Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Осигуровки на реалната заплата 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Осигуровки на реалната заплата
Какво е вашето мнение за фирми осигуряващи на реалната заплата и такива които не го правят / осигуряват на минималната/. всяка голяма и уважаваща себеси и служителите фирма ли усигурява на реалната. Какво би накарало една фирма да осигурява на реалната заплата и защо някои фирми осигуряват на реалната кое ги кара?

Сря Дек 20, 2006 10:29 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Осигуровки на реалната заплата
Няма черна каса, затова е така. Ако инвеститора е чуждестранен всичко е ясно изначале.

Сря Дек 20, 2006 10:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Koгато фирмата е по-голяма, по-лесно и по-безопасно е да прави осигуровки на реална заплата. Защо масово не се правят осигуровки на реална заплата? Според мене това няма да доведе до фалиране на фирми, ако всички го правят. Същинският проблем е , че тия осигуровки са по-скоро данък, а не осигуровки. За да не бъдат данък, трябва да се допусне частно осигуряване, което ще е кошмар за държавното. Представятете ли си държаваната здравна каца да се конкурира на реален осигурителен пазар с частна здравна система. Ами тя ще си загуби смисъла от само себе си - няма да има търгове за лекарства, служебни държавни коли, разпределяне на постове през 4 години и други благинки. Каквато и да ти е здравната осигуровка (може и да нямаш в някои случаи !) - здравните услугите са едни и същи.
Пенсията не е много пропорционална на заплатите, зависи от бъдещото законодателство, а пък то ще зависи от тогавашните приходи. А както се изказа един пенсионер - не е важно каква ти е пенсията, а колко дъго я взимаш. Дай боже да я докараме поне до там. :)

Чет Дек 21, 2006 12:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Все пак, както и да върти и да усуква шефа, вероятността да получаваш по-голяма пенция един ден е по-голяма, ако те осигурява на реалната заплата. Презумцията, че държавата го съсипвала от данъци и затова не можел да осигурява на реалната заплата не е вярна, щото ако беше така щеше да затвори кепенците на дюкяна. Просто така им отърва, тарикатчета на дребно.

Ако все пак шефа толкова много мисли за това, че давайки по-големи осигуровки, един ден работника няма да ги получи като пенция, ами ще ги грабне някой друг, то тогава да ги дава тези осигуровки на работника на ръка, за да му бере работника гайлето.

С неосигуряването на реалната заплата единствено пълни гуша работодателя, а работника е само губещ, защото работодателя ще намери начин да се пенционира, нали затова е работодател, защото вратът му е дебел, докато на работника няма кой да му даде по-голяма пенция, ако не му се внасят осигуровките.

Надявам се, че след влизането в ЕС, по-голямата част от шмекеруващите работодатели ще издухат супата :), демек ще ударят ключа на фирмичката.

А сериозните работодатели държат на работниците си, защото колкото е трудно за един работник да си намери добра работа, толкова е трудно и за един работодател да си намери свестен работник. Ако обаче все пак се намери свестен работник и работодателя го осигурява на минимална работна заплата, при първото предложение от друга фирма, даваща по-големи осигуровки, работника ще напусне сегашния си работодател. Общо взето това ги кара, не е страх от глоби или проверки, щото проверките се правят по сигнал, а българина не е свикнал да си защищава правата, чака някой друг да му свърши работата. А санкциите са смешни, бълха ги ухапала, че ще им вземат 2-3 хилядарки.

Чет Дек 21, 2006 1:01 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев. От последните си вземания давания с работодатели си се настроил много остро към тяхното племе :)

"Презумцията, че държавата го съсипвала от данъци и затова не можел да осигурява на реалната заплата не е вярна, щото ако беше така щеше да затвори кепенците на дюкяна."

Не забравяй че и работодателите са хора и имат надежди като всички останали. Много бизнес се върти с надеждата че ще потръгне. Правенето на бизнес има много общо с хазарта :)

А иначе е често явление също при добре вървящ бизнес да се пести от заплати. Това е то балканския манталитет.
Но не е и рядко явление осигуровки да не се плащат за да може да се даде по висока заплата. Тоест става това което казаваш вместо за осигуровки парите се дават като заплата на ръка.

Меся се щото имам поглед и от другата страна. Имал съм сервиз в които съм имал персонал и съм имал нощен клуб. Особенно в нощния клуб парите течаха. И целия персонал виждаше че влизат много пари. Но така и си изтичаха по всевъзможни разходи.
И осигуровки не съм плащал там на пълна заплата.

Не мисли че работата и от страната на роботодателя е розова. В една и съща държава сме все пак :)
Така че дали фирмата ще плаща осигуровки или няма да плаща зависи не само от работодателя.
А и имам един приятел при който уговорката с персонала е такава. За работата там се полагат XXXX лева. По избор на работника е дали да се осигурява. Ако иска да се осигурява от тия XXXX лева се вади сумата която е разлика в осигуровките межди минималната работна заплата и тая на която иска да се осигурява човека. Тоест човека си е сложил ясни правила да са наясно хората му.

Чет Дек 21, 2006 2:22 am
Профил

Мнение 
Не е до осигуровките а до самата заплата. Работодателя си има някакъв бюджет за заплати, дали го е смятал, дали е число което му харесва или сънувал го има, без значение как. Така, ти отиваш ри него и искаш заплата 1000 лв, на него бюджета му за твоита позиция да речем че е 1000-1200, какво прави, казва ОК, ето ти 1000, но те осигурявам на 350, при което на тия 350 ти ще плащаш някъде около 50 .. ако не с елъжа, някъде там, и той ще плаща още около 70 , т.е. той е доволен, ти си доволен, дори той може да т и приспадне и тия 50 които плащаш, така че да си получаваш чисто 1000. Я сега познай какво става ако те осигурява на 1000, колко ще плаща той и колко ти ще каже, ок давам ти 1000 и с еоправяй, той ще ти плати неговата част от осигуровките, обаче ти ще трбява на тия 1000 да си платиш също осигуровки и данък, сметни коко се получава. ПОзнай къде отиват парите и какво се прави с тях. Ако искаш чисти 1000, ще трябва да те осигурява на 1300-1400, това е над бюджета му доре без това кето той внся като осигуровки, дали ще ти ги даде, отговора е не защото си е определил колко да дава.
Мен ако питтат здравната каса, социално осигуряване или каквото е там вече и още няколко подобни институции се затварят, опожаряват, парите им се разпределят м-у тези които са плащали и до там. Не искам нито здравни осигуровки от държавата, нито пенсия. Последните 6 години не съм стъпвал в държавно лечебно заведение, а и не вярвам някаква пенсия да взема един ден, нищо че се осигурявам.

п.с. относно това кое кара работодтелите да сигурява, липсата на пари без произход. Работодател който има недекларирани доходи има сметка да дава заплати без осигуровки, а такъв който няма и да иска не може да ги дава, освен ако не шмекерува с гфактури но то става као имаш 1-2 човека, не може да осчетоводиш всеки месец фалшиви фактури за 200-300 хил все пак. Иначе на рабтодтелите им е все тая дли ще ти дадът чисто 500 или на толкова ще те осигуряват, те ще преживят разликаа в осигуровката, но работника ще у се види после малка заплатата.

Чет Дек 21, 2006 2:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз също съм бил от другата страна, но си спазвахме закона. Не ни пречеха осигуровките. И на чужденците не им пречат осигуровките, и те плащат данъци.

Мисълта ми беше, че винаги работодателя може да намери начин да осигурява работника на реалната заплата. Всичко друго е кокошкарски изпъленения, само че нещата се попромениха вече, навлезнаха доста чужди фирми и най-лесния начин да прилапат кадри от българските работодатели е като осигуряват на реалната заплата. Пък българските работодатели да си внасят виетнамци ако искат, техен си дерта. Така стоят нещата, нищо добро не ги очаква, ако продължават в тоя дух.

Ама да не ги мислим толкова българските работодатели, нали вратът им е дебел, ще намерят решение на проблема. Кога минаха 18 месеца от последните ми вземания-давания с работодатели ? :). Не ми навреди, напротив, станах по-силен, защото разбрах, че мога да живея спокойно без тях, т.е. да не чакам от някой заплата. Пък и те си живеят спокойно без мен :) , взаимно сме доволни от постигнатия резултат. Ей на, вчера беше Игнажден, пак първият влезнал в къщи беше паралия, както и миналата година, то и затова ми вървеше през 2006г. , каквото си бях наумил го свърших :) А иначе още щях да блъскам за щуро да работя.

Чет Дек 21, 2006 2:50 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Аз също съм бил от другата страна, но си спазвахме закона. Не ни пречеха осигуровките. И на чужденците не им пречат осигуровките, и те плащат данъци.

Осигуровките са обществено необходимо зло - няма как без тях. Стига да са в разумните граници и да се ползват по предназначение. А за чужденците не си прав - навсякъде почти те работят или с малки осигуровки, или въобще без тях, нелегално. Предполагам, ще се убедиш на собствен гръб.

Чет Дек 21, 2006 10:14 am
Профил WWW

asp написа:
Какво е вашето мнение за фирми осигуряващи на реалната заплата и такива които не го правят

Има фирми, които са публични (акционерни, участват на борси и т.н.). У нас са много малко но ще стават все повече... та в тия фирми всичко трябва да е чисто. И най-малката нередност от сорта че срещу тях данъчните водят дело може да ги съсипе на борсата. Какво може да ми е мнението за тия фирми - те просто нямат избор...
Но повечето фирми у нас имат възможност да се скатават. Не е задължително чрез "черни каси" има си полулегални начини на работниците да се изплащат пари по един или друг начин. Въпрос на добър счетоводител както се казва...
Фирмите по принцип нямат интерес да скатават разходи - те с удоволствие биха ти удържали за данъци и осигоровки. Проблемът е работника няма интерес да си плаща като поп.
Примерно фирмата отделя 2000лв. Ако се декларират като заплата, следват някъде към 30% разни осигоровки т.е. 600лв и после данъци върху остатъка и така за работника остават чисто да речем 1000лв. И така държавата ще прибира всеки месец по 1000лв което за 35 години среден осигурителен стаж с нормално олихвяване и ако не отчитаме инфлация прави към половин милион. Ако ти сам си направиш подобно "спестяване" като се пенсионираш само лихвата на тези пари ще е към 2000лв месечно и може да си живееш 20 години от лихвата и след това да оставиш доста прилично наследство на децата си...
Естествено това е глупава сметка и има много "но" и най-малкото не се прави точно така, щото ако се направи буквално по тоя начин най-вероятно малко преди пенсионирането ще дойдат данъчните и ще ти кажат "ти откъде имаш тия пари?" и нито пари, нито пенсия...
Така че, осигуровки трябва да се правят, данъци също трябва да се плащат, но е факт че е по-изгодно за работника да не го прави в пълен размер. Най-малкото може да си вземе още едно жилище на кредит и да го изплаща - получава се доста по-добро осигуряване...

Чет Дек 21, 2006 11:11 am
Профил

Мнение 
само още нещо по темата...

Нашите фирми трябва повечко да усвоят опита на западните. Плащането под масата не е решение и няма бъдеще. Но има множество начини за леко заобикаляне на данъци/осигоровки...
Примерно вместо да ти начислят заплата 2000лв и половината да ги вземе държавата, може да ти декларират 1500 и заплатата ти да е по-ниска, но вместо да ти дадат 500лв на джоб може да получиш нова "служебна" кола, служебен обяд, почивка (командировка) веднъж годишно за сметка на фирмата и т.н.

Чет Дек 21, 2006 11:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе Тони го е казал най точно. Разходите на работодателя за даден работник са 1000лв. Ако иска работника - нека взима 600 и да се осигурява на пълна заплата. Ако иска да взима 900 и да се осигурява на минимална. Или да взима 1000 и да не се осигурява въобще. Числата не са точни щото не ми се смята.

Погледнато от страна на работодателя - работника е просто консуматив - той е отделил Х пари за него (това е заплата осигуровки, данъци и всичко друго) и се иска определена работа от него. А дали ще му дава повече пари на ръка и по малко осигуровки или обратното - все тая - сумата Х си остава същата.

Естествено на работника му се иска да взима 5000 и да го осигуряват на пълно. Ама това какво му се иска на работника си е личен негов проблем.

Това социализма е шибана система. Лошото е че няма отърване от него. Главния проблем наистина не е в работодателите или работниците - а в тъпи данъчно - осигурителен механизъм и желанието на държавата да разпределя и манипулира всичко.

Чет Дек 21, 2006 12:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в момента за да взема един работни чисто 1000лв трябва да изкарва малко под 1900лв за работодателя.
при това само за заплатата си. към това трябва да се прибавят разходи за амортизация, разходи за офис, някакви разходи за материали и разбира се печалба за работодателя. да кажем, грубо прихода трябва да е поне 4000лв.

ако вземем нашия бранш за пример, договорче за разработка на нещо, за 6 месеца, 2-ма души като горния, това прави МИНИМУМ 50бона за проекта (2х4000х6)
обаче ако клиента дойде и каже: "виж ся кво, братче, на ти 10 бона и ни мъ зан'мавай с голупусти кат фъктури и ддс", пак можеш да плащаш на хората 1000лв, да им купиш "компютри БФ", да бачкат с кракнат софтуер в някой гараж.

как ще се развият нещата в близко бъдеще не знам

Чет Дек 21, 2006 12:46 pm
Профил

Мнение 
Цецо, верно системата ни е смотана... Но една от причините е всеобщото отричане на "социализма". Българинът така и не направи разлика между лошите политически и идеологически страни на комунизма и чисто икономическите практики. Затова от зле станахме още по-зле в някои отношения...
От едната крайност в която държавата беше аболютен господар отиваме в другата крайност в която държавата нищо не може да управлява. Бъркаме "социална политика" със "социалистическа политика". Ако се вгледаш внимателно повечето капиталистически държави имат по-социалистически системи отколкото ние по времето на комунизма...
Според мен има частни интереси и публични интереси. И е много важно да се прави разлика между тия две неща. Комунизмът потъпкваше частните интереси. Дивият капитализъм пък потъпква публичните интереси. Примери напоследък колкото щеш - не само грозната приватизация, ами вземи строителството в Софиа - частникът е готов да строи и върху Цариградско ако го оставиш - на него не му пука че утре в тоя град няма да можеш да мръднеш. Същото е и в социалната сфера - ако пенсионните фондове отидат изцяло и безконтролно в ръцете на частници, познай колко пирамиди ще се пръкнат...
Не можем да имаме свястна държава, ако не се грижим за публичните си интереси. Наивно е да се смята че ако оставим всичко на частници ще цъфнем и ще вържем.... Ролята на държавата е да защитава публичните интереси и това щеше да става ако държавата бяхме ние.
Грешката ни като граждани е че търпим държавни администрации, които защитават не публичните интереси, а определено частни интереси. И тая грешка няма да се поправи ако вместо подкупната администрация назначим самите подкупващи...

Чет Дек 21, 2006 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Абе Тони го е казал най точно. Разходите на работодателя за даден работник са 1000лв. Ако иска работника - нека взима 600 и да се осигурява на пълна заплата. Ако иска да взима 900 и да се осигурява на минимална. Или да взима 1000 и да не се осигурява въобще. Числата не са точни щото не ми се смята.

Погледнато от страна на работодателя - работника е просто консуматив - той е отделил Х пари за него (това е заплата осигуровки, данъци и всичко друго) и се иска определена работа от него. А дали ще му дава повече пари на ръка и по малко осигуровки или обратното - все тая - сумата Х си остава същата.

Естествено на работника му се иска да взима 5000 и да го осигуряват на пълно. Ама това какво му се иска на работника си е личен негов проблем.

Това социализма е шибана система. Лошото е че няма отърване от него. Главния проблем наистина не е в работодателите или работниците - а в тъпи данъчно - осигурителен механизъм и желанието на държавата да разпределя и манипулира всичко.

А най-глупавото е, че няма никви шансове една действително дясна партия да спечели избори. :) За това - преврат и диктатура.

Чет Дек 21, 2006 1:13 pm
Профил

Мнение 
Стана интересна дискусия... Ето и мойто виждане по въпроса... В момента съм и от двете страни на барикадата... сам съм си шеф... сам съм си работник... Защо никога при тази система няма да се осигурявам на реалните пари които зимам... Първо социалните осигуровки... На всеки му е ясно че малка част от нашите пари отиват за изхранването на сегашните пенсионери и когато дойде време на нас да се дават пенсии пари няма да има... За останалата част никак не е трудно да се досетите къде отива... мисля че няма здраво мислещ човек дето да вярва, че като плаща 400лв социални осигуровки ще зима толкова пенсия след време... Е.. какъв е смисъла да ги плащам тогава??? Нашите бащи и майки също са плащали... КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ А? Второ - Здравните осигуровки. Мисля че на всеки му е ясно че това е поредната държавна пирамида... Я ми кажете... ако недай си Боже някой допре до медицинско обслужване и иде в болница там някой ще се отнесе както трябва към него ако си е плащал здравните на максимума??? НЕ... пак ще си плати за да се отнасят към него като към живо същество нуждаещо се от помощ... Е... да плащам 2 пъти за едно и също нещо ли???? За данъците... За какво плащаме данъци.. предполага се, че да може държавата да защитава интересите ни... е да... АМА НЕ... улиците да са ни улици? чисти, осветени, без дупки??? Полицията да ни пази? А не да ни разстрелва като мръсни кучета докато си берем кротко гъби и след това да се раминават само с по 1000 лв глоби... Да гони и да вкарва в затворите големите престъпници а не същите да демострират нагло балгополучието си със лъскавите си джипове и огромните си имоти... КАТ-аджиите да следят за опасните нарушители а не да се крият по безумни места само и само да си изпълнят плана с глобите и актовете, докато действителните нарушители отнемат безнаказано невинни човешки животи на пътя... Като отидеш в държавно учреждение, да те погледнат като човек и да искат с желание да ти помогнат да си решиш проблема ли? Я ми кажете.. някой влизал ли е в поделение на НАП и там да не са го гледали като престъпник?Да е отишъл някой с проблем в общината и там да не са го правили на маймуна? И да са му свършили работа без да се заяждат? И всичкото това при положение че на тия мижетурки заплатите им се плащат от нашите данъци??? Т.е. аз на тях им се явявам работотадел.. щом им плащам... Я ми кажете.. кой от вас ще търпи такива служители във фирмата си??? Ще кажете... е добре де.. ако никой не плаща тая държава ще загине.... Ще му отговоря ами НЕ... Когато видя че спрат да крадат нашите пари и наистина се грижат за нас... с удоволствие ще си плащам на максимумите... Но сега... да ме прощават... ще получават от мене неизбежния минимум... Поговорката е "Преди да кажеш ИСКАМ кажи какво си ДАЛ" И какво ни дава държавата ни за да иска от нас??? А ние като даваме а след това искаме.. получаваме ли нещо???? Нямам намерение с моя труд да храна крадци, мошенинци, жалки политици и цялата сган в държавния апарат така както са го правели майките и бащите ни, които за награда вместо да живеят дойстойно старините си, тънат в мизерия и подигравки... А простаците които са откраднали парите им демонстративно да се правят на богове... Е няма как да стане просто...

Чет Дек 21, 2006 1:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща