Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Работната ръка в сектора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
За преподавателите може много да се пише - тук основно са хора с адски високо самочувствие, не можеш да им кажеш нищо, като безсмъртни са. Закъснявам 5 минути за час, отварям вратата, преподавателя е възмутен - как така ще закъснея 5 минути (от 90 минутен час!)...казах, че съм имал работа и се извиних най-учтиво. През това време докато се обяснявах (което не съм и длъжен), той си гледа към някаква книга пренебрежително, все едно мен ме няма....като казах че съм бил на работа и той казва "Моля?!"...все едно не е възможно аз да работя нещо...слага ме на първия чин, дава ми контролно да правя от предишния час, контролното е с 5 въпроса, тест, касаещи някаква схема, която не съм виждал, понеже съм отсъствал предния час (причината за отсъствието ми също я обясних - бях друга специалност до този момент и току що се прехвърлих в тази, няма как да знам ква е схемата). Естествено - написа ми 2...по полупроводникова техника... Другия пък още с влизането първия час казва "колеги, който си е купил учебника ни, ще получи 3 със сигурност, който не си го купи, да не се явява на изпит въобще". Учебника струва 4лв. - не че не мога да си го купя, ама му казах, че само заради това дето каза няма да го направя. Стана един скандал, опита се да ме изгони, заплаши ме даже с охрана...това всичкото щото съм платил тройна такса този семестър, понеже ректора решил, че тия които възстановяват студентски права ще може да ги манипулира финансово, както си пожелае. Ъпсурда е много голям - несъмнено има преподаватели, които дават от всичко от себе си за да ти вкарат малко знания и интерес, обаче тия за които говоря по-горе тук в Русе са мнозинство. Още по-ъпсурдно е, че тук едно или две отсъствия от час автоматично те лишават от възможността да минеш в по-горен курс, а такива отсъствия лесно се правят от човек, който работи на постоянна работа. А най-ъпсурдно е - преподавател ме пита защо ме е нямало предния час, казах че работя, отвръща ми, че не го интересува, той също работел. Присъствието тук е по-важно от знанията, много от колегите ми ходят редовно, получават заверка затова, че са присъствали, в края на семестъра получават заверка и вземат изпита с тройка, която е доста съмнителна предвид знанията им. Мен естествено не ме пускат на изпит, щото ме е нямало 2-3 часа...нищо, че може вероятно да имам някакви познания по полупроводници или теория на електротехниката...това се случва с мене 3 години подред, в момента ходя редовно във всички часове, само и само да ме пуснат на тъпия изпит.

Тъй, че не само самите студенти са виновни за липса на кадри, нормално е да изгубиш интерес и желание към обучението, след като се държат така с тебе. Преди да вляза в университета, срещнах една учителка, преподавала на баща ми и чичо ми в електротехникума, жената е преподавала във всички училища в Русе, преподава и в университета - каза ми, че висшето образование няма нищо общо със средното - във висшето, хората са интелигентни, на всеки се дава шанс да покаже какво знае и може, преподавателите забелязвали това...студенти и преподаватели работят заедно за просперитета...да живее България! Няма нищо общо.

Вто Ное 14, 2006 8:45 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Според мен всичко е въпрос на търсене и предлагане. Ако не ми изнася да работя за заплата или условия, които ми се предлагат от даден работодател, просто си търся работа на друго място. Ако не си харесам нищо в родния град - сменям града (колкото и да не е лесно това). И така стигнах до смяната на държавата ;-). А за внасянето на специалисти от чужбина - не знам колко хора ще се навият да се преместят в БГ от друга държава за 500 лева на месец в София, да речем. Така че на някои глави ще им стане ясно, че все пак е по-добре да вдигнат заплатите и ще се намерят достатъчно български специалисти.
И аз имам наблюдения, че повечето IT специалисти са поддържащ персонал - ако основната дейност на фирмата не е "доставка на интернет връзка" или нещо подобно, работата на IT специалистите е главно поддръжка и взимане на решения, които осигуряват на инженерите възможност да си вършат тяхната работа - защото приходите на фирмата идват от продажбите на продукти/услуги, а не от вътрешната IT инфраструктура ;-). И това е съответно отчетено в заплащането им.

Вто Ное 14, 2006 8:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
vlado написа:
Така че на някои глави ще им стане ясно, че все пак е по-добре да вдигнат заплатите и ще се намерят достатъчно български специалисти.

много опростяваш нещата, в статията се говори че фирмите търсят да назначат 5000 души а то не са останали 5 свободни дето да вършат работа
дори 5000 лв заплтата да обявиш тези 5 души няма да станат 5000 нали? и фирмите вече са осъзнали това и безмислието да влизат в спирали с увеличение на заплатите с цел да си крадат едни и същи кадри едни от други, защото от това полза никаква

Вто Ное 14, 2006 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
vlado написа:
Така че на някои глави ще им стане ясно, че все пак е по-добре да вдигнат заплатите и ще се намерят достатъчно български специалисти.

много опростяваш нещата, в статията се говори че фирмите търсят да назначат 5000 души а то не са останали 5 свободни дето да вършат работа
дори 5000 лв заплтата да обявиш тези 5 души няма да станат 5000 нали? и фирмите вече са осъзнали това и безмислието да влизат в спирали с увеличение на заплатите с цел да си крадат едни и същи кадри едни от други, защото от това полза никаква

Какво значи, че са останали 5 души свободни? Аз това не разбирам. Според мен кадри се намират. Не споря - не всички от тях са завършени и добри специалисти. Но фирмите трябва да инвестират и в млади кадри. Аз разсъждавам така - ако не можеш да намериш добър специалист за 5,000 лева на месец, явно наистина има недостиг на кадри. Предлагаш позиция за начинаещ инженер срещу 1000-1500 на месец, да речем, и може да си намериш хора, които да обучиш и после те ще работят за теб. В нашата фирма имаме голям успех с една лятна стажантска програма - всяко лято наемаме по 2-3 студентчета (след поредица от сериозни интервюта, естествено), които работят при нас по три месеца. Дава им се работа по истински проекти - не само да ходят до кафенето да ни носят кафе, например - и по този начин може да се изпробват тези хора в истинска работна обстановка, с товара на отговорностите и крайните срокове; а и те получават шанс да видят на живо как се работи в подобна фирма. И на края на трите месеца се прави равносметка и ако някому се е харесала работата (а и мениджърите са го харесали), му предлагат постоянен договор в случай че има свободна позиция. И така и двете страни са доволни. Иначе се получава затворен кръг - след като завършиш университета, нямаш опит и никой не те наема, и така не може да натрупаш опит, за да те наемат :-(.
Виждал съм какво става, когато инженерния състав в една фирма стане top-heavy, т.е. всички трупат години стаж и опит и растат в знания и ранг, а отдолу не идват свежи млади кадри. Кофти става - нещата почват да буксуват. Така че правилното разпределение на видовете инженери също е много важно.

Вто Ное 14, 2006 9:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами че те тука са дошли точно заради ниските заплати, какъв им е кяра, ако трябва да плащат като за западен работник? мене лично ме устройва сегашното положение, да му мислят работодателите.
ако някой ден реша да ставам робовладелец, вероятно ще ме притеснява липсата на кадърни хора, но засега съм наемник и ми е добре :)
всъщност, проблем е когато се търсят големи количества, мисля че един двама души винаги могат да се намерят и то на сносна цена.

Вто Ное 14, 2006 9:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vlado написа:
Аз това не разбирам. Според мен кадри се намират. Не споря - не всички от тях са завършени и добри специалисти. Но фирмите трябва да инвестират и в млади кадри. Аз разсъждавам така - ако не можеш да намериш добър специалист за 5,000 лева на месец, явно наистина има недостиг на кадри. Предлагаш позиция за начинаещ инженер срещу 1000-1500 на месец, да речем, и може да си намериш хора, които да обучиш и после те ще работят за теб.

хехе предлагаш защото не си работодател и не си в България
тук е България, както каза някой чуждите фирми не отварят офис ако не видят в това изгода
а клиентите които са решили да аутсоурснат проект си правят сметката че ако не им излезе поне 3-4 пъти по-евтино отколкото да си го направят у дома няма смисъл да си трошат нерви с комуникация, логистика, транспорти и забавяния свързани с аутсоурса
да не говорим че това е световен пазар, на клиента не му пука дали ще поръча в България, Румъния, Украйна, Индия или някъде другаде
аз ако на някой плащам 1500 лв да го обучавам къде ще ми иде конкурентноспособността на фирмата? 1500 лв тука сега е нещо като 6000$ в USA по-средата в бранша, я отвори фирма в US и давай по 6000$ на месец да учиш будни студенти как да работят, и като ги научиш след 2 години си вземат шапката и отидат при друг дето ще им даде 2500 лв

Вто Ное 14, 2006 9:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сори, Заек - мислех си да напиша уточнение, че цифрите на заплатите в постинга ми трябва да се приемат като абсолютни суми, а по-скоро като относителни, но забравих :-(. Не е въпросът колко точно пари да предложиш, а че като няма обучени специалисти, предлагаш по-ниска, но приемлива заплата да си обучиш хора. Иначе не съм работодател и не съм в България, вярно е. Но не се опитвам да се заяждам или да давам акъл, а просто да споделя това, което виждам, че работи тук.
А за отиването в друга фирма - има си разни начини за предпазване от това. Мога да ти споделя поне два, ако те интересува.

Вто Ное 14, 2006 10:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Владо, невероятно си прав, обаче не знам защо в България нещо не се получава ... Фирмите идват в България и искат веднага да започнат да експлоатират върхови специалисти срещу не много високи заплати. Просто няма как да стане това със студентите, освен в случаите когато студентите се вземат директно на работа и са специалисти в областта си преди дори да са започнали да учат конкретната специалност. По конкретно млади напористи хакери превърнали се в unix/linux администратори. И в ембедед има такива примери но са по-малко. Колкото до кражбата на кадри, май се случва често в София - явно не се справят добре с предпазването.

Вто Ное 14, 2006 11:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Заек, истината е по средата някъде. Щото сиренето и то е с пари, пък на магазинера и да му обяснавам колко му е трудно на шефа да е конкурентно способен - все тая.

Аз знам по себе си. От 2 години получавам константна заплата. В началото беше много добре, сега е горе-долу приемливо (но вече се оглеждам за странични източници на доход - т.е. не съм толкова ефективен). След година ако не ми вдигне дохода с поне 30% отивам другаде. Просто колкото и да ми се пънат че инфлацията е 4% годишно, мен живота ми поскъпва с доста повече - предполагам защото министерския вариант на потребителска кошница не ме задоволява. Или ще остана на същата позиция, но ще работя с едната ръка - ако иска да ме търпи, с другата ще си докарвам още толкова - защото сиренето е с пари.

Мисълта ми е че заплатите в БГ трябва да се вдигат. Ако днеска е 1000 след 5 години трябва да е поне 2000 (за същия труд), за да се запази същия стандарт на живот. Говоря с условни цифри. И работата на работодателите е да ги уредят тия заплати, щото ние работниците имаме други задачи. Кофти ама е така.

Вто Ное 14, 2006 11:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами не знам за западните фирми, точно повечето от тях вдигат много летвата, според мен има кадри с ненормални зизисквания. разбирам да има специалисти които да получават 2-3, 5 хил, ОК в това лошо няма. Но в БГ минималната заплата е стане 180 лв, средната за софия е около 400, да искаш 1000-1500 стартова и да не знаеш много е нагло. Не може да вземеш някой на 1500 и да почнеш да го обучаваш. Затова няма кадри, малото които са остаали са станали мнго алчни, нереално алчни, има хор акоито никои не иска да вземе, защото не са достатъно добри специалисти а искат много пари, защото чули че някой давал, друг вземал. Също така политиката на самите фирми, това е идиотска политика, на фирми явно ръководени от кретени. Java програмисти, какви са тия заплати, разстрел, масов разстрек мен ако питате, не на работници, на работодатели. Ако дава запата 2500 какво ще постигне, ще му работят повече или какво? За каквъ специалист дава такава заплата, драскач на глупости, да е системен програмист ОК, дай му 5, да е добър хардуерен специлис, без значение електроника или механика дай му ги. А то на какво, на един java драскач, не бях виждал java порай един проект се наложи да погледна за какво става въпрос, извратено С според мен, за 2 часа написах рбаотещо приложение, верно просто но работещо, за какво да му дам 2500, да седи и да си клати краката правейи се на велик? Вместо да вземат хора които с радост е почнат на 7-800, да си ги обучат и да им дават едни нормалниза работата според мен 1000-1200. Ето това не разбирам, зщо има фирми идиоти, защо немислиат за вбъдеще, да сега ебум на мобилни приложения, юруш на големите да не изтърваме проекти, лично според мен загубите им от тези криви сметки са повече от печалбите. А и що за идиот трябва да си да крадеш чужди кадри като им предлагаш по високи заплати, и то масово, да са един двама е друго. Това не е нормално. А кадри . наистина няма много, лошото е че в момента и тези които са останали са се покварили от ненормални идеи. Да 1500 Евро е добра заплата за европа, днес говорих с човек който получава толкова там, но тук не е там. Толква ли работника не може да го разбере ...... с какво стандарта му тук с 1500 лв ще е по нисък отколкото там с 2000 ЕУР .... мога да кажа с нищо, ама върви им го обясни, но те искат още, искат да са тук, пук да вземат 2000 ЕУР :)
А в US като цяло са спаднали възнагражденията в целия IT сектор, не само при системните администратори, което е съвсем нормално. Но тук вместо да се осигури едно плавно пкачване което е нормалното развитие, има бум заради нелоялна конкуренция, сле това ще иам застой, а после като нищо понижение, което понижение обаче както занем никак не се отразява мотивиращо особенно на Българина. А и крайно време е да стане ясно че по света зплата се дава за отговорности, не може да има IT псециалисти по добре платени от менаджери, IT специалиста реално погледнато съвпаа с общия рабтник на строежа, колкото и да не им се харесва сравнението, те са хората без които мож, хората които са заменяеми, хората които са най-ниско и хората пред коит има най-малко възможности за развитие, или както се пише в обявие експертен персонал без ръководни функции.

Вто Ное 14, 2006 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо: разбирам те напълно, просто като станат толкова кът специалистите в дадена област и не може да се отреагира на пазара конкурентно, конкретната дейност се закрива или мести, това е пазара, за последните 10 години 80% от платкаджийниците в Европа ги закриха, защото китайците с по 20 EUR месечна заплата правят същите платки както и белгиец да кажем с 3000 EUR заплата но купувача не го интересува колко струва сиренето в Белгия а колко му струва платката ;)
като стане това време ще взема да отворя един ресторант - хората все ще трябва да ядат пък и с тези големи заплати ще имат повече за харчене по ресторанти хехе, а в някой ъгъл ще си сложа един компютър и поялник да си чеша крастата

Вто Ное 14, 2006 11:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Става, аз ще дойда да бачкам и аз в ресторанта. Ще си донеса и аз малко от боклуците и като нема клиенти ще блъскаме ембедед за забавление.

Абе то това е световна тенденция. Съкращават се хора от пройзводство и се насочват към услугите. И то предимно заради жълтите.

Много са ми криви тия жълтите ей :). Хората обвиняват за проблемите си комунисти, американци, евреи и цигани - пък на мен криви са ми китайците. :)

Вто Ное 14, 2006 11:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
@Заек
Я виж каква готина платка са ти спретнали тия дето вземат 20EUR/месец http://www.mcu-bg.com/mcu_site/download.php?id=1451 , пък си недоволен :)

Вто Ное 14, 2006 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
.............
като стане това време ще взема да отворя един ресторант - хората все ще трябва да ядат пък и с тези големи заплати ще имат повече за харчене по ресторанти хехе, а в някой ъгъл ще си сложа един компютър и поялник да си чеша крастата

"Ама заем ли ще теглиш, или имаш богати роднини?" (както се казва в една реклама) :)

Вто Ное 14, 2006 11:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
преди 2 месеца започнах ремонт. от тогава мраза всякакъв вид майстори.
идва на оглед. вика:
- може да го почнем след 2 седмици. набави материалите (списък наедро).
- колко ще струва?
- хххх лв.
- ?!?!?! 8O ъъъъ ... добре, малко множко е, ама става. не може ли по-рано?
- не, много сме заети.
- ми хуу... до след 2 седмици
- ами дай 50% капаро
- капаро?! за кво бре?
- ами че няма да се откажеш и да вземеш други работници
- абе ти с акъла ли си? какво инвестираш, че да ми искаш капаро? аз трябва да ти искам гаранция, че ще дойдеш!
- ми тогава си търси други майстори
- майната ти! :evil:

разговорите със следващите 5 майстора варират в сроковете, но не и в парите.
никой не ми предложи да почне утре, или да го направи за половината пари или да му платя като направи всичко.
алпинистите за външната изолация така и не дойдоха.

тези хора си нямат официална гилдия. повечето даже не могат да четат, камо ли да смятат
и вземат поне по 100лв без данъци на ден.
не се осигуряват, не плащат данъци, сигурно даже безработни се водят някъде.
а това което правят е ... нямам думи направо

тия, дето слагаха дограмата успяха прозорец с 3 крила широк 2.40м така да го усучат, че лявото крило се затваряше само, а дясното се отваряше само. после рязаха пяна 3 часа, ама им висях на главата с лазерния нивелир. псуваха, потиха се, изтървали следващия обект. другите 2 прозореца ги сложиха както трябва за по-малко от 3 часа. можели, дяволите, значи.

тия, дето трябваше да "обърнат" (да им имам термините), почнаха с цъкане на езици:
- тя много крива стената бре, по-добре с гипскартон да го направим
- не ща гипскартон
- ами тогава трябва с гипс и итонг
- добре
- ама ще стане за 3 дни
- колко искате?
- ххх
- ще ви дам толкова, ако го направите за 2 дни
- миии... добре
след 2 пропуснати уговорки най-накрая идват да зидат. почват с мотане
аз междувременно реших да зазидам една врата. и понеже така и така ще си губя времето с майсторите, сложих си ръкавиците и почнах да зидам.
ония гледат тъпо. те зидат - и аз зидам. като в "баш майстора на море"
за час и половина иззидах. направих им кафе. ония се забързаха малко.
в крайна сметка свършиха за един ден за договоренат сума.

паркета дойде да го реди някакъв куц глухар. понеже го болял крака не можел да се навежда и едвали не искаше прав да го нахвърля и да си ходи. поставянето на паркета беше "безплатно" (т.е. включено в цената), ама юнака поиска 50 кинта за первазите.
свали вратите и нареди паркета. тръгна да си ходи - викам:
- ей, пич, ами вратите? няма ли да ги сложиш?
- ми те трябва да се рендосат!
- е, аз ли да ги рендосам?
- ми аз нямам ренде...
нищо че беше куц, успя да избяга по стълбите. добре че избяга, че бях награбил най-големия чук. циркуляра му е още у нас, не смее да дойде да си го вземе. пък може и ренде да търси още...

ето това е навсякъде - от най-обикновения паркетаджия до министъра.

Сря Ное 15, 2006 12:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща