Май това се използва за да се прикрие в какво блато от ла**на са ни набутали... На всички е ясно долу-горе какво се е случило и в това почти няма спор. Но от там нататък продължават да ни заливат с още ла**на и то предимно нашите родни политици и медии, като че ли с добавката ще изплуваме някакък от блатото. Никой не обеснява защо не можем да претендираме за международен и независим съд, примерно в Хага. Защо Кадафи толкова старателно се стреми делото да е като това за Локърби?
Мисля че за това си има разумно обяснение, друг е въпросът че много хора това обяснение не ги устройва. Фактите доколкото си ги спомням са следните:
Шест месеца преди Локърби, американски кораб намиращ се в ирански води сваля ирански пътнически самолет с 290 мюсулмани пътуващи към Мека... Когато се случва атентата над Локърби, малко хора се съмняват че между двете събития няма връзка. Една от най-разпространените версии е че е имало подмяна на куфарчета, механизъм използван от ирански трафиканти на наркотици и този механизъм е бил известен на американската комисия за борба с наркотиците. Те обаче са си затваряли очите защото парите са отивали за оръжия...
Дали тези слухове са истина или не, няма никакво значение обаче!!! Важното е че не са измислени от либийци и когато все пак са обвинени либийци има големи съмнения. Включително и близките на загиналите.
Тогава Либия настоява за международен или поне независим съд, защото има съмнения че американски или английски/шотландски съд би бил пристастен. Минават 7 години в спорове какъв съд, дали либийците да бъдат екстрадирани или не, но в крайна сметка Либия е принудена да приеме шотландски съд заседаващ в бивша американска база в Холандия. Процесът трае само 42 дена. Основните факти са свидетелски показания, как някакъв малтийски търговец си спомня как продал някаква дреха на единия от либийците и после тази дреха се е оказала до бомбата...
До колко са убедителни фактите не знам, но само знам че по подобен начин и България можеше да бъде обвинена за атентата срещу папата..
Така или иначе, съдът решава че единия от либийците е виновен.
Нямам сведения дали Либия е отрекла дали тоя образ е бил на щат към либийските служби, но и да е бил и да не е бил не това е причината Либия да бъде осъдена като държава. Нормалните държави не могат да бъдат съдени заради действия на нейни граждани, но Либия не е нормална и попада в списъка с държави които подкрепят тероризма. Вероятно неофициално Кадафи е подкрепял много съмнителни неща, но интересното е че основен мотив да влезе в тоя списък е че официално подкрепя сандинистите в Никарагуа. САЩ в същото време официално подкрепят контрите. Още по-малка подробност е че САЩ са осъдени от международен съд за това си деяние, но Либия си остава в списъка...
Има много спекулации на темата Локърби. Примерно има новина на БТВ че "Либия се признава за винова за Локърби". Истината е, че Либия приема да изпълни решението на съда и да изплати обезщетения, но никога не е признавала нищо. Все едно да кажеш че Садам се е признал за виновен тъй като се е съгласил решението на съда да бъде изпълнено...
Друга спекулация е, че след като Кадафи иска точно същата сума колкото плащат за Локърби, следователно той обвързва двата процеса и така си отмъщава... Че си отмъщава - отмъщава си, но на колко точно да оцени живота на либийските деца? В правото това се нарича прецедент, щом веднъж "признат" съд е решил един случай по такъв начин и човешкия живот е оценен на 10М$ то само глупак би искал по-малко.
Тия дни имаше друга "интерпретация" - Кадафи бил казал че фондът е бил празен, а пък ЕС привел 2 и щял да преведе още един милион... Какво да каже Кадафи ??? Либия дотук на близките на загиналите от Локърби е платила 2200 милиона долара и има да плаща още 500 милиона. Щом толкова пари са нужни за да "утешат" близките, колко пари са нужни на хиляди болни деца, тук не става дума само за 400-те деца от нашето дело...
Какво можем да очакваме?
Да искаме американците да ступат Кадафи е детски наивно.. Сиренето си е с пари както се казва, а американското сирене е малко соленичко
Да искаме случая да се разгледа от независим съд... Принципно нямаме много надежди, точно заради Локърби нещата са сложни. Но едва ли има по-често нарушавано право от международното и ако се действа внимателно може и да се избегне евентуален скандал.
Да направим насрещни искове срещу тия дето са изтезавали сестрите - това можем, но аз не виждам големи ползи.
Според мен, Кадафи вече си изигра картите. Можеше и по-добре да го направи ако беше сръчкал местните съдии набързо да осъдят сестрите още по времето когато Костов се чудеше дали са виновни или не. За наше щастие това не стана. Сега единствения му коз е присъдите да бъдат потвърдени по всички възможни начини. За съжаление аз си мисля че точно това ще стане. Ще потвърдят присъдите на всички инстанции, след което Кадафи ще трябва по някакъв начин да скалъпе дело срещу България. Аз се съмнявам това да стане, защото либийски съд не може да съди България тъй като не сме в никакви черни списъци. Не познавам либийското законодателство, но едва ли то позволява сетрите ни да бъдат повторно осъдени за едно и също престъпление. Иначе би било много удобно за Кадафи да осъди сестрите да плащат и да каже "ако българите имат съвест те ще платят".
Най-вероятната причина е да остави гражданските искове да се точат и след това да вдигне ръце "Либия като държава не може нищо да направи" - нека близките на децата да съдят България по международни съдилища...
Самият Кадафи няма да бърза да помилва сестрите, ще изчаква до дупка и ще го направи само ако бъде притиснат, а това вярвам ще се случи.