Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Ако някои е използвал PIC16F819 моля да помогне 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Ако някои е използвал PIC16F819 моля да помогне
Здравеите колеги. От няколко дена вече се мъча да зариша PIC16F819 но все без резултат. Според мен процесора изобшто не успява да влезе в режима си за програмиране.Защото в него не се записва нищо а в режим на чете се чете като рпазен всички баитове като FF. Можеби изобщо не влиза и в режим на провека.Пробвах и с резистор към PGM и маса тай като порано ми си е случвало затова да неможе да се програмират други типове PIC и това не помогна.Проверил сам и програматора работи си. Пробвах да запиша други типове PIC няма проблем с тях.Усъмних се в самия процесор пробвах с различни PIC16F819 които бяха чисто нови и се същото нестава и нестава. Гледам от PDF но невиждам някаква особенност при програмиране. Вече нямам никакви др. идеи, ако някои е имал подобен проблем и го решил бих бил много благодарен ако сподели как го е направил. Използвам сериен програматор(правен е но няма проблеми с захранването U e достатачно за програмиране). Като управлявящ софтуер използвам IC-prog1.05C.
Предварително благодаря на всички.

Пон Дек 25, 2006 2:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
IC Prog има версия 1.05 D, пробвай с нея. Изпробвай и с друг софтуер, примерно WinPIC & WinPIC800 също поддържат различни програматори.

Пон Дек 25, 2006 5:43 pm
Профил WWW

Мнение Все сащото не става
Пробвах със сякъкви програми и се същото нестава и нестава неможе да се запише. Благодаря за савета всепак.
Като си мисля или PIC16F819 имат някоя особеност при записването която моя програматор не подаржа или пак всичките пикове с които пробвам не са нещо по реда си и ще се наложи да купувам други. :( Гадно :x

Вто Дек 26, 2006 2:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Непрекъснато имах проблеми с несъвместимостта на поредния процесор с програматора, докато си купих ICD-2.
и изхвърлих с най-голямо удоволствие всичките си самоделни програматори.
Тъпо е, че всъщност за (де факто) дребна икономия, губим огромно количество време и усилия, да се борим с нещо, само защото е безплатно (а то накрая излиза по-скъпо!!!)

Вто Дек 26, 2006 2:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами аз съм писал такъв с JDM купен за 6лв. - нямах никакви проблеми. Може да се пробваш с ICProg-а да си поиграеш малко с времената - помага.

Вто Дек 26, 2006 2:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Мнение 
Syrius-B ако си толкова карък 4е САМОДЕЛНИТЕ ти програматори не са работели помисли си дали вината не е в тебе :) никога не е късно да си вземе човек ICD-2. Весела Коледа :)

П.П. Моите прогове все още работят няма да си зимам засега ICD-2 :)

Вто Дек 26, 2006 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами не знам каква е файдата от JDM подобни програматори, при положение че ICD то вече се връзва на никакви пари.

Първия ми самоделен програматор беше .... ICD1. След това си самосделах .... PicStart. След това си купих ICD2, после го клонирах, после си купих още един. Освен това имам самосделан и един "пройзводствен" програматор.

И знам, че JDM подобните изпълнения имат два основни проблема - тайминг (понеже се разчита на бозата да тактува процеса) и захранване (понеже повечето го хранят от сигналите). И това е 99,9% от случите проблема.

Никога не съм си правил JDM или други подобни серийни смешки. И затова никога не съм поставял въпрос - абе що тоя или оня процесор не се програмира.

Въобще може ли да е програматор това за което се казва - ами "поиграй си времената" или "пробвай с друг софтуер"? Може ли да е програматор това дето програмира един чип, ама не иска друг? Или пък да работи на един компютър, а на друг да не ще, щото някой умник е решил да го храни от RS-a?

Не мисля, че за програмиране на даден чип трябва да отива повече време, от колкото се работи по същността на проекта.

Ако човек работи сериозно с пикове - да му се свидят 50лв. да си скалъпи ICD.....

Да не говорим, че какъв е тоя девелопмент без дебъгване?

Сря Дек 27, 2006 12:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо с какво дебъгваш 16f676,12f508/9,16f648A,12f675,12f629 :) ICD-2 ??

Сря Дек 27, 2006 1:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
VSU написа:
Syrius-B ако си толкова карък 4е САМОДЕЛНИТЕ ти програматори не са работели помисли си дали вината не е в тебе :) никога не е късно да си вземе човек ICD-2. Весела Коледа :)

П.П. Моите прогове все още работят няма да си зимам засега ICD-2 :)

Всичките ми програматори работеха. С тях съм си вършил работата няколко години. И за PIC и за AVR и за Motorola
Но след като си взех ICD-2, разбрах, че напразно съм губил и време и нерви, когато могат да се използват много по-продуктивно за работата, вместо да се бориш със кълбото жици на масата, и т.н.
След което си взех и за другите процесори USB програматори (дебъгери) и изхвърлих с удоволствие (и малко съжаление:cry: ) всички самоделки
:evil: :D

Сря Дек 27, 2006 1:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
VSU написа:
Цецо с какво дебъгваш 16f676,12f508/9,16f648A,12f675,12f629 :) ICD-2 ??

За целта си има версии на тези железа с изведени крака за дебъг. Ама ако не ти се набутват пари за такова желязо - просто ползваш някой модел с повечко крака да си направиш развоя (дебъга) пък накрая го тъпчи в което искаш (с програматор :) )

Сря Дек 27, 2006 5:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Знам бе базикам се нека всеки си работи както е свикнал аз по един на4ин ти по друг важното е да става и да им зимаме $$$ на поръчителите :) айде чакаме новата година аз сън имал имен ден днес мале мале мале (Венцислав ми е името ма на Гръцки било Стефан :) да пиете по едно за мое здраве )

Сря Дек 27, 2006 10:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]