Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Как се смятат захранващи кондензатори? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Е със това: http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/rc.htm успях да сметна, че при 200 милиампера консумация, за да ти спадне напрежението от 5 на 4,6 волта за 1 секунда, кондензатора трябва да е към 16000 микрофарада. Но тези 200 милиампера ми се струват съвсем нерални или "хардуерния подход" към решаването на проблема е неправилен.

Съб Ное 18, 2006 8:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
рек,
не мисля, че мегата ще ти е проблема. вече всички нови чипове са с L, т.е. работят със значително по-ниски напрежения.
ако нямаш - пиши какво ползваш, може да имам от него с L

проблема е в EEпрома. той не може да пише при какви да е напрежения. технологията продължава да изисква високо напрежение при запис и особено при изтриване. ти не го усещаш, защото от много време генераторите на напрежение са вградени в чиповете, но физиката не можеш я излъга.

та зависи дали ще пишеш в EEprom или flash. в енергий отношение поне, а това май има значение за тебе.
също много зависи кой е производителя на чипа. примерно SPI ЕЕ на майкрочип имат 2 пъти по-малък размер на записа на един път от тези на атмел. трябва много внимателно да си изчетеш дейташитовете за шитове :roll:

според мен не се занимавай с кондензатори, 200mA няма как да ги устискаш с кондензатори.
един голдкап на 5V ще ти струва колкото някоя литиева батерия с бграден контролер на заряда. бучвай такова и не се занимвай с откривателства.

Съб Ное 18, 2006 8:11 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Понеже съм си добър по душа :P Реконструктор има подарък кондензатор 0,22F/5V от мен :) , производство на NEC, кръгъл с размери-височина-около 10мм., диаметър около 30мм.Ако го искаш ми драсни едно ЛС да ти го пратя по пощата.

Съб Ное 18, 2006 8:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Рек, ако искаш мога да ти кажа и по-неправилен начин за излизане от положението. Твоят не е най-неправилният. :D
Мога да ти дам няколко съвета:
0. Организирай се 2 (две ) области, където да си спасяваш данните. При старт на процесора виж в коя област си правил последния запис и ВЕДНАГА изтрий другата област, да ти е готова.
1. Следи захранващото напрежение ПРЕДИ 5-волтовия стабилизатор.
2. Генерирай си прекъсване, когато захр. спадне под определен монимум, напр 7 волта.
3. Като влезеш в прекъсването, изключи ВСИЧКО, което можеш да изключиш програмно.
4. Запиши си данните на нужното място.
5. Дишай дълбоко, докато напрежението се появи. Тогава мини през ресет.
Така ще ти стигнат доста по-малко милисекунди и милиампери, а и ще имаш повече волтаж резерв. Не се занимавай със супер капот???и, батарейки и прочие.

Съб Ное 18, 2006 10:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Супер кап не ти трябва реално, съгласен сум с батето. Ако нямаш готово наравно неща, а сега го правиш моят сувет малко по голям конденз на входа, предполагам 12 или нещо такова, след неко или LDO или импулсен ргулатор, доколкото повечето имулсни искат някаква разлика от поне 1-2 В, безопасното напрежение за него е 7 В да речем, LDO пук може да изкара до по ниско напрежение, та въпроса е колко ти е входното, ако е 9-10, LDO може би те устройва повече, ак стига 12-13 .. 14 импулсното е по добро решение. LDO ти гъ;та колкото и процесора, импулнсото ти гулта по малко, ако си КПД около 70% при 12 V ще ти дърпа грубо 119 мА, като този ток ще расте с паданет на захранването. Може би дори и при 12 LDO е по добър вариант от импулсно, осен ако не е понижаващо повишаваща схема, с 34063 може а се реализира, но няа да има кой знае колко голям ефект, още някоя друга мс.
Следи си напрежението на входа, но не на конденза ами преди него отделено с диод, ако ти е 12 като падне на 11 е време да пишеш, ако много шава ще ти трябва по ниска граница, 10, 9 .. но това ти намалява времето след това. Това в съчетание със спиране на определени консуматори ако имаш възможност за това ще ти ддът времето което ти трябва, с не много голям кондензатор.

Да слагаш голям на 5-те волта е грешно, слага с еголям преди регулатора, така запаса от енергия е много по-голям при по малк кондензатор,не забраяй Е=C*U.

edit. а относно самия разряд, в неговия случай има разряд при константн ток, ако се ползва LDO, напрежението спада линейно, не експоненциално, линка по горе е за RC верига, където токът спада тъй като е функция на напрежението. При импулсно захранване зависимоста е доста по сложна, още повече ако се отчита променливия КПД в слествие пониженото входно напрежение и по големия ток през комутиращият елемент.

edit2. да ... ама не :) сега взех че го сметнах, ако минималното ти е 7 и разряда почва от 12 ти трябват 40 mF при 200 мА за 1 сек, това е. Ако те интересува как е сметнато ... I=Q/t та твоите 0.2А са ти заряд от 0.2 C. Т.е. за тая една секунда заряда на кондензатора трябва да спаден с 0.2 С. От друга страна занеш че осаттъчното напрежение трябва да е 7 В, тогава 0.2=12*х-7*х, където х е капацитета, и получаваш че 0.2=5х или х=0.04 .... лошо н факт, или голд кап или батерия .. ил намаляш консумацията.

Последна промяна ToHu на Нед Ное 19, 2006 12:50 am, променена общо 1 път

Съб Ное 18, 2006 11:26 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
Значи процесора бачка нормално и стабилно до 4.5V. Пробвах и на 4, но се ресетира чат-пат. :( Да кажем, че ще успее да си свърши работата за 0.2 сек. По твоята формула имаме C = (0.2*0.1)/0.5 = 40 000 uF :( :( :( Цецо май е прав. :( Баси безнадеждната работа.

Грешна ти е схемата. Кондензаторът трябва да е преди стабилизатора! Ако преди стабилизатора напрежението ти е 12V, a за правилната работа на стабилизатора са ти необходими 7V, то допустимият пад на напрежение е 5V.

Нед Ное 19, 2006 12:44 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
късно е, но все пак си се чудя CR2032 няма ли да свърши работа или подобна :?

Нед Ное 19, 2006 1:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Най-вероятно не, тази батерийка бързо ще сдаде багаза въпреки че ряко ще се ползва за малко, освен това ще му трябвт две такива.

Нед Ное 19, 2006 1:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Моя съвет е да го направиш с батерия, ако не ти стига една - сложи две. Незнам колко са ти важни данните, но ако разчиташ само на кондензаторите все ще има случай, когато ще се наакат нещата. Другия вариант е да сложиш една FRAM памет и да си записваш на воля - те са със същия протокол и корпус като I2C паметите - естествено малко по-скъпи са :) .

Нед Ное 19, 2006 3:55 am
Профил

Мнение 
FRAM пуснаха ли ги серийни? Аз отдавна не съм поглежал, но това което съм виждал и съм поръчвал е било все паралелно. А за негоявия случай .. тая 1 сек е много, иначе на кондензаторите няма какво да им се случи .... но а а е сигурен трябва а се подсигури поне двойно от към капацитет, което си е доста сериозна стойност. Верно голдкап ршава до някъде проблема, но те са нисковолтови, и сложени на 5-те В няма а е никак красиво :)

Нед Ное 19, 2006 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Рек, ако искаш мога да ти кажа и по-неправилен начин за излизане от положението. Твоят не е най-неправилният. :D
Мога да ти дам няколко съвета:
0. Организирай се 2 (две ) области, където да си спасяваш данните. При старт на процесора виж в коя област си правил последния запис и ВЕДНАГА изтрий другата област, да ти е готова.
1. Следи захранващото напрежение ПРЕДИ 5-волтовия стабилизатор.
2. Генерирай си прекъсване, когато захр. спадне под определен монимум, напр 7 волта.
3. Като влезеш в прекъсването, изключи ВСИЧКО, което можеш да изключиш програмно.
4. Запиши си данните на нужното място.
5. Дишай дълбоко, докато напрежението се появи. Тогава мини през ресет.
Така ще ти стигнат доста по-малко милисекунди и милиампери, а и ще имаш повече волтаж резерв. Не се занимавай със супер капот???и, батарейки и прочие.

Паметта е 24LCxxx. Не знам как се трие, аз само пиша и чета, пък машината вътре се оправя с останалото. Активните елементи на устройството са само контролера и паметта + импулсното, така, че май няма какво да се изключва. :roll:
Следенето на напрежението не е проблем, ще го оправя.

Нед Ное 19, 2006 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
един голдкап на 5V ще ти струва колкото някоя литиева батерия с бграден контролер на заряда. бучвай такова и не се занимвай с откривателства.

А какво е голдкап? :oops: Доколкото разбирам е някакъв супер кондензатор?

Нед Ное 19, 2006 1:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно. :idea:

edit: http://www.google.bg/search?hl=bg&q=def ... 0%B5&meta=

очудващо че е само 1 резултата 8O

Нед Ное 19, 2006 1:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Кондензатор е, но повече прилича на батерия

Гледам в http://www.mt1components.com/ :
gold cap 1,5F 5.5V SCDC5R5155HF KORCHIP - 2.9340лв. струва ми се добра цена

Нед Ное 19, 2006 1:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И на мен , но тази марка я чувам за първи път ?
Някакви отзиви 8O

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=1%2 ... 0%B8&meta=

виж гогъла... направо скръб.

да не говорим че и размерите ги няма ;-)

Нед Ное 19, 2006 1:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща