|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:25 pm
Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности?
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
Dimitar: погледни STR-ите са много добре с ниската консумация, доколкото подочух слухове следващата година ще пуснат и с Cortex-M3 ядро и с много ниска консумация
|
| Чет Дек 28, 2006 9:52 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
 Темата е за PIC24, мисля!
@Sirius-B, от около три месеца се занимавам със PIC24, по-конкретно PIC24HJ128PG206. За сега нямам конкретен проект, така че тествам различните му възможности. Без да преувеличавам и така както бях посъветвал преди около месец, мисля @ToHи, мога да ти кажа - вземи го и работи с него. Работи си съвсем прилично (което според всички тук едва ли не означава невъзможно добре за майкрочипски процесор). От нещата, които лично мен ме интересуват, мога да ти обърна внимание на хардуерното умножение (има го и в 18-та серия) и хардуерното деление (няма го в 18-та серия), изключителното АЦП - 500килосемпъла с възможност за буфериране на семплите и по-нататъчната им обработка, забелязал си хардуерното CRC, невероятното ДМА - направо както казва един колега "тоя процесор като истински, бе"! Колегите от майкрочип са помислили и за разработчиците - порт за програмиране на всяка от четирите страни на корпуса (за мен това е доста важно, тъй като винаги ми е кът мястото на платката), фюз-конфигурируема област от паметта за буутлоудър, също и заделяема РАМ за буутлоудъра. Процесора е наистина това, което очаквах от него (е, малко ме е яд че обещаните 1.1мегасемпъла не се сбъднаха, но да се надяваме на следващите представители на серията  ), и останаха съвършено необосновани страховете ми, че съм се набутал с тези 5 бройки дето си ги купих в края на август, когато Кометата още само си мечтаеха за такива. Има разбира се и какво да се желае, например неприятно ме изненада голямшката консумация, но за чип които може да си push-pull-ва изходен пин с 28Mhz, мисля, може да се очаква подобно нещо. В заключение искам да ти кажа, не че го хваля процесора, опазил ме Бог да правя реклама на Майкрочип, но така играеки си, портвам едно приложение за софтуерен mp3 декодер, и по всичко личи, че ще тръгне.
П.П. Не подценявай преминаването от 8 към 16-битов процесор и от 5 на 3,3V! Ако нещо не ти е ясно и те интересува, ще се радвам да помогна! Успех!
П.П.П От начало започнах да пиша на C30 за 24-ката но последната версия на HI-TECH dsPICC, отново излезе едни гърди пред майкрочипския компилатор, така че ти го препоръчвам!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Дек 28, 2006 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
"Изключителното" АЦП е изключително само на брошурките. Оказва се че като отвориш ератите...
Бе пълни са с бъгове тия ядра. Аз лично винаги първо чета ератата, после дейта шита. Специално за "изключителното" АЦП ме привлече 12 битовото на 24H серията. Добре че погледнах ератата.
Микрочип са надминали себе си в ератите. Наистина такова чудо не бях виждал. То бива бъгаво ядро да метнеш на пазара ама 31 бъга ...
Вярно е че говорим за А серии. Аз лично ще чакам B преди да си вкарам главата в торбата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 28, 2006 1:26 pm |
|
 |
|
evc
|
@Цецо,
честно казано не очаквах точно ти (визирам опита ти с продукцията на Майкрочип) да реагираш толкова първосигнално, но мнението си е твое! Еми да - 17(!!! - а не 31 - справка тук) бъга рипортнали. Бих казал добре, че са ги рипортнали. Пък нещо, което е поне два пъти и половина (500кС=2,5*200кС) по-добро от досегашното аз го наричам изключително. Моята гледна точка е, че пък тези бъгове са в "брошурките" - на мен не са ми се проявили още. Както и да е! Въпрос на вкус е разбира се с какъв камък да си троши главата човек - на мен и този ми върши работа.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Дек 28, 2006 2:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 ако работя с такава гледна точка няма да спя спокойно, а и сигурно много скоро ще продавам домати на пазара, вместо да правя развой  Въпрос на разбирания - за мен ератата е първостепенния документ. Иначе най-малкото ковто може да се случи е продукция да се връща от оня край на света. Най-лошото.... много е лошо
31 бъга има в ревизията която аз имам (А0). Има и по-нова (А2), вярно, ама я иди в Комет и кажи че искаш да купиш процесор ревизия X. Ефекта ще Е поразяващо слабоумни погледи, а ако си по-настоятелен, някой от малкото компетентни люде там ще ти обясни ,че това не ти е пазара, да си избираш само хубави ябълки.
С което не искам да кажа, че не трябва да се работи с 24та серия. Просто според мен е рано да се влага в крайна продукция. Казвам го точно въз основа на болезнения ми опит. Не само с Микрочип, последния "читав" процесор беше 6502. От тогава.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 28, 2006 3:15 pm |
|
 |
|
evc
|
Но не си останал на него, въпреки "бъговете" в по-новите контролери (сега следва сигурно лавина от желаещи да докажат, че само Майкрочип имат бъгове в продуктите си...) така че, най-добре е да се върви напред. Обясних за камъните - да не се повтарям!
П.П. Подценяваш продавачите на домати ми се струва! Има (както навсякъде) изключителни (  ) екземпляри. Какъвто и "бъглив" клиент (от тяхна гледна точка!) да им се появи - вднага му намират уъркараунда!
|
| Чет Дек 28, 2006 4:28 pm |
|
 |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Защо толкова се притеснявате от тия Errata не мога да си обесня! Имаш описание на бъг-а, дават ти заобиколен начин да го преодолееш, а и по свясните компилатори като Hi-tech (давам него за пример щото него ползвам) автоматично си ги заобкалят. В интерес на истината от както се занимавам с пикове (от 1999 насам) не съм имал сериозни проблеми! И не разбирам защо постоянно се дават мнения, че пиковете били много бъгави, затова предпочитали да ползват други контролери. Човек, който дава такова оправдание явно просто не желае да се задълбочи в проблемите и съответно да ги реши. Всеки иска да почне да пише програми и да няма никакви проблеми. Ама то не може всичко и винаги да е розово! И за финал ще ви кажа това - за един истински програмист бъговете не са препятствие, напротив, те са предизвикателство!
|
| Чет Дек 28, 2006 4:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако нямаш прекъсвания, не правиш записи във флаша, не използваш таймери, уарти, ацп-та и т.н. тогава няма никакви проблеми. Проблемите настъпват когато започнеш да използваш активно поне 50% от периферията в един проект. Тогава нещата се омазват много яко и се губят понякога седмици да се търси уоркъраунд.
Например пускаш си TMR1 като 16-битов асинхронен брояч ( няма значение дали с осцилатора или директно външен сигнал ) и хоп изненада: ако прочетеш TMR1L, TMR1H не се ъпдейтва .... И какъв уоркъраунд има:
1) Използвай го като 8-битов
2) Използвай го като 16-битов синхронен
Ами ако не мога да го използвам нито като 8-битов, нито като 16-битов синхронен, ами приложението изисква 16-битов асинхронен ( примерно права честотомер някакъв ) ? Загиваш си ... А става дума за прост таймер... А платките са направени, клиента те псува и т.н. Почти нямат периферен модул, който да работи както е описано в дейта-чаршафите. Все се намира по някой дерт.
Използвам PIC-ове от 1996-1997г., толкова много бъгинки имат, че мога да давам денонощно платени и неплатени онлайн съвети кое как да се избегне. Тогава къде го видя "оправдаването" или "нежеланието" да се задълбочим ? Защото в крайна сметка не купуваш професор, за да му изследваш бъговете, ами да го вложиш в някаква схема, да го програмираш и да се кефиш.
А защо ги използвам ли ? Ами човек, като се научи веднъж да се мъчи ...., после не му се вярва, че може нещо да се направи без родилни мъки и напъни.
На мен не ми пречат бъговете, щото първо хвърлям по едно око на errata-чаршафите ( щото те станаха по дълги от дейта ) и после чете дейта-чаршафите. И така шкартирам за по сериозни приложения над 80% от PIC-овете.
Това което написах е плод на 10-тина години активно използване на PIC ( поне няколко проекта на година с PIC ).
Оценявам опита с PIC24, който evc споделя, но някъде дълбоко в себе си крия недоверие. Може би след 2-3г. ще се престраша да използвам PIC24. През това време ще се ослушвам като прасе в тикви 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 28, 2006 4:53 pm |
|
 |
|
mndsl
|
Ок, може и да си прав. Само че обясни как TCP/IP стека на майкрочип , работещ на 18F458 си работи повече от 6 месеца денонощно без спиране или рестартиране. Нима стека е нещо елементарно? Нима не използва прекъсване? Нима не използва повече от 50 % от периферията? Аз не казвам че пиковете нямат проблеми, но във всеки случай не са толкова фатални и не са пречка за тяхното активно използване , както казват противниците им!
Последна промяна mndsl на Чет Дек 28, 2006 5:10 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 28, 2006 5:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Стана ми интересно - я кажи как един TCP/IP стек използва повече от 50% от периферията - аз се сещам максимум за 10% (грубо казано - може и по-малко да е даже  ). Според мен това въобще не е показателен пример, защото един такъв стек е 99% софтуер и много малко хардуер (където са основните грижи с пиковете). Пък и за мен миродавен е опит, когато си го сложил в производство, защото тогава всичко си излиза наяве много бързо - ако просто се бъзикаш с чипа ей така за спорта нещата са съвсем други  .
|
| Чет Дек 28, 2006 5:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Мерси за впечатленията evc.
От казаното си правя заключение че си струва човек да си спретне поне развойна платка за някоя 24ка и малко по малко да им свиква и и като се появят по изчистени версии да може да работи смело с тях.
Има си своите предимства 24 тата серия и си мисля че ще има приложения за които ще е оптималния вариант цена/качество.
Ако някой още се е закопал вече с тях няма да е излишно и неговото мнение. 
|
| Чет Дек 28, 2006 5:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да наистина стека не е удачен пример.
Въпроса е принципен. Ератата е много полезен документ. Щом нещо го пише в ератата, по закона на Мърфи то задължително ще се случи (е има и късметлии). Затова всичко което е написано вътре трябва да се взема предвид. Нямам нищо против бъговете описани в ертата.
Друг е проблема че ератата се пише в движение, а Микрочип (а и повечето фирми) в момента не се движат, а търчат в стремеж да завладеят пазарни сегменти - принципа е да имаме такова желязо на пазара - а колко и как ще работи...
Това тичане пък от своя страна води до изоставане на ератата. И така се случва ( при това често ) човек сам открива бъгове неописани в ератата.
И това не е страшно. Страшното е когато си влязъл в пройзводство, разхвърлял си по целия свят хардуер и изведнъж, някъде, на гъза на географията нещо се дъни. Веднъж на 100 пъти, но се дъни. И се оказва че чипа има там едно бъгче. Е тогава като шефа ти плати няколко десетки хиляди долара неустойки и други разходи - шанса да продаваш домати набъбва значително.
Това естествено е черния сценарии. Аз досега веднъж съм попадал на много сериозен и неописан бъг. За мое щастие в процеса на развой. Това ми костваше:
1. 2 седмици на вятъра върху бъгавия процесор - да разбера че проблема не е в мен.
2. 1 седмица спор с супорта на микрочип
3. 2 седмици доставка на ревизирано ядро (защото Комет нямали такива задължения)
4. 1 седмица за да се откажа тотално от въпросния чип.
Въпросното загубено време, шефа ми го изкара през задника, ама за щастие - още не продавам домати.
Та като говорихме за ревизии - ония в Комет в продължение на половин година си продаваха бъгавия процесор, който официално беше спрян от пройзводство и официално се препоръчваше да не се ползва.
|
| Чет Дек 28, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
mndsl
|
@Dimitar, нямах за цел да описвам всичко, но явно не е било достатъчно ясно.
Нека изброим периферията на 18F458:
- ADC
- USART
- Timer 0, 1, 2, 3
- CCP 1/2
- PSP
- MSSP
- CAN
А сега нека изборим това което ползва контролера за който става дума:
- ADC - измерване на темепратура и влага
- MSSP - работи в режим I2C и към него има закачена памет за нуждите на стека.
- CCP 1 и 2 - PWM , управляващи вентилатори.
- един или два от таймерите се ползват от стека, другите ги ползвам за задаване на времеви интервали за измерване, както и времеконстанти на регулаторите. Всички работят на прекъсване.
- USART - управлява машината , която вкарва гориво (стърготини) в пещ.
Не се ползват само CAN и PSP.
И върху всичкото това работи стека, който е за контрол и настройка.
Контролера управлява сушилня за дървесина, където процеса трае около месец.
Както виждаш не е никак за домашно ползване и бъзикане за целите на спорта.
|
| Чет Дек 28, 2006 5:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Виж какво - това какво има в контролера дето го ползваш няма никакво значение в случая, защото сам по себе си TCP/IP стека е чист софтуер и освен памет нищо друго не ползва. Недей така да си ги нагаждаш нещата за да бъдеш отгоре - ако беше казал целия проект ми използва повече от 50% от хардуера - ОК, съгласен съм. Ама TCP/IP стека не ти ползва нищо от това дето си изброил - просто ти се захващам за думите за да ти кажа, че не си се изразил правилно - нищо повече  .
Тук имах предвид 24-ките, не тая сушилня  .
Последна промяна Dimitar на Чет Дек 28, 2006 5:52 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 28, 2006 5:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз имам една платка с PIC24 и dsPIC33 и все се каня да се побъзикам малко, ама пусто време дето все недостига  .
|
| Чет Дек 28, 2006 5:50 pm |
|
|