Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
FM Stereo предавател... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение FM Stereo предавател...
Търся такова нещо, за предпочитане е да е с цифрово управление (SPI, I2C ...). Ако някой има идеи ...

Сря Яну 10, 2007 1:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://members.tripod.com/~transmitters/ck222.htm ...мяркал съм някъде и цифрови изпълнения, изгубих вече къде, въпроса е обаче - кое точно ще му управляваш през I2C ?

PS: btw, BA1404 има ги в наличност в eshop.bg на смешна цена, ако се решиш да пазаруваш, пиши 4 бройки за мен, от доста време им се каня, ама все ги забравям като поръчвам нещо :)

Сря Яну 10, 2007 7:23 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Погледни във форума на vrtp.ru секция "Пиратское радио".
Или трансмитерите на ROHM. Аз бих си избрал някой с вграден синтезатор на честота(хардуерно решение например BA1417).
За BA1404 - в схемата имаше един кварц на 38кХц, който не е лесно да се намери.

Съб Яну 13, 2007 7:11 pm
Профил

Мнение 
Към MP3 плейерите обикновено се предлага като аксесоар FM-предавател за да си го слушаш в кола. Виждал съм ги и безплатен в промоции.
Ако ти върши работа подобно нещо (без управление) и ти трябват количества мога да те свържа с един производител.

Съб Яну 13, 2007 8:49 pm
Профил

Мнение 
Един френд си купил оня ден от пътеките в младост за 12лв, викам му пич, за 12лв тва не може да е стерео - мислисх си че са спретнали прост трансмитер с един транзистор, обаче съвсем не - отворихме го - два чипа + кварц!!! :) плюс това може с един бутон да избираш от четири възможни честоти на предаване, т.е. това си е стеро предавател с синтеезатор... и това за 12 лева - тия китайци не престават да ме изумяват... за да спестя някои въпроси които предполагам че възникнат - сори ама чиповете бяха изтрити :)

Съб Яну 13, 2007 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
купих си BA1404, мисля, че ще свършат работа...
.. за кварца - не съм пробвал да го търся, надявам се да се намери ;)
@miro_atc - Не ми трябват големи количества, просто искам да си направя ей така, за спорта :)
Е, естествено ще се радвам да прочета още идей, човек винаги има какво да научи ;)

Нед Яну 14, 2007 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
@nikich, подкарах го тоя, по PDF пише, че работи от 1V до 3V, пробвах го с батерийка 1.2V и запали, даже стерео извади 8O В момента съм го пуснал на 5V през 78L05, работи си съвсем стабилно, очудващо добра стабилност на RF-а без PLL, а разстоянието е около 200m (през една стена). Като пристигнат PLL-ите ще добавя един към схемата, заедно с някой мощен RF транзистор 8)

Пет Яну 19, 2007 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди няколко години бях гледал проект с 1404 или с някой от фамилията който беше с паралелно задаване на работната честота (а не по I2C), в Електор - доколкото разбрах ползваха единия канал за предване на някаква служебна информация, а другия си беше за аудио. Например може човек да си направи @умен@ бебефон, с който хем да слушаш детето, хем да му гледаш температурата или да показва пулс например(ако стигне лентата за това). Ама това май е за безумни идеи :-)
Predatore ако подкараш схемата с PLL и не е голяма тайна, може ли да постнеш схема и сорс? Сещам се че едно време се искаха някакви криви кварцове (за по-старите чипове) - 7MHz или нещо такова, та ги поръчвах в Интеркварц или фирмата която ги наследи, правих и платка са смд-то, но така и не остана време да пусна каквото и да било. В крайна сметка подарих всички чипове и на едни студенти, които щяха да правят дипломна работа, но и те излязоха сериозни колкото мене.

Съб Яну 20, 2007 2:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето и линка за старите и новите чипове (друг въпрос дали може да се купят всичките рановидности):
http://www.rohm.com/products/shortform/ ... ex19a.html

Съб Яну 20, 2007 2:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма как да стане предаване на нещо по единия канал и на друго нещо по другия, щото разделянето е в най-добрия случай 45dB, пробвах да пусна звук само в единия канал, в другия е някаква абсолютна скръб, едно грозно пръщене и слаб шум...иначе като пусна и двата канала звука се изчиства и качеството доста се доближава до истински стерео-радиопредавател.

Съб Яну 20, 2007 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може би с някой от по-новите от по новите ИС :-)

Съб Яну 20, 2007 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
самия стандарт за стерео не поддържа съвсем независими звуци. разликовия сигнал модулира подносеща от 19.5 килохерца, ясно че няма как да е много широколентов, защото ще почне да се чува.

Съб Яну 20, 2007 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе не е точно така....в сигнала освен L+R (моно звука) е добавен и сигнал L-R (разликата в каналите)....и тая разлика се модулира със 38KHz и се предава заедно с моно сигнала...приемника сумира или изважда тази разлика с моно сигнала:
(L+R)+(L-R) = 2L
(L+R)-(L-R) = 2R
19-те KHz са пилотен сигнал - показва на приемника, че сигнала е стерео :)

Съб Яну 20, 2007 10:48 pm
Профил

Мнение 
За спорта купих едно предавателче от посоченото от t_i_t_o място. Работи повече от добре. В къщи по принцип ефира е доста замърсен. Радиотелефони на 46/49 МХц не работят на повече от 2 метра от майката. Радиоуправляеми играчки на 27, 35 и 40 МХц работят на същото разтояние. Докато на други места работят на ...стотин метра. Доста често програмите на телевизора(ефирните) се превключват от други радиосмущения. Правил съм разни радиомикрофони на УКВ обхвата, които работят на около 2-3 метра от приемника и след това разстояние започва таково зашумяване, че полезния сигнал става почти неразличим. Та в тази екстремна обстановка забодох въпросния трансмитер в компютъра и го настроих на един незает канал(то при мен почти всички радиостанции са със силен шум). Приемания сигнал беше със съвсем прилично качество, през една стена.
Доколкото намерих в нета покритиети е до 30метра. Поддържа до 14 канала. Изработката обаче е само с 4 броя. Както споменаха надписите са изтрити с едра шкурка и няма начин да се изчетат. Иначе олатката е направена много качествено за китайска изработка. Двата чипа са с по 16 и 18 крака, като единия е в корпус TSSOP16 и много ми прилича на синтезатор на честота(например на National). Другия чип е в корпус SOIC18 или нещо подобно но доста голям. Ако малкия е синтезатор това би трябвало да е микроконтролер(може би наAtmel). Има и кварц 7,600МХц, който не мога да разбера къде е вързан т.к платката е поне двуслойна и че се наложи разпояване на захранващите клеми.
Превключването на каналите е на принципа на преместващ регистър(поне индикацията) с 1 бутон.
Моделът е Wireless FM Transmitter Song Bird. Взех го за 15лв.
Моля ако някой има повече инфо за изделието да се включи в ефир :)

Пон Яну 22, 2007 6:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]