|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:22 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
 Да си защитим ракията!!!
|
| Вто Яну 16, 2007 5:17 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
не че съм голям пияч, но 30 л / 300 дни = 100 гр на ден за лична употреба ми се струват разумни
по-нататък става или се вари за продажба - тогава какво го касае акциза? начислява си го на клиента и не му пука, ако всички плащат еднакъв акциз няма да има нелоялна конкуренция и клиента ще знае че струва толкова => ако иска да пие ако иска да не пие, цигарите и 10 лв да ги направят все ще има кой да ги пуши
ако пък е за лична употреба и тази висока цена помага за намаляване на алкохолизма пак добре
така че какво всички са ревнали за този акциз на ракията не разбирам 
|
| Вто Яну 16, 2007 8:03 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
@Заек...
Ами ако сте трима в семейството??? какво правим тогаз??? И нека не звучи дребнаво но в годината има средно 365 дена... това са по 80 грама - с 20 по малко от твойта сметка. А 20 грама са си 20 грама... почти едно малко на запад... Ами ако решиш да си викнеш на гости 6 човека да речем... Я се замисли... 70 лева акциз за 30 литра ракия ??? То се обезсмисля труда да събираш плодове и да си играеш да ги правиш на джибри... И кво? Ще ме карат да им купувам спирта с есенция??? ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ???? Ми то дай по тая логика да се тури акциз на всеки който си гледа в къщи зеленчуци или има плодни дръвчета... Ебаси... Не си прав ....
ЕДИТ: Сам казваш, че не си пияч... Нека не прозвучи обидно (не ми е това целта да те обиждам), но като не си пияч защо зимаш отношение по темата...? Има хора които не им харесват купешките боклуци (включая и уискито) и предпочитат да си направят сами питие по вкуса а освен това така знаят и какво пият. Докато в купешките миксажи незнаеш какво пиеш... А за алкохолиците .. там е ясно.. и 50 лв да направят акцизя.. пак ще си купуват спирт от аптеките и ще се осмъртяват.. с акциз няма да ги спреш... Извини ме ако съм те засегнал... но пак казвам.. не си прав
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Яну 16, 2007 8:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не е в това проблема. По логиката на акциза трябваше да увеличат и на всички други алкохоли акциза - ама не. Само на домашно производство. Тая глупост я е прекарал някой собственик на завод за алкохол (или някои собственици) та да не им спадат продажбите от домашно производство. Никой ли не забелязва че тия управници въоще не ги е грижа за здравето на народа - те гледат докато са на власт да си напълнят собствените гуши под предлог, че видиш ли, се грижат за нашето здраве, било то с акцизи на цигари, алкохол; светнати фарове ?!?!?! граждански отговорности и безотговорности и какво ли не друго - много са загрижени за нашето здраве 
|
| Вто Яну 16, 2007 9:38 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не съм в час, но тези 30l няма ли да се умножат по 3 в тоя случай.
Не мисля, че тоя акциз ще го пребъде. Познавам хора, които обикалят няколко обществени казана и произвеждат 2-3000 л годишно и я продават по кръчмите. Мисля, че и до сега имаше някакви ограничения. Да не говорим, че всеки уважаващ себе си "майстор" на село си е сглобил личен казан. Залостиш портата вечерно време и нямаш проблеми.
Впрочем тука има работа за нашия отбор - трябва да се спретне едно терморегулаторче за температурата на изпарение на метиловия алкохол. Пазар ще има.
А колкото до ангажиментите, които сме поели към европеското ТКЗС, трябва да сме дълбоко признателни на симеончо и на мигленчето.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Яну 16, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
3aek
|
@Koleto: вообще не ме обиждаш, аз лично едва ли изпивам и 1 литър годишно като се сметне по 100 гр по празниците, така че не съм засегнат лично от тази реформа нито ми се е налагало някога да варя ракия и събирам плодове, като ми идват гости отивам до метро и вземам 1 бутилка 
|
| Вто Яну 16, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
Tanev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 10:27 pm Мнения: 152 Местоположение: Пловдив
|
Да ама от тая от метро боли глава
Домашарката си е друго нещо.......
( е и при нея пак нямаш гаранция какво пиеш освен ако не си носил прби в лаборатория ама някак си ми изглежда по-добре )
|
| Сря Яну 17, 2007 12:02 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не знам за Вас, но уважавам домашната ракия, а не спирта с есенция, няма значение дали е от Метро или от бай Иван бакалията. От първото не ме боли глава, от второто боли, пък и е отровно понякога. Даже веднъж комшията писа благодарствено писмо на дядото, за еликсира който беше сътворил
Винаги се намира цаката на мъдрите държавнически решения, от този акциз винзаводите няма да си увеличат печалбата, защото домашното производство ще премине в нелегалност ( партизан за бой се стяга )  . Ако винзаводите започнат да правят ракия от плодове, тогава ще си увеличат печалбите, но е по-лесно да джаскат чист спирт плюс маане не есенция и накрая става бъркоч.
Дорде писах ми дойде глътка, ще си сипя една домашна ичкия, от легалната
След 15 минути ....
Оххааа, как стопля душичката .... А бр то по сщата лоика, що не акнат хакциз и варху домашно согтвения фасульец, .... а не си гро купвяш от махгазина, ма, аа ? Еххх, ватша амам а разпасана, колец за you 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 17, 2007 1:53 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Пия малко и не пиенето определя здравословното ми състояние.
Според мен държавата узаконява ментетата. Това е станало почти във всички страни по света:
- Зеленчуците и плодовете са "пластмасови" за да траят дълго и да имат търговски вид;
- Колбасите са като пача с ароматизатори и оцветители. Като ги запечеш им изтича мазното и остава нещо като хартия без вкус;
- Туршиите не стават, заради нитратните зеленчуци и оцета менте;
- Млечните продукти ....
- Месото ...
- Алкохола ...
- ...
Какво здравословно има в заменените с директиви истински продукти с ментета.
Децата ми не познават вкуса на истинското.
Вече са готови за съвременния свят, който накратко бих описал така: Пълней докато се тъпчеш с боклуци, гледайки телевизия от която можеш да си купиш по телефона тренажор за отслабване.
Дъжавата се грижела за общото здраве.
Успех 
|
| Сря Яну 17, 2007 9:24 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Аз само да задам едно тъпо въпросче - ако искаме ракийцата да я преваряваме 2 пъти ,логично ли е да плащаме двоен акциз ?В понеделник на площада имаше подписка да защитим ракията,и един юнак с бидон скоросмъртница на всеки подписал-неподписал наливаше в пластмасова чашка от нея.По мое скромно мнение Хан Крум не е успял да се справи с това,та сегашните ще могат ли ? Абе ще поживеем,ще видим
|
| Сря Яну 17, 2007 10:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Стига бе пичове. 30 кила на човек (защото така е написано в закона - човек, а не семейство) са достатъчни. На кой не му стигат - ами да плати повечко, кво толкоз. Или да си вари в къщи.
Проблема е че има маса "пройзводители" дето варят по 2000-3000 литра и продават безконтролно. Не че тоя акциз ще им накриви шапката - ама точно те са тия дето в момента цвърчат.
Даже и при комунизма си се вареше за домашно ползване. В крайна сметка отчитането става на база зоркия поглед на казанджията който също е човек и срещу 5 литра за него ще ти напише 30 при сварени 100. Абе аз ли да ви уча на тарикатлък....
И въобще не е гаранция че домошарката е безопасна. Някой хора такива лайна варят, че и вол могат да убият.... по добре спирт и есенция.
Домошарка само от личната или доверен човек.
Да ви направи впечатление че последните години се натръшка доста народ от алкохол и тия дето все пак ги спасиха и проговориха, така и не знаеха какво точно са пили - парцуци някакви.
Аз лично пия собствена домашна, а когато купувам - имам си една марка, скъпичка е, ама не съм голяма попивателна, не ми е проблем да си го позволя.
Със сигурност знам че във Франция селяните продължават да варят за собствена консумация. Но не продават, това е важното и това трябва да се спре и в БГ.
Абе занимават народа с глупости. Като лафа, че ще ни забранят шкембето. И простия народ се занимава с тия глупости и не обръща внимание на къде по важни проблеми. Което е и идеята на властимащите - постигат го.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 17, 2007 11:09 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Според мен трябваше да се спре търговията с домашна ракия на публични места и пазари, а не да се налага акациз.
И под 30л пак има акциз, който на нас ни изглежда малък но за пенсионерите 60-70лв не са малко пари.
Бих подкрепил акциза, ако той водеше само до намаляване на количеството, но в случая според мен ще се влоши сериозно качеството и проблемите с алкохолизма изобщо няма да бъдат решени. Полза от акциза имат само тия дето правят ментета...
|
| Сря Яну 17, 2007 11:28 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Не берете грижа
Колкото са по-големи са налозите, толкова по-малко хора ги плащат.
Факт и природен закон
Също , като си е закон, че горният факт е напълно неразбираем за социалистическата мисъл. 
|
| Чет Яну 18, 2007 1:13 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|