Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Какво мога да работя с микроконтролери 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Какво мога да работя с микроконтролери
Какво мога да работя ако имам познания в областта на микроконтролерите? Става дума за България и по конкретно софия. Примерно вие какво работите и какви пари печелите? Да знам дали да им се отдавам на на микроконтролерите или само си губя времето?

Съб Яну 06, 2007 3:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Губиш си времето :idea: .

Съб Яну 06, 2007 7:33 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
що за въпрос? :) много ясно че всеки, който си изкарва хляба с програмиране на микроконтролери ще ти каже, че си губиш времето :wink:

Съб Яну 06, 2007 7:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
elektronchika написа:
що за въпрос? :) много ясно че всеки, който си изкарва хляба с програмиране на микроконтролери ще ти каже, че си губиш времето :wink:

И защо така мислиш - ако мога да попитам. Ако го мислиш, че евентуално би бил конкуренция на някого - предлагам ти да си смениш мисленето :) . Аз му казах, че си губи времето, защото според мен професия не се избира така, т.е. дали си щял да правиш много пари после. Ако едно нещо не ти харесва като го правиш, а го правиш само заради това, че си щял да изкарваш пари - според мен неможеш да бъдеш добър във него, след като няма да си добър в него -> няма да можеш да правиш и многото пари -> губиш си времето. Та така - може да има и изключения, ама тях ги има навсякъде :) .

Съб Яну 06, 2007 8:06 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
elektronchika написа:

И защо така мислиш - ако мога да попитам. Ако го мислиш, че евентуално би бил конкуренция на някого - предлагам ти да си смениш мисленето :) . Аз му казах, че си губи времето, защото според мен професия не се избира така, т.е. дали си щял да правиш много пари после. Ако едно нещо не ти харесва като го правиш, а го правиш само заради това, че си щял да изкарваш пари - според мен неможеш да бъдеш добър във него, след като няма да си добър в него -> няма да можеш да правиш и многото пари -> губиш си времето. Та така - може да има и изключения, ама тях ги има навсякъде :) .

прав си :wink: но аз мнението си, че всеки (или почти всеки) от този бранш би му казал така няма да го сменя :idea:

Съб Яну 06, 2007 11:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хехехе - ако сега почне да уче - ще стане реална конкуренция на сегашните "гуру" след 10-15 год. Дори и тогава пак няма да им е достатъчна конкуренция, защото те ще са били в бизнеса вече 20-30 г. със цял куп стабилни клиенти и т.н. Най-отговорно мога да ти заявя, че никой достатъчно сериозен човек от бранша тук (поне хората, които познавам, но и за другите съм сигурен) не би си помислил такова нещо като теб :) .

Нед Яну 07, 2007 12:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Хехехе - ако сега почне да уче - ще стане реална конкуренция на сегашните "гуру" след 10-15 год. Дори и тогава пак няма да им е достатъчна конкуренция, защото те ще са били в бизнеса вече 20-30 г. със цял куп стабилни клиенти и т.н. Най-отговорно мога да ти заявя, че никой достатъчно сериозен човек от бранша тук (поне хората, които познавам, но и за другите съм сигурен) не би си помислил такова нещо като теб :) .

не го знаеш на какво ниво е. когато за пръв път пипнах микроконтролер (ф84), имах сериозен опит в електрониката и без ниакъв проблем започнах да го използвам. разцъкването на микроконтролер е въпрос само на дни, а старите модели от типа на ф84 се разучават за по-малко от ден. според мене, въпроса е по-скоро: какво може да се работи със умения в електрониката? аз не бих въздигнал микроконтролерите до чин "бранш". ако все пак, програмирането е на мощен микроконтролер и е на език от високо ниво, и задачите са достатъчно далеч от желязото, тогава няма никакво значение че това е микроконтролер, може всеки програмист да свърши работа. така че щом говорим за микроконтролери, мисля че говорим за правене на електроника.

Нед Яну 07, 2007 10:36 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
Dimitar написа:

не го знаеш на какво ниво е. когато за пръв път пипнах микроконтролер (ф84), имах сериозен опит в електрониката и без ниакъв проблем започнах да го използвам. разцъкването на микроконтролер е въпрос само на дни, а старите модели от типа на ф84 се разучават за по-малко от ден. според мене, въпроса е по-скоро: какво може да се работи със умения в електрониката? аз не бих въздигнал микроконтролерите до чин "бранш". ако все пак, програмирането е на мощен микроконтролер и е на език от високо ниво, и задачите са достатъчно далеч от желязото, тогава няма никакво значение че това е микроконтролер, може всеки програмист да свърши работа. така че щом говорим за микроконтролери, мисля че говорим за правене на електроника.

Съгласен съм. Според мен, сам човек много трудно може да направи пари. Парите са в големите клиенти за изграждане на цялостно оборудване, в което има и ПИК. Задачката "направи ми една платка да ми мига нещо там" се поръчва от някой "бизнесмен" дето си прави паралел с китайските стоки и накрая не можеш само разходите за части да си платиш. Обаче ако екипа е 5-6 души, всеки със специфични познания в конкретна област (програмиране, електроника, механика и т.н.) тогава сигурно ще се правят пари.

Нед Яну 07, 2007 10:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
да, определено в мигалките няма кинти. тоест не че няма, но в българия още не умеем да пускаме милиони бройки (не е номера само в цената на работната ръка), така че както ти каза хляба не е в ширпотребата.
всъщност, никой не отговори пряко на човека, относно това от къде си вади кинтите. понеже реконструктора наскоро ме упрекна в друг форум че "не пропускам да се изфукам", аз няма да казвам с какво се занимаваме ние, но и на мене ми е любопитно с какво се занимават другите тук :)

Нед Яну 07, 2007 11:11 am
Профил

Мнение 
Аз пък мисля че от всичко могат да се изкарвт пари, по скоро човек тябва да си намери това което наистина може да прави и му е приятно.

Относно това дали може да се прави в БГ и да се печелят пари, да може, и от мигалки, и от сериозни неща. Мигалките веднъж разработени няма смисъл да се проивеждт в БГ, щом е шир потреба китай, едно изделие никога не е само електроника. В БГ има смисъл за сериозни неща в малки и средни серии, а също така и дребносерийно специализирано и нестандартно оборудване. Да правиш в БГ нещо над 10-15 хил.бр. на година трябва да е вече доста специализирано и сложно, така че китаеца да не му се занимава да го прави. Но в самото писане и разработване на елкеторника, отново отбелязвам, дали е го правиш тук или в САЩ или в китай, ще е еднакво печеливше, разликата е единствено къде ще го произвеждаш.

Но за да е печеливш един такъв бизнес много са важни контактите и отношенията с клиентите, и обикновенно един единствен човек рядко може да изкара кой зане колко мнго именно защото няма контакти, а и много често не знае как да контактува с потенциални клиенти.

Та на конкретния въпрос, ако мислиш че имаш желание, защото за тая работа трябва най-вече желани, хвани се учи, намери работодател който има нужда от специалист като теб и ще изкарваш добри пари, като мине време, като навлезеш в нещата и като научиш неща които сега не знаеш не само за контролерите а и за това как се прави бизнес може да почнеш да работиш и за себе си, ако решиш че си струва.

Нед Яну 07, 2007 3:54 pm
Профил

Мнение 
Областите на приложение на тоя занаят са от мигалки до совалки. Парите ще зависят от това, дали можеш да вършиш работа и от случайностите на живота.
Със сигурност непрекъснато трябва да се учиш на нови неща, и ще се бориш с таласъмчета из слилициевите кристалчета. Ако трябва процесорите да приемат информация от околния свят и да се опитват да го управляват, нещата могат да станат много красиви. С един проект можеш да се занимаваш от седмица до години. Къртовски труд. Лошото е ,че до окончателното завършване на проекта резултатите обикновено не са много видни, особено за околните. Но , като го завършиш, можеш да се чувстваш и като Господ - сътворил си нещо. Това чувство не трае дълго - обикновено до началото на следващия проект.

Нед Яну 07, 2007 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами според мен трябва да се занимаваш/ работиш нещо, което наистина обичаш :) А пък с малко находчивост и фантазия пари винаги можеш да изкараш, защото 9 от 10 души като видят нещо със фоторезистор и си мислят, че си бог :)

Нед Яну 07, 2007 11:26 pm
Профил

Мнение 
Убедил съм се , че за човек е важно не какъв е, а за какъв се мисли. Нека всички да са щастливи. Наистина на някои това им се отдава много лесно. :D

Пон Яну 08, 2007 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Незнам, ама на човека дето пусна темата май много много не му пука какво пишем 8) .

Пон Яну 08, 2007 12:53 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Ами ти още на втория пост и му каза че си губи времето вероятно вече с нещо друго се занимава :)

Пон Яну 08, 2007 6:21 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]