Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Питане относно АТ91SAM7XC256! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Питане относно АТ91SAM7XC256!
Здравейте, всички
нов съм в този форум, днес се регистрирах и съм приятно изненадан от форума, с една дума ХАРЕСВА МИ!

Та основно на въпроса, досега се занимавах основно с "ПИК"-ове, но ми се ще да мина на нещо по сериозно с ТСП/ИП и се спрях на
АТ91SAM7XC256 във фарнел цената е около 11Лири парчето, в кодико незнам (но за малко бройки едва ли ще ми свършат работа).

Та питането ми е какво ми трябва да го програмирам, среда за програмиране С++, схемичка на JTAG, с дебъгването в реално време как стои въпроса, среди за програмиране на С++ (по възможност фрее) и не само, ТСП/ИП стека от средата за разработка ли се поддържа и не на последно място ме вълнува физически интерфес за Етернет от къде мога да си купя единични бройки чипове на първо време, някакви туториали или демо проекти....

Това е за сега мерси предварително на всички!

Пон Дек 18, 2006 2:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
като за начинаещ не бих те посъветвал да започваш сам от нулата... Просто много са нещата с които трябва да се пребориш и ще загубиш много време и нерви.

Препоръчвам ти да почнеш от нещо готово примерно виж http://www.olimex.com/dev/sam7-ex256.html
Има схема, има някакво демо... Атмел също имат платка за SAM7X, може и тяхната да разгледаш, а и други производители има...
С тия платки и с бъгливите демота едва ли ще скалъпиш сериозен продукт, но за навлизане нямам по-добра идея ;-)

Пон Дек 18, 2006 2:38 pm
Профил

Мнение 
За начало искам да си уточня платвормата за разработка за близките 2-3г. и да съм наясно какво ще ми трябва, а след това при всички случаи ще взема някой готова демо платка преди да си поръчам моя.

Просто търся мнения на хора ползвали този процесор в БГ

Пон Дек 18, 2006 3:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Процесора го има в футурел.
Ако ще си правиш развоя сам почни от нещо по просто SAM7S64,STR712. От това с което съм работил STR712 се усвоява най лесно. Има в digykey.
За развойни платки мога да ти помогна за тия по горе.

ARM не е процесор който може да го учиш в движение. Ще трябва да отделиш много време за това.

Пон Дек 18, 2006 3:14 pm
Профил

Мнение 
А относно физическия интерфейс към Етернет ДМ9161,KS8721BL от къде мога да ги поръчам, чух че хората не са доволни от контролера на микрочип за Етернет, аз не съм го ползвал и нямам наблюдения?

Пон Дек 18, 2006 3:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
пак там има 78Q2123.

конектор с вграден траф в комет

Пон Дек 18, 2006 3:43 pm
Профил

Мнение 
Това май ще взема за начало, ще помисля още малко и ще почета първо

http://olimex.com/dev/sam7-ex256.html

Пон Дек 18, 2006 4:15 pm
Профил

Мнение 
желязото не го мисли... всичко ще е АРМ е "уве стандарт"

разгледай софтуерните платформи. От платените нищо не мога да препоръчам, но ги рагледай, а за безплатните може да почнеш от тук:

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... source.zip

Пон Дек 18, 2006 4:39 pm
Профил

Мнение 
т.е. към процесора свързвам директно 78Q2123 и останалото софтуер!

Пон Дек 18, 2006 4:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Послушай съвета ми почни с някой малък арм,запознай се с архитектурата пробвай различни среди придобии опит че тогава го мисли TCP/IP то. Докато стигнеш до него ще трябва доста да се поблъскаш. АРМ няма нищо общо с пиковете.
Няма смисъл да се харчиш за олимекската платка сега.

Пон Дек 18, 2006 4:50 pm
Профил

Мнение 
исках да кажа че като свикенш с АРМ ще ти е все тая какво е процесорчето или какъв phy ще сложиш. Промяна на хардуера обикновено отнема около седмица + срока на платкаджийницата.

Не така стои въпроса със софтуера обаче... Колкото повече свикваш с дадена среда толкова по-трудно става промяната към друга. Може 10г. да си бачкал на IAR но това не означава че лесно ще минеш на GCC. Така че мисли сега с каква среда/компилатор/ос искаш да се закопаеш ;-)

Пон Дек 18, 2006 4:56 pm
Профил

Мнение 
Аз затова питам и за средата, на първо време ще ползвам някоя пиратски но с идеята като почна да имам възвращаемост да я купя, така че и там ще трябва да търся някакъв оптимален вариант компромиси/цена, така че за това питам за препоръки и мнения от знаещи хора

Пон Дек 18, 2006 5:06 pm
Профил

Мнение 
PeterPAN написа:
Аз затова питам и за средата, на първо време ще ползвам някоя пиратски но с идеята като почна да имам възвращаемост да я купя, така че и там ще трябва да търся някакъв оптимален вариант компромиси/цена, така че за това питам за препоръки и мнения от знаещи хора

Оптимист!
Повечето среди са от порядъка 4-5к$... Дано да имаш такава възвръщаемост ;-)

Но проблемът не е в цената, а че са дървени... лъскав потребителски интерфейс, а отдолу боза.
Затова ти предлагам да погледнеш безплатните, които основно са базирани на Eclipse, което не е лошо като GUI, но ще ти вземе здравето докато му свикнеш... плюс естествено GCC компилатор по възможност да не е Cygwin базиран

Пон Дек 18, 2006 5:17 pm
Профил

Мнение 
Eclipse ми звучи, добре преди време го бях разглеждал като среда, още повече че има и средства за моделиране на процеси и т.н. и УМЛ ша зама да погледна по сериозно и Джава но за сега съм .НЕТ ориентиран за високо ниво и ВВВ базирани системи, ще трябва да погледна и jsm май като заместител на .aspx :)

Пон Дек 18, 2006 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
www.rowley.co.uk имат персонален лиценз за 100 паунда мисля беше с точно такава цел ползваш го докато направиш нещо комерсиално след това се upgrade до нормален лиценз 500 паунда
rowley е точно GCC с техен дебъгер отгоре имат и пренаписани някои библиотеки

Вто Дек 19, 2006 11:48 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща