|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:25 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 днеска ме шокираха
отивам ей сега да си купя чесън (нали съм селско чедо) и обикалям по пазара. цените от 3.50 до 10 (тоя от 10 беше супер дребен) по едно време гледам на една сергия - много едър чесън, главите като юмрук. викам, оха, тоя ще е, ама няма цена. питам продавача колко струва, а оня ми вика "абе 3 лева, ама не е хубав". аз го гледам и премигвам, и завсеки случай попитах пак, да не би нещо да не е разбрал. оня повтори същото. вземам една глава, въртя я из ръце - добре си е, твъдра е, не е омекнал. викам си, такава честност трябва да се поощрява, вземам от тука и това е, даже да е прав че не е хубав. прибирам се, пробвах го и на вкус как е - чесън като чесън, нито да е безвскусен, нито да има гаден вкус, нищо му няма. луди хора....
|
| Съб Яну 06, 2007 1:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда... такъв е, едър, добре изглеждащ и не се разваля
Ако го пазаруваш от Фантастико, отдолу може да прочетеш "чесън, произход Китай"
|
| Съб Яну 06, 2007 3:42 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Местен патриотизъм, а?
Преди години, след като няколко пъти подред и от различни места купих скапано българско краве масло, спрях да купувам българско и минах само на немско.
Преди месец, два, видях спретната опаковка - нашенско. Взех, да пробвам - дано са се научили.
Но не би - буклук си беше. Кучето го изяде, все пак, Но котката не щя.
Минах пак на немско. Ще изчакам още няколко години и може пак да пробвам 
|
| Съб Яну 06, 2007 4:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@Sirius-B ами ако прочетеш на опаковката на българското сигурно ще забележиш нещо от сорта "ратителни масла 30%", това естествено не е точно така защото е обратно (животински 30%) та затова българското не ти харесва - просто в него почти няма краве масло. Немските които купуваш едва ли ги носят от Германия. Правят се в България и се опаковат с техни опаковки естествено под техен контрол и няма да се натъкнеш на такива изцепки. Сега като затворят половината мандри и ще се усетят ама ще е късно. Колкото до чесъна - от китайския боли стомах много гадно.
Между другото на Данон кравето масло беше добро, напоследък обаче не го виждам из магазините по нашия край.
|
| Съб Яну 06, 2007 4:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
аз специално не купувам китайски чесън поради смесени чувства. От една страна винаги когато имам избър предпочитам "нашенско" от друга страна знам че китайския чесън се различава по съдържание, доста по-концетриран и предизвиквал кисилени. Това може би ще се избегне с по-малки дози... но все пак не го купувам.
Така че карам на нашенски чесън и немско масло 
|
| Съб Яну 06, 2007 4:19 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
О, надписите (дори ситните ) по опаковките ги чета, но дали са истина?
Не ми е известно, досега, някой да е пострадал, задето е написал пълни измислици за състав, или произход на стоката, кято продава?
|
| Съб Яну 06, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Спомням си с умиление за шока, който изпитах, когато за пръв път попаднах в Швейцария, от вкуса на млечните продукти.
Не предполагах, че е възможен такъв превъзходен вкус.
Но "швейцарските" продукти, произведени в Бг (или другаде), нямат нищо общо с оригинала.
Факт 
|
| Съб Яну 06, 2007 5:13 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 |  |  |  | zaphod написа: отивам ей сега да си купя чесън (нали съм селско чедо) и обикалям по пазара. цените от 3.50 до 10 (тоя от 10 беше супер дребен) по едно време гледам на една сергия - много едър чесън, главите като юмрук. викам, оха, тоя ще е, ама няма цена. питам продавача колко струва, а оня ми вика "абе 3 лева, ама не е хубав". аз го гледам и премигвам, и завсеки случай попитах пак, да не би нещо да не е разбрал. оня повтори същото. вземам една глава, въртя я из ръце - добре си е, твъдра е, не е омекнал. викам си, такава честност трябва да се поощрява, вземам от тука и това е, даже да е прав че не е хубав. прибирам се, пробвах го и на вкус как е - чесън като чесън, нито да е безвскусен, нито да има гаден вкус, нищо му няма. луди хора.... |  |  |  |  |
Ами другия път като видиш човека на пазара питай го да ти каже защо си мисли, че не му е хубав чесънът? А може и да се обърнали понятията, знае ли човек - и повечето клиенти да търсят чесън, който не люти...
|
| Съб Яну 06, 2007 5:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е, мене не ми пука че българското селско стопанство загивало, така че ако само произхода му е проблема, да съм спокоен 
|
| Съб Яну 06, 2007 6:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вие само гледайте да не стинете до там да се изкупува млякото по 13$/галона от фермера и после в магазина да си купуваш "органик" за 4$/галона или обикновенно за 2.5$/галона. Тогава ще рзберете защо не винаги голямото, хубавото на външен вид и на всичкото отгоре по-евтино е по-хубаво (тук се бях объркал  )  .
Последна промяна Dimitar на Съб Яну 06, 2007 7:35 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Яну 06, 2007 7:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
що при вас в америка така ли е? ако е така, направо да ви присъединяваме в ЕУ 
|
| Съб Яну 06, 2007 7:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Баш така е, ама не щото някой субсидира фермерите  .
|
| Съб Яну 06, 2007 7:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
а що?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 06, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами защото в нормалните магазини храните не са много много това, което пише на опаковките. Нали знаете, че тук е рай за генно-модифицираните храни и разни такива неща. Даже преди месец комисията по храни и лекарства излезна със становище, че те не виждали нищо страшно в клонираните животни и даже нямало нужда от специално отбелязване върху етикета на храни приготвени от тях. Та мисълта ми беше, че ако човек не внимава какво купува и яде работата отива много на зле, защото всичко е пълно с химикали и е генно-модифицирано. Та явно нещата настъпват и към БГ и "на баба доматите и чесъна и другите неща" явно малко по малко изчезват от пазарите. А примера ми по-горе с млекото беше за да прецените колко млеко има в "млекото" дето продават в магазина за 2.5$, при положение, че го купуват от фермера по 13$  . Доматите например имат гени от пастърва за да стоят по 2 месеца на рафта без да се развалят - даже и като си вегетарианец вече не си сигурен, че ядеш само зеленчуци и плодове  . Сега са луднали на тема органик храни (уж истински) - ама в момента, в който това стане индустрия и забрави за органика  . Няма да забравя една статия в "Time Magazine" дето показваха как отглеждат пилетата - и понеже най-скъпата операция по пътя на пилето от фермата до рафта в магазина било махането на перата и понеже американците обичат най-много гърдите - така са модифицирали пилетата, че вече нямат пера и в гърдите са като културисти. И като я видях снимката на едно такова пиле в списанието и паднах от коня  .
|
| Съб Яну 06, 2007 8:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Все пак, няма ли начин да си купиш истинско мляко за въпросните $13/л.?
|
| Съб Яну 06, 2007 8:53 pm |
|
|