Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Борба със смущения 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Борба със смущения
Става въпрос за една схема, която управлява намотките на контактори. Използвам миниатюрни релета на 12V и може да се приеме, че имам добро разделяне на нисковолтовата от силовата част. Когато изключа намотките, схемата си работи перфектно, а когато ги вкюча, от време на време (впрочем почти постоянно) ПИК-а се рестартира и почва отначало. Схемата е с 16F84A, наслагал съм филтрации и на захранването, както се полага. Просто ако има някой, който се е сблъсквал с подобен проблем при управление на индуктивни товари да сподели своя опит. Контакторите са на 220V.

P.S. Релетата бяха на самата платка, но ги разпоих и ги изнесох извън нея, като сложих екраниран кабел между схемата и намотките им, но пак същия проблем. Сложил съм и диоди паралелно на намотките, сързани обратно.

Чет Дек 21, 2006 10:54 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами RC група на 220V-та част помага. Нещо от сорта 68 Ома и 100нФ. Другото което много помага е така наречения GroundPlane на платката. Това ти го казвам от практика - едно от първите ми неща беше така, само че там проблема го реших сфтуерно - просто следях дали ресета е MCLR или PowerUp, при всички останали така си бях направил прогамата, просто не си нулира променливите, а самата програма цикъла и тръгвайки от началото си работи безпроблемно, независимо къде е спрял. С WDT допълнително се подобрява положението. Обаче устройството става малко тромаво заради честите рестартирания. Иначе и до сега си работи. Най-добре е обаче да ги няма тия смущения. и друго се сетих сега - има едни релета дето общия извод на контакта е между двата за бобината на релето - не ги ползвай там опроводяването на силовия проводник се налага да е близко до захранването на бобината и явно от там влизат смущения по нисковолтовата част. При мен имаше драстично подобрения като смених релетата с такива дето изводите на контактите им са надалече от изводите на бобината. Съвет - ако ще храничш само контактори пробвай с триаци - за целта ти трябва нещо от типа BT136-600 (4А са напълно достатъчни) и един оптрон с изходен триак - примерно MOC3041. Става много по-компактно, а и май излиза по-евтино.

Чет Дек 21, 2006 11:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мерси за бързия отговор. Личи си, че си доста навътре в нещата. Сега като се замисля, май за релетата имаш право, защото като смених местата на фаза и нула на контактите на релетата, нещата драстично се подобриха. Платката вече съм я направил, така че не ми се прави нова, но ще опитам да я сложа в метална кутия или поне да и запоя метален кант по периферията. Относно RC групата, кажи точно как я слагаш. Иначе, съм сложил едиn ферит и съм прекарал захранващите кабели на трафа през него, като съм осукал по една намотка. В схемата не ползвам никакви прекъсвания, освен този на TMR0 за времеви интервали. Май да взема да забраня всички други. Пускам схемата като и подам захранване, изпълнява си програмата и като свърши има един [loop <-- goto loop] до следващото изключване и включване на захранването.

Чет Дек 21, 2006 11:34 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Електромагнитното реле въобще не е "добра изолация"! Връща обратно и капацитивно и индуктивно. При по-големи токове през контактите си става много добър токов трансформатор! Послушай @cekins и сложи триаци с оптронно управление. А RC групи паралелно на контактите на релето са си задължителни.
П.П. Запълни цялата свободна програмна памет с "goto loop".

Чет Дек 21, 2006 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc написа:
Запълни цялата свободна програмна памет с "goto loop".

и пусни кучето

Чет Дек 21, 2006 1:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще запълня програмната памет с goto loop. Има логика, макар че в моя случай ме притесняват смущенията преди да изтече програмата. Относно "кучето" (ако става въпрос за WDT), не визждам каква работа ще ми свърши при условие, че нямам зависване на програмата в някакви безкрайни цикли, а тъкмо обратно. Ако греша, се извинявам и щер чакам пояснение :oops:
Относно симисторите, ако не помогнат другите неща, май ще се позанимавам с тях. :)

Чет Дек 21, 2006 1:26 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
evc написа:
П.П. Запълни цялата свободна програмна памет с "goto loop".

Едно леко странично въпросче по коментара, как да си я запълня цялата??? Просто с копи - пейст или има някаква директива?? Братушките бяха дали някакъв пример,но компилатора хич не ми го хареса!!

Чет Дек 21, 2006 2:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
И използвай обемни (въглеродни) резистори, щото спиралата на металослойните прави чудесни "междуспирални" къси. Светят много красиво, а процесорът става луд :wink:

Чет Дек 21, 2006 9:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кондензатороче на ресета!?

Чет Дек 21, 2006 9:16 pm
Профил

Мнение 
Този съвет за обемни въглеродни .... не е много добър, зависи за каква апаратура става въпрос. Аз не бих сложил в нещо прецизно малошумящо.

Чет Дек 21, 2006 9:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:

има, както си е по книгите.

Чет Дек 21, 2006 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
JoroS написа:
И използвай обемни (въглеродни) резистори, щото спиралата на металослойните прави чудесни "междуспирални" къси. Светят много красиво, а процесорът става луд :wink:

До сега не съм имал проблеми с металослойните, пък и все пак работят на 5V, така че не виждам как ще светнат :)

Чет Дек 21, 2006 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
rumen написа:

Имам впревид м/у 4 и 5 краче да запоиш за проба едно смд.
Ако нямаш слагаш какъвто имаш керамичен с максимално къси крачета.
40 -100нф каквото имаш за проба говоря.

Чет Дек 21, 2006 11:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Zeus написа:
rumen написа:

Имам впревид м/у 4 и 5 краче да запоиш за проба едно смд.
Ако нямаш слагаш какъвто имаш керамичен с максимално къси крачета.
40 -100нф каквото имаш за проба говоря.

Исках да кажа, че съм сложил. Дори пробвах и 10 мф за да удължа времето за ресет, в смисъл докато се успокоят включващите токове. По-скоро си мисля че смущенията влизат през самото захранване и/или портовете.

Чет Дек 21, 2006 11:51 pm
Профил

Мнение 
Сори, имах предвид за RC групата на контакта на релето :oops:

Пет Дек 22, 2006 12:08 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща