|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
Проблем с управление на серво
| Автор |
Съобщение |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
 Проблем с управление на серво
Ами написах една програмка на PicBasicPro за управление на серво, но като пусна схемата сервото само притреперва дори и без да се движи ротора.Сервото работи понеже с един тестер от конрад няма проблеми, но аз не мога да го подкарам  Идеи от къде е този проблем  ??? Прробвах да пращам импулса на какви ли не честоти но никакъв ефект.Ползвам един 16F84A.Мерси предварително:)
|
| Вто Дек 12, 2006 12:51 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
За AVR е но е важна идеята .....
на сервото му трябва 0.5 ... 1.5 ms като период на импулса от който зависи положението и около 50..60 hz като честота прес която се появява импулса така че си виж времената .
|
| Вто Дек 12, 2006 4:44 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Периода не е ли от 1.0 до 2.0 ms ???
|
| Вто Дек 12, 2006 5:29 pm |
|
 |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
0,8 до 2,2
трябва ти някъв атмел и асамблер за да стане както трябва
|
| Вто Дек 12, 2006 8:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Незнаех, че само атмели могат да генерират импулси 0.8-2.2 мс, така, че да могат да се управляват серво-машинки  . Това атмелите, ще са някакви много специални контролери - още повече щом и само с асемблер става да се генерират такива бързи импулси  .
sv_shady - ти гледа ли с осцилоскоп какво излиза от пик-а?
|
| Вто Дек 12, 2006 8:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Можеш да симулираш в proteus и да спретнеш една времедиаграма на управлявашите пинове на процесора.
Така ще можеш да разбереш какво точно се случва на практика и да си настроиш времената.
Реконструктор май е време да го поскастриш тоя Gogo55. То че му е празна главата това на никой не пречи ,но като почне да раздава акъл вече почва и да пречи.
|
| Вто Дек 12, 2006 8:40 pm |
|
 |
|
rumen
|
Бейсика не е достатъчен нужен е Протон
той си има команда SERVO Pin , Rotation Value
Етро ти примерче със него:
DEVICE 16F628 ' We'll use the new PICmicro
DIM Pos as WORD ' Servo Position
SYMBOL Pin = PORTA.3 ' Alias the servo pin
ALL_DIGITAL = ON ' PORTA to digital
CLS ' Clear the LCD
Pos = 1500 ' Centre the servo
PORTA = 0 ' PORTA lines low to read buttons
TRISA = %00000111 ' Enable the button pins as inputs
' Check any button pressed to move servo
Main:
IF PORTA.0 = 0 AND Pos < 3000 Then Inc Pos ' Move servo left
IF PORTA.1 = 0 Then Pos = 1500 ' Centre servo
IF PORTA.2 = 0 AND Pos > 0 Then Dec Pos ' Move servo right
SERVO Pin , Pos
DELAYMS 5 ' Servo update rate
PRINT AT 1 , 1 , "Position=" , Dec Pos , " "
GOTO Main
Мисля че по-лесно ще схванеш идеята.
Успех!
|
| Вто Дек 12, 2006 10:35 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
колъо колъооооо когато пуснеш един единствен спиид контролер и развъртиш поне един трифазен мотор,или наи малкото пуснеш един сигнал и врътнеш едно серво като мене, тогав може да ми кажеш нещо на тема електроника за радиомоделизмите,а до тогава можеш само да ръсиш глупости  и да се чудиш що е то атмел или пик, и аджеба кое е по доброто. то вече всички те знаят че друго не можеш да правиш ,също така относно сервото и радиоуправлямите неща се занимавам над 20 години и имам доста опит както с поялника ,така и на поляната,което може да покажа по всяко време за разлика от тебе.ще пусна и една моя снимка на тази тематика,мога и веднага да снимам и на осцилоскопа как изглежда сигнала, а ти можеш ли????,аи и ти като си много умен пусни няква твоя снимка на нещо свързано с радиомоделите та всички да видим като се бараш на голям отворко с "пълна глава" какво имаш направено.
Реконструктор маи е време на този колъо да му лепнеш едно предупреждение, от него никва фаида тука няма, само гони хората от този форум.
ПС:то се е видяло колъо че изпитваш непреодолима нужда да се заяждаш,това сигурно е защото сънуваш лоши сънища,всичко и всеки ти е крив,или господ ти говори на ушенце и те напътсва да бъдеш възможно максимално вългурен и невъзпитан хахаха чак се хиля като те чета ,а я кажи това нещо дето си го лепнал за аватар и не се е стригало с години ти ли си бре колъо?
|
| Вто Дек 12, 2006 11:44 pm |
|
 |
|
rumen
|
Мисля че имаш твърде големи очаквания от самоукия квартален телевизионен техник!
Него гледей че се ижвивява в ролята на професионален програмист и контструктор.
Неговия професионализъм може би е в ремонтаната дейност.
Може би защото за тези години вместо да стане орторизиран сервиз на няколко вносителя респективно марки тази дейност бере душа.
А ролята му на плашило може би е полезна понякога (за форума).
П.П.
Кольо свалям ти шапка за любознателноста според мен ти наистина много си се надскочил.
Надявам се в горните редове никой да не види нещо обидно.
|
| Сря Дек 13, 2006 12:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
OK Гого, като се абстрахираме от всички други неща, включително и тези дето нямат нищо общо с тематиката на темата, много ще ми е интересно да обясниш, защо смяташ, че един атмел с написана на асемблер програма е много по-подходящ от един пик с програма на бейсик или С. Не се заяждам - наистина ми е интересно да споделиш.
|
| Сря Дек 13, 2006 1:17 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това че съм се занимавал с телевизори не ме прави телевизионен техник
Занимавал съм се с това когато падаха доста пари от тая работа.
А селския идиот си е идиот винаги.
|
| Сря Дек 13, 2006 1:17 am |
|
 |
|
Gogo55
|
неее,това с пик и атмел е друга тема.Ще го обясня по друг начин така както аз го разбирам и ми е угодно).Човек е мързелив и благодарение на това се дължи и прогреса-измисля си разни неща ужким за улеснение.та следваики от горното когато човек научи да работи с пик и Ц примерно, тои никога или много рядко ще се случи да почне да учи и атмел и асамблер-за тази тема има много спорове къде ли не.Та значи следваики логичната ми мисъл/хихих/аз знам как става работата с атмел и половин кило технически асамблер и след като съм изчел доста ,и съм получил съвети от човек който е много навътре в нещата, съм се ориентирал към атмел и асамблер ,и затова ми е лесно с тях, и затова пиша за тях.
Иначе в нета съм срещал много разнообразни схеми както с пик така и с атмел, който вършат една и съща работа.
Но ако се отиде в сорса на няква програма и трябва да се пипне в нея нещо то как може да стане това?дизасамблер и умно гледане-значи асамблера върши и още една работа която с ц не може да стане-ето поради това съм написъл така.
след като вече осрахме тотално със спам темата би ли ми казал предимството на Ц освен в по-малкото време нужно за писане?
все пак за да не се каже че само спамим, ето и един серво тестер който ще свърши няква работа по темата.
|
| Сря Дек 13, 2006 1:45 am |
|
 |
|
Gogo55
|
ето тука и още едно сервотестерче барабар с хехкса за тини15 дето става за 15 мин  и тръгва от ряз.
|
| Сря Дек 13, 2006 2:02 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Въобще неискам да се заяждам, но:
Това ти изречение показва как хал-хабер си нямаш от цялата работа. Това пък трябваше да значи както си го написал, че с ПИК и на С няма да стане както трябва. Това може да е валидно за теб, но не и за другите. Аз например нямам никакъв проблем да работя и програмирам какъвто искаш процесор, било то на С или Асемблер. Не ме мързи да науча и Бейсик, ако съм сигурен, че за конкретен проект ще е по-добре.
Това идва да покаже, че тръгва за 15 мин. защото не го мислиш ти, ами го вземаш на готово. Или най много да "бръкнеш" да промениш нещо по сорса.
Достатъчно съм ти чел постовете и тук и във форума за радиомоделите, за да си имам някаква представа какво правиш и на какво ниво. Затова изречения от сорта на "трябва ти някъв атмел и асамблер за да стане както трябва" ме провокират да ти задавам такива въпроси и да ти помогна да се осъзнаеш  .
Генериране на ШИМ с времена от сорта на 1-2 милисекунди за управление на някаква серво-машинка са във възможностите на всеки процесор с програма написана на всякакъв език - даже за някой процесори дори ако работят и с часовников кварц на 32768 Hz. Та вместо да даваш "ценни" съвети за атмели - можеше да дадеш някакъв наистина ценен съвет на човека.
sv_shady - най-вероятно може да ти е объркана конфигурацията на чипа, затова най-добре послучай Никола (нищо, че бил самоук телевизионен техник - тва направо ме разби, ама карай  ) и пусни програмата на един симулатор и виж какво става на изходния пин.
|
| Сря Дек 13, 2006 3:12 am |
|
 |
|
Gogo55
|
ясно ми е за ко става на въпрос,и често нарочно пиша така,просто гледам да се реши дадената задача по наи бързия начин без излишни приказки от рода на ходи чети книгите,или аз си зареждам телефона със импулсно зарядно дето има характеристика все едно е захранване за лаптоп, като може да стане нещото за 15-20 мин.а това че се ползва готов сорс едва ли има някво значение при положение че е пуснат в нета точно с такава цел-да се ползва от хората!На който не му харесва може да си пише свой,или да си прави леки промени-лошо няма.
Ако някои е решил да се иживява като програмист да си пише колкото си иска сорсове и ако му е кеф да ги публикува,ако не да си ги стиска,да търка чиповете със шкурка и да продава  .
а специално за тебе баи димитре сега съм направил един оптичен оборотомер втори поред с любимото тини2313, но иска още малко писане и доизкусуряване ,като свърша с писането ще ти пусна хекса да видим как ще го промениш и можеш ли  ,и тогава чак ще ми бъде много интересно да слушам забележки и да търся/им/ грешки,до тогава си оставаме едни дървени философи  .Надявам се пак да напишеш една дълга статия и да ми посочиш всичките грешки там.
а относно писането тук в този форум то вече се знаем-пише се основно от 10 човека и то предимно общи приказки.Много нарядко да се публикува реална работеща ценна схема.
|
| Сря Дек 13, 2006 4:09 am |
|
|