|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:06 pm
Надеждност на паметите за архивиране на данни
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Надеждност на паметите за архивиране на данни
Срещал ли е някой анализ за надеждността на различните съвременни памети - твърди дискове, CD, DVD, flash-памети и други. Става въпрос за архив на снимки , проекти , кореспонденция и други подобни данни.
Ако някой счита, че има добра практика за архивиране, нека да сподели. Много ще са благодарните за това.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Ное 14, 2006 12:36 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Несъм срещал такова сравнение, но аз специално архивирам на един външен хард диск 250Gb и от време на време дублирам на DVD-та, че не се знае какво ще му хрумне на харда  . Според мен 100% гарантирано решение няма и трябва да се комбинира от поне 2 типа носители и да се архивира, колкото се може по-често.
|
| Вто Ное 14, 2006 12:51 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Аз се опитах да обобщя моя личен опит тук и тук...
|
| Вто Ное 14, 2006 1:03 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
С DVD-тата също не е сигурно, проблема е в dye или боята, както ни е му казваме. Преди време работехме за една фирма, която произвеждаше боя и щемпери за DVD-R. Хората там казваха, че дисковете се съхраняват най-добре при едикаква си температура, влажност, осветеност и т.н. ха кажете ми как да стане в къщи, проблема е че доста от китайските бъглира имат проблем със стабилноста на багрилната молекула и след известно време и подходящо входно въздействие, протича разпадане на молекулата, т.е. процеса е подобен на запис със записвачка, т.е. всичко отива във другото стабилно състоянояние, т.е. нечетимо  . Друг проблем, е че при разпада се отделят радикали, например некоя HO, която започва да яде среброто и ефекта е същия, т.е. не се чете, защото няма огледало  . Хората , който разбират, казват че най-добрите дискове са от фабриките на Mitsibushi - Verbatim. Аз използвам тях и досега съм нямал проблеми, но да не забравяме че пазара натиска всички да бързат и да правят компромиси с качеството. Така че както каза Димитър, няма сигурен начин, може би единствения е матрица, т.е. ROM диск.
|
| Вто Ное 14, 2006 1:12 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Re: Надеждност на паметите за архивиране на данни
Отваряш линукс-българия пощенският списък и правиш сърч,
Има големи НЕ 1 и2 теми , хардуерни , софтуерни (под Линукс/юникс лайк) решения.
Много интересни повечето  И като пари не много
==към и само за Рек и Никола: в момента пиша глупости , нали ?
|
| Вто Ное 14, 2006 1:46 am |
|
 |
|
HCL
|
Мдааа вчера се издьниха героично двама от RAID-масива. 700е парчето и пак умират геройски, не бяха архиви, а редундантни носители, но идеята е, че и за много пари пак може да се осер*т нещата. Не се чуди толкова, мятай на хардовете, и да стане нещо 99.9% предполагам е успеваемостта на една recovery процедура. Всичко опира до пари и време.
|
| Вто Ное 14, 2006 2:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Много добър софтуер за автоматичен backup е Backup2004Pro. Ползвал съм 4-5 различни преди това това излезе най удачно от всичко което съм срещал.
За по сериозни работни станции времето за повторна инсталация и настроика на които е значително най читавото решение е периодично създаване на имидж на системния диск с Acronis. И при проблем възстановяване на системата от него.
Тъи като времето е по ценно от 300-400 долара за допълнителни хардове добре е да се дублира всичко.
Ще опиша накратко моето решение.
Основната система на която работя има 2 Seagate по 120GB в паралелен раид които работят като един за бързодеиствие. Тоест представляват на практика един 240GB диск. Този раид масив е разделен на един 30GB системен диск и един 200G за обща употреба.
В системата има и един допълнителен 200Gb диск за backup.
На него сум задал на Backup2004Pro да записва ежедневно всички наи често променящи се фаилове и директории,като се пазят 10 последователни копия. Веднъж в седмицата е настроено да архивира всички важни фаилове и директории като пазя 3 последователни копия. Това си става автоматично без мое участие. В края на седмицата като прави архивиране на всички фаилове ми извежда и напомняне да архивирам на другата машина която подържам за целта.
Това е едно сравнително старо сървърно дъно с вграден раид на което имам 2 харда по 120G раид 1.
Тази машина е вързана в мрежата ми и се вклюва в контакта само за да архивирам след което се изключва пак. Като видя напомнянето правя тази процедура.
Веднъж в месеца си правя архивиране на системния диск с Acronis и имиджа го записвам на допълнителната машина а също остава и на допълнителния 200G хард. Там по принцип задавам на Acronis да го създава.
По тази система имам в наличност:
1. По едно дублирано в RAID1 копие на всичко важно и копие на ситемния си диск с даваност не повече от месец което е в машина която се включва само за архивирането.
2. Копие на всичко което се променя често всеки ден.
3. На 200G хард имам и още едно копие на системния диск и копие от всички важни фаилове които архивирам всяка седмица и на другата машина.
И пак се оказа тия дни че загубих 2 схеми и 1 платка и малко сорс. Някакви експерименти правих с машината си и съм забранил сервиза на Bacup2004Pro и съм забравил да го активирам пак  И разбира се нито е архивирал нито ми е напомнял  И по миналата седмица ми се скапа единия Segate на основната машина и ми умря всичко дето го бях правил от околко 15 тина дни. Те там са 2 но в паралелен раид така че умря всичко. Seagate вече не е стария Seagate. Пролетта ги купвах нови и ето че единия умря. Добре че имаха същия да ми го сменят.
Така че и такава сериозна схема не е много дуракоустоичива. Но все пак направих маи единственото с което беше възможно да я прецакам и ми доиде доста лош късмет да ми се скапе точно в тоя момент харда
Backup2004Pro разбира се може да се настрои да архивира и изцяло на друга машина в мрежата. Добра работа би свършила Wayk-Up мрежова карта на машината на която се архивира. Така ще се събужда автоматично и ще си заспива като се свърши работа.
Причината поради която аз не съм го реализирал така е че все пак при някои сериозен токов удар може да се скапят и основната машина и тази за backup-a и всичко да умре. Например ако падне много наблизо гръмотевица подобен вариант не е изключен. Затова изключването от контакта е по чисто решение. Разбира се може да се автоматизира този процес на включване. Backup2004Pro има възможност преди да започне архивирането да стартира зададено приложение. Това приложение може да е малка програмка с която да се управлява по някакъв интерфеис едно реле което да включва бакъп компютъра. След завършване на архивирането има възможност да се зададе друго приложение което да се стартира. Ами то може да е програмка която да се занимае с shut-down на бакъп компа и изключването на релето  ама мен лично ме мързи да го реализирам
Надявам се тоя толкова дълъг пост да е от полза за някой
Щото аз стигнах до такова вманиачване като загубих 2-3 пъти по доста труд и всеки път добавях по нещо докато стигнах до тая схема 
|
| Вто Ное 14, 2006 3:01 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
А да ви питам , ако си намерите голям flash -> 8GB ?
Той трябв да се счупи , друго няма какво да му стане, да се нароши цялостта му де. ?
иначе няма механика, няма голяма опасност от фира и изгаряне.
За бакъп мисля е ок.
|
| Вто Ное 14, 2006 5:29 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Теоретично погледнато флеш паметите имат краен брой цикли на запис и после се скапват  .
|
| Вто Ное 14, 2006 6:42 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Това е проблем номер едно. Проблем номер две е "а какво точно да събера на мижавите 8 ГБ"  ?? Или трябва да купя 10-20 такива флаш памети - ама пък тогава ще трябва много да си играе човек, че достъпът до флаш е бавничък...
|
| Вто Ное 14, 2006 7:35 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
От моята практика съм забелязал че CD носителите са много по надеждни от HDD, за DVD още не мога да кажа, въпреки че и DVD не ми се е скапвло до сега. Относно backupa, RAID -да, не осигурява backup резервираност, т.е. предпазва ако единият диск се счупи. Това е мн добре, но не те предпазва от всякакви други случки, някой да ти затрие нещо, сам а си затриеш нещо, вирус да те затрие .... та от тая гледан точка backup си трябва. До момента съм пробвал два варианта, backup в-у мрежов сървър, като всеки път е отделен. Ползвах winrar и няколко команди под дос. Всеки ден архивираше ирекориите които ми бяха важни и ги пращаше на сървъра. Предимствоо е че днешния архив ако се счупи имаш тоя от вчера, недостатъка че гълта място. На определено врме тези архиви се качваха на DVD-та. Недостатъка беше че аз си бях писал скрипта и като имаш нви неща коио искаш да архивираш трябва да го променяш, от където при една промяна явно бях напраивл грешка и се оказа че не е архивирало всичко от един момент нататък.
Другото което съм ползвал е архивиране на CD .. ама не помня кой софт ползвах, бее преди 5-6 години, беше бавно ядеше CD-та ..някак по неуобно ми беше.
При архивирането на носител, най добре е да с еправят по две копия, да се скапят и вете на ено място е доста невероятно, особенно ако се съхраняват на две различни места. А за тия които имат наистина важна инфо за съхранение, се продават каси, има ги в рзлични размери, голмите са и климатизирани, но там инвестицията е голяма.
|
| Вто Ное 14, 2006 9:57 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Идеята на архива не е да бъде презаписван многократно, все пак.  Пълниш катата и минаваш на друга. Не е лоша идеята.
По важен е друг параметър - data retention. Не знам някой производител да дава за каквато и да е памет гаранция за повече от 10 год. data retention. Тоест, добре е поне на 5 год. архивите да се презаписват.
|
| Вто Ное 14, 2006 10:44 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Зависи от CD-то. Загубих доста ценни неща, защото имах глупостта да ги запиша в/у старозагорските носители (нищо лично към гражданите на Стара Загора). След 2 год. CD-тата се покриха с някви зелени петна и спряха да се четат. След още известно време, зелените петна еволюираха до малки дупчици. 
|
| Вто Ное 14, 2006 10:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Преди време хит бяха zip устройствата. Гледам че тука францсетата покрай мен на тях разчитат. Ама са бавни.
Иначе личното ми мнение е че един качествен хард бие по надежност всякакви оптични носители.
Владо, абе вие с Димитър работите в големи фирми. Обикновенно практиката е да има централизирано място за съхранение на данните - там друг носи отговорност за тях. Поне големите фирми с които аз съм се сблъсквал винаги оперират по тоя начин - служителя има грижата да качи данните на сървъра. От там на сетне той е освободен от отговорност по опазването им. Така де, не е нужно всички да сме специалисти по всичко.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 14, 2006 10:52 am |
|
 |
|
sthx
|
Има бактерии, които хрупат пластмасата, включително и на интегралните схеми. В екваториалните страни този проблем е по-голям.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Ное 14, 2006 11:14 am |
|
|