|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:34 am
Заплатите в България след 1.I.2007
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Всеки си има различно мнение по въпроса и няма да казвам "ти" си прав или "ти" си крив. Аз съм си прав за себеси, Димитър е прав за себе си, Пирев е прав за себе си, и т.н. Само ще отговоря на Заек : признавам си, нямам смелост за такъв бизнес; а и да имах едва ли някой на този етап би ми "помогнал" да го започна защото съм НИКОЙ за този някой (аз все пак имам собствен бизнес но той е далеч по-малък), а евентуални кредити от такъв мащаб могат да се вземат когато имаш с какво да ги обезпечиш(получава се имаш - дават, нямаш - не дават). Кой каза че не е нужно да събереш на куп и тогава да правиш. Кръчмарските сметки които описах не ги правя аз, а самия собственик си ги прави - аз просто ги препредавам, колкото и невероятно да звучи. Аз като всеки нормален българин искам да живея нормално, и полагам усилията на които съм способен да го постигна. Донякъде успявам, донякъде не. И накрая само ще добавя нещо към тезата си : в моя край, всеки по сериозен бизнес е "не ме питай от къде е първия милион". В случая най-често от "обръча от фирми" за който всички са чували. Само че не се казвам Хасан.
Владо, твърде хубаво би било да е така както казваш, но нещо не виждам да се получава точно така в България. Брат ми скоро започна бизнес с кредит. Само, че има една подробност : с "потребителски кредит" - никой не им даде инвестиционен, защо ли?
И накрая sthx е изключително прав в последното изречение : никой не е занесъл нищо след себе си. Ако завиждах както ме обвиняват всички, отдавна щях да съм изпаднал в състояние на самосъжаление и да ходя като гламав по кафетата и да разправям как нямало работа, как нямало пари. Не им завиждам, евала им казвам на тези хора, имащи смелостта и начина на мислене. Явно не съм роден да съм голям предприемач.
|
| Чет Ное 16, 2006 10:48 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: Да има и такав аопасност, но до колко ниската раждаемост е свързана с липсата на срества, околко с нежеланието за поемане на отговорност? Факт, че в оста развити икономики възраста на раздаемост се покачва, резултат от желанието на хората да правят кариера. Факт че мнго от младите не са готови да поемат отговорноста за деца. Факт че гледането на две деца не е много по съпо от гледането на едно. Българите стават все по безотговорни, това също е факт, незаинтересовани от нищо, безотговорни както към близките си така и към страната си. Защо едно младо семейств да има дет, освен ако то не се появи без те да искат? Защо да даде парите които иначе дава за развлечения за да гледа дете. Защо да се здължава да си стои в къщи с детето вместо да ходи по купони или да излиза навън. Защо да си създава излишни главоболия, училище, лекари, дрехи .... Тук проблема е още от училище. Българите не се възпитават на отговорност, нито социална, нито каквато и да е друга. Дали ако средниа доход с еувеличи 10 пъти разждаемоста ще стане двойно поголяма ...а дали няма да спадне съвсем ? В България, която в това отнощение живе в 15 век, всеки може да изпозлва услугит на баба, дядо ..прабаба, за да му гледат детето, защо в тая Бъгария майките след като родят се чудят када сатанат оещ някой ден повече в майчинство, от какво толкова се умориха ? Още повече не високата цена на детските градини. Защо толквоа много млади майки искат да удължавта майчинството, защо им е изобщо толкова дълго майчинство? Ами ако не им стигат парит д с ехващат на раота, не да ходи да тегли детските от картата, да пие после кафе с приателка, да се разхожа цял ден, може и нищо а не изхарчи, но после да плаче че нямало пари за да си гледа детето. Минималната зплата момента е 150 лв, яслата със сигурност не е 150 лв на месец,както и да го смяташ ще е с по висок приход но ..... не се прави нали, по лсено е да се циври че няма пари. А бащите, ако толкова искат да имат деца но пък нямат доходи, защо не работтя втра работа? Не приемамобеснение заото няма работа, ако човек има желание за нещо го намира. И на мен ми беше добре да рабтя от 9 до 6 и след това да ходя на сам натам, но ето че сега работя от 8 до 12, не се оплаквам, има нужда работя .... но май хората ги мурзи повече от колкот имат нужда ... там е въпроса. |  |  |  |  |
Батка, ти колко деца имаш, че говориш така?  Деца трябва да имат само тези, които могат да си го позволят и имат желание. Все пак, не сме хлебарки и грижата за размножаването не ни е приоритет. Даже, бих кастрирал тия, които посмеят да родят дете, без да имат достатъчно доходи. В идеалното общество, в моите представи, детето е лукс за заможни (или поне добре живеещи) хора, идеалната гъстота на населението е тази на Русия и Австралия, т.е. много ниска.
|
| Чет Ное 16, 2006 10:48 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами той Хитлер навремето е вземал такива мерки (кастриране де). Но съм напълно съгласен с рек. Липсата на възможност и желание да отгледаш нормално едно дете и въпреки всичко правенето му е създаване на Мъченик.
|
| Чет Ное 16, 2006 10:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. За мен е по-добра. За един пенсионер гаранция по-лоша. Както и да е - не аз копах 50 години в грешната посока - и не чувствам вина, пък и съчувствието ми взело да се изпарява. 2. Едното няма нищо общо с другото. И двамата можем да решаваме демографския проблем, стига да искаме - той има 16 часа на разположение, аз 8.  3. Първия вариант не е лош, стига тия 50 дето мързелуват, да бъдат оставени да изпукат от глад. Тогава автоматично ще се приближим към 2. 4. Не не е способен. Няма народ който да е способен. На всички народи си им трябва тояга или морков според зависи от случая. Относно децата и обяснението на демографския упадък с благосъстоянието на българина. Пирев правилно посочи: 1. В други времена - при много по бедни и мизерни години - деца са се раждали в изобилие в БГ. 2. В Западна Европа (учудващо за мен и Япония) също има сериозно застаряване. Пък там не съм чул да имат проблем с изхранването. 3. Колкото по мизерно съществува една раса, толкова повече се множи - справка - цигани, индийци, китайци, африканци, най-мизерните арабски страни, кюрди и пр. 4. Обратното - колкото по богато е едно общество - толкова по ниска е раждаемоста - изключение правят Щатите. Но там прираста отново се дължи на негри, латиноси, индийци и азиатци - белите точно обратното - намаляват (или поне не се увеличават). Така че благосъстоянието според мен води точно до намаляване на раждаемостта (хората мислят за кариера, правят по 1 или 2 деца и се грижат качествено за тях.) Това си е абсолютно в рамките на естествения подбор - популацията на животните от върховете на хранителната пирамида е много по-ниска от тези в дъното. Затова му се вика хранителна пирамида. Нали се сещате, че утре ако в Швейцария измислят как да направят човек да живее 200 години, ще спрат да раждат деца изобщо.
А познай аз де ще ида. На Банско.  )). Е не точно на Нова Година, щото ще е фул от гъзари и няма да е емоция.
Е и няма да дам 1780лв., щото просто не съм толкоз тъп.
Но си прав пазара ще ги научи. Той ги е научил всъщност - пари направиха достатъчно. Като има бълъци (като мен вкл.) да им плащат - има кой да скубе. Пазар.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Ное 16, 2006 11:33 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 16, 2006 11:19 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Свободни хора сме, в свободна държава  никой не ме кара на сила  , нито пък карам някого на сила да бяга. Въпрос на предпочитание или на виждане. Аспарух също избягал с ордите от бащиното огнище и създал нова държава, ама никой не го обвинява  А сега бай ¶ решил да се поразтъпче и йок, той е виновен 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 16, 2006 11:21 am |
|
 |
|
sthx
|
Ее...! Майтап, бе Уили! От майтап не разбираш ли? Половината наше село се изнесе по чужбина по всякакви възможни и невъзможни начини и никого не съм обвинил. Но статистиката отчита, че това е една от главните причини за стопяването ни. Напускат ни все млади хора, някои от които си мислят, че като се пенсионират, ще се върнат , други и това не си мислят. Там си правят децата. Те се учат на английски, а на цигански (пардон - български) не щат да проговорят. Te ще останат там.
Не ми хареса тоя вариант и останах там, където ми е хвърлен пъпа. Децата ми да ходят където поискат.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 16, 2006 12:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За тия дето мислят хдят към банско не е лошо да помислят къде ще спят. г-а банкерите са решили тази година да резнат картите, т.е. няма да има свободен достъп до карти, освен бройката която се дава на хотелите ще има някакво мизерно колиество за всички останали, така че ако не сте в хотл който ви осигурява карта ... много вероятно е сноубора или ските да ги позлвате като декор. Това е информация от преди месец, може и да размислят до сезона но .. ще видим, лично мен не ме безпокои, аз ски не карам
А по всички останали въпроси, деца не се глеат лесно, дали имам дали нямам не е въпроса, въпроса е че който иска намира начин. Сигурен съм че има много проблеми, не само тук е така, в това отношение америка изобщо не е добро място, някъде в европа е много по надеждно от гледна точка на здравеопазване. В америка ори и много добра зравна застраховка пак няма гаранция каъв ше е изхода от всичко, въпреи безумните обещетения които после се плащат, те болниците и за това са се застраховали. Там според мен медицината не е на особенно високо ниво, като медикаменти нямат кой знае какво, а и не може да се каже че са най-компетентните доктори в света, разбира се много по добре си вършат рботтат от лекарите в БГ, най-вече защото са принудени.
Относно кой колко рбаоти, все ми е тая колко ще работят другите и как ще се оправят. Кой как живее не ме вълнува, ако тов ане засяга лично мен. Също толкова много ме вълнуваше до скоро кой колко получава, а и още не ме вълнува много, просто не съм доволен от ситуацията която се получи за година, година и половина. Естествен е че као има начин бих искал да с еограничат заплатите, не ми кавайте че всеки който е работодател тук не би му било добре, естествено ако това не се отрази на това кето получава. Това че с еоплаквм от тов анищо не значи, по скоро не се оплаквам а споделям мисли по темата, като човек е назор и да не му харесва да плаща много ще плаща. И в шатите не ме радваше затраховката на колата ми да е колкото на 3-ма мексиканеца но сия плащах чинно, както и тук си плащам.
А това за прираста, тов акоето исках да кажа е че липсва желанието във хората, не само че нямат финансова възможност. Реконструктор ... сметни си месечния бюджет у вас, според мен си някъд в 20% от населението като доходи, но нямаш дете, много семейства с много по малки доходи, в пъти по малки, имат деца .... хайде сега кажи че една от причините не е липсата на желание, или че ако от утре дохода ти се качи двойно ще имаш дете. Дохода ми се струва едно оправдание, ще имаме когато с епочустваме комфортно ... да де но това е оста разтегливо понятие, има комфорт за по 100о лв на месец, има за по 10.000 има и за по 100.000 ... а има хора които им е комфортно с по 6 цифрени суми на месец, та всеки може да каже абе да ама .. ако може още малко по комфортно да ми стане .... желание е въпроса.
|
| Чет Ное 16, 2006 9:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като питали Рокфелер, колко пари са достатъчни за да се спре човек вече да иска още и той казал: "Още съвсем малко повече"  .
|
| Чет Ное 16, 2006 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така е, човек винаги иска повече, но не в това е проблема, а кога оправданието не ми еконфортно ще спре да бъде оправдание, естествено никога, зщото тов ае само оправдание за нежелание в много от случаите. Изобщо човек започне ли да говори за комфорт, явно вече уе достатъчно комфорто за да му остава време за тия мисли. Помян че в нчалото на прехода в къщи не с ее говорили за комфорт, или как да ни бъде по комфорнто, а по скоро беше как да се оцелее, и аз лично оцелявах отделно от родителите си, т.е. не очаквах те да ме хранят или дават пари, и чак по късно кгато започна да има повечко срества започна да се мисли за комфорт, как може да е по комфортно ... та ..... стигне ли се до този момент, човек вече според мен е излиазъл от най-бедната прослойка, но пък това не значи че не може да се върне там.
|
| Чет Ное 16, 2006 9:56 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | Реконструктор написа: Батка, ти колко деца имаш, че говориш така?  Деца трябва да имат само тези, които могат да си го позволят и имат желание. Все пак, не сме хлебарки и грижата за размножаването не ни е приоритет. Даже, бих кастрирал тия, които посмеят да родят дете, без да имат достатъчно доходи. В идеалното общество, в моите представи, детето е лукс за заможни (или поне добре живеещи) хора, идеалната гъстота на населението е тази на Русия и Австралия, т.е. много ниска. |  |  |  |  |
в идеалната държава може гъстотата да е като в австралия, но в реалния свят или размножаването ти е приоритет или чезнеш от картата.
дарвин рулз 
|
| Чет Ное 16, 2006 10:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
.. по писанието на Реконструктор .. истината е че сме хлебарки, и инстинкта за размножаване е единственото което ни движи. Това е съвсем друга тема, а моето виждане тук по въпроса е дост различно може би от общо приетото, но с две думи има 3 неща които движат човека, и цялата цивилизация, инстинкта за съхранение на рода, т.е. размножаване, страхът, и инстинкта за оцеляване на индивида, което е свързано до някъде с първото, всичко останало малко или много е само в нашите глави, плод на опита да не се приемаме такива каквито сме, двукраки животни по едно щастливо стечение наобстоятелствата попаднали на върха на хрнителната верига . за момента, и донзаврите са били на върхът ......
|
| Чет Ное 16, 2006 10:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е това за банско ще е грубо, ама няма се учудя банкерчетата това да сътворят. В крайна сметка те искат да печелят от хотелите, а не да разчитат на пистите. Щото като си заявят чужденците хотелски стаи - и да е лошо времето ще си плащат като попове. Всъщност вече си мисля, че те банкерите се кефят на лошото време. Хем не плащат ток за влековете, хем парите от хотелите си текат.
Ще намеря къде да карам, лошото, че на Банско имаше и хубави кръчми. Ама да го духат, не ми е зор.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 16, 2006 11:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм не, те нямат голяма изгода туристите да стоят в хотелите, проблема е че според тх пистите са претъпкани и претоварени и това било причина за много травми, което носи лоша слава. от руга страна искат да ограничат ненормалното строителство, тъй ато самото банско няма инфраструктура да гопоеме, нито захранване, нито канализация, и не е ясно как ще се поемат всички тия туристи които се участват, цифрите за които са говори са огромни. Та по тоя начин искат д ограничат донякъде туристите. Вложени са много пари в изграждане на съоръжения, от които се печели най-вече от чужденци, не искат да ги изгубят поради ненормални условия, било то претъпкани писти, било вонящ град, или липса на ток.
|
| Чет Ное 16, 2006 11:35 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Банско и без това стана пълен помиярник от мига в който стъпиха тия откровени разбойници тЮлен. Ама банскалии сами се насадиха, хак да им е сега.
Пък къде да караме, все ще се намери. Както е тръгнало, май вече става по евтино да отидеш за седмица някъде в белите страни и да се разковеш от каране, вместо да ти късат нервите пияни компири или банскалии, и да караш по триста километра в рали Македония.
|
| Пет Ное 17, 2006 9:09 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе ама ми е скучно по чужбинско (малко ми е тука дето подивявам сега), никога не мога да навия тайфата да хванем зад граница (аз сега трудно ги събирам за БГ - жени,деца, пари немали). Пък и по чужбинско за трябва поне за седмица да се ходи, а това са си много кинти.
Още ми е рано за чужбинско. Ама то БГ не е само Банско де. Ей я на Витоша, миналата година вечерно си бяха сериозни емоции  ))
|
| Пет Ное 17, 2006 10:18 am |
|
|