Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
кво ше кажете за малолетното килърче? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Това не е съвсем така. Причините една личност да се превърне в социопат са две - глад и скука и безделие.

За глада - мога да се съглася, но само донякъде.
За скуката и безделието - това не са причини, дори не са следствие, а просто външно проявление на нецивилизоваността.
За децата е естествено - цивилизацията не е природно явление, тя не възниква поради някаква си "историческа необходимост", а е резултат от разумната дейност на човешките групи.
Затова отговорни за действията на децата са техните настойници. В случая, и обикновено - техните родители.
Русоистките глупости, че обществото е отговорно за възпитанието и даже за отглеждането на децата - водят само до безотговорност на индивида, социалистически щуротии - и в крайна сметка разпадане на цивилизацията, която предоставя на индивида индивидуалните му човешки права, но и го държи отговорен за действията му спрямо другите индивиди.

Съб Ное 18, 2006 7:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Русоистките глупости, че обществото е отговорно за възпитанието и даже за отглеждането на децата - водят само до безотговорност на индивида, социалистически щуротии - и в крайна сметка разпадане на цивилизацията, която предоставя на индивида индивидуалните му човешки права, но и го държи отговорен за действията му спрямо другите индивиди.

Да ама не ! Индивидуалните човешки права се формират на база ...... ПРИНЦИПИ! Правата се формират на база някакви елементарни взаимоотношения - например Не Убивай,с цел защита на слабите индивиди.В противен случай те не биха издържали на естествения подбор - само силните оцеляват.Ако обществото изисква отговорност от индивидите за възпитанието и отглеждането на децата -няма да ги има тези неща малолетни убийци,проституиращи и от сорта.Точно това са последствията от безотговорност към обществото-оставят децата и те виждайки че може да се оцелява по друг начин го правят(чрез кражба,убийство...).После обществото има претенции че имало такива неща.Дааа естествения подбор е страшно нещо!
Правата на индивида не се предоставят от цивилизацията - той си ги има тези права от раждането си - друг е въпроса защо цивилизацията ги ограничава и налага свои.Русо не е писал глупости.Социалните програми не са измислени за да си губят хората времето тях.

Съб Ное 18, 2006 8:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
..., да са живи и здрави еколозите за това. тука малко ще се отплесна - какво общо имат еколозите? знаете че екоистерията не е нова, доста отдавна по медиите текат шитовете които раждат болните им (и не много пълни) галви, включително и по времето на соца вече бяха на мода. та аз израстнах тогава, и благодарение на глупостите им съм порядъчно увреден - днес не мога да заколя агне, обаче при вида на убит човек не се впечатлявам особено. така се получава, когато човек израстне четейки екопростотии - как сме убивали майката природа и как сме били като раково заболяване за нея.

@zaphod Мисля че сега разбирам причината за изказванията ти против еколозите. Обвиняваш ги че са култивирали човеконенавист. За мен обаче нещата не стоят така може би защото не съм се вързвал никога на приказките им "как сме убивали майката природа и как сме били като раково заболяване за нея". Но мисля че трябва човек да се замисля не само за своите експанзивни стремежи, но и какво оставя след себе си. Като си тръгва от пикник, слиза от планината и въобще като си хвърля боклука.
Връщам се пак към тези твои изказвания защото в тях виждам криворазбрана философия. Казваш че убийството било като празна бутилка, просто инструмент... Ако те халосат с една бутилка по главата каква е разликата дали е пълна с отрова или с лекарство? А повярвай ми, един голям процент от юзерите ще използват този "чист" инструмент именно по този начин.
Последните изречения от предния ми пост бяха чиста проба провокация към тебе. Надявам се не съм те засегнал.

Свалям шапка на Реконструктора за това че посочи в основните причини за социалните болести - скуката.
На който това не му се вярва значи нищо не е разбрал. Скуката е основен мотив за действие.

Нед Ное 19, 2006 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да, отчасти заради култивирането на човеконенавист, но не основно - самите им идеи намирам за фундаментално погрешни. пък и човеконенавистта не е лошо нещо винаги, както казах, благодарение на тях съм превъзмогнал естественото заложено у мене състрадание и днес не се трогвам особено от тия снимки в съседната тема. радвам се за това, и не се майтапя че съм им благодарен на еколозите :)
а за мотивите и специално за скуката - скуката е мотив само за част от хората, предимно тия които живеят в задоволени материално среди. аз между другото въобще не съм фен на идеята за задоволено общество, където хората нямат материални проблеми и "могат да се отдадат на творчество". яко глад трябва да мори добитъка, иначе не става. глад и войни. не че ако ги правим нарочно, нещо ще помогне. това са по-скоро критерии за здраве, а не причини, така както телесната температура например.
в българия скуката сигурно си е важен криминогенен фактор, понеже тука глад като цяло няма, колкото и да пискат по медиите. но както казах, тя не е основна причина, а следствие. пък и има още една камара мотиви. например педофилите едва ли от скука решават да отвлекат някое момиченце....

Нед Ное 19, 2006 1:03 pm
Профил

Мнение 
Скуката и излишъкът от време е фактор в човешкото съществуване. Не случайно в казармата гледат войниците да не остават без работа. Едно от обясненията, че в САЩ са 75% от масовите убийци в света, е това. По същият начин се обясняват с пъти по-големия брой самоубиства в Германия и Гърция отколкото при нас. Леко гладният стомах е здравословен - държи организма в готовност за действие.

Относно екологията - щом е станала мръсна дума - нека говорим не за екология, а за управление на природните ресурси и най-вече енергийните, с оглед по-доброто и по-дългото съществуване на човека и човечеството. Моето мнение , е че те се използват в голяма степен безхаберно. Така не се грижим за потомството си и за оцеляването на вида ни.

Относно килърчето, което има всички данни да стане сериен убиец. То е вредно.
Две мнения по въпроса няма, независимо от причините довели до това.
Има и много други хора, от които полза няма , даже може да се каже, че са вредни по тази логика, защото отнемат обществени ресурси, времето на други хора.
Това например са вмирисаните на урина стари хора, безнадеждно болните деца и хора (множествена склероза, рзличните видове парализи), психично болните , шизофриниците, които също са потенциални убийци.
В друга редица трябва да строим производителите и търговците на наркотици, пияните шофьори.
Такъв е и тоя, заради чиято вина влакът с 1000 човека вътре закъснява 2 часа и по този начин се убиват няколко месеца човешки живот.
Taкива са призводителите на некачествените стоки, на тези които умишлено проектират нещата , така, че да се развалят често и да бъдат принудени потребителите да купуват нови - хаби се физическа и обществена енергия и човешко време.
Такива са и крадливите и принципно некадъни управници, заради чието действие и бездействие умират или не се раждат хора. Защо ни са 240 хрантулници? По-добре да са един, или пет умни и кадърни човека.
Трезво и логично погледнато гореизборените хора са безполезни, пречещи и в повечето случаи вредни.
Ако кажем А, ще бъдем принудени да кажем и Б.

Има пътни занци, които са полезни, други са безполезни, други изглеждат безполезни, някои с поставени така, че даже са и опасни. Все пак практиката показва, че по-добре е да се спазват и да се съобразяваме с тях.

(((Ако моето дете беше пострадало не поемам каквито и да са гаранции как бих постъпил)))

Нед Ное 19, 2006 5:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз се бях замислил напоследък за някои подобни неща - за това как "свободното време" на хората се превърна в доходоносна индустрия, поне в САЩ (от тук са ми наблюденията). Всеки гледа да ти продаде НЕЩО, с което да си запълваш "свободното време", и като почнат да се конкурират нещата, ти лека-полека оставаш без свободно време. И повечето неща, които започваме да правим през това време, стават пак отговорности...
Иначе за килърчето - всичко в този живот трябва да е балансирано. И това е гледната ми точка! Балансът се постига най-трудно, но носи най-добри плодове. Чувал съм тук в Америка осъдени убийци да се оправдават "Ами родителите ми не са ме обичали като съм бил малък и за това станах убиец". Добре, ама грешно. Да, семейството и възпитанието играят много голяма роля за формирането на мирогледа на детето - нали ги гледам моите двама юнаци как научават не само това, на което ги учим, когато им говорим, ами и това, което ни виждат че правим като родители. Но рано или късно детето излиза от семейството и от опеката на родителите си и почва свой собствен живот. И ценностната му система трябва да се е формирала дотогава (от влиянието и примера на родителите му) и тогава детето ще живее добър живот!

Нед Ное 19, 2006 6:10 pm
Профил WWW

Мнение 
Именно баланс е неоходим при решаване на проблемите. Не споделям крайностите на соца за насилственото равенство, защото така се убива прогреса, не споделям обаче и идеята за "мор за всички слаби". Не е възможно общество, което излиза от една от горните крайности, да може да се оформи една преобладавща позиция за решаването на който и да е проблем.
Кой е виновен за килърчето? Родителите защото не оказвали контрол и не възпитавали - да. Обществото да, защото не прави нищо за намаляването на голямата маса аутсайдери негодна да отглежда децата си, която няма да намалее и следващите две поколения заради ширещата се безпросветност на родителите и ограничения достъп до образование на децата.
След като убием килърчето кое ще попречи да се появи ново, което няма да и чуло за наказанието над сегашното?
Успех.

Пон Ное 20, 2006 12:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Както комунизъма ни доказа (поне на не много младите от нас), изкуственото налагане на равенство между хората не води до нищо добро ;-)...

Пон Ное 20, 2006 7:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
vlado написа:
Както комунизъма ни доказа (поне на не много младите от нас), изкуственото налагане на равенство между хората не води до нищо добро ;-)...

А е те тука не си прав, но мога ли да те убеждавам след като си избягал!?
Едно време нямаше такива нечовешки изстъпления! И точно това равенство спираше такива неща!

Рек., много си прав за това което си осъзнал сам ! И аз мога да опиша Моя път по абсолютно същият начин!
Бездействието и скуката водят до такива анормалии...
И стига с тия измислени психологически модни западни явления! На едно дете му трябва твърда ръка и бой !
"Той Боят изгражда индивида, не е да разгражда......" (цитат :P )

Тоя хубостник дето трябва да се "отстреля" .......?? Ами НЕ просто му трябва една година минимум здрав ТРУД от съмване до мрак в каменоломната ! Или някакъв друг тежък физически труд!
Същото важи и за тия другите хулиганчета, дето ги пуснали от полицията и предали на родителите им след само 24 часа!!
Едно време си имаше такива заведения - ТВУ-та !! И от там излизаха хора ! :idea:

Пон Ное 20, 2006 11:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Както написах по-горе, цивилизацията не е естествен продукт, а е построение на разума.
Целта на цивилизацията (вместо състоянието на дивачество) е оцеляването и просперитета на вида.
Само благодарение на цивилизацията на Земята живеят вече над 6 милиарда човешки същества, вместо десетината милиона, колкото вероятно би бил пределния брой, в състояние да се изхранват с наличните в природата естествени ресурси.
Като всяко изкуствено построение (противопоставящо се на ентропията, въвеждайки допълнителна организираност), и цивилизацията изисква непрекъснато влагане на енергия, (целенасочени и добросъвестни усилия - работа), за да не се разпадне.
А разпадането е естествен процес.
Визирам глупостта на множество идеологически построения, че прогреса и цивилизацията са естествен процес в развитието на човека, вследствие на историческа необходимост.
Не са!

Пон Ное 20, 2006 12:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
WDW написа:
vlado написа:

А е те тука не си прав, но мога ли да те убеждавам след като си избягал!?
Едно време нямаше такива нечовешки изстъпления! И точно това равенство спираше такива неща!

Сигурен ли си че е нямало, или просто ти не знаеш да е имало такива?

Пон Ное 20, 2006 1:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо,
Не те знам на колко си години и колко от тях си преживял в тия времена, нито в какво семейство си израсъл, но:
1. В училищата цареше ред и дисциплина - имаше униформи (не можеше да се размотаваш по бюстие или сцепени до сливиците дънки), имаше вечерен час и не можеше след 20ч да се мотаеш по улиците и заведенията, имаше респект от даскалите, защото намаленото поведение беше по-лошо от двойка по някой предмет.
2. Имаше социална сигурност - за работата, за жилището, за безопасността на улицата...
3. Циганьора си знаеше мястото, бачкаше, защото иначе днешната (тогавашната) милиция не биеше, ама не питай за снощната, а циганетата ходеха на училище волю или неволю поне до 8 клас
4. Имаше много извънкласни форми за работа с децата - кръжоци, школи по изкуствата, спорт и не им оставаше много време за глупости.
5. Имаше ученически и студентски бригади, където доброволно или доброзорно всеки разбираше от къде се вади хляба...
6. Имаше и такава мярка - от училището да напишат писмо до директора, партийния секретар и профорганизацията на баща ти, че синковеца му се е разпищолил и после да го разнасят пред всички....
7. И още много други неща, които сега отричаме, но отрицателните резултати са налице!

Пон Ное 20, 2006 2:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
.......

Абсолютно вярно!

П.П. Не случайно хората казват, че първите 7 години са най-важни!
Личния пример, който родителите дават изиграва роля за през целия живот на детето,така че по-добре бой ако е необходимо от време на време
но детето трябва да се възпитава от малко......
А колкото до килърчето (то е от моя град) според мен вече е твърде късно за превъзпитание, просто обществото трябва да намери начин да се справя с подобни проблеми, но убийство(на детето) - не трябва да се допуска в никакъв случай!

Пон Ное 20, 2006 3:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Лупус прави си имаше си предимства на социализма. Но негативите му са в пъти повече (няма смисъл да изреждаме). Тъй че всеки си избира - има още соц. държави по света, ако чак пък толкоз ви е домъчняло по социализама. Това поне може да правим от как няма социализъм - да гледаме, да преценяваме и да се местим където ни е угодно.

А такива изродщини е имало и по татово време. Просто информацията се е пресявала преди да стигне до простолюдието. Виж какво са правили с подобни същества незнам. Обаче често въпросните същества са се оказвали нечии синчета, та..... Ако имаш възможност поговори с редови служители на милицията от онова време. Някой който да е бил малко по навътре в битовата престъпност от онова време.

Може да не е имало организирана престъпност (имало е но е била със по специален статут). Но битова, неорганизирана престъпност винаги е имало.

Ей го на германия некъв тиин влязал пак в училище и трепал на посоки (огнестрелно). Там си е социализъм от всякъде - сигурно и униформи имат. И кво?

Пон Ное 20, 2006 3:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
А такива изродщини е имало и по татово време. Просто информацията се е пресявала преди да стигне до простолюдието. Виж какво са правили с подобни същества незнам. Обаче често въпросните същества са се оказвали нечии синчета, та..... Ако имаш възможност поговори с редови служители на милицията от онова време. Някой който да е бил малко по навътре в битовата престъпност от онова време.

Да, битова престъпност имаше, но такива изродщини точно не! А съм на 55г и ти оставям на теб да направиш аритметиката, колко време съм преживял при социализъма и колко знам за него. Да, имаше синчета, които си позволяваха волности, но ако попрочетеш мемоарите на някои хора от онова време, ще разбереш, че сина на Тато е изял пердаха от милицията за поразии на пияна глава, а реакцията на баща му когато са му го докладвали е била - "Заслужил си го е" и никого не са пипнали с пръст после. Сина на първия секретар на ОК на БКП в Силистра си позволи да ловува с катер на ДОСО лебеди по Дунава, за което научи цяла България, а баща му само дето не се раздели с поста си после. А какво са правили и как са действали? Поразпитай какво беше ТВУ, гледай филма "Обич" и ще разбереш! Само един пример ще ти дам - за дребно хулиганство - сбиване на стадиона или хвърляне на бутилки по съдията даваха десет дни в тухларната.

Пон Ное 20, 2006 4:29 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща