| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Управление на четков мотор за пералня с тахогенератор
Здравейте!
Правя едно управление на перална машина с изгорял програматор - основно с цел "спорт" а и да науча това-онова. Ползвам пик 16F648 и програмирам на PIC-C. Мотора е четков. Разбрах че е по добре да го управлявам вместо фазово с импулси с променлив коефицент на запълване. Спрял съм се на честота 4Hz - тоест 4 пъти в секунда изчиславям очаквания брой импулси от тахогенератора и ги сравнявам с реално получените. На базата на получения резултат определям коефицента на запълване на останалата четвъртина от секундата - тоест през каква част от нея да пускам 220 към мотора. Проблема е че не мога да измисля елегантен алгоритъм как да определям какъв да е коефицента на запълване за следващия период, като ми се иска това да става плавно - с определяема сртъмност и т.н. Ако някой знае как става да даде едно рамо... Чувал съм за някакви PID управления, ама нещо не съм на ясно как става. Ако има и код - ще е супер, ама и само някоя насока също ще свърши работа. Благодаря!!!
|
| Съб Яну 13, 2007 5:11 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Писал си, че ще ползваш пик. Иди на сайта на микрочеп http://www.microchip.com и потърси примери за управление на мотори - има много. И PID-а е обяснен разбираемо. В раздела "App Notes/motor control" май беше. Тука във форума едва ли някой ще ти го обясни "набързо".
|
| Съб Яну 13, 2007 5:30 pm |
|
 |
|
zaphod
|
4 херца? а защо не 4 пъти на ден?
|
| Съб Яну 13, 2007 5:48 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
За нали затова питам - щото незнам как става. Определено 4/ден ще е малко 
|
| Съб Яну 13, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
1.Направи един ресърч във форума - дискутирали сме подобни теми.
2.Изтегли си от Микрочип ПДФ-ите и ги попрочети внимателно.
3.Задавай конкретни въпроси - така по лесно е да се отговаря.
За ШИМ управленията съшо имат особенности.4 пъти в секунда е малко.Изхода на тахогенератора НЕ Е ИМПУЛСИ а напрежение пропорционално на скоростта на въртене - т.е нужно ти е и АЦП ( и куп други работи) - но обяснения след зададен коректно въпрос !
|
| Съб Яну 13, 2007 6:02 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Аз несъм 100% сигурен че това дето му мери оборотите е тахогенератор тогава. Гледайки ел схемата която чете от него, се генерират правоъгълни импулси - и явно се променя честотата им. Иначе аз пералнята съм я направил, ама сега мотора се управлява с фазофа модулация със следене на нулата и т.н., обаче не меря оборотите и се променят според натоварването - и е грозно като го слушаш - щото звучи сякаш мотора се напъва. Та иска м да го направя по - добре де - както си трябва. Аз съм си намислил как да стане в общи линии. Това дето е на ротора на мотора, като го закачиш за входната част /от изгорялата платка/ дава 8 импулса на оборот на мотора. Не го знам как се казва - ама явно не е тахогенератор...
|
| Съб Яну 13, 2007 6:14 pm |
|
 |
|
juzisound
|
От къде дойде идеята за управлението с ШИМ. Един приятел каза, че за мотора е по-добре да се управлява с импулси с пълен размах - тоест 220, а за да се получи по малка мощност импулсите да се разредят. Цялата работа тръгва от това твърдение. Не ми е ясно също защо 4 херца да е малко, щото той мотора е доста инертен и за 1/4 от секундата не може да си промени много оборотите, а аз съм се спрал на 4 херца, защото така за тая 1/4 от секундата имам 25 полупериода, които мога да си разреждам както си искам и да получа в общи линии 25 различни нива на мощност. Така ли е или някъде бъркам генерално?
|
| Съб Яну 13, 2007 6:19 pm |
|
 |
|
zaphod
|
айде сега....
разбира се че е импулси. напрежението също расте, но НЕ Е информативната величина, а честотата е.
|
| Съб Яну 13, 2007 6:21 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Значи това тахогенератор ли е или не е - представлява някаква магнитна сърцевина която се върти в една намотка облечена с ламаринки подобни на зъбни колела. Че дава импулси - дава - мерих го.
|
| Съб Яну 13, 2007 6:24 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тахогенератор е. сега, не виждам защо се връзваш за тия 50 херца от мрежата. като искаш да управляваш четков двигател или нещо друго безиндуктивно, палиш някъде по средата на периода и гасиш във нулата.
|
| Съб Яну 13, 2007 6:32 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Аз така го бях направил - ама да си призная, не ми стигат пиновете на процесора, та мисля да махна следенето на нулата и там да чета тахогенератора. Тук някъде из форумите пишеше че масово при пералните не се четяла нулата, и че така така смущенията били по малко. Платката ми е направена и не ми се иска много да я разбутвам, щото другото работи перфектно.
Важен въпрос!!!
Каква трябва да е носещата честотата на ШИМ при положение че се регулира променливо напрежение с 50Hz? Явно 4 херца не ви харесва нещо! ама ако е по голяма, в един период на ШИМ попадат много малко полупериоди от 220 те волта.
|
| Съб Яну 13, 2007 6:38 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами как каква - самите 50 херца са носещата. всъщност, понеже се ползват и двата полупериода, брой я за 100 херца.
а, и още нещо - как така няма да ти стигат пиновете?
|
| Съб Яну 13, 2007 6:44 pm |
|
 |
|
juzisound
|
ами пиновете не стигат, щото тоя контролер не управлява само мотара а цялата пералня - 3 бутона, 2 броя 7 сегментни индикатора, 4 релета, 1 триак и чете данни за температура и за ниво на водата, та пина RB0 дето е няй подходящ за външно прекъсване в момента се ползва за откриване на нулата, а сега мисля да го направя да чете тахо...
Та затова казвам че няма свободни пинове
|
| Съб Яну 13, 2007 6:49 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Май това което ми трябва не е PID а fuzzy управление. Поне от това което съм прочел досега и това което си представям. Абе не знае ли някой как точно се управляват тези мотори на пералните че да каже?
|
| Съб Яну 13, 2007 7:26 pm |
|
 |
|
zaphod
|
май това което ти трябва е едно реле. не виждам за какво ти е управление на мотор за пералня, че и пид, че и някво модерно фузи (тия фузита не бачкат, никой ли не ти е казвал до сега?).
|
| Съб Яну 13, 2007 9:57 pm |
|
|