|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 IRMS of C / кондензатор
Как мога да го разбера, като имам марка, модел-НЕ, стойност капацитете, волтаж и ест. Мощност.
Фирма Fujicon.
Нямам модела , а на сайта го искат
http://www.fujicon.com/products.htm
|
| Съб Ное 18, 2006 10:11 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Ето атач.
|
| Съб Ное 18, 2006 10:38 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Виж къде смяташ да го слагаш, направи си схемата на Протел ( или друг симулатор ) и виж колко е изчислената стойност.
|
| Съб Ное 18, 2006 11:45 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
В крайнасметка ще сложа Fujicon 220uF 35V и ще видя какво ще стане, като гледам това е точно средна стойност от всичко и би трябвало да сработи добре.
|
| Нед Ное 19, 2006 12:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да си призная, не разбрах какво питаш
хем наколко пъти се напънах...
формулирай си по-ясно питането
|
| Нед Ное 19, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Явно човекът си прави някакво импулсно захранване. Или са му дали задача да изчисли такова. И сега не знае какъв кондензатор на сложи на изхода. Щото не знае какъв ток минава през него. Праз ли съм, мЪнияко?
Ориентировъчно :
1. За Fly Back токът ти е равен на изходния * коефициент. Коефициентът е от 1.2 до 3, зависи от съотношението изходно / проведено входно напрежение.
2. За Boost - като за Fly Back.
3. За Buck - коефициент от 0.1 до 0.5 ( на око ) Зависи от това колко ти се променя токът през бобината. 
|
| Нед Ное 19, 2006 2:49 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Напънал си се , но знам ли дали си го искал искрено  /шегичка, сега сериозно:
" Как мога да го разбера, като имам марка, модел-НЕ, стойност капацитете, волтаж и ест. Мощност.
Фирма Fujicon. "
Купих 46uF 16 или 35V, 220uF 35V, 1000uF 16V
ка да има разбера IRMS-а , че да избера кой да сложа, защото виж таблицата.
БатеАз чак сега сядам да си правя това аз GSM-a и сега го лепя, всъщност щях да съм готов, ако не се наложи да ходя до Банкя за минерална вода
едит: Бате - благодаря много, но си изчислих нещата и по примерите се ориентирах мисля доста добре.
Само това ме мъчи кой от всички да сложа, защото не им знам IRMS-a 
|
| Нед Ное 19, 2006 4:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе пак ми е трудно да те разбера (това е сериозно)
оффтопик: наистина ми е трудно да ти разбирам постовете, въпреки че си давам зор. чета ги по няколко пъти и погледа ми скача като програмен брояч по скапан рам. ще ли ти е затруднително да си ги четеш, преди да ги пратиш?
вероятно си опрял до шекспировия въпрос "какъв кондензатор да турна на тоз бръмчилник?"
простия отговор е "зависи"
зависи от:
- какъв ти е изходния ток
- допустими пулсации в изхода при максимален ток
- вида на работната индуктивност
- какъв ти е изходящия филтър (С, CLC)
- импеданса на товара
- топологията и честотата на преобразователя
(има и още, но тези ти стигат)
ще опростя много нещата и ще разсъждавам само за изходните кондензатори.
ако се придържаш към методиката, изходния капацитет излиза много малък (<1000uF)
обаче от кондензатор до кондензатор има разлика като да пътуваш до панчерево и до юпитер.
една от най-важните характеристики е ESR на кондензатора. ако не можеш да я намериш като число, значи изобщо не се вглеждай в този кондензатор.
правилото е - избирай този с най-малко такова число, стига да го има на пазара и да можеш да си го купиш.
по този показател може да забравиш за саньо, ничикон и рубикон.
важна характеристика е, на каква честота е измерено числото. повечето производители дават числото на 100kHz, което вече не е достатъчно. но може да се приеме, че ако този показател е лош на 100, надали ще е по-добър на 500.
другата важна характеристика е колко максимален импулсен ток може да поеме кондензатора. това вероятно е числото, за което питаш.
какво значи това число? на честотата на преобразователя (и нечетните му хармоници) имаш огромни пулсации. филтровите кондензатори се явяват като товари на тази честота със съпротивление теоретично като даденото в каталога. обаче ако съпротивлението ти е много малко или пулсациите са много големи, може тока при преходния процес да надхвърли разрешения максимум. това число служи за оразмеряване/проверка на надеждност. и ако си близо или го надхвърляш се слагат 2 (или повече) кондензатора, за да се разпредели тока.
разбира се, не е толкова просто, защото като сложиш 2 получавах и 2 пъти намаление на ESR, от което тока също се удвоява. имаш и допълнителни паразитни индуктивности от които също ти скача тока. но говорим много упростенчески в момента.
не помня за какво ти трябваше бръмчилник...
без да задълбаваме в теорията, ти препоръчвам да не слагаш фуджикон. ако трябва да ги класирам това котило производители, то (според мен) е: рубикон, ничикон, тайкон, *кон, фуджикон, умрялкон.
по-добре си сложи 2-3бр хитано от серията EXR.
на по-големи волтове е по-добре, стига да имаш място.
с мнооого къси крака. и обезателно с крака, не SMD
|
| Нед Ное 19, 2006 5:13 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Оууууу извинявай !!!!
Лелее ...
Значи моят избор пада в/у C1,C2 или C3 (по pdf-a се ориенитрах*), въпросът е кой да сложа от тези които имам !
220uF/35V, 1000uF/16V Fujicon , но не им знам IRMS-a.
Дедо боре, благодаря за отговора, но моя грешка с изпусната информация.
Иначе мисля в тази тема съм писал разбираемо, просто изпусната информация
* спрямо тези неща, които ти каза.
|
| Нед Ное 19, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Схемата работи с 220uF.35V , дотолкова доколкото дава ~4V = 3.94, обаче нямам съответният резистор да пробвам дали носи на товар
Та сега се чудя ...
Най-малкото , което имам е 50ома.
А 2A = 4V/2Om
А 2ом-а нямам , камоли нещо близко.
50/25 = 2 , да навържа 25 успоредно, паралелно хахах 
|
| Нед Ное 19, 2006 7:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и осцилоскоп да си видиш пулсациите ли нямаш?
|
| Нед Ное 19, 2006 8:45 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Не  Ако щеш вярвай, но от съпротивленията нямам просто под 50 ома.
Така че ОЧЕВАДНО трябва утре да го довърша. Осцилоскоп - при един приятел, на 3 блока разстояние
И така ...
/ когато ми се е налагало да ползвам осцилоскоп или съм бил в близост до такъв, поради чисто стечение на обстоятелствата
А когато съм искал да ползвам се е стигало до там , че съм се подсигурявал , така че гледането да отпадне, но никгоа не не е ставало дума за захранване*, камоли импулно (от този род и прочие).
* - с изключение , докато си 'разработя' един стандартен захранващ модул (Така да го кажем) за платките ми
който модул според мен си има нужда от още работа.
Та ... аз съм newbie в аналоговата схемотехника и особено захранванята с лееки изключения.
Знам колкото да си върша работата. / признавам си без бой 
|
| Нед Ное 19, 2006 8:53 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Отиваш в някой магазин за резервни части за битови електроуреди и си купуваш нагревател. Продават и само съпротивителен проводник. Или пък взимаш такъв от стара печка или какъвто нагревателен уред ти попадне.
След това с помоща на две крокодилчета си правиш нискоомно съпротивление със стойност по твой избор и с добра възможност за разсейване на мощност. 
|
| Пон Ное 20, 2006 9:08 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
След което се очаква вопъл: "Ама то не ще да се запоявааааа..."
И още десет поста с технологични съвети как се запоява реотан. 
|
| Пон Ное 20, 2006 10:10 am |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Що, реотан се запоява много лесно! С лустърклема 
|
| Пон Ное 20, 2006 10:21 am |