Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Работната ръка в сектора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Работната ръка в сектора
http://dnevnik.bg/show/?storyid=293790

В статията има откровенни глупости (като това как щяли да внасят IT спецове отвън), но иначе е интересно да се знае какво е нивото на пазара в момента.

Вто Ное 14, 2006 2:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
5000 лв заплата ми се струва силно преувеличено, може от 250 човека в HP България 2-3 да получават и такава но това не е показателно, разбира се това е било най-интересно на журналистката и затова го е написала

както е написал някой по-долу в коментарите трябва преди IT специалистите да се внесат малко преподаватели и може да излезе по-евтино

но има и нещо друго - София не е България, както и Европа не е Германия например
заплатите на инженерите варират няколко пъти в Европа - например инженер в Германия взема 3-4 пъти повече от такъв в Гърция или Португалия например за същата работа

ако всички в България бяха толкова добре заплатени какво щяха да правят тези гръцки и турски шивашки фирми по родопите?

факт е че има места в България където има качествени специалисти които работят на по-ниски заплати - Велико Търново, Стара Загора, Русе - все места с добре развита електроника и традиции в миналото там заплатите никога няма да бъдат както в София но и там се живее добре с по-малко пари сигурен съм че с 500-800 лв във Велико Търново се постига същия стандарт на живот колкото с 1000-1600 лв в София

Последна промяна 3aek на Вто Ное 14, 2006 4:42 pm, променена общо 1 път

Вто Ное 14, 2006 4:09 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
3aek написа:
сигурен съм че с 500-800 лв във Велико Търново се постига същия стандарт на живот колкото с 1000-1600 лв в София

Тук много грешиш. Има разлики в стандарта, но само за някои неща и в никакъв случай разликата не е двойна. Навсякъде сиренето си е сирене. Цените на тока, дрехите, бирата по кръчмите и бензина са в общи линии еднакви. Мога да правя паралел между Русе и Варна и единствената разлика, която виждам е в недвижимите имоти и ако живееш под наем ти трябват поне 150 лв отгоре във Варна. Така че с 1000 лв в София, ще живееш доста по-добре отколкото с 500 във Велико Търново, Русе и т.н.

Вто Ное 14, 2006 4:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
3aek написа:
има качествени специалисти които работят на по-ниски заплати - Велико Търново, Стара Загора, Русе

Тия специалисти одавна ги няма там - аз поне съм работил с хора от В. Търново и знам какво има там като капацитет - питай и ex-men да ти потвърди 8) . Факт е, че по-кадърните хора одавна са се "спасили" или в София или навън и който е останал там най-вероятно работи сам за себе си. Неможе "качествен специалист" да стои на 300 лв. заплата и по цял ден да мисли как да си докара още 100-на от безмислени командировки. Според мен наличието на много добри специалисти (без значение по какво) в България одавна е един голям мит :( .

Вто Ное 14, 2006 5:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е нали това казва статията - има дефицит на хора. Да му мислят работодателите, аз съм бачкатор, аз мен е по изгодна тая ситуация. :)

Има и нещо друго. Журналистите под IT разбират програмисти и системни администратори. Манджата с грозде като нас малко трудно подлежи на квалификация.

Пък и един средно ниво програмист (както и сис админ) се прави с 2-3 години сериозно учене и практика. Един специалист по ембедед системи (ако трябва и от хардуер да отбира), по малко от 5-6 годинки не мърдат. И после трябва много практика.

Световната тенденция (както и у нас) обаче е ония първите да са по добре заплатени. :) несправедлив живот.

Вто Ное 14, 2006 5:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами не е така - тук поне сисадмините вече се смятат за обслужващ персонал и одавна заплатите им са много, много надолу от това което са били по време на дот.ком бума и това не е само мое наблюдение ами и на познати от много други фирми тук.

Вто Ное 14, 2006 5:38 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
http://dnes.dir.bg/2006/11/14/news938460.html

Вто Ное 14, 2006 5:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не се сдържах и се присъединявам към Цецо, че статията е пълна с глупости.

Според мен не е нужно да се внасят специалисти, нужно е да се прекрати порочната практика всяка чужда фирма да започва бизнеса си в София ( донякъде имат оправдание, големите далавери са там ). Получава се естествен глад на кадри. Не всеки е в състояние да зареже семейство, среда, приятели и да хукне за 200 лв. в повече да работи в София. А след отварянето на пазара на труда за наши работници в ЕС и в София ще настане голям дефицит на кадри. Нещата могат да се подобрят значително с помощта на държавата - правят се отстъпки в данъчното облагане, в такси смет и т.н. на чужди ИТ фирми, които отворят работни места извън София ( държавата е най-добрия регулатор на пазара, в случая на глада с кадри ).

Ако това не стане, нещата ще се понаместят, но мисля, че в друга посока:
- Ясно е че ще дойдат някакви специалисти чужденци, но е ясно и че техния брой няма да е достатъчен;
- Програмата зелена карта претърпя неуспех в Германия, надали ще ума успех точно при нас, като се има предвид корупцията и бай ганьовщината;
- Големи акули в бранша бавно и неусетно се наместват на мизерния ИТ пазар у нас и отварят примамливи работни места;
- Кадрите от малките български фирми постепенно ще се ориентират към чуждите фирми - по-добро заплащане, възможност за по-добра кариера, по-добри условия на труд ( може би );
- Малките български фирми ще свиват присъствието си на пазра, докато останат да кретат или фалират ( жалко ! );
- Накрая няма да има нужда от чужди специалисти;

Това ми говори интуицията, но може и да греша.

Вто Ное 14, 2006 6:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами няма и да има специалисти, докато в университетите за ИТ специалности се приемат не хора които имат желание наистина да научат нещо, а такива дето чули от някъде, че в това било бъдещето а хал хабер си нямат, а и желание нямат да научат нещо. Колкото за споменатия център на ХП : не вземат такива заплати. УНИКС администратор (мой приятел) взема 1800 лв. и при това кара и нощни смени. А друг мой приятел работещ във някоя от фирмите за хардуер на автомобили взема дори и по-малко от това. Явно тенденцията у нас все още не е като в Щатите.

Вто Ное 14, 2006 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Може би чуждите фирми се ориентират към София и заради университетите (не че и в други градове на България няма университети).
Повечето студенти започват работа още докато учат и след това не им се връща по-родните места.
Явно на фирмите не им се рискува да направят центровете си в по-малките градове.
В Казанлък има само една фирма за софтуер, която не е много голяма, а познавам много програмисти от
там (от Казанлък) мои приятели. Доста от тях като ги питам дали ще се върнат ако отворят още софтуерни фирми там
отговарят, че не искат. По-добре им било в София. Дори да отворели някоя фирма в родният им град,
ако решели да сменят работата щели да имат много по-малък избор. А в София при толкова много фирми
било по-лесно да си намерят друга работа. Не знам как стой въпросът в Русе, Габрово, Варна и Пловдив.
Все пак и там има технически университети.

Вто Ное 14, 2006 6:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За Русе Хищника ще каже как е, но от лични наблюдения там (в ТУ Русе) Електрониката и Микроелектрониката е ала бала. Аз лично на инженерите от там им викам Тракторист с висше образование, само някой да не се обиди - има си и изключения.

Вто Ное 14, 2006 6:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
мисля че никой няма илюзии при нивото на образованието сега в България (няма значение от кой университет е) че от там ще излезе човек готов научен
въпроса опира до самия човек, той харесва ли това с което е решил да се занимава? има ли създадени навици? желае ли да се учи?
мисля че няма да преувелича но фирмите иззеха функциите на университетите от минимум 6-8 години никой не се надява да дойде нещо качествено от студентската скамейка (може да има изключение 1-2 от курс)
сега при мен един от хората който най-добре опроводява платки е със завършен техникум, не е завършил университет но като хване една програма докато не научи и последния макрос и шорткът не си сяда на задника, това в началото на мен ми се е струвало малко смущаващо защото се губи "излишно" време и обикновенно съм го навиквал да не се чопли толкова а да действа, но след няколко месеца се вижда как този същия човек в репортите показва 20-30% по-добри резултати от другите които като научат как да щтракат с няколко клавиша и ги мързи да научат нещо в повече, така че пращам при него вишисти да ги обучава
както казах това вече си е до човека и опира до навици, любознателност и не се учи в университета
сега цялото знание е в интернет, човек да има мерак да учи няма проблеми, ако пък нещо не разбира винаги може да попита

Вто Ное 14, 2006 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В Русе - да има 2-3ма на година дипломиращи се, които могат да използват знанията си и да ги доразвиват. В Русе работа няма - от математическата гимназия съученичките ми (отличнички) всичките влязоха в КСТ и КТТ, най-реномираните специалности. Почти всичките работят сервитйорки или продавачки в магазин...а до нивото на обучението им - аз съм им писал курсовите работи не един път (особено в 4-тия им курс)- прости задачи на асемблер за умножение или делене по някой от 4-те метода или някаква друга елементарна задачка. Преди няколко месеца във влак за Русе пътувам аз и няколко момчета от РУ, които не познавам. Запознахме се, те са 4-ти курс КТТ и двамата, разправяха, колко са възмутени от това, че в университета ги карат да учат Java, за какво щяло да им помогне това и пр....питах ги какво смятат да работят след като завършат - и двамата незнаеха. На преподавателите в повечето случаи не им пука, влизат, изписват цялата дъска с формули с хиляди неизвестни, като попиташ буквичката "гама" какво значи, гледа те мрачно сякаш си виновен, че си попитал...накрая на часа като попитат "някой има ли въпроси" - пълно мълчание. Тва е...по-розово отколкото изглежда

Вто Ное 14, 2006 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И си прав за университетите, и не си прав :) В много страни по света има университетски градчета, в които не се срещат кой знае колко фирми. Не пречи да отидеш да работиш на другия край на страната, стига да са адекватни условията и заплащането.

И аз имам много познати в Казанлък, хубаво градче, чисто, спокойно. Казанлък живееше от "Арсенал", не работи "Арсенал", няма и хляб в Казанлък. Много е интересно да отидеш в Казанлък, когато са дали заплати в "Арсенал" - по улиците усмихнати и весели хора. Ама по редовно е май неплащането. Царя беше пуснал фитилите през 2001г. че ще осигури поръчки от Индия, носеха се слухове, че едно учение на индийкската армия ще осигури работа за 5-6 м. в "Арсенал". Минаха изборите, обещанията потънаха някъде из царските ревери.

Вто Ное 14, 2006 7:45 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Предатор с такива дьрвеняци е най-забавно. Точните професори се дьржат нормално сьс студентите си, или поне опитват, на някои трудно им се отдава, и в повечето случай са отворени за дискусия или забележки. Обаче този тип научни работници, който описваш не са такива и това ги прави много податливи на провокации. Сьбираш си акьла на лекциите му, следиш всеки ред на дьската и като откриеш грешка, а всеки професор прави по няколко на лекция, нормално хора са, го прекьсваш най-безцеремонно и му посочваш кьде е сгрешил, ако е дьрво влиза директно в капана. Няколко пьти така и после ще обяснява надьлго и нашироко какво е писал на дьската, най-малкото от опасение да не помислят студентите, че той самия не е много наясно с това, което преподава.
Но такива преподаватели са рядко срещани, на мен поне досега не ми се е случвало, някой да откаже разяснение, било по време на лекцията или след нея. А и повечето като им хванеш някоя друга грешка на дьската и ги коригираш по подходяш начин изглеждат доволни, че някой следи какво пишат :)

Вто Ное 14, 2006 8:19 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща