хората слага МАХ232, това дето си го нарисувал е детска играчка бе човек...направи си програматора от МК...няма да ти отнеме кой знае колко време, аз съм правил такъв за 4-5 часа  В момента имам 3 такива, двата са малко по "ъпдейтнати" версии, ама не се различават особено, работят безотказно.
|
| Чет Мар 03, 2005 8:07 pm |
|
 |
|
ivcho
|
 probvah go i nego
probvah i programatora na mk no ne stana. i s ic prpg i s ponito no ne stava. moje bi zashtoto kabela mi beshe dulag ili zashtoto programiram 16f877. dai ideia za druga shema specialno za toia kontroler che veche probvah dosta varianti i vse s mnogo promenliv uspeh.osven tova MK-to imashe greshki
|
| Чет Мар 10, 2005 9:52 pm |
|
 |
|
ivcho
|
 probvah go i nego
probvah i programatora na mk no ne stana. i s ic prpg i s ponito no ne stava. moje bi zashtoto kabela mi beshe dulag ili zashtoto programiram 16f877. dai ideia za druga shema specialno za toia kontroler che veche probvah dosta varianti i vse s mnogo promenliv uspeh.osven tova MK-to imashe greshki
|
| Чет Мар 10, 2005 9:54 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
На COM порта маси са крачета 18-25. Крачета 2-9 са DATA0-DATA7.
В момента работя с 16F871 и паралелния програматор на Тайт и WinPic.
Имам и универсалния програматор на МК, но той не ми свърши работа за 12F675 и се наложи да правя този на Тайт (със 74LS07 и pnp транзистори). А WinPic е страхотен софтуер и при това безплатен!
Когато започнах с 871, разорах нета да търся друга програма, но се оказа, че за 871 трябва да се включи опцията Vdd before Vpp в WinPic. Сега всичко е наред.
Кабелът ми е стандартен паралелен модемски (DB25 от двете страни) и дължина около 1.6м. От програматора до пика върви сноп от 5 проводника с дължина 30см. Използвам Win XP и нямам проблеми.
WinPic поддържа както паралелен, така и сериен хардуер в няколко разновидности от всеки вид и често се обновява. Поддържа и 871-877. Освен това има оцията "Bulk Erase", която е особено полезна, ако по погрешка включиш защита на кода или RAMa. Доколкото знам, Icprog нама такава опция. За понито не знам, защото от него вече се отказах.
Свързах се с автора на WinPic - Wolfgang Buescher и от него знам, че в момента работи по поддръжката на dsPIC и PIC18Fxxxx.
|
| Пет Мар 11, 2005 10:21 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Аз съм го правил тоя TAIT, никак не се разбираше с WinXP, само под 98 работеше...
|
| Пет Мар 11, 2005 11:58 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не знам защо при тебе не работи, но при мене е без грешка.
|
| Пет Мар 11, 2005 1:04 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ми незнам, обаче схемата която съм сглобил е същата като твоята...няма значение де, аз съм си привърженик на JDM, с него досега няма контролер дето не съм успял да напиша или изтрия...IC-Prog има Bulk-Erase, всъщост точно по такъв начин трие всеки път преди нов запис.
|
| Пет Мар 11, 2005 1:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аха, значи той всеки път трие всичко. Е, с WinPic аз презаписвам само кода.
На XP-то даже нямам SP2. Скоро ми го дадоха, но все не ми остава време за него.
Прочетох доста неща за това, че LPT и XP не се разбират много, че последния не работи добре с прекия достъп до периферията или нещо подобно, че било опасно да се свързва паралелен програматор при включен компютър и прочие страхотии.
А пък, аз, като не разбирам от компютри, от край време включвам вършната периферия по напрежение и го гася само, ако сменям платки вътре.
Сега, с универсалния програматор на МК, който е по Ком имах проблеми с 12F675 в режим с вътрешен осцилатор и MKLR OFF. Въпросният програматор подава Vdd едновременно с включване на захранването му, а Vpp, когато започне да програмира. Ако чипа е празен - няма проблеми. Обаче, ако има програма, той си тръгва и изобщо не приема Vpp. Така поне си го обяснявам. Затова се наложи да правя паралелен вариант, при който може да се управлява и Vdd.
|
| Пет Мар 11, 2005 1:48 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Няма да споря, това съм го имал като проблем. А за това с презаписването само на кода е хубаво че може да спести време (PIC18F452 го чакам 2 минути докато се запише целия)...затова и си написах bootloader...
|
| Пет Мар 11, 2005 1:53 pm |
|
|