Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Как се смятат захранващи кондензатори? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
the_real_maniac написа:
И на мен , но тази марка я чувам за първи път ?
Някакви отзиви 8O

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=1%2 ... 0%B8&meta=

виж гогъла... направо скръб.

да не говорим че и размерите ги няма ;-)

Марката не е KORCHIP а TOKIN (NEC)
За тях сигурно си чувал?

Нед Ное 19, 2006 2:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
На кой производител ти е паметта?
Сега гледам, на microchip ако е пише до 2.5 В, при това токът и е 3 мА в режим запис.
За мегата, ти беше с мега 128 нали? За нея пише, 8 Mhz active 5 V - 20 мА. При теб е на 16 Mhz предполагам, та може да предположим че консумацията му няма да е повече от 80 мА. Значи в случаямога да ти препоръчам следните неща.
1. Ако може да го позлваш на 8 Мхз няма нужда да го слагаш на 16. Както разбирам ти го позлваш като логер, струва ми се на 8 Мхз също ще ти върши работа.
2. Ако все пак ти трябва тази скорост няма ли начин да му мениш честотата, не съм задълбавал толква в AVR-те и нямам представа има липодобна възможност, или а превключиш на друг генератор.
3. Дори и в този случай токът не трябва да надвишава 90 мА . което е доста по малко от 200 за които говориш.
4. Спира му всички таймери които може, адц и руги такива в момента в който получиш power fail, това ще ти спести някой друг мА, имай в предвид че и АЦП и таймерите си гълтат ток.
5. По принцип му спирай всички периферии които не позлваш, дори и дефалтното състяние да пише че е изключено практиката показва че сле ресет не винаги е това което пише.
6. Импулсното ти, предполагам е с 2575 .... КПД не е много високо за съжаление, 75% му дават но това е при изходен ток 1 А .. при теб токът е доста малък, КПД на дали е над 60%. В това отношение може да го смениш с LM267х. Той е на по висока честота, с мосфет драйвер, и ще ти даде по високо КПД. Проблема е че входното напрежение и за двата е мин 7 В. Та от тази гледна точка едно LDO може да ти е по полезно, то ще ти позволи да работиш с напрежение на входа от порядъка на 5.5 ако допуснем че до 4.5 В схемата работи нормално, което в голяма степен ще компенсира по високото КПД на импулсното предполагам, трбява да се сметне ако сиакш да си сигурен но при всички положения ще е по добре от 2575.
7. Както вече ти предложиха пиши на възможно по големи блокове.

едит ... и нещо много извратено .... слагаш отпред едно друго импулсно което да прави 24 или 30 В :)

Нед Ное 19, 2006 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тази тема стана много полезна - едно благодаря и от мен :supz:

Каспаров - мда :) , аз мислех да пусна едно търсене само с модел , но ;-) :-)

Нед Ное 19, 2006 2:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
FRAM пуснаха ли ги серийни?

Ето:
http://www.ramtron.com/doc/Products/Non ... ?ID=5&gr=5

Пълен аналог на 24LCхх, махаш старата, слагаш тази и всичко трябва да е ОК. Даже и семпли май предлагат.

Нед Ное 19, 2006 8:53 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
бре туй за рамтрон и феропаметите го дискутирахме из форума някъде...
пращат сампли и то със FEDeX... ама първо некъв бастун от Обединеното Кралство те разпитва за кво, защо, колко ....
ама после пращат само да не е от най-големите рам. Така че нахалствай и ще получиш...

Нед Ное 19, 2006 8:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мда

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... am&start=0

Нед Ное 19, 2006 9:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
А то не ми е за семпли, въпроса е че са го пуснали, не бях заглеждал скоро на там, от ккто не ги позлвам не съм и наглеждал, преи 6-7 мееца май нямаха серийни, или отлкова см гледал, но так аили иначе тогава паралелни ме вълнуваха, ама щях да забелязжа сигурно. Добре е че има и серийни, това решава много проблеми.

Нед Ное 19, 2006 9:13 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
е хубаво де, мен ми прашасват по 1 паралелна на 5 волта и серийна на 3 волта....га добуташ проекта до прототип може да помогна

Нед Ное 19, 2006 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
ToHu написа:
FRAM пуснаха ли ги серийни?

Ето:
http://www.ramtron.com/doc/Products/Non ... ?ID=5&gr=5

Пълен аналог на 24LCхх, махаш старата, слагаш тази и всичко трябва да е ОК. Даже и семпли май предлагат.

Това нещо е супер, батка, като навлезе масово, хората ше се прекланят пред тая фирма. :prayer: Ама до тогава ше мине доста време.

Пон Ное 20, 2006 10:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
sthx написа:
Oт къде я имаш тази огромна консумация 150-200мА и защо е необходимо толкова много време?
Примерно решение - с оптронче можеш да разбереш, кога ти отпада мрежовото напрежение.
- изключваш всички големи консуматори - индикация, релета.
- консумацията ти намалява и стойността на кондензатора ще стане по-малка
- приблизителна формула за изчисление в първо приближение :
C=(dt.I)/dU ; dt ти е времето, а dU е допустимия пад на напрежение върху кондензатора
И без това трябва да осигуриш достатъчен запас на капацитета с оглед на толеранси и стареене така, че по-точна формулка ти е необходима. Разбира се една окончателна проверка с осцилоскоп е задълйителна.

Значи процесора бачка нормално и стабилно до 4.5V. Пробвах и на 4, но се ресетира чат-пат. :( Да кажем, че ще успее да си свърши работата за 0.2 сек. По твоята формула имаме C = (0.2*0.1)/0.5 = 40 000 uF :( :( :( Цецо май е прав. :( Баси безнадеждната работа.

Ами виж малко по нагоре ти дадох резултати от практически опит и малко обяснения как да го постигнеш. Погледнах си въпросния сорс писал съм 470 баита масив само с 2200uF. Паметта е 24C128 при която имаш буфер 64 баита. Тоест можеш да я пишеш на страници по 64 баита. По малките са и с по къса страница. Има особенност че ако искаш да запишеш буфер 64 баита трябва да започнеш от адрес 0 или кратен на 64.

Ако искаш мога да ти дам отработена библиотека за 24XXX която работи с страниците при запис.
По моя оценка за твоя случай при 1KB запис ще се справиш с 4700uF ако направиш всичко ккакто трябва.

Пон Ное 20, 2006 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия дни се борих с драивер за EEPROM с атмелски арм и мерих скороста на запис. 13 KB/sec при 24C128 която е с 64 битова страница и на честота на шината 400Khz.
Би трябвало да се постигне и малко повече защото това е под freeRTOS и изцяло на прекъсвания и се губи известно време.

Значи за твоята ситуация с такава памет ти е записа ти е 0.1 сек с достатъчен аванс.

Сря Ное 22, 2006 6:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Това нещо е супер, батка, като навлезе масово, хората ше се прекланят пред тая фирма. :prayer: Ама до тогава ше мине доста време.

Да - моторола сега пуснаха едни MRAM дето даже са още по-яки, въпроса е, че още технологията е нова и гледат да изкарат много кинти, та затова е и скъпа. Но където няма да се прави масово производство като в твоя случай е незаменимо, вместо да си трошиш нервите с разни хватки софтуерни и хардуерни :)

Сря Ное 22, 2006 7:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3