Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Работната ръка в сектора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
asp написа:
Ако 1 французин продава по 20 домата на ден и 4исто зима 1000евро за това а един българн 100лева то българинът може да очаква да получава прогресивно нарастваща заплата поне до 1000 евро докато французинът няма кво повече да очаква той получава почти максимума.

извинявай не се засягай, но по голяма глупост от това не съм чел, ако някой ти е преподавал икономика някога по някакъв повод сигурно ще потъне в земята от срам ако прочете какви бисери рониш
има един ПАЗАР който определя кой колко може да вземе, харесва ти не харесва ти това е
как разбра че французина взема "максимума" ами ако тези домати се произвеждат само във Франция и цял свят си умира да ги купува може този максимум да е 100 000 не 1000, (чувал ли си колко върви една бутилка вино от избата на барон Ротшилд?) но пак това е когато имаш продукт който може да продаваш скъпо за да получаваш повече
това че българина за 20 домати ще вземе 100 лв на месец го определя българският пазар - толкова са склонни потребителите да платят
да не мислиш че този на сергията не иска и той да продава доматите по 1000 EUR - сигурно му се иска но няма кой да му ги купи на тази цена, или пък ако този е решил да ги продава на тази цена - съседната сергия ще ги внесе от Турция и ще ги пусне на половин цена, този като не продаде нищо един месец ще се замисли и ще намали цената и така докато стигнат една цена под която и двамата продавачи не са склонни да работят, това че в БГ сега с доматите се печели 100 лв на месец се дължи на факта че има достатъчно много хора (които определят пазара) които са склонни да работят за толкова

Сря Ное 15, 2006 6:37 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Примерът е тъп тоест звучи тъпо знам го аз това за че пазарът определя цената просто се опитах да кажа нещо друго което явно не се схваща добре от тъпият пример а на мен не ми се пише повече за да обясня по добре идеята си. Не съм толкова тъп колкото излиза от поста ми. Имам в предвид по друго нещо примерно наща чистачка в българия чисти съото помещение кати чистачката ни в чужбина самоче за 100 движения с метлата взима 10 пети по малко блага от другата БЛАГА не ПАРИ за да не ми опонираш че там доматите са по 10 пъти по скъпи. Пазара от който компанията печели е един и същ просто наща чистачка може да гледа напред и да очаква да взима колкото другата чистачка но другата трябва да чака разрастване на пазара примерно за да и дигнат заплатата. Надявам се да се разбира по добре идеята с този пример ако не отказвам се да си обяснявам великите философии писмено.

Сря Ное 15, 2006 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е тук с втория пример нещата станаха още по-сложни, логиката с чистачката съвсем ми убягна, защо двама души за един и същи труд ще получават еднакво? още повече единия във Франция другия в България?
ако следвам тази логика трябва да мисля така:
Бил Гейтс има фирма и е шеф, аз също имам фирма и съм шеф !
Бил Гейтс има 50 милиарда USD аз засега само 25 :( но ще гледам напред и ще очаквам някой да ми даде още 25 за да настигна Бил Гейтс защото фирмите ни правят долу-горе едно и също нещо, хахаха
никой не е казал че за един и същи труд заплащането трябва да е еднакво нито пък благата
това да не ти е някаква измислена идеология като социализъма "всекимо според потребностите, всекимо според възможностите" или не знам каква простотия беше

сигурен съм че някъде по света има фирми които правят такива яки продукти и искат толкова да им е чисто че могат да си позволят да дават на чистачка 1000 EUR, няма лошо, но българската чистачка ако иска да получава 1000 EUR трябва просто да си намери такава фирма и те да я одобрят на работа не да чака някой от сегашната и фирма където взема 100 лв да и даде повече само защото някой някъде вземал повече за същата работа

Сря Ное 15, 2006 7:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
е тук с втория пример нещата станаха още по-сложни, логиката с чистачката съвсем ми убягна, защо двама души за един и същи труд ще получават еднакво? още повече единия във Франция другия в България?
ако следвам тази логика трябва да мисля така:
Бил Гейтс има фирма и е шеф, аз също имам фирма и съм шеф !
Бил Гейтс има 50 милиарда USD аз засега само 25 :( но ще гледам напред и ще очаквам някой да ми даде още 25 за да настигна Бил Гейтс защото фирмите ни правят долу-горе едно и също нещо, хахаха
никой не е казал че за един и същи труд заплащането трябва да е еднакво нито пък благата
това да не ти е някаква измислена идеология като социализъма "всекимо според потребностите, всекимо според възможностите" или не знам каква простотия беше

сигурен съм че някъде по света има фирми които правят такива яки продукти и искат толкова да им е чисто че могат да си позволят да дават на чистачка 1000 EUR, няма лошо, но българската чистачка ако иска да получава 1000 EUR трябва просто да си намери такава фирма и те да я одобрят на работа не да чака някой от сегашната и фирма където взема 100 лв да и даде повече само защото някой някъде вземал повече за същата работа

ми да наистина не схващаш затова спирам да доуточнявам. Само заявявам че не казвам това което ти разбираш от думите ми а казвам това което не разбираш. И нямам комунистически идеали и разбирания и наистина те подкрепям, за това което казваш че са глупости - са глупости.

Сря Ное 15, 2006 7:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тоя пример с чистачката въобще не е удачен, щото ако иска да зема 1000 лв. ще почне да чисти на 10 места и готово. Друг е върпосът, че я мързи и на едно да чисти. Еми никога няма да взема 1000. Даже и след 10 години. На мене като не ми стигат парите работя на няколко места, не на две, не на три - на повече. Като ми дават малко - работя малко. Като поработя малко на 5 места получавам нормално. Когато са готови на едно място да дават нормално, ще работя на едно място нормално.

Сря Ное 15, 2006 7:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@asp: И аз си мисля, че българската чистачка също трябва да очаква разрастване на пазара за продуктите на фирмата, в която чисти, за да й се повиши заплатата. Откъде иначе ще дойдат тези пари?
Тук май захващаме една по-обширна тема - за това какво бихме могли да очакваме след 1/1/2007 по отношение на цени и заплати. И най-добре да започнем нова такава.

Сря Ное 15, 2006 7:43 pm
Профил WWW

Мнение 
Компания А дава 100 лева за свършване на някаква работа/длъжност и т.н., компания Б за същото нещо дава 200 лева. Според вас кой ще намери необходимите кадри да свършат работата и кой ще вика, че нямало кадри ? Нещо да ви напоня сегашното положение ? Да не би ръководителите на компания Б да развиват благотворителност ?

Сря Ное 15, 2006 8:28 pm
Профил

Мнение 
:) ръководителя на компания А ще си намери кадрите,както и ръководителя на компания Б, така е цял свят, поглени САЩ, където наистина си е капитлизъм без почти ниаккви регулации, не че няма но те касаят други неща. Та какво, там за една позиция, в един щат , в един град заплатат може да варира повече от двойно, и за двете метса има кадри.
Въпроса е малко друг, когато на пазара излизат играчи които се опитват с нелоялна конкуенция да съберът кадри защото:
1. По този начин безмислено мнго вдигат самочуствието на работещите, а в българия един човек колкто е по добре платен толква повече не му се работи, факт.
2. По този начин сами си подливат вода, особенно в момент като сегашния когато с еотварят нови рбаотни пазари, макат и спорни такива.
3. Подливат вода на всички останали, които дори не са им преки конкуренти,ето две три европейски фирми с финансови ресурси, но мислите ли че вече не си правят сметките, мислите ли че не са сметнали че сметките са им криви. Според мен са отдавна. Точно високата заплата е направила персонала им не мого работо способен. Тоя персонал взима почти токова колкото подобен в ЕС. Първо заплатат му няма да расте много, на тях може би им е ясно, може и да не им е. Второ, с повишено самочуствие е, много често без никакво покритие. Трето Произтичащи от предходните две, става по малко работоспособен. Според мен среноплатените кадри работят много по усърдно и старатено от високоплатените такива, не гледаме единични случаи а статистика. Ако един работник в БГ е с 20% по нископроизводиелн от един работник в ЕС то почти се губи смисъла да го наемат тук при високата заплата която му осигуряват. Високит заплати не е начин да се намерят кари. Може би тук основния фактор е бил един, спекулацията. Може би държавата, частния бизнес емигрантите и др. са суздли доста грешни впечтления в западния инвеститор, че тук гъмжи от висококвалифициран IT персонал. Идва инвеститора и иска да обере най-доброто за да покрие нуждите си, дава едни гоелми зплати с цел да дръпн всики кадърни. Резултат, след 2-3 години на пазара и високи заплати той не може да попълни нужните бройки, осъзнава че кадрие не съществуват вув нужниа му вид. За съжаление вече е вдигнал летвата твърде високо дори и за себе си, не може да продължава да вдига за да привлича ново появили се кадри от конкурентни фирми, да не говорим че влизат и други чужди инвеститори.
4. Много често големите фирми спират развитието на карите които назначават, противно на очакваното. Пример мелексис, тамхрата мвесто да се развиват по скоро се зариват в глупости които няма кой друг да ги върши.

Според мен заплащането трябва да е пазарно лошо няма, лошото в случая е че на пазра има нелоялна конкуренция. Както има нелоялна конкуренция и санкции срещу таква при проажба, така трябва да има и в сектора на заплащането. Там наистина е много трудно да се определи кое е нелоялна конкуренция, но е факт че я има.
syscop не знам какъв поглед имаш в-у нещата, работодател (едва ли), работни или просто наблюдател, но нещата са доста сложни и свързани едно с друго. Подобен подход никога не е водел до нещо добро, намери го вископлатения персонал в US от времето на .com бума, няма го. Нещо по лошо, доста от тея хора в момента не са в никак добро финансово положение, просто защото америка е америка, там грешките се плащат скъпо. Тук тов аняма да се случи, но аз не бих искал да разочаровам служителите си като им намаля зплатите или като ги съкратя 100% поради не ефекивност. както това може да с еслучи в САЩ, така може да се случи и в БГ, и аз съм за да има възможност ва да се случи, а не като във франция по скоро да отидеш в затвора за дългове отколкот да спестиш разходи с уволнения на служители. В момента нещата са много розови за някои хора, дано да останат таква и за вбъдеще. На който му трябвта хора ще си ги намери каквито и пари да дава, въпрос на време е. Може би не знае че в момета няма таква липса на персонал, колкото че има персонал не достатъчно квалифициран който има прекомерни изисквания.
Тези които дават големите пари не го искат,а той не е съгласен да почне за по-малко във фирма в кято би имал шанс да научи нещо и да се развие. Java програмистите, масово почват на по 600-700 800 лв ако нямат опит, скоро след това им вдигат доста зплатите, за пример росто, за да не им ги открнат, това пък е нещо което пак нелоялната конкуренция го направи.
Пример з разумен подход е Мелексис и Епик. На азара са от давна, не тръгнаха с огромни зплати но достатъчно добри за да превлекът персонал какъвто им трябва, но по една или друга причина не мисля че го позлват рационално, специално мелексис, епик работят доста добре. В моемтна н пазара за хардуерни раработчици има липса каквато я е имало винаги, но зплащането споредмен е в рамките на приемливото, приемливо с огл обстановката в старанат. Много вероянто е дносън контрол да вдигнат и там доста летвата, ако не са си взели поука че с вдигане на заплати не могат да привлекът несъществуващи кадри.

Сря Ное 15, 2006 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ToHu,
Трудно ти се чете текста, ма**му стара, ама си много прав! Особено когато се прави развойна дейност и производство.
Има и нещо друго - масовото изсилване за наемане на млади, неопитни хора по измислени критерии и подценяване на опита, трупан с години от специалисти около 45-55г. Опитайте се да свържете всичките критики, които се изсипаха тук, в този форум по повод висшето ни образование и критерии за наемане на работа от сорта:
1. Завършено висше - магистърска степен
2. Перфектно владеене на два чужди езика писмено и говоримо
3. Компютърна грамотност (и изредени 5 програмни езика и 20 продукта)
4. Възраст - не повече от 30г
Как ви се вижда това?

Последна промяна Lupus на Сря Ное 15, 2006 10:41 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 15, 2006 10:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
тони, понеже виждам че изпитваш яко злоба към джаварите, искам да ти обясня някои неща. значи известно ти е че някои превозвачи спъват автобусите, да не могат да вдигат над 100. ти на какъв автобус би предпочел да пътуваш, на подобен спънат или на неограничен? аз лично предпочитам спънатия. как предполагаш, кой шофьор взема по-голяма заплата, този на спънатия, или този на неограничения? не познавам шофьори, обаче съм почти сигурен че тези на спънатите автобуси вземат по-големи заплати. умните шефове, както в ит сектора, така на превозваческите фирми, разбират едно нещо - сигурността е по-важна от скоростта. по-големите заплати на джаварите са просто следствие от това че шефовете им са по-умни, не че за писане на джава се искат някакви специални умения. разбира се. шумахер взема повече от всички, но бъди сигурен че и шумахеровците в ит бранша вземат много повече от тия 2500 дето са ти трън в задника.

Сря Ное 15, 2006 10:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
...
4. Възраст - не повече от 30г
...

А това не е ли дискриминация по възраст и не се ли преследва тя от законите в България?

Сря Ное 15, 2006 10:56 pm
Профил WWW

Мнение 
За критериите за подбор на кадри не ми се говори, че м***та. В прав текст една обява за дадена позция е нещо от сорта: Търсим човек дето може да проектира космическа совалка, ако може и сам да се справи още по-добре.
@Тони
Не съм ръководител/работодател - нямам необходимите качества/знания за такова нещо. По скоро от наблюдения, любопитство, контакти имам някакъв поглед. За да промениш пазара трябва да си голям, ако си не чак толкова се съобразяваш, колкото и да не ти се иска. Нелоялна конкуренция - там глобите са доста солени, ама има малка подробност - трябва да се докаже.

Сря Ное 15, 2006 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
владо, и какво като дискриминация?
дано не ти се налага да влизаш в български съд.
а и понякога тази възраст е 25

много офтопик: в момента дочувам, че имало наплив за влизане в затвора. рушветите са яки и почват от миниланата заплата на жавар :P

Сря Ное 15, 2006 11:22 pm
Профил

Мнение 
Хм, не съм съвсем убеден в това обаче. Никава сигурност нямат в това, сигурноста е че в момента в който някой му рпедложи 3000 и той ще отиде там, защото точно по тоя начин е дошъл при него. къде е тук сигурноста, в какво ? Това не е сигурност а глупост според мен, не виждам сигурност.
Значи положението при жабарите е продиктувано от липсата им, липса има защото изведнъш се появи търсене, и тук в повечето случаи идва идиотщината на рбаотодателите. Същите тия рбаотодатели годин наред ползваха студенти и дори не им плащаха, същит етия работодатели експоатираха С програмисти за по 5-600 лв, същите тия рабтодатели все още еклплоатират друг IT персонал за малки заплати, обаче понеже немя джабари, дай ще си ги купим като ги няма, ще ги отркаднем от конкурнцията ... вместо да си ги обучим. Да вземи един, двама трима, дай им 5 не 2500, и не им давай да работт, остави ги да обучават младоци, които може да вземеш на 7-800 и да им увеличаваш приходите. Така постоянно ще са мотивирани да работят, да се доказват, да им растът приходите. Ще имаш специалисти които веднага могат да реаграт, които ще ти изграждат кадри. Ако някой кадър те напусне, голяма работа, инвестирал си 1 година по 1000 средно, 12 хил ...., като наемеш някой за 2 и те напусне след 6 месеца какво става, губиш 12 и някой, да кажем кадърен, което не е много сигурно. Да тега фирмите вече обучават, така е, явно видя се че няма специалисти, трябва да се обучат. Но те вече вдигнаха мизата, и ако 5 фирми обучават още 10 само дебнат да им краднат кадър, и тия 5 щът нт щът продължават да увеличават заплатат до ненормални за мен числа, не защото за мен не са реална заплата, а зашото човек, в БГ според с тяхната квалификация, не може да му струва толква трудът. као цената на труда всеки я смята за себе си, но е мисля че аз го обезценявам.
Лупус, ами трудно ми се чете сигурно, не ми се отдава много добре да се изразявам :), и акто сложиш сигурно че някои букви липсват ....иначе и ти си 100% прав, има и фирми с такива изискваниа, едва ли не 3 висши, 10 години стаж и възраст до 25 ...
И най-вече да кажем лошото ми впечатление от джаварите, но не смао от тях, според теб може ли човек който има 2 проекта, а иска заплата 1500 или 2000? Това не е само при тях, отнво казвам, но там са им най-високи изисквнията,при най-ниски възможности, почвам да си мисля че дори и php е посложно от java ... или п скоро иска повее време да се усвои.а гледаме нещата от тази гледна точка ситемен администратор, С програмист системен, С програмист приложен, Java/Flash/PhP, строителен инжинер, хардеурен специалист помисли в какъв ред би опрделил ти какво на кого си готов да плащаш абстрахирайки се от някои ненормалностина пазара, и го сравни с действителноста. Вярвам няма да с еопиташ да ме убедиш че строителниа бизнес е по малко печеливш от мобилните приложения, където оснвоно отиват джависти. Вярвам си наясно че еин строителен инжинер влага дста повече труд дастане такъв, а и резултат от труда му е доста по критичен, има отговорности. Обаче понеже има наличие на кадри, има нови такива, фирмите си обучават, което и е практика, там заплатите рядко стигат такива суми и то за хора с дългогодишен опит .. сранвено със извинение пикльовци с големи претенции.
Както и да е, аномалите на пазара на работна ръка винаги са имали отрицателни последици, липсата на търсене преди госини и екплоатирането на тези кадри доведоха до тов много от тях а се принудят да имигрират, резултат е лашкане в момента в друга посока, липсата на кадри започва да води до не съвсме нормално покачване на заплащането. Това лашкане ще продължи дълго, и липсва диференциалната част от корекциата на грешката, няма превенция, илипо скоро май в момента е оставена само диференциалната част, съдейки по резкия скок :) само че вместо а се коригира грешката, в случая липсата на кадри, с еувеличава заплатата. Да стаята може да я охлаждаш и като отваряш прозореца, ама май по ефтино излиза а спираш нагревателя .. освен ако не си в общежитие на ТУ :)

п.с. извинявам се за отплескването си в тая насока и дългите постове, но в момента това ми е болна тема, не пряко на мен, а ина фирми с които работя. тва са все неща които наблюдавам, опитвам да анализирам и разбирам, та това е моето виждане и разбиране.

Сря Ное 15, 2006 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Лупус, ами трудно ми се чете сигурно, не ми се отдава много добре да се изразявам Smile, и акто сложиш сигурно че някои букви липсват ....иначе и ти си 100% прав, има и фирми с такива изискваниа, едва ли не 3 висши, 10 години стаж и възраст до 25 ...
И най-вече да кажем лошото ми впечатление от джаварите, но не смао от тях, според теб може ли човек който има 2 проекта, а иска заплата 1500 или 2000?

Такъв съм го гонил като мръсно коте от офиса при интервю за работа!

Чет Ное 16, 2006 1:06 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща