|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:23 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами има разни тук дето карат по 100-на мили в едната посока да ходят при някакви фермери да си купуват, ама проблема е, че в него пак има същите г***на заради многото антибиотици и хормони и други гадости дето дават на самите крави. Някъде може и съвсем истинско да има, ама не ми се мисли на каква цена ще е  .
|
| Съб Яну 06, 2007 9:04 pm |
|
 |
|
sthx
|
От други наши американци съм чувал, че ако не погледнеш етикета, няма да разбереш какво месо ядеш -свинско ли, телешко ли.
Koлкото и да ми е мъка - натам сме тръгнали. На мене ми пука за българското земедвлие, както и за много други неща. Макар в ЕС да се противопоставят на генномодифицираните храни (може би и заради изоставането в тази област), това не е единствената причина за г***ната , които все по-често ще лапаме. С помощта на химията, го докарват на вкус, като цяло излиза по-евтино, получават се субсидии за вкарване на "модерни" технологии. Политиката на субсидиите ще направи безсмислен труда на дребните производители и няма да е далеч времето, когато пазарчетата в които бабите и дядовците си продават истинските домати и чушки, ще изчезнат. МОЛ-овете са на ход. Чушките ще станат по 1Е бройката, но консервите ще бъдат евтини. То и сега в повечето лютеници , които се продават, има повече модифицирането нишесте ( разбирай лепило) . Ако не слагат червена боя, скоро и това ще почнат да правят. В оранжериите в Англия, където отглеждат ягоди, във водата за напояване слагат и боя. Кремвершите и другите малотрайни колбаси нямат нужда от коментар - ако все пак има месо в тях, то ще е поне 30-годишно от аржентинския резерв. Имаме още какво да учим в това отношение, но сме доказали, че сме ученолюбиви. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Яну 06, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Бяхме тръгнали натам... но ЕС-то ще ни завърне. Изискванията към земеделие и животновъдство са толкова високи, че скоро няма да можем да ги покрием... В ЕС проблемът е решен много елементарно, вариантът е един - да спазваш изискванията. Всичко друго е обречено, няма субсидии, няма пазар, а и в затвора може да стигнеш.
|
| Съб Яну 06, 2007 10:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Tъй, де ! Изискванията и стандартите. За тях и аз говорех. За боята, за лепилото, за месните заместители, за Е-тата по опаковките... Мотая се малко из тия производства, скоро сертифицираха един мой клиент по НАССР. Зная за какво става въпрос.
|
| Съб Яну 06, 2007 10:46 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Не мисля, че положението е толкова сериозно, не сме никак назад в земеделието, даже в някои неща можем да си позволим леко отпускане, например манията за следене на нитрати в зеленчуците, в ЕС никой не те гони за това, там просто не можеш да продадеш зеленчук, който не е едър, лъскав и т.н. а това не става само с вода.
Почвите все още са чисти от към вирусни заболявания, можем да отглеждаме здрави насаждения домати, корнишони.. смо тези две позиции ни стигат, пък колко още неща има...
Май рекламата може да свърши по-голяма работа, и да си продаваме сегашната продукция като качество, произход, и да живеем за да ядем като италианците и французите, а не да ядем за да живеем като англичаните и американците.
|
| Съб Яну 06, 2007 10:56 pm |
|
 |
|
zaphod
|
това е перверзия....
според мене около храната са концентрирани най-много от предразсъдъците в днешно време. това лесно може да се провери - вижте кое предпочитат децата. те още не са попили предразсъдъци и се насочват само от езика си. моите наблюдения са - дъртаците се надпреварват да обясняват колко данон било фалшиво мляко, но децата предпочитат данон.
|
| Съб Яну 06, 2007 11:10 pm |
|
 |
|
sthx
|
Съвременната химия за вкуса и ароматите е много напред. И стърготините могат да ги направят вкусни. А пък , ако има подходяща реклама по телевизията и играчки в плика - гледай каъв оборот ше стане. Рекламата също са я направили наука. И на мене единият ми син не яде месо , ако не е от Макдоналдс.
|
| Съб Яну 06, 2007 11:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
погледни го от добрата му страна - той е почти вегетарианец
децата са най-лесната плячка... едно дете трудно може да разбере защо не трябва да се яде сухо мляко от Украйна. Може и да съм перверзен, ама чета какво пише по опаковките.
А там има много интересни неща, примерно на етикет "селска леща" с дребен щрифт, скрито някъде в ъгъла пише "внос от Канада". В бъдеще това се очертава като проблем. Ясно е, че нашето земеделие и животновъдство ще бъдат качествени, просто няма далавера да е обратното. Но субсидиите не винаги могат да компенсират съмнителен внос на съмнителни продукти, вероятно пак субсидирани от някого по непонятни причини....
|
| Съб Яну 06, 2007 11:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много добре си се разбира - аз поне винаги познавам  . С това няма проблем - както споменах преди това, проблемите са другаде  .
|
| Нед Яну 07, 2007 12:52 am |
|
 |
|
TheWizard
|
[quote="zaphod"][quote="kasparov"]... и да живеем за да ядем като италианците и французите, а не да ядем за да живеем като англичаните и американците.[/quote]
това е перверзия....
кое е перверзията?
за американците незнам, но за французите и италянците... имат си и от двата вида храни - нормални и "ненормални"
едните са на пазара(съвсем нормални пазари като нашите - дори пилетата ти ги колят пред тебе, хляба го пекат в кварталната пекарна - не някаква технологична пекарна - а зидана фурна.... итн) , другите "ненормални" са в лъскавите супери - избора си само твой от къде ще пазарураш.
И не си мислете че в европата е това което се говори по медиите....
|
| Нед Яну 07, 2007 12:53 am |
|
 |
|
zaphod
|
ако ше е за спора, миналата година си купих смокини в милано, от пазара, истинаски пазар със сергии. е, не бяха сладки, въпреки че бяха и зрели и меки и едри. но това няма значение, искам да кажа че е перверзия да живееш за да ядеш, ебеш, сереш, и други подобни функции. погледни го по друг начин - никой не живее за да диша, а дишането също е потребност. очевидно, само потребностите които не се задоволяват лесно могат да дадат "смисъл" на живота, по твоето разбиране за смисъл. е, сега като съберем две и две излиза че ако направим дишането проблем, то се сдобиваме с още един "смисъл" за живеене.
това за макдонълдс и месото също е много показателно. аз не съм видял реклами на макдоналдс по телевизията, или поне не си спомням, но рекламите за кремвирши леки, салам санчо и македонската наденица, дето "ке умрем за нея", ги знам наизуст. забелязал съм че и други деца много харесват макдоналдс, въобще макдоналдс в българия е детска закусвалня. защо е така? отговори от рода на "заради рекламата" са глупости. не съм се сещал да питам, но ще го направя - ще питам някое дете. няма да градя глупави хипотези, да не заприличам на ония, които са убедени че водата в мифката винаги се върти по часовника, понеже сме били в северното полукълбо, без да си правят труда въобще да погледнат така ли е или не.
|
| Нед Яну 07, 2007 10:53 am |
|
 |
|
zaphod
|
всъщност, децата са НАЙ_ТРУДНА плячка, точно защото не могат да "разберат" защо не трябва да ядат сухо мляко от украйна. докато виж, татковците им всичко "разбират"....и от генинженерство "разбират", и от радиация "разбират", а да не говорим за такива прости неща като футбол и политика, дето ги "разбират" и насън
|
| Нед Яну 07, 2007 10:59 am |
|
 |
|
miro_atc
|
zaphod, съгласен съм с теб че понякога възрастните се поддават на масова истерия... Примерно аз не мога да докажа че сухото мляко от Украйна е вредно - може да не е, но въпреки това не го давам на детето си понеже никой не ме е убедил в обратното. Не знам дали кравата е пасла близо до Чернобил или не, но има такъв риск и докато не се убедя лично че там има добър контрол ще избягвам да консумирам сухо мляко, сол и др. продукти от този регион.
Не съм против генното инженерство като наука, но съм против това да бъде използвано само защото някой иска да спечели някой друг долар. Животът е нещо повече от игра на "лесни пари". Ние не знаем дали новите "създания" са вредни или не. Във всеки случай, ние носим гени които са се изграждали хиляди поколения и са изграждали имунитет към околната среда. Не можем с лека ръка да подменяме всичко което нашите гени познават с нещо "непознато". Проблемът е, че много от "изобретенията" са като бомба със закъснител. Натискаме копчето и няма връщане, щото се оказва че "изобретението" вече е убило всяка конкуренция и няма вече "обикновени" домати...
Какъв е смисълът да живееш в най-развитата страна, след като не можеш да си доставиш "нормална" храна, водата ти се флоурира, до 18г. имаш 54 задължителни ваксини, а чичко ти Бил инвестира 20G$ в разработка на нови ваксини и "лекарства".
Предпочитам да живея в по-неразвита държава, но пилетата в магазина да не са "културисти" без пера, месото дето ям да не е блъскано с антибиотици и други простотии дето не разбирам, да мога да си направя една хубава селска салата, да си пийвам ракийка или поне кафе с приятели.
А за хората като теб, които предпочитат друго мисля че няма проблем. ЕС няма да затвори Макдоналдс, няма да забрани вноса на генно инженерство, само че това трябва да бъде споменато на етикета. От там нататък, изборът е твой.
Ще може и в бъдеще да си ядеш китайски чесън, ако толкова ти е харесал 
|
| Нед Яну 07, 2007 12:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами те и щатите не са забранили пиенето на мляко от крава и гледането на немодифицирана пшеница. но пък ес забраниха яденето на шкембе чорба и карантии, така че....
|
| Нед Яну 07, 2007 4:30 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не съм против това да се продават подобни боклуци на пазара, просто искам това да е ясно когато ги купувам. Ако ЕС упее да ни накара поне етикетите да отговарят на истината - ми стига гърча дето ще го изтърпя от това влизане.
Иначе тия химико, генно модифицирани храни имат голямо бъдеще. Щото ние им се мръщим, ама я ги питайте горките деца в Етиопия какво мислят по въпроса.... дали е по зле да ядат тях или да умират из пясъците от глад?
Така или иначе ресурсите на земята са ограничени - някъде бях чел че яденето на бъдещето ще е соята. С повечко химия - кеф ти месо, кеф ти портокали.
А иначе в БГ сега има голямо поле за изява за екологично земеделие. В момента тука има достатъчно хора с достатъчно пари, които ще купват на децата си домат по 5 лв. килото, ако можеш да им докажеш, че ги гледаш в някой по чистичко кътче по някаква по-чистичка технология (да си призаня и аз бих го правил). Направо на моменти почвам да се чудя за чии ми е да блъскам техниката. По родопите има толкова земя, чист въздух,на смешни пари, а тия глупаци садят тютюн да правят рахат на Доган.
Ей ама вярвате на журналята. Кой пък ти е забранил да ядеш карантии (шкембе). Няма такава забрана.
За справка в някой страни на ЕС ядат такива манджии (от карантии), в сравнение с които наото шкембе е черен хайвер. Направо лошо ми е ствало - и то в ресторант. А не е да не си падам по карантии - и шкембе хапвам и кървавици и пача и въобще от прасето нищо не отказвам. Ама там направо ми се обръщат червата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 07, 2007 5:26 pm |
|
|