|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 какво ни чака?
М$ яко патентоват свои "изобретения". мого яко...
един малък списък:
http://www.freshpatents.com/Marshall-Gerstein-Borun-LLP-microsoft-cndirm.php
след като патентоваха двойния (по-скоро множествения) клик и виртуалните десктопи (с копие на екраните от KDE в патентната си претенция), сега се оказва, че са открили многослоестата ОС (кернел+дивайс драйвери+приложения).
на всичкото отгоре са патентовали и всички методи за експорт на данни към ексел.
направо не мога да повярвам, как тяхното патентно ведомство им е дало такива патенти.
но то по принцип гледа само в една посока - $$$
|
| Пон Дек 18, 2006 12:36 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо, навремето имахме ядове с американски патенти. И тогава ми обясняваха (поне аз колкото разбрах), че американския и европейския модел били коренно различни.
При европейския (българския) ти подаваш документи за патента, ведомството почва да рови и да проверява дали не нарушаваш нечии друг патент и ако всичко е ОК получаваш патента с гаранция , че ти си носител на правата.
При американския - ведомството не го е еня дали нарушаваш чужд патент - дава ти се хартията, без да се проверява дали настъпваш чужди интереси. Оттук насетне твоя си е грижата да следиш кой ти нарушава патента. И ако се получи конфликт - в съда (патентен адвокат е много готина професийка там). Там вече се гледа кой, кога, какво е патентовал.
А и тия патенти на микрософт са по скоро вързване на гащите. Не съм чул досега някой да е платил на бате били, че му ползва кликането.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 18, 2006 9:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така, де. аз и затова написах, че щатското патентно ведомство е абсолютно сляпо по отношение на същността на патентите. интересуват ги само кинтите.
колкото до съда - ще спечелиш дело срещу М$ на кукуво лято и то само ако през съответната пролет за цъфтяли масово налъми. дори да си прав, няма начин да излежеш на глава с тях без да се разориш. ако не се защитаваш, ще се разориш от плащане на лицензии. а в същност ще трябва да доказваш в съда нещо, което е безспорен факт - М$ не за измислили нито виртуалните десктопи, нито модулната операционна система, нито двойния клик. нещо повече - много от методите не са ги реализирвали НИКОГА, нито преди патента, нито след това. а това с експорта към ексел направо ме закла... (с две думи: правиш си някакъв текстови файл, в който има данни и сепаратори на полета и вече си сгазил лука)
интересно, дали ще се спрат само с патенти в компютърната област или ще патентоват парата и леда като агрегатни състояния и всички бутилки уиски ще имат лицензни лепенки. 
|
| Пон Дек 18, 2006 9:36 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Заебете го тоя офис пакет и ще Ви свършат проблемите  От няколко години използвам Опън Офис, стабилен пакет, отворен код, ако искаш можеш да си го купиш и да използваш поддръжка, отваря и форматите на M$, даже записва в техните формати, при което файловете става значително по-малки 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Дек 18, 2006 10:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе не става въпрос дали наистина ще ползваш М$ ексел или не.
става въпрос, че ако запишеш каквито и да е данни, в какъвто и да е формат, на какъвто и да е носител, с какъвто и да е сепаратор между полета и записи си нарушил патента на М$. никой не го интересеува дали после ще го четеш файла с ексел или с калк или с vi. даже не ги интересува дали ще го четеш изобщо. патента се казва "метод за експорт на данни към ексел" и описва точно това в най-голямата му пълнота и неконкретност.
все едно да патентоват измерването изобщо - примерно "разни неща могат да се премерват с някаква дискретна единициа"
и тогава трябва да има М$ холограмни стикети на електромери, водомери, топломери, километражи, кранове, кантари на женския пзар, дори на ученическите линийки в час по геометрия. и то защото те първи са се сетили да го патентоват, ане че са първите, които са го измислили. това е абсурда
|
| Пон Дек 18, 2006 10:26 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ясно де, ама нали се казва към excel, ако го направиш към нещо друго не влиза в патента.
Кой какво може патентова, аз съм намислил да патентовам пикаенето прав с разкопчан дюкян, пред писоар или тоалетна чиния 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Дек 18, 2006 10:30 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами какъв е смисъла от патента тогава бе, баси.  Нали целта му е имено да удостоверява, че си единствен носител на правата. На тия системата им е тотално сбъркана.
|
| Пон Дек 18, 2006 11:09 am |
|
 |
|
velio
|
Гледам яко патентоват Р2Р...
|
| Пон Дек 18, 2006 11:24 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Смисъла ще го усетят конкурентите на М$... я нещо да се заядат и хоп 100-на дела за всякакви простотии.
Иначе М$ са най-крадливото племе което познавам, но ходи да го докажеш в съда
Сега ми е интересно как се заформя битка с Google.... М$ тотално изкопираха всичко в www.live.com при това много некадърно и всичко им е пълно с бъгове. Китайците да бяха по-добре щяха да го изкопират. Но за тях това никога не е имало значение, като си решат нещо никаква конкуренция не може да ги спре.
|
| Пон Дек 18, 2006 11:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пирев, ти вземи да патентоваш вдигането на щанги. че току-виж М$ го патентоват и ти изчислят колко пъти си слагал аватара и ти дойде фактура за $812687126.31
|
| Пон Дек 18, 2006 12:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами нали се сещаш едно време като деца лафа :"Пу за мене"
При американския модел, патента е просто доказателство, че си казал пу за мен, пък ако се окаже че сте двама или повече поплювковците - съд.
Ами явно са решили американчетата, че няма нужда да дават на бюрократи да решават корпоративни въпроси. И единия и другия вариант си имат предимства, проблема в случая е какво се патентова, а не как се патентова.
Дедо Боре е прав - срещу микрософт на американска земя нямаш шанс. Виж в Европата, само като кажеш, че си против американците и си спечелил 50% от войната (те си умрат да се борят с микрософт) - ама .... кво от туй. Абе той бат били е нещо като Ахмед Доган - върти го, сучи го - той все е най-отгоре и все келепира при него
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 18, 2006 3:40 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Аз като изобретател с един американски патент пък мога да ви кажа, че си има правила при патентоването и определено проверяват доста неща - знам го от опит, защото от патентното ведомство ми изискваха допълнителни пояснения няколко месеца след подаването на молбата за изобретението. Не е толкова айляшка история, колкото се вижда на пръв поглед. Има и други правила - ако изобретението е включено в комерсиален продукт, който е бил на пазара за повече от година, не може да се издаде патент за това изобретение и други такива дреболийки... повечето от които вече съм забравил.
А иначе US патент важи само за USA (и е само правото ти да произвеждаш продукт, в който е включено изобретението - когато някой друг иска да приложи твоето изобретение в свой продукт, трябва да ти плаща лицензни такси). Ако някой иска патента му да важи за други територии, трябва и там да подава документи и да чака да го одобрят.
|
| Пон Дек 18, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз също мога да го потвърдя това, защото и ние имаме доста патенти и обикновенно патентоването на нещо е свързано с доста документиране и минава между 1 и 2 г. време от файлването до докато патента стане реалност. Наистина не е толкова просто - плащаш едни пари и получаваш патент  .
|
| Пон Дек 18, 2006 6:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
май виждам вратичката - "комерсиален продукт"
М$ патентоваха виртуалните десктопи със скриншотове на KDE. обаче KDE не е комерсиален продукт...
не знам как е станало при двойния-клик (с същност патента е за многофунционален бутон, който сменя контекста си в зависимост от броя натискания)
аз имах ръчен часовник CASIO с бутон "mode" още преди 1980г, пък и часовника определено беше комерсиален продукт
|
| Пон Дек 18, 2006 6:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Дедо, за съденето не е така, не е въпрос коко пари има МС, а за какво ги съдиш, ако е нещо за което може да ги осъдиш на добри пари ще ги осъдиш почти гарантирано, в САЩ има доста адвокати които се захващат с точно такива дела, най-гоямото беше филип морис май, но и кока кола осъдиха и макдоналдс и доста още, някои адвокати станаха почти милиардери само от подобни дела, тъй като те вземам доста тлъста част от обезщетението ... и няма да се уудя ако някоя банка отпуска кредити в такъв случай, но крети няма да ти трябва
А относно патентите, точно таа както кава Владо е, не знам всъщност той какво е патентовал но не е никак лесно и евтино, освен това не може да патентоваш каквото си искаш, т.е дори да е уникално, много трудно и скъпо е да го патентоваш така че да бъде всеобхватно.
|
| Пон Дек 18, 2006 10:47 pm |
|
|