| Автор |
Съобщение |
|
p_mendev
Ранг: Минаващ
|
 ПОМОЩ!!!!!!!!!!!!!!
Моля тези които могат да ми помогнат да напишат нещо или тук или на p_mendev@abv.bg! Проблема ми е: имам да пиша кросасемблер за микропроцесор 6502 и имам дадени няколко инструкции: TXA, CPY, BCS, CRD, ROR, LDY ,обаче...не знам точно за какво са тези инструкции!Ако някой може да ми каже за какво са или да ми каже къде в нета мога да прочета нещо за тях , ще съм му много благодарен!
|
| Пет Дек 15, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Дек 15, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
Gosho75
Регистриран на: Чет Ное 16, 2006 1:45 pm Мнения: 18 Местоположение: Sofia
|
 ами в google
Пишеш в гооглето примерно "6502 instruction set". Излизат доста неща. Ето примерно:
[/url]http://www.geocities.com/oneelkruns/6502sum.html
Друг вариант е да потърсиш някоя стара книжка на български. Имаше навремето една Програмиране на асемблер за ПРАВЕЦ 82 или една синя Справочник за персонални компютри или каквото ти попадне за асемблер за ПРАВЕЦ 8 (всички от серията за с 6502 или нашенският CM630 ). Но съдейки по въпроса ти, май не си много наясно с програмирането на асемблер, така че те съветвам да прочетеш и малко по-този въпрос преди да минеш към писането на въпросният крос асемблер. Успех!
ПС Инструкция CRD при 6502 няма
|
| Пет Дек 15, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Стига ве!!  На кой пък му е потрябвало точно това  Асемблери има колкото си искаш, само дето той и процесора вече е за Червената книга 
|
| Пет Дек 15, 2006 5:36 pm |
|
 |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Явно някъде по техникумите още раздават курсови задачи за 6502... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Дек 15, 2006 7:00 pm |
|
 |
|
p_mendev
|
не за червената книга ами не знам за къде са тия неща дето ни занимават с тях!Ама какво да правиш!Всъщност това е задание в РУ "Ангел Кънчев"!Върви обяснявай че учебната програма като цяло трябва да се "ъпдейтва" многократно докато започнем да покриваме по-високи изисквания!Кой ли ги чува тия студентчета!
А това че няма инструкция CRD при 6502 няма и да смея да го кажа на преподавателката щото иначе все едно си скъсах дипломата отсега!Благодаря на всички за отделеното време и внимание!
|
| Пет Дек 15, 2006 7:07 pm |
|
 |
|
zaphod
|
[quote=p_mendev]Върви обяснявай че учебната програма като цяло трябва да се "ъпдейтва" многократно докато започнем да покриваме по-високи изисквания!Кой ли ги чува тия студентчета! [/quote]
не е проблема в ушите на даскалите - просто само това знаят. как искаш да ти преподават асемблер за микроконтролери или за пентиум, като просто тия неща са далеч извън компетенцията им. ако не бяха, нямаше да стоят в даскалото за 400 кинта.
а за дипломата не се тревожи - модератора на форума е среднист (ако е тайна, изтрий го това  ), дипломите не са това което са били преди време. честно казано, ако бях среднист в момента щях много да се гордея "е, как е вишисчета, пестите ли от ток?" 
|
| Пет Дек 15, 2006 9:28 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
....TXA, CPY, BCS, CRD, ROR, LDY
спомени...
CPY беше сравняване на Y регистъра (с кво ли ? )
LDY .. зареждане на Y регистъра --//--
ROR няма как да не е ротация на дясно
бтв пишех в обектен код и помня ,че 0x4C беше JMP и 0xEE някакъв инкремент
сори за офтопика 
|
| Пет Дек 15, 2006 9:42 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не е толкова важно какво (къде) си учил, а какво си научил.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Дек 15, 2006 11:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе май и това не е толкова важно вече...
|
| Пет Дек 15, 2006 11:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Задачата за крос асемблер е хубава според мен, това че са се спряли на този процесор не е съществено. Има много разработки в мрежата с отворен код по темата, така че можеш да посъбереш доста информация.
А бе направо се заеми сериозно със задачата  , като го направиш пусне го да го пробваме, имам една развойна платка за 6502  от време оно, може и да работи още. Пък апетита идва с яденето, после може и някой компилатор да спретнеш, ако решиш да правиш компилатор, ще ти дадем безценни съвети
П.П. Това образование, боже, божеее, колко комплекси имало за избиване 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Дек 16, 2006 12:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами ако трябва според теб да почнат с Pentium 4, незнам дали въобще някой ще научи нещо  .
|
| Съб Дек 16, 2006 2:02 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
ATasm: 6502 cross-assembler open source project
Заповядай!
http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=197177
Не, според мен не е добра идея да почнат с Пентиум 4, но поне да е нещо дето да има връзка с "реалния" живот  Иначе 6502 е добра тема за часовете по палеонтология. Добре че не учат и история там, сигурно в часовете по история щяха да ги карат да се обличат в кожи и да преследват саблезъби тигри с копия 
|
| Пон Дек 18, 2006 2:41 pm |
|
|