Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Най-добро ръководство по С за начинаещи! 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Най-добро ръководство по С за начинаещи!
До сега съм се занимавал само с асемблер за ПИК, но се налага да мина на език от по-високо ниво, защото взех да пиша по-сложни програми и се затруднявам. Като чета тук във форума, виждам, че най-добрата алтернатива е С. Ще се радвам който може да даде линкове или да качи някой документ с уроци за абсолютно начинаещи. ДО сега съм се занимавал само с Паскал и Делфи. Извинявам се, ако темата вече е разисквана, но отскоро следя форума.

Сря Дек 27, 2006 12:27 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Ето ти еддно ръководство тегли бързо щото не знам колко време го пази сървара е поне 1 ден сигурно
http://www.sendspace.com/file/7flm6x

Сря Дек 27, 2006 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
мерси много. Сега го дръпнах и ще го разгледам. Ако можеш да ми кажеш само и от къде да си дръпна компилатора на С за ПИК ще е чудесно.

Сря Дек 27, 2006 12:47 pm
Профил

Мнение 
Аз ползван на HI-TECH ako go iskash pishi shte ti go pratq а също и за 16 или за 18 кой конкретно

Сря Дек 27, 2006 12:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

Сря Дек 27, 2006 1:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
мерси много. Сега го дръпнах и ще го разгледам. Ако можеш да ми кажеш само и от къде да си дръпна компилатора на С за ПИК ще е чудесно.

Компилатор : http://valiomn.data.bg/CCS%20compiler/C ... _patch.rar

Литература : http://valiomn.data.bg/Book%20for%20PIC ... 000947.rar

Поздрави!!!

Сря Дек 27, 2006 4:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз започнах едно време с книгата на Керниган и Ричи - но за съжаление не знам дали я има някъде на файл... Тази книга ми помогна много да науча С като език и другото е практика ;-).

Сря Дек 27, 2006 4:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
благодаря много на всички и най-вече на valioman за чудесния компилатор. Инсталирах го и изглежда чудесно. Ще почна да го разучавам.

Сря Дек 27, 2006 5:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
благодаря много на всички и най-вече на valioman за чудесния компилатор. Инсталирах го и изглежда чудесно. Ще почна да го разучавам.

Моля :)

но не би казал че е чудесен ама като му научиш бъговете може да кажеш че бива :)

Поздрави!!!

Сря Дек 27, 2006 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
има една книга - C++ библия - бая дебелка е ...
и там има мноооого подробно написани разни неща , и примери...
аз си я харесвам доста - но не е за микроконтролери а за PC.
Но каквото и да си вземеш - пак ще ти свъши работа - просто след това - за синхронизация - трябва да прегледаш за различия предоставениете ти за конкретния микроконролер функции.
( наистина и аз не съм го тестван на живо все още - но така като гледам - семантичните различия ще са малко )
Важно е да познаваш архитектурата на това което ще програмираш - езиците от високо ниво са просто улеснение в случая...

Сря Дек 27, 2006 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Sonic написа:
има една книга - C++ библия - бая дебелка е ...
и там има мноооого подробно написани разни неща , и примери...
аз си я харесвам доста - но не е за микроконтролери а за PC.
Но каквото и да си вземеш - пак ще ти свъши работа - просто след това - за синхронизация - трябва да прегледаш за различия предоставениете ти за конкретния микроконролер функции.
( наистина и аз не съм го тестван на живо все още - но така като гледам - семантичните различия ще са малко )
Важно е да познаваш архитектурата на това което ще програмираш - езиците от високо ниво са просто улеснение в случая...

Ами както казах, предимно съм се занимавал с Паскал. Със С само повърхностно. Ще прегледма хелпа на компилатора, може би ще ми е достатъчно за начало.

Сря Дек 27, 2006 8:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vlado написа:
Аз започнах едно време с книгата на Керниган и Ричи - но за съжаление не знам дали я има някъде на файл... Тази книга ми помогна много да науча С като език и другото е практика ;-).

@Zeus, послушай какво ти казва адаша! Търси светите отци на С-то Кърниган и Ричи! Ако имаш достатъчно голяма поща, (21Мб) казвай я да ти я пратя. CCS компилатора е добър за начинаещи, но е мноооого далеч от ANSI C! Ако учиш по него, не казвай никъде, че пишеш на С!
П.П. Щом пишеш на паскал защо направо не си вземеш MikroPascal? Колегата @relsys е много доволен от него, а хелп-а му е впечатляващ с подробните и простички описания с примерчета към тях.

Чет Дек 28, 2006 10:11 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@evc много е постен микропаскала откъм функции а и май не поддържаше много чипове. Слагах го един път да го видя ама е по зле от ПикБейсикПлюс. Иначе е горе долу сравним като идея с бейсика. @Zeus ако ще пишеш на някакъв такъв език бейсика е по-добре. По добре ако наистина разполагаш с време и възможности хващай се с някой по сериозно С. Например много хвалят Хай-Тех-ското. А и в една друга тема за 24-ките се спомена че става и за тях. Рано или късно ще стигнеш до момента в който ще ти се наложи и ще си ограничен откъм компилатор. Аз сега с тоя бейсик дето съм се фанал съм ограничен даже откъм някой 18-ки дето изкам да правя нещо с тях. За dsPIC да не говорим. И аз като тебе се насочвам към С и съвсем скоро мисля да започна сериозно с това.

Чет Дек 28, 2006 10:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами и аз мисля да уча С, защото се използва от всички и има много примери. Само ако можете да ми кажете от къде да си дръпна МикроС или крак за него, че си свалих версията от оригиналния сайт, ама май е ограничена във времето. Като за начало той ми се струва най подходящ и лесен за освояване.

Чет Дек 28, 2006 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
Ами както казах, предимно съм се занимавал с Паскал. Със С само повърхностно. Ще прегледма хелпа на компилатора, може би ще ми е достатъчно за начало.

ааа паскал - рулллз ... това си е най-свястния език ... :), само дето немога да си намеря за микроконтролери паскал дето да не иска регистрация .... :(

направо - каквата и книжка да хванеш за C ще ти светни ... - само има малки разлики в указателите и начина на проектирането на програма ( пак заради указателите ) ... други съществени разлики - само в синтаксиса ...

Чет Дек 28, 2006 12:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща