|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:02 pm
PIC24 на една крачка от нас
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@ Uli,
Няма никакъв проблем да се ползва ICD-2 за програмиране на 24-ка. При мен работи, но ако си правиш клон, направи си този дето е с изходни/входни буфери с 74НС125/6. При програмиране на 24-та серия, MPLAB превключва ICD-то да се захранва от таргета и си пише съвсем спокойно 3,3 волтовия 24HJ. Освен това, ако хвърлиш по-внимателен поглед на дейташийта, ще видиш, че PIC24 няма нужда от Vpp за да се пише. Във форума на едаборд има много хубав трейд (Пирев беше поствал линк към него) където е описан клон на ICD-2 с 18F4550 вместо стария USB/RS чип. Можеш да си направиш и него, като ползваш схемата с изходен буфер с 74HC125/6. Ако не успееш да се справиш с едаборд, пиши - ще ти постна схемата и софта.
@Цецо,
Не чакай ами вземай един и почвай с него. За сега не съм открил сериозен бъг, но за сметка на това доста интересни възможности. АЦП-то само дето не може да ми изкара 1мегасемпъл, но ...
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Ное 07, 2006 11:46 am |
|
 |
|
Uli
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 06, 2006 11:27 am Мнения: 9 Местоположение: Перник
|
Не ми се ще да се връзвам през USB. Нужно е сериозно галванично разделяне от компютъра. RS е по-лесен. Правим и честотни преобразователи за асинхронни мотори, процесора виси на фазата и е много опасно. За сега караме с разделителен трансформатор, понеже мощностите са малки, ама за 3 киловата няма да стане май.
|
| Вто Ное 07, 2006 2:59 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
ICD-2 има освен USB и сериен порт RS232.
Ползваш един от двата - който ти харесва
|
| Вто Ное 07, 2006 3:15 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
@Uli, При така описания проблем, защо не си напишете един бутлоадер и да си флашвате по оптронно разделения RS ? С ИЦД-то само си записваш бутлоадера...
|
| Вто Ное 07, 2006 8:18 pm |
|
 |
|
Uli
|
Мисля да взема частта от старото ICD с оптронно разделяне и да закача към нея новото ICD2. Скоростите по RS канала са същите, така че проблеми не би трябвало да има. Само че ще трябва да изкопая пълната схема на ICD2. Това, дето го има е доста орязано, а не ми се барника в готов работещ фирмен продукт. Другия вариант е да направя отделен оптичен изолатор за RS. Най-доброто засега е, че в К1 има от буферите на AD, които са сложени в ICD2.
|
| Сря Ное 08, 2006 10:06 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
???
Да разбирам ли че искаш да разделяш оптронно откъм програмния конектор? Откъм RS-а ще е много по лесно. Програмния конектор има двупосочна шина данни, което си е врътка да го разделиш оптронно. А и сигналите там са синхронни и по бързи.
Кои буфери на AD ги има в ICD2? Мойто ICD2 няма други буфери вътре освен 74HCT логиката и аналогов ключ на Vpp пина.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 08, 2006 10:18 am |
|
 |
|
Uli
|
Оптронното разделяне е от към RS232 куплунга. А буферите са от клона от руското Радио 2006/6. ADG411. В К1 няма точно тези, има по-нови със същите функции. И извинения, не са буфери а ключове. Оригиналните май са FDS4435. А овцата Доли трева да пасе. Това ICD2 има сума ти клонове. Включително и за 2,4V контролери. За горе-долу 50 лева. Да си гърми човек на спокойствие. Не са $200. 
Последна промяна Uli на Сря Ное 08, 2006 1:08 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 08, 2006 12:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мда така може. DG411 наистина е ключ, с него щракат Vpp/Vcc/GND на MCLR пина. Тоя ключ се прави от една камара фирми, но в Бг обикновенно го няма на склад. Но щом си го открил в K1 добре.
Абе Пирев, какво стана с клонинга с 18F4550? Щото сайпраса очевидно е невъзможен за доставка вече, вкл. и за Микрочип. А някой ми беше пуснал мухата, че самите Микрочип, правят новите версии на ICD2 с 18F4550.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 08, 2006 1:00 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
С това ICD ще дебъгвате ли или само като програматор ще се ползва? Защото никъде не си споменал за дебъгване!
|
| Сря Ное 08, 2006 1:09 pm |
|
 |
|
Uli
|
Хич няма да е зле да прави и двете. Може да се прикачи платка със ZIF цокъл към изводите за дебъгване. И малко ключове, релета или нещо друго за превключване на изводите. Микрочип предлагат подобно нещо за ICD2, с мостове на жици, ама и като им знам цените сигурно е поне $50.
|
| Сря Ное 08, 2006 1:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какви ZIF цокли бе хора? Кой програмира процесори извън платката, освен ако не иде реч за 10К количествo?
Туряш един SIP5 на платката и програмираш, дебъгваш, каквото ти кефне.
А за пройзводство над 100 до 10К количество можеш и собствен програматор да спретнеш да не мъчиш персонала с MPLAB. Аз лично така правя с микрочип.
|
| Сря Ное 08, 2006 1:18 pm |
|
 |
|
evc
|
@Цецо, нали това съм писал по-горе, работи си клона с 4550, наистина новите версии са с 4550, от там е и фирмуеъра за 4550 (от папката в мплаб). В момента правя платката на едно ицд с 4550 и 877А смд вариант, и мисля да го събера в малка кутийка, като УСБ куплунга е директно на платката, т.е. да се получи нещо напомнящо на външен вид усб флаш. Трикът за програмиране на 3,3V процесори е в това, че изходните буфери в тази схема се захранват след ключа за +5V (захранване на таргета от ицд или собствено). Когато се програмират 3,3V процесори, се подава външно на процесора 3,3V, а от ицд-то идват само клока и датата.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Ное 08, 2006 2:02 pm |
|
 |
|
Uli
|
@Цецо. За такива количества става въпрос. И за PIC10F200. Там няма много място за SIP5.
|
| Сря Ное 08, 2006 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ясно. Макар че се получава доста изгъзено решение - 18f за прост USB<-> Parallel бридж и 16F за да върши основната работа по програмирането. Като го направиш, кажи дали работи читаво.
ясно.
|
| Сря Ное 08, 2006 2:52 pm |
|
 |
|
evc
|
За всички (например @Ки4о), които се интересуват от ицд-2,5 ето линк:
http://www.icd2clone.com/wiki/Main_Page
Тук има всичко необходимо - схеми, фирмуеъри, линк към първоначалния трейд във форума на едаборд за по-подробни разисквания. Това, което направих аз, е да заменя изходната част на схемата (входно изходния интерфейс към програмирания процесор) с два буфера 74HCT125 и 74HCT126, както това е направено в чешкия RS232 клонинг на дебъгера - захранени са след ключовия транзистор на 5-те волта. Освен това за изработване на Vpp (тъй като моя вариант ще работи захранвайки се само от УСБ порта) използвам 34063 със СМД индуктивност. Опитно установихме с колегите, че пулсациите не влияят на записването на чиповете. Ще се опитам да включа и регулировката на напрежението за записване. На тестовия репинг всичко върви чудесно, но беше с външно захранване.
|
| Сря Ное 08, 2006 4:34 pm |
|
|