|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:21 pm
Датчик за наличие на обороти на двигател
| Автор |
Съобщение |
|
peterhr
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:48 pm Мнения: 59 Местоположение: София
|
 Датчик за наличие на обороти на двигател
Здравейте,
Правя си едно устройство с процесорче за автомобила ми.
Искам да получавам сигнал дали двигателя работи.
Видях че копчето ми газ/бензин изпозлва кабелче увито около високоволтовия кабел на изхода на бобината.
Искам да направя нещо подобно, но засега опитите ми са безуспешни.
Пробвах само с кабел, като антена. Пробвах и да заземя единия край на този кабел. Пак нищо.
След кабела имам ограничаващи диоди, но нямам активна част.
Все се надявах че ще успея да накарам с индукция напрежението да се вдигне без активни елементи, но процесора си мълчи, а като му подам ръчно +3В и си светва LED-а.
Та питането ми е как мога да разбера дали двиатегеля работи?
Какъв усилвател да сложа?
Имам оборотомер, обаче незнам какъв сигнал ходи до него. А е малко студено и не ми се разглобява само за спорта.
ПП: Не искам да меря обороти, искам сигнал с високо и ниско ниво.
|
| Пет Дек 29, 2006 4:00 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
А за какво изобщо ти е нужен процесор?
|
| Пет Дек 29, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ако искаш само да ти дава индикация дали двигателя работи или не, закачи едно кабелче на динамото. Не мога да ти кажа точно къде, но логично е ако двигателя работи, да върти и динамото, а то произвежда ток 
|
| Пет Дек 29, 2006 4:26 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Процесора ми трябва защото си правя 5в1
Засега ще управлява фаровете, и превключването газ/бензин. Пролетта ще тренирам и за дистанционно запалване.
За "динамото" си имам лампичка на таблото. Обаче тя се гаси, когато колата запали. Даже и когато повъртя на стартер също. На мен ми трябва когато завъртя на стартер да се подава газ или бензин, за да може да запали.
|
| Пет Дек 29, 2006 4:36 pm |
|
 |
|
rumen
|
Захранването е от колата нали щото ако е от отделна батерия трябва и маса.
Сложи диод (бърз) и кондезатор (керамичен) като изправителна група.
|
| Пет Дек 29, 2006 5:06 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Що не се закачиш на лампата на маслото.+ таймер за всеки случай 
|
| Пет Дек 29, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз биах намерил некъде из нета такава схемичка. Беше с 555 като тригер. Чак толкова просто само с диод нема да стане. Напрежението може и да е голямо което се индуцира ама тока е нищожен и напрактика нищо не става.
Сега нещо не мога да ги намеря тия схеми 
|
| Пет Дек 29, 2006 7:45 pm |
|
 |
|
syscop
|
|
| Пет Дек 29, 2006 10:39 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
@peterhr, сигнала на високоволтовия кабел на бобината и свещите в автомобила е сериозна работа за директно подаване към крачето на процесора, мисля че "индукция" не е правилната дума в случая с кабела увит около високоволтовите кабели, по скоро капацитивно свързване. или еквивалентното свързване в този случай е една диференцираща верига на входа на която има импулсен генератор с амплитуда 25-30KV, задължително трябва да подсигуриш входа на процесора с резистивен делител, обърни внимание дали сканираш сигнала или си вързал прекъсване по фронт , има съществена разлика в двата случая, не е изключено и да ти се ресетва процесора от високото напрежение.
|
| Съб Дек 30, 2006 1:26 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
@peterh,
все си мисля,че управлението газ/ бензин най-вече зависи от работната температура на двигателя(поне за изпарителите дето не са с метална мембрана)
така, че може би там трябва да следиш с ЦПУ за момента газ/бензин....
пък и форума си има цял раздел за ДВГ-та
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Дек 30, 2006 2:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Повечето от разпространените превключватели са направени като форсираш и отпуснеш газта да превключат. Изпълнено е точно със следене на оборотите и точно с един кабел навит около кабела към делкото. Това за обикновените газови инсталации. Газовия инжекцион вече е друга бира. И да схемата не е сложна един LM555 едно-две съпротивления и един-два кондензатора което формира правоъгълни импулси с честота равна на тази от бобината (2 на оборот при 4 цил. 4 такта). Тази схема в линка по-горе е малко по различна от това за което говоря но е ясно каква е идеята.
|
| Съб Дек 30, 2006 3:50 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Ей, колко много отоговори, мерси
Значи започвам подред на отговорите.
Лампата за маслото не мога да изпозлвам, защото тя някой път гасне като завъртя на стартер, друг път не.
Мерси много за линка от форума на клуб Рено, много е изчерпателен.
Процесора не се ресетва със сигурност, защото при ресет прави инициализация, която щях да забележа.
Не съм подал директно кабела към крачето. Има защита от високо и от ниско напрежение (ценер + обратен диод за "-" напрежение). Даже подадох на този диод напрежението от делител, за да съм сигурен, че няма да падне напрежението под 0V,, тъй като в datasheet-a пише че издържа до -0,3V.
Не съм видял че има цял раздел за ДВГ, ще пиша там следващият път
Работната температура ще я следя, но това е следващият етап от проекта.
На мен ми трябва само как да разбера дали двигателя се върти, не ми трябва да правя превключване газ/бензин с 555 или нещо друго. Ще си сложа процесор, защото искам той да управлява още няколко неща.
А между другото опитите от тази сутрин:
Успях да подкарам с "антена" около високоволтовия кабел да работи процесора. Навих повече навивки и то потчи върху куплунга който влиза в бобината.
Обаче не съм догледал възможностите на процесора  Той има компаратор, ще ползвам него, като му задам ниско ниво на превключване. Плюс това ще со направя с прекъсване да се следи този крак, защото моята програма периодично сканираше досега, а импулсите там са много кратки.
Едно време на жигулата беше лесно - там се взимаше сигнал от нисковолтовата част, а тя се виждаше от километри къде е. Сега имам един сноп с 10-ина кабела и без осцилоскоп немога да позная кой ми е нужен.
|
| Съб Дек 30, 2006 4:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Имай предвид, че между това да се разбира, че двигателя работи и да се разбира, че се върти има огромна разлика. Но за твоите цели е достатъчно да следиш напрежението в ел. инсталацията, като работи алтернатора, то е ~13.5V
|
| Нед Дек 31, 2006 1:16 am |
|
 |
|
peterhr
|
Мога да следя напрежението, но на мен ми трябва като врътна на стартер да пусне газ или бензин, та да може да запали.
Може би ще може да запали ако при подаване на контакт се пуска газовия клапан за 1 секунда и се спира след това. И при въртене на стартер да се разчита че количеството впръскана газ за тази секунда ще е достатъчно за да запали. Но мисля да го направя по-разумно и да се подава захранване към газта или бензина още при завъртане на стартер. Евентуално може да следя дали ключа е в положение стартер + следене на захранването като ниво. Но пък при загасване на светофар, напрежението няма да падне много рязко до 12,6V.
Сетих се че най-лесно може би ще следя дюзата на инжекциона. Там импулсите трябва да са от 0 до +12В. Утре ще пробвам.
|
| Пон Яну 01, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
И тук можеш да направиш същото - проследи кабела от Хол датчика.
|
| Сря Яну 03, 2007 11:06 am |
|
|