Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Управление на трифазен изправител 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Управление на трифазен изправител
Дайте схема за управление на тиристорите на трифазен полууправляем изправител

Изображение

Изрових нещо от нета, което може да стане. Ако имате готова работеща схема давайте... :roll:

Прикачени файлове:
Threephase.pdf [73.06 KiB]
243 пъти
Пон Яну 01, 2007 3:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
То трябва модераторите да се изкажат по стила на писане ама....
с израз "давайте щтот много ми трябва....." малко отговори ще получиш....
има и вежливи форми на общуване!!!!

Сря Яну 03, 2007 1:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Хаха този незнае къде се намира 8O за някои курсов проект ли ти требва или искаш да правиш нещо :?:

Сря Яну 03, 2007 7:39 pm
Профил

Мнение 
:oops:

Сря Яну 03, 2007 10:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За да не останеш като в небрано лозе само ще ти кажа, че тази схема дето си я намерил е само като идея как може да стане. Поддържам една фабрика дето имат два такива за по 50 А мисля че са. Самия контролер представлява две платки 40х50 см. Управляват правотокови мотори. Ако беше толкова просто щях да съм им свалил схемите вече.

Чет Яну 04, 2007 11:48 am
Профил ICQ

Мнение Мда
Cekins написа:
За да не останеш като в небрано лозе само ще ти кажа, че тази схема дето си я намерил е само като идея как може да стане. Поддържам една фабрика дето имат два такива за по 50 А мисля че са. Самия контролер представлява две платки 40х50 см. Управляват правотокови мотори. Ако беше толкова просто щях да съм им свалил схемите вече.

Че те може това да е правено преди ................... години и да не е имало контролери тогава :wink:
В нета има безброи схеми за управление на правотокови двигатели с най различни контролери , ако имаш желание търсиш и намираш , дори и софтуери към повечето има . :)
Но повечето пъти ако е някоя специализирана машина или система за всеки конкретен случай си има нужда от индивидуално изграждане на такава система за управление, но кои знае може нещо готово да съвпадне и в твоя случай , първо потърси може да намериш, не че няма да загубиш същото време да направиш програта за контролера :D

Чет Яну 04, 2007 12:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, правил съм управление на еднофазен консуматор, не би трябвало да е толкова сложно...слагаш контролер, с който следиш трите фази, според напрежението на изхода смяташ положението на палещия импулс за тиристора в полувълната и готово....какво толкова има, като се оплескаш ще си събираш контролера и тиристорите от стените със шпаклата, но това е подробност :D

Чет Яну 04, 2007 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Именно за да не се стържат частите от стените е направено сложно. Верно е че няма МК и че е стара машинката, но явно при тия мощности са решили да е по-добре сложно отколкото опасно.
Нямам намерение да ги сменям контролерите със цифрови такива. Ако се счупят ще ги накарам да сменят моторите с трифазни и да си купят инвертори. Тези са от началото на 90-те. Явно тогава инвертор е било мръсна дума :). Абсурд ще е да ги ремонтирам евентуално. А и най слабата им част са тиристорите - не знам дали се произвеждат такива и дали ще мога да ги намеря въпреки че са IR. По черното около тях се вижда че е имало проблеми с единия някога. Преди два месеца изгоря греца на рамката на мотора - докато го разбера какво е ми се зе акъла.
За мен лично недостатъка на този подход за управление на обороти е мотора. Еквивалентен асинхронен мотор е в пъти по-лек, по-евтин, и по-прост като конструкция. Това чудо за 6кВ тежи около 150 кг. със незнам какви си специални лагери, ротора за да го пренявият евентуално става въпрос за стотици левове, четките са някви екзотики, да не говорим за настройката им.

Чет Яну 04, 2007 1:24 pm
Профил ICQ

Мнение Mda
Cekins написа:
Именно за да не се стържат частите от стените е направено сложно. Верно е че няма МК и че е стара машинката, но явно при тия мощности са решили да е по-добре сложно отколкото опасно.
Нямам намерение да ги сменям контролерите със цифрови такива. Ако се счупят ще ги накарам да сменят моторите с трифазни и да си купят инвертори. Тези са от началото на 90-те. Явно тогава инвертор е било мръсна дума :). Абсурд ще е да ги ремонтирам евентуално. А и най слабата им част са тиристорите - не знам дали се произвеждат такива и дали ще мога да ги намеря въпреки че са IR. По черното около тях се вижда че е имало проблеми с единия някога. Преди два месеца изгоря греца на рамката на мотора - докато го разбера какво е ми се зе акъла.
За мен лично недостатъка на този подход за управление на обороти е мотора. Еквивалентен асинхронен мотор е в пъти по-лек, по-евтин, и по-прост като конструкция. Това чудо за 6кВ тежи около 150 кг. със незнам какви си специални лагери, ротора за да го пренявият евентуално става въпрос за стотици левове, четките са някви екзотики, да не говорим за настройката им.

Е чак пък да не може да се направи микроконтролер не си прав, защитаваш си галванично контролера от мощната част и нямаш грижи, дори може да си сложиш дисплеи с показания на обороти , да му задаваш с клавиатурата работни обороти, да ти показва още куп глупости нужни или ненужни, и със сигурностъ платката ще е една и ще е няколко пъти по малка . :D
Но явно този постояннотоков двигател там където са го сложили е било необходимо да е спостоянен ток , може би оборотите се регулират в много по големи граници , с асинхронен ще ти трябва честотно регулиране а то е доста по сложно и скъпо и пак не може в големи граници да регулираш оборотите, в твоя вариант пак е по евтино всичко от асинхронното, е освен ако не сложиш механични регулатори на оборотите нещо като скоростна кутия. :P

Чет Яну 04, 2007 1:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е то е ясно че може да се направи с МК. Не съм казал че не може.
Може и да си прав. За мен е по-сложно защото нямам схема - ако се счупи жална ми майка. По е лесно да се купи инвертор. Има всякакви на пазара. А и асинхронния мотор както вече казах е по-прост като конструкция - съответно ще създава по-малки грижи. Границите на регулиране са напълно постижими от съответния асинхронен мотор със съответния инвертор. Далеч съм от мисълта да правя честотен регулатор за такива мощности.
Когато машината е правена това е било по-достъпното решение.
Честно казано не съм го изследвал подробно и не зная защо е толкова сложно, но си мисля че е с МК а дори няма обратна връзка - обратната връзка е оператора с оборотомер. Заданието се прави с потенциометър. В интерес на истината добре поддържа оборотите. Даже отначало си мислех че са някакви инвертори, после установих какво са всъщност - когато се скапа единия мотор и три дена чакахме четки от завода производител.

Чет Яну 04, 2007 2:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
"- обратната връзка е оператора с оборотомер" :)
Това би просълзило и най-изпечения доцент по ТАР.....
но защо пък не

Чет Яну 04, 2007 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stefan_d6 ако е за дипломна работа и не трябва да правииш макет ще се оттървеш не особенно трудно.
Но ако ще се мъчиш да правиш такъв за да се върши работа с него има 2 варианта
ако е до 10 тина ампера не е особенно капризно и с някой друг гръмнат тиристор става :)
ако е повечко особенно като се качи към 30-40A и нагоре работата става сериозна. Ако такъв ти е случая вземи се откажи. Ясно е че си далеч от материята.

Чет Яну 04, 2007 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Тези са от началото на 90-те. Явно тогава инвертор е било мръсна дума :).
Чак мръсна не, а по-скоро скъпа. Има ги още от 80-те. Там където аз работех имаше няколко 5,5kW на FANUC с ориентирано спиране. Гледал съм им документацията - имат си процесор и няколко DACs. Направени са с мощни биполярни транзистори. В документацията имаше схеми на няколко разновидности от този модел - имаше и за над 25kW...

Чет Яну 04, 2007 3:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами те и съвременните се правят с биполярни транзистори само че IGBT. Във тая фабрика има нови машини с 5кВ трифазни (трифазен вход 380В) големи са 15х15х20 см. Мицубиши. На тия правотоковите чудеса само охладителя с тиристорите е два пъти по-голям.
Тия правотоковите на 60А изключват. Не съм се задълбочавал как работят но Никола го каза достатъчно ясно.

Чет Яну 04, 2007 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
преди 25 години моите батковци правеха един ВЧ инвертор 60KW
беше с едни ГУ-та, дето ми стигаха до кръста и имаха водно охлаждане
аз само гледах отдалеч (отблизо ми настръхваха косъмчетата по ръцете), но мога да потърся схемите.
в сравнение с тиристорите ми се вижда по-удачно решение :P

Чет Яну 04, 2007 5:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща