Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Как прехвърляте двоични данни през HTTP? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Как прехвърляте двоични данни през HTTP?
Как прехвърляте двоични данни през HTTP?
От известно време съм решил вместо ASCII да си изпращам данните от контролера двоично, но не мога да го направя.
Четох в тия два форума, но явно и там не е ясно:
http://forums.data.bg/viewtopic.php?t=1085158
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=php&Number=1946625554&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

Разбира се, тук става дума за JS и PHP, но ако мога да го схвана на JS, ще си направя и ХТТП-то на микроконтролера.

PS Интересува ме управлението на протокола, езика и контролера са без значение.

Чет Дек 21, 2006 2:29 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Реално погледнато пращаш байтове - дали ще са кодирани символи или нещо друго - все са двоични :) . Та в тая връзка ако дадеш малко повече инфо какво искаш да правиш може пък някой да ти помогне :) . Другия момент е, че трябва да си голям мазохист да пишеш за микроконтролери на JS, то и с бейсика е същото (rumen-е не се засягай :) ), ама JS надхвърля всякакви граници 8) .

Чет Дек 21, 2006 7:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Човека, просто е чел от страница дето е описвано за JS. Едва ли има идея да пуска JS на желязото.

Аз не съм голям експерт по мрежови комуникации, ама ако просто ще се прехвърлят данни от ПЦ към желязо- тогава за какво ни е да се "качваме" до HTTP? Не може ли на TCP/IP да си седи?

Чет Дек 21, 2006 9:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Dimitar написа:
Реално погледнато пращаш байтове - дали ще са кодирани символи или нещо друго - все са двоични :) . Та в тая връзка ако дадеш малко повече инфо какво искаш да правиш може пък някой да ти помогне :) . Другия момент е, че трябва да си голям мазохист да пишеш за микроконтролери на JS, то и с бейсика е същото (rumen-е не се засягай :) ), ама JS надхвърля всякакви граници 8) .

"Реално" погледнато единствената разлика е, че ако са кодирани (аски ило байс64 или както и да е) се изпраща подмножество на [0..255], а не всички възможни стойности. Това е относно "основи на кодирането"
Не се засягам, но те моля да четеш поста ми - не съм писал, че ще програмирам контролера си на JS, просто реализацията на HTTP-то е по-лесно да се пробва на JS, а след това контролера мога да го програмирам и на машинен код - писал съм, че това не е интересно в случея. Повтарям - ако някой знае решение за контрол на двоични стриймове през HTTP на какъвто и да е език - ще ми свърши работа.

Цецо написа:
Аз не съм голям експерт по мрежови комуникации, ама ако просто ще се прехвърлят данни от ПЦ към желязо- тогава за какво ни е да се "качваме" до HTTP? Не може ли на TCP/IP да си седи?

Ами от едната страна е нормален ВЕБ хост с ВЕБ сървър с PHP, а микроконтролерът (от другата страна :) ) трябва да му изпраща данни. Разбира се, това става чрез сокети, TCP/IP, но по протокол е HTTP, за да го разбира WEB сървъра.

Чет Дек 21, 2006 10:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
HTTP е поне 5 слоя над хардуера (хардуер->PPP(или подобно за серийна връзка)->TCP/IP->sockets->HTTP). Не мисля, че е разумна идея.

Чет Дек 21, 2006 12:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Спред мен единствения ти начин на прехвърляш просто бин дата между двете е като представяш датата като файл, т.е. за да вземе контролера от сървъра дани трябва да свали от наго например филе1:
GET file1 HTTP/1.0\r\n\r\n, после чакаш да ти върне файла и го приемаш като изпускаш водещите паразитни символи.

За да изпратиш данни към сървъря трябва да използваш upload form която да изпратиш на сървъра с файла където той очаква.

Ако са малки данните, по добре ги кодирай например в 0х0000 формата и после ги превърни отново в бин дата в двете страни и използваи направо гет/пост заявките за обмяна на променливи със сървъра.

Чет Дек 21, 2006 1:02 pm
Профил

Мнение 
t_i_t_o написа:
Спред мен единствения ти начин на прехвърляш просто бин дата между двете е като представяш датата като файл, т.е. за да вземе контролера от сървъра дани трябва да свали от наго например филе1:
GET file1 HTTP/1.0\r\n\r\n, после чакаш да ти върне файла и го приемаш като изпускаш водещите паразитни символи.

За да изпратиш данни към сървъря трябва да използваш upload form която да изпратиш на сървъра с файла където той очаква.

Ако са малки данните, по добре ги кодирай например в 0х0000 формата и после ги превърни отново в бин дата в двете страни и използваи направо гет/пост заявките за обмяна на променливи със сървъра.

Поясни ми как с upload form да изпратя двоичните данни.
А обемът е от порядъка на 8к, ако го кодирам base64 ще стане 10-11к.
(какво е 0х0000 - да не е всеки байт да се коддира катоп два аски символа?)

Чет Дек 21, 2006 1:16 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
HTTP е поне 5 слоя над хардуера (хардуер->PPP(или подобно за серийна връзка)->TCP/IP->sockets->HTTP). Не мисля, че е разумна идея.

Кое мислиш, че е неразумно? Да си свързвам хардуера с WEB сървър ли?
Не те разбирам, реконструкторе :) !

Чет Дек 21, 2006 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
abramabra написа:
Реконструктор написа:

Да пишеш и използваш веб-сървър на mcu.

Чет Дек 21, 2006 1:24 pm
Профил

Мнение 
Идеята е че с ъплоад форм се доставя какъвто и да е файл от ХТТП клиента до сървъра, т.е. сървъра не прави никакво парсване на файла (в което явно ти си заинтересуван), твоя контролер(клиент) вместо файл ще изпрати данните които иска, но ще каже на сържъра че просто прави файл уплоад като сложи какво да е име за файла който ъплоадва. В същност ако контролера изпраща различни по смисъл данни, то "името" на файла може да се използва сървъра да разбира какво му праща контролера.

За повече инфо за ъплоад форми предполагам това ще свърши работа:
гоогле - > html tutorial upload form

Чет Дек 21, 2006 1:31 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
abramabra написа:
Реконструктор написа:

Да пишеш и използваш веб-сървър на mcu.

и WEB сървъри ма MCU съм правил (и далеч не само аз - доста са популярни напоследък), но тук не става дума за това.
Става дума MCU WEB клиент да изпраща по няколко килобайта (през GPRS, но не е съществено) на "нормален" WEB сървър.

Чет Дек 21, 2006 1:50 pm
Профил

Мнение 
t_i_t_o написа:
Идеята е че с ъплоад форм се доставя какъвто и да е файл от ХТТП клиента до сървъра, т.е. сървъра не прави никакво парсване на файла (в което явно ти си заинтересуван), твоя контролер(клиент) вместо файл ще изпрати данните които иска, но ще каже на сържъра че просто прави файл уплоад като сложи какво да е име за файла който ъплоадва. В същност ако контролера изпраща различни по смисъл данни, то "името" на файла може да се използва сървъра да разбира какво му праща контролера.

Идеята е ясна, да влезе убития :) - просто не знам как се прави.
Мерси и за урока по търсене с "гоогле"

Чет Дек 21, 2006 2:01 pm
Профил

Мнение 
abramabra написа:
t_i_t_o написа:

Идеята е ясна, да влезе убития :) - просто не знам как се прави.
Мерси и за урока по търсене с "гоогле"

Ако се надяваш да ти направя проекта или да ти давам уроци по ХТМЛ няма да стане - аз също си имам работа.
Оше един съвет за гугъл - не се надявай да намериш отговор на въпростите ти в БГ сайтове от мързел да не четеш на английски.

Чет Дек 21, 2006 2:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Предполагам че има и инсталиран на сървъра MySQL !!!
Ако има не знам кво е сложното да си напишеш софтче което да си комуникира по TCP/IP с контролера и да си инсъртваш в таблицата с данните които после изобразяваш с PHP-то.

Знам че не е по темата ти но така е по просто мисля :)

Поздрави!!!

Чет Дек 21, 2006 3:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
abramabra написа:
и WEB сървъри ма MCU съм правил (и далеч не само аз - доста са популярни напоследък), но тук не става дума за това.
Става дума MCU WEB клиент да изпраща по няколко килобайта (през GPRS, но не е съществено) на "нормален" WEB сървър.

Ясно, значи става дума за обратната посока. В случая HTTP слоя е напълно излишен, няма никакви плюсове, за разлика от минусите, които са доста.

Чет Дек 21, 2006 3:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща