Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблеми с програмирането на pic12c508a ... 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Проблеми с програмирането на pic12c508a ...
Здравейте на всички, помогнете за следният проблем !
От както извадих от строя стария си комп.(Pentium 233MMX WIN98) , направо се пукам от проблеми с програмирането на 12c508a. Забелязах следният проблем при мен :
Komp. e (PIII 660Mhz/133 RAM256 OS-WIN2000), следните програматори ;EPIC v2.33; ICPROG_105c със JDM; поне веднъж на всеки 5 програмирвания дават грешка в записа на конфигурационната дума, при ICPROG - JDM направо скапва пика .
Пробвах и PONY-PROG, но не ме кефи като програматор за пик. PROPIC изобщо не тръгна със LPT хардуера. Нямам проблем само със PICALL в режим на PIC16PRO, но той е заключен за програми >256 байта.
Всички тези програматори без проблемно програмират Flash пиковете 16F84, 16F873, и т.н.

Някой сеща ли се за жокер по темата ...!

Благодаря ! :?:

Сря Окт 13, 2004 11:45 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
само с един чип ли си пробвал?

Чет Окт 14, 2004 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пробвал съм около 100 12c508a , а за флашовете 10-тина чипа все 16f84.

Чет Окт 14, 2004 12:12 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Като начало, пробвай да върнеш стария win98

Чет Окт 14, 2004 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Разликата която първо ми идва на ум е че C -то (ЕПРОМ) е по капризно откъм програмно напрежение (мин 13В). Това може да идва от недостатъчно напрежение от порта (ако е сериен). А при програмиране дърпат повече и съответно захранването може да ти кляка. Опита ми показва че старите железа (маркови) имат много яки портове, докато новите китайски дънни платки са зле.

Разбира се цялата ми теория рухва ако използваш едно и също външно захранване. Ако не използваш - използвай.

А между другото в много форуми съм виждал хора да се оплакват, че скапват 12ки при програмиране (включително и F). На мен не ми се е случвало, но аз имам няколко броя само, които съм програмил по 20-30 (F-ки) пъти без проблем. Ползвам правен PICSTART.

Има нещо друго с "интернетските" програматори - те разчитат на компютъра за синхронизация на трансфера (JDM и пр.). Докато PicStart -a прехвърля пакет/пакети в програматора и после си го записва самостоятелно. Може това също да е проблем, ако операционната система ти ебава портовете и ти скапва тайминга. Така кой го знае къде/какво записва. :roll:

Чет Окт 14, 2004 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Има нещо друго с "интернетските" програматори - те разчитат на компютъра за синхронизация на трансфера (JDM и пр.). Докато PicStart -a прехвърля пакет/пакети в програматора и после си го записва самостоятелно. Може това също да е проблем, ако операционната система ти ебава портовете и ти скапва тайминга. Така кой го знае къде/какво записва. Rolling Eyes

Цецо, и аз в това се съмнявам от доста време, тъй като пика се програмира с I2C протокол най-вероятно вътрешният програматор в процесора се синхронизира от протокола относно програмиращият импулс за ЕПРОМа (който е задължителен за ЕПРОМи) и от там се скапва нещо. За флашовете не е необходим прецизен програмиращ импулс, и при тях този ефект се проявява доста по-рядко.

Ако не е проблем, можеш ли да ми дадеш малко повече инфо за твоя PICSTART, в момента нищо не се сещам за този програматор,
Благодаря...!

Чет Окт 14, 2004 6:57 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Picstart+ -> http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... t=DV003001

Чет Окт 14, 2004 7:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 

Цецо, тенкю за линка, но не ми стана ясно как да го направя от тази информация, нямаше схеми или нещо подобно...? :(

Чет Окт 14, 2004 9:55 pm
Профил YIM
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цецо, а освен за $199 от Микрочип, от къде другаде може да се купи? Още по-добре ако имаш схемичката и фърмуера...

Чет Окт 14, 2004 9:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:) що бе кво му е на 200$? Майтап, бе и аз съм с правен. Значи имаш два варианта:

1. Правиш го сам (като мен). Схемата я имам, ще я дам, няма проблем. Компонентите по нея обаче са за към 100лв заедно със платката. A именно - PIC17JW45 (може и да бъркам референса). Това животно само е към 30лв. Новите версии се продават с 18F8720 качен на адаптор (пише на страницата по въпроса), имах схемата на адаптора някъде, ама не съм я пробвал. Но и 18Ф8720 хич не е евтин. Друго скъпо беше ZIF цокъла, и няколко DG411 (които тогава можех да набавя само през Фарнел), другото е пълнеж.

2. Виж и на Olimex.com. Тия продават горе долу на тия пари (69$), програматор който се разпознава като Picstart от MPLAB. Проблема е че трябва да разчиташ на техния фирмуер за всеки нов процесор от Микрочип. А ако решат утре да спрат подръжката незнам.

Ако мислиш за разработки, сериозно ти препоръчвам ICD2. Естествено ако работиш с флашове. Той е и програмтор и по важното дебъгер. Аз имам оригинален купуван (300$), ама Олимекс продават техен за 90$. За неговата схема също може да се намери, ама фирмуера му го нямам.

Та това е ако искате схемата на пикстарта, ще я кача някъде. Реконструктора да каже дали тука някакси може да стане.

Пет Окт 15, 2004 9:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, твоят вариант 1. ме устройва. Ако Реконструктора удари едно рамо може да постваме по някоя схема дето се намира трудно!... тогава със сигурност ще се увеличат потребителите на форума :lol:

Съб Окт 16, 2004 11:37 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Не ви споменах че съм скапал 5 бр. pic12c508JW , направо ме боли душата ! Филипинското производсто на този джам изкарва около 30 цикъла триене-запис (с моя програматор :D ), е тука вече съм блокирал здраво - не мога да определя да ли се скапват заради прога или изтривалката или са си скапани по начало ????? :shock:

Нед Окт 17, 2004 4:31 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Oк да каже Реконструктора къде да качваме. Сега като се замисля аз пикстарта основно за флашове съм го ползвал. EPROM версии съм програмирал малко. Ако искаш потрай две, три седмици, като си дойда в София, ще ти дам моя, да попрограмираш - една, две седмици и ако те устройва да си събереш твой.

Пон Окт 18, 2004 9:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дайте някоя схемичка на МОЩЕН(е, да е съобразен с цената на тока :lol: ) програматор.

Пет Окт 22, 2004 1:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
К'во да ти кажа Predator, Цецо ми прати пикстарта но е много тлъст за бърза хапка, ще го изчакам да ми прати схемата на преходника за пик18 че той е с флаш и направо него ще пробвам, ще обадя как работи във форума, а аз досега използвах EPIC v2.33b със хардуер на PIC16PRO, за флашовете няма проблем, но за епромите се дъни много яко, само PICALLW( в режим на PIC16PRO) троши главите на епромите но е заключен до 256 байт, мамка му, и надежда няма ник'ква да се намери крак за него, ако някой има крак или ръка за PICALLW в режим на PIC16PRO, много ще му се зарадвам , нека го сподели с ближният си ... :cry:

Нед Окт 24, 2004 11:36 pm
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща