|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:24 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Цифрова телевизия
Напоследък ни залива реклама за цифровата телевизия, ммммм, върха на сладоледа била  Само че, не ми става много ясно, какво адже ба ще й е цифровото, след като може да се гледа на старите аналогови теВеЛизори. Може би през коаксиалния кабел ще се презарежда фирмуера на телевизорите с TTL логики ? Някой може ли с думи прости да ме  по въпроса с цифровата телевизия ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Дек 11, 2006 11:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Дек 12, 2006 12:31 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Начи освен DVB напоследък навлиза IP телевизията. Това е обикновен стрийм по мрежата.
|
| Вто Дек 12, 2006 1:01 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
И Булсат и ИТВ си рекламират цифровата телевизия но не казват колко лай..но им е качеството. Наблъскали 15-16 програми на един транспондер /за да им е по ефтино  / с общ симболрейт 30000 и на голямо ТВ при по бързи кадри се вижда отвратително на квадрати заради липсата на скорост. Българска му работа...
|
| Вто Дек 12, 2006 9:41 am |
|
 |
|
¶
|
Да, ясно ми е за цифровия поток и компютърните мрежи, мисълта ми е, как на стар аналогов телевизор ще гледаш цифрова телевизия ? Все пак сигнала пристига по аналогов път, дори да съдържа цифрови пакети, някой трябва да ги декодира цифровите пакети, т.е. без външен декодер към TV-то няма как да се мине, и той в крайна сметка ще преобразува пакетите до аналогов сигнал, след което TV-то ще може да ги възпроизведе.
Гледам да речем някои програми на моят доставчик на кабелна и интернет, били цифрови, ами отвратително качество, през минути, понякога секунди картината се разпада на квадратчета, след което отново се сглобява, докато при аналоговите програми картината се заскрежава, но въпреки това се различават образите, чува се нормално звука. Тогава кое му е по-доброто на цифровата телевизия ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Дек 12, 2006 9:53 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ¶ написа: Да, ясно ми е за цифровия поток и компютърните мрежи, мисълта ми е, как на стар аналогов телевизор ще гледаш цифрова телевизия ? Все пак сигнала пристига по аналогов път, дори да съдържа цифрови пакети, някой трябва да ги декодира цифровите пакети, т.е. без външен декодер към TV-то няма как да се мине, и той в крайна сметка ще преобразува пакетите до аналогов сигнал, след което TV-то ще може да ги възпроизведе.
Гледам да речем някои програми на моят доставчик на кабелна и интернет, били цифрови, ами отвратително качество, през минути, понякога секунди картината се разпада на квадратчета, след което отново се сглобява, докато при аналоговите програми картината се заскрежава, но въпреки това се различават образите, чува се нормално звука. Тогава кое му е по-доброто на цифровата телевизия ? |  |  |  |  |
Потока наистина от сателита е цифров - после влиза в SetTop Box и се декодира. Връзката с телевизионния приемник е аналогова. За разпадането на картината може да има две причини - слаб сигнал от спътника (лошо подбрана или насочена антена) или разклоняване към много приемници, без предварително усилване или калпав SetTop Box.
Така е. Засраха добрата идея, ама пуста лакомия!
Последна промяна Lupus на Вто Дек 12, 2006 10:44 am, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 12, 2006 10:42 am |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | ¶ написа: Да, ясно ми е за цифровия поток и компютърните мрежи, мисълта ми е, как на стар аналогов телевизор ще гледаш цифрова телевизия ? Все пак сигнала пристига по аналогов път, дори да съдържа цифрови пакети, някой трябва да ги декодира цифровите пакети, т.е. без външен декодер към TV-то няма как да се мине, и той в крайна сметка ще преобразува пакетите до аналогов сигнал, след което TV-то ще може да ги възпроизведе.
Гледам да речем някои програми на моят доставчик на кабелна и интернет, били цифрови, ами отвратително качество, през минути, понякога секунди картината се разпада на квадратчета, след което отново се сглобява, докато при аналоговите програми картината се заскрежава, но въпреки това се различават образите, чува се нормално звука. Тогава кое му е по-доброто на цифровата телевизия ? |  |  |  |  |
Без цифров декодер не може да стане , дали ще е външен или вграден в телевизора трябва да го има .
А всеки цифров декодер си има освен сигналите на скарт буксата и нормален TV изход в дециметровия обхват , така че няма проблем да го гледа дори и с пирин
А относно качеството проблема повече е най вече от малките антени които слагат защото има много корекции в цифрата преди да го видиш на екрана, да ме извиниваш ама с 60 см какво може да очакваш едно малко облаче и после казваш било на квадратчета , а и принципно в един пакет не е желателно да се пускат повече от 15 цифрови програми , иначе ще си ги има пак квадрачетата 
|
| Вто Дек 12, 2006 10:43 am |
|
 |
|
¶
|
Мда, разбрах, с една дума полуцифрова телевизия  Е, аз съм падам малко консерва на техническите нововъведения, та затова ще си кретам с "лошата" аналогова телевизия 
|
| Вто Дек 12, 2006 11:00 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Кофтито е че връзката ТВ - потребител си остава аналогова  Да ни изведат по един купунг зад ухото и дирекшън потока в мозъка..,
|
| Вто Дек 12, 2006 11:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами това с квадратите важи и за любимия канал, бтв, нова и т.н. на практика всички филми са компресирани и много дразни на голям екран.
изобщо - май не сме доживели за големи телевизори още.
|
| Вто Дек 12, 2006 12:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Нещото което според мен спира навлизането на цифровите истории е стандарта... Най-вече стандарт за буксата и мрежата.
Замислете се, почти всичко вече е цифрово като почнем от DVD до сателит. Получава се малко глупаво - винаги се почва от някакъв цифров източник и се стига до някаква аналогова букса. Не става въпрос за старите ни аналогови телевизори - няма стандарт дири ако всички уреди са цифрови.
Всъщност има стандарт - HAVI, но той така и не навлезе и аз се чудя защо... Кога ли ще се сетят че като имаш цифров тунер, цифров рекордер/dvd, цифорови телевизори, компютри - всичко това трябва да може да работи съвместно... да може с дистанционното на телевизора да си пуснеш dvd-то в другата стая и всичко да бъде свързано само с един кабел... като че ли е кой знае каква философия да се направи...
|
| Вто Дек 12, 2006 1:19 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda ama ne
Виж сега ,във всяка една държава си има политика за достъп до информацията и медиите , не може да се наложи стандарт който да намали гледаемоста на националните медии, а това цифровизиране оскъпява достъпа до тези телевизии . В цял свят практиката се е наложила да си има един общодостъпен евтин пакет до националните медии за които се иска минимална такса в кабеларката за да бъдат гледани тези програми, и без друго тези програми се излъчват в ефир по аналогов път безплатно за зрителите , и затова аналогови телевизий и за в бъдеще ще има , останалите телевизии които са цифрови пак са отделени на евтини , по скъпи и още поскъпи ,има и такива които са с платени филми избираш с дистанционното плащаш и гледаш
Като ходих януари тази година в израел там така беше , сетъпбокса си имаше собствен IP ,MAC адрес и вход за клиентска карта ,като чрез дистанционното му си избираш платен филм които почва например след 10 минути по платената телевизия и като минат 10 мин от филма и в момента още си на него ти дръпва от кредитната карта парички за него , даже съм чувал че в америка някои големи кабеларки си имат и нещо като виртуална видеотека избираш си филм и си го пускаш
Как си гледаш по ЛАН мрежата филми направо от сървъра
Скоро и тук ще се наложи това , просто българите не сме свикнали да плащаме за тези неща , ако може да е евтино или без пари че и да ни плащат даже 
|
| Вто Дек 12, 2006 1:41 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Важи, ако ги приемаш с кабелната ТВ. Ако ги приемаш ефирно може да има само шумове (снежинки). Това е така, защото и те свалят сигнала от спътник.
|
| Вто Дек 12, 2006 1:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Булсатком я предлагат услугата гледане на платен филм. Имат някакъв канал по който върви само какви са предложенията за филмите и като си платиш (със СМС), по въпросния канал само при тебе тръгва филма за който си си платил. Не съм го пробвал още това чудо на техниката де. Иначе до скоро канала им беше доста тесен и наистина всички програми даже и на 21 инча им се виждаше компресията. От преди около месец малко се пооправиха - разшириха си канала. Не знам на голямо тв как е щото нямам ама на 21 сега е добре и не се забелязват "квадратите". За ИТВ съм чувал че са по-зле откъм качество. Поне звука е Dolby Surround и е качествен. С малка антена наистина изчезва картината но при нас ефекта съм го забелязал само когато има наистина сериозни облаци или когато антената придобие формата на снежен човек  (пусто на много неудобно за чистене място я сложихме)
|
| Вто Дек 12, 2006 2:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Mda ama ne
Връзка с това което казваш има, но посоката е точно обратната... Много от стандартите за висококачествено видео/аудио имат изискване към медията. Примерно мисля че лиценза за dolbysurround забраняваше използване на висококачествен формат по несекюрната цифрова медия. Нямаш право да стриймваш 5х160khz "незащитено" аудио по кабел... Можеш само до CD-quality, иначе устройството ти нарушава лиценза...
Така че въвеждането на стандарт от сорта на HAVi изобщо не поражда, даже решава проблеми от тоя сорт...
А за бъдещето на аналоговите съм сигурен че няма такова. Не съм ходил отдавна в Англия и ми е интересно какво е станало, щото там преди 5-6 години имаха програма "All digital", т.е. премахване на всякакво аналогово излъчване и мисля че програмата беше до 2005. т.е. любопитно ми е дали са я изпълнили и дали са махнали всички аналогови... То не че бяха много.. през 2000-а се брояха на пръсти 
|
| Вто Дек 12, 2006 2:32 pm |
|
|