|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Цецо, аз живея в район с развито (като за България) земеделие. Не искам да те обиждам, но и идея си нямаш как се оцелява със земеделие. По-добре си "блъскай техниката" и не се хващай със земеделие.
Темата е много показателна - защо @zaphod не си е купил български чесън, а китайски!? Казва, че няма разлика във вкуса. Защо тогава има разлика в цената на българския и китайския при еднаква големина (например)??? Анализирай това... 
|
| Нед Яну 07, 2007 8:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами защото китайския е мого по евтин дори и след транспорта, в бизнеса истина че с епечели от оборот, не от надценки, така че търговеца предпочита да го пусне на по ниска цена за да продава повеч.
|
| Нед Яну 07, 2007 9:00 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Повечето производители не си продават стоката на сергия на пазара, а на така наречените "зеленчукови борси". Там цената е около 2 пъти по-ниска от колкото на пазара, а ако "търгаша" купи голямо количество - над 2 пъти. После търгаша продава стоката на онези, дато имат сергии на пазара. И понеже всички трябва да са на печалба, цената е по-висока от на китаеца.
А между другото, производителя печели най-малко от всички по веригата. Най-голяма е печалбата на търгаша, дето преди обяд товари един бус (камион) стока на борсата, кара 100-150 километра и продава на едро на цена Х2.
|
| Нед Яну 07, 2007 9:41 pm |
|
 |
|
zaphod
|
да бе да, все едно китаеца не минава по същата верига. нещо повече - във веригата на китаеца има износител и вносител, звена които за българина ги няма. това са оправдания.
|
| Нед Яну 07, 2007 11:17 pm |
|
 |
|
sthx
|
Децата са най-лесната плячка на хранителновкусовата промишленост.
Децата са като попивателни и приемат всичко от околния свят за добро или за лошо. Има примери за деца отглеждани от животни - не могат да говорят, ходят на 4 крака, разкъсват храната със зъби - както тези, които са ги отгледали.
Споменах вече, че рекламата е мощно средство в ръцете майстори. А Кока-кола и Макдоналдс не могат да оставят нищо на случайността. Между другото днес имаше реклама на Макдоналдс по някоя от телевизиите.
Вкусът е измислен от природата, за да може всяко същество, което го притежава да се ориентира, става ли плодът или месото за ядене, отровно ли е, развалено ли е. Е , няма нищо унивресално. Във вкусовите рецептори има и пропуски - не всяка отрова е горчива и не всичко, което е сладко е калорично. Има хора , които со изучили тези неща, има и други, които са синтезирали изкуствени оцветители, ароматизатори, увкосители, подобрители, стабилизатори, набухватели, подсладители и не знам още какво. До тук нищо лошо. Лошото е когато тези неща попаднат в ръцете на пресметливи производители и стане ясно, че е много по-евтино да се продава нещо , което има "вкус на сирене, пица, портокал" и т.н. А това нещо, което е придобило този вкус става от второстепенно значение.
Вкусът се възпитава. Той не е даденост. Вкусовите "ценности" се формират някъде до 10-12 годишна възраст. Не са случайни рекламните атаки на Кока кола и Макдоналдс към децата. Така те си осигуряват потребители за цял живот. Зарибяването може да не е само чрез реклами по телевизията. Не знам как е станало, но на екскурзии, учителите водят децата задължително в Макдоналдс.
Типичен пример за не толкова хубав , а в по-големи количества и вреден продукт, който има голям пазарен успех е Кока-колата. Погледнете съдържанието. Кофеинът е известен. В началния стадии на производството на напитката са забърквали и наркотици. Под "глюкозо-фруктозен сироп" се крие царевичен глюко....нат (по-евтин е от захарта, нищо че вкусът е малко по-друг), има и ортофосфорна киселина. Самата тя е не е отровна, въпреки стряскащото име, но предизвиква.... жажда. Жажда предизвиква и шербетът. Тъй, че кока-колата може да е всичко друго, но не утоляваща жаждата напитка, както я показват по рекламите.
Колкото до смокините, смея да твърдя, че съм професионалист в това отношение. Като малък се катерех по смокинята, берях я, а баба ходеше да ги продава. Най-сладките и хубавите смокини нямат търговски вид. Те стават такива, когато почват вече да съхнат на дървото. Изглеждат спаружени , на са самата сладост и вкус. Та аз си слагах спаружените в устата, а другите с широко сърце ги берях за пазара. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Яну 08, 2007 12:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Подкрепям изцяло мнението, само историята на кока-кола доколкото знам е друга. Това което съм чувал е че колата първоначално е била сироп за кашлица, при това добър. И днес много доктори съветват да се пие кола в подобни случаи, след като се разгазира разбира се...
С други думи няма "умишлено" забъркване на наркотици, просто почти всички сиропи за кашлица действат успокояващо, често имат добър вкус и още по-често предизвикват пристастяване... Просто някой се е сетил да газира тоя сироп 
|
| Пон Яну 08, 2007 1:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
само още един пример за децата и попивателните ...
Дъщеря ми престана да яде домати, мина ми през ум че детската градина има пръст в тая работа и я попитах - защо не ядеш вече домати?
Последва напълно логичен отговор: "Ами Данчо не яде домати" 
|
| Пон Яну 08, 2007 1:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като казвам екологично земеделие, разбирам - не бай Иван да гледа 5 стръка домати и да плаче после че изкупната цена е ниска. Говоря за сериозно мащабно начинание, с изпълнена цялата верига - пройзводител до краен клиент. Подплатено със фондове ала Сапард и пр. които българина стандартно отбягва, а европейските селяни смучат яко. Познавам хора дето се хванаха да го правят и засега нещата са по план.
В днешно време нещата трябва да се правят със замах. Но българския селянин го е страх да стане фермер, той иска с 2 крави да храни семейство. Това не е земеделие, а дворно стопанство. Има и изключения де, вече се очертават и едри земеделци, ама още е слаба ракията.
А по въпроса за чесъна - аз бих си взел и български на по висока цена. Но искам качество, а то какво - гнило, дребно.....
Тезата ми беше, че в БГ има достатъчно хора които биха оценили качеството преоритетно пред цената. Въпроса е че и да искаш да даваш пари няма какво да купиш - избора е български боклуци, срещу китайски/западни боклуци.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 08, 2007 8:54 am |
|
 |
|
3aek
|
преди време имаше филм по discovery за кока-кола и говореше един вече пенсионирам маркетинг менажер на компанията - той буквално каза "we sell smoke" ние не продаваме продукт, ние продаваме една идея, за този тип маркетинг вообще не е важно какъв е вкусът на напитката, просто какъвто и да е те ще го продават - те се опитват да представят продукта като lifestyle т.е. в рекламата на кола ти виждаш млади хора които са на купон и се забавляват и ти се иска и ти да си като тях - следователно пий кока кола за да приличаш на тях - напоследък всички рекламни спотове на Heiniken са същите - ти не купуваш продукта а начин на поведение - бабките се поздравяват по рапърски и всеки стиснал по една бира танцува като диско звезда 
|
| Пон Яну 08, 2007 9:35 am |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Това наистина е така, и аз забелязвам същата тенденция и не само Heiniken ами и фанти, бамбучи и разни там други глупости.
П.П. Аз също го гледах това предаване
|
| Пон Яну 08, 2007 10:27 am |
|
 |
|
zaphod
|
верно е че кока колата я продава рекламата, а не само вкуса, но фантите и бамбучите са сигурно повече рекламирани от кока колатга, но успеха им е по-нисък, и то много. кока колата освен силната реклама има и наистина добър вкус. вече не усещам същото, но си спомням когато бях пишлеме как усещах вкусово колата.
що се отнася до детския пазар и пазара за възрастни - продължавам да смятам че възрастните са много по- изкривени като предпочитания. дори да вземем най-простия пример - "това днес кремвирши ли са, едно време какви кремвирши имаше само"...е, кво, ще кажете, така си е. аз обаче съм го чувал във вариант "дова днес дъжд ли е, едно време какъв дъжд имаше - мокреше!". и това казано съвсем сериозно, от една бабичка.
|
| Пон Яну 08, 2007 10:00 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
ми то тогава имаше истинска кола, сегашното кола ли е.. lifestyle!
|
| Вто Яну 09, 2007 12:04 am |
|
|