Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Просто Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Просто Любопитно
Защото PIC24 си навлизат бавно, бавно и на всички ще са ни нужни и без да искам попаднах на това

http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=214262

"i have been working with the 8 bit pics for a while now using pic basic pro. would the transition to the 16 bits pics be a steep learning curve? i realize i would half to learn another language and a new type of chip at the same time.
rob"

Т.е в крайна сметка излиза , че тези които хвалеха picbasic и подобните му , вече имат сериозен - на лице, а очевидно липса на подръжка на 16бит PIC :-) При положение, че те вече навлизат :-)

Защо трябва да Ви се напомня ?

Съб Яну 20, 2007 2:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Спокойно, хубавите работи бавно стават.
Незнаех че микроелектроника имат бейсик за dspic.

Съб Яну 20, 2007 6:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И аз рових предишните дни в същия форум, раздразнен от липсата на документация за PIC24F, и с надеждата да видя, че някъде я има вече, - но уви :cry:
Смисъла на цитирания въпрос, пък и отговорите бяха малко по-различни :twisted: :D :D

Всеки, пишейки на БЕЙСИК за микропроцесори, рано или късно разбира, че би трябвало да научи и друг език (в разговора, май ставаше дума за асемблер) :D

Съб Яну 20, 2007 7:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
раздразнен от липсата на документация за PIC24F

Това пък какво трябваше да значи :? .

Съб Яну 20, 2007 8:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма индивидуален Datasheet за нито един процесор от серията.
Например, в Family Datasheet , не са описани портите поотделно, но изрично пише, че детайлс следва да се прочетат в индивидуалните описания. Но такива няма!...
И не е само това...

Съб Яну 20, 2007 9:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://search.microchip.com/search?site ... td&q=pic24
-> http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=210221

И ето един човек,който си пише на Asm за PIC24 :-)

http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=208788

Съб Яну 20, 2007 10:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
trm_only_for_work написа:
http://search.microchip.com/search?site=MicrochipWebsites&client=MicrochipWebsites&proxystylesheet=MicrochipWebsites&output=xml_no_dtd&q=pic24
-> http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=210221

И ето един човек,който си пише на Asm за PIC24 :-)

http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=208788

Е, радвам се за теб, че умееш да си служиш с търсачката :) :P

Елемент от плюсовете на майкрочип беше стегнатата и подредена информация за всичките им процесори до сега.
За PIC24 се оказа, че не е така (поне не все още)
Пробутва се оправданието, че ядрото било същото, както за dsPIC30 е dsPIC33, но това не е съвсем така.
DSP добавката в последните съществено променя доста неща.
Разбира, се, човек с опит може да се оправи и от косвени данни - сегменти код, дизасемблер, проби и грешки ..., но защо?
Такива неща правехме преди 30 години с първите процесори, но отдавна не разполагаме с безкрайното време на 20 годишните :cry:

Нед Яну 21, 2007 12:46 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
1.Не виждам какво dsp променя в I/O port Или на ADC работата :?

2.Не просто , ами наистани се акцентира жестоко на това че ядрото е същото с изкл. на DSP функциите
и пак независимо как са реализирани какво общо имат с 1 ?

3.Търсачката - който може си го може :-P :-D сега сериозно , откъде да знам дали за тази тема говориш :-) :-P :-)

--

цената -> качество или качество -> цена ?

как мислиш, кой върпос стои пръв.

не мжое и двете на 6 и ест. не е така

първо гледат да вземат печалбат, аууу чудо голямо :-) ама не е
max prices
dspic30 ~10$/unit
dspic33 ~12$/unit
pic24H/F ~6$/unit

От Microchip direct

и сега ти искаш и хубава документация :-)

е не може и цена никса, и възможностите да са добре и док. да е хубава.
ARM -> е вярно има и по 6-7$ армове, вярно док за арм бол, но това не значи че е перфектна, но пък и тук говориме за нови процесори/арх даже :-P

Според мен можеше да изискваш , ако цената беше от 10$ нагоре за бройка и тогава казваш: "Аз плащам ХХ => очаквам качество Y".

А сега при положенеи ЧЕ най-скъпият е 6$ PIc24 повечето варират м/у 3 и 4 $ и ти казваш , абе хора док. ви не струва.

Е да кофти , но не знам ... очуден съм , че ти човекът с повече опит се възмущаваш толкова.
Имам предвид - доста сериозно те гложди явно , защото няколко пъти го повтори почти по един и същи начин :-)

Нед Яну 21, 2007 2:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:

Защо да не може.
Цитат:
Имам предвид - доста сериозно те гложди явно , защото няколко пъти го повтори почти по един и същи начин

Искам да го ползвам за нова разработка, а за да инвестирам в определен избор, трябва да имам прогнозируем план, какви ресурси ще са ми нужни.
Всяка несигурност в повече, струва пари.
А клиентите ми станаха капризни-сигурно съм ги разглезил, но такъв е живота 8O

Нед Яну 21, 2007 2:45 am
Профил WWW

Мнение Хм
Syrius-B написа:
Цитат:

Защо да не може.
Цитат:
Имам предвид - доста сериозно те гложди явно , защото няколко пъти го повтори почти по един и същи начин

Искам да го ползвам за нова разработка, а за да инвестирам в определен избор, трябва да имам прогнозируем план, какви ресурси ще са ми нужни.
Всяка несигурност в повече, струва пари.
А клиентите ми станаха капризни-сигурно съм ги разглезил, но такъв е живота 8O

1.Преценяваш какви ресурси като процесор са необходими за да се направи
2.Ако може да е с по слаб като процесор какво пречи да се взима по евтния , все пак 16XXX са по евтини .
Клиента много знае с какъв процесор го правиш , правиш го да работи , какъв ще е процесора са много неизвестните .

Нед Яну 21, 2007 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv не си прав ;-)

Рядко съм виждал (лично АЗ !) , но съм виждал директори с инжинерно образование, които като отидат до техниците (примерно) и не просто гледат, ами даже и става една комуникация по пробелма , а не:

това работи ли ?
-не
да се оправи до хх часа
-ноо ...
ами пари май сега няма , оправяйте се или пари има, но ще купуваме ..., но ... (глупости демек)
-амиии
абе пуснете го там временно , пък
-е добре ще видим какво може да се направи

след 1месец още си работи "временно"

Докато когато човека има и поне част от такова мислене, той знае как трябва да бъде направено и не гледа само печалбата , ами прави едни компромис да бъде ок.

Та така и тук, защо поръчителя , работодателя, да не е бил в тази сфера и да е станал посредник (ПРИМЕРНО), а ? ;-) :-)
Така че ... не си прав.
/дано ме разбра :-)

едит:

@Sirius-B
Цитат:

Защо да не може.

---

не съм казал ,че не може, казах че е неприемливо.
Неприемливо, защото кажи ми коя компания държаща на качеството е на приемлива цена ?
И въобще колко такива останаха.
Икономически, ако аз ползвам (примерно) 1 или 2 качествен материал за направата на бланширани картофи 3-то качество каква ще ми е печалбата -> ще има, но колко ще ми остава ДА СЕ ДОРАЗВИВАМ. Затова се ползва 3-то качество материал и надолу за 3-то качетво картофи , примерно.
а и да не говорим че при огромни производства там центчето , ако може да се смъкне супер :-)

Та вярно различни производства, но етапите са ясни: разработка -> материал(и) -> производство -> продукт -> продажба -> печалба и кръговрат. Ако след 1 , 2 , 3 крайното 4 не води до дори 5-ци (продажби :-D ) кръговрата ще го правиш, но с какъв кеф за шефа , който е вложил Х милиона и ти му разправяш качеството е важно.
А той вижда отсреща , че някои с по-лошо качество прави повече пари.

Е дори Mercedess като марка за коли , ако отсреща имат смелостта да ти кажат ще чуеш че ги правят за експлотация около 5г+/-1 :-) Което звучи поразяващо.
Но поне за тези 4,5,6г се возиш в мерцедес :-D

Ейй нали знаеш онази приказка: Ние можещи водещи от .. и т.н е същото
хораста с парите РЯДКО са тези с идеите !

Гледал ли си Армагедон !
преди излитането
-Нервни ли сте ...?
не, горе-долу, нормално

И този откачалника не мога да се сетя името , кльощавият
"А утешава ли Ви мисълта , че тази Совалка е построена, от този който е поискал най-малко пари!?."
и изикли очите :-D

:-))

ххахахахахах

та :-)

извинете за дългото писане, но най-често аз съм в позицията, "трявбва да има качество, да има приемлива-цена и за цената добра подръжка" , а на мен ми "обясняват" :-) Та направо се чувствам не в мойта кожа.

Последна промяна trm_only_for_work на Нед Яну 21, 2007 12:37 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 21, 2007 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
прави ми лощо впечатление, че документацията на микрочипските процесори е станала по-зле. когато скочих в началото (преди 8 години), много лесно ми изглеждаше, всичко повторено и потретено, една и съща информация я има на много места, при нужда има препратки и така нататък. а наскоро рових като кокошка, за да намеря кой бит трябва да цъкна , за да пусна pull-up резисторите на 30ката.

Нед Яну 21, 2007 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
trm_only_for_work, младежо,
В началото на професията, несъмнен успех и респ. удовлетворение е да подкараш нещо, и то да тръгне, но с времето разбираш, че това е само началото.
Наистина, крайната цел е КАЧЕСТВОТО.
Качество може да се постигне и при лоши изходни условия , калпави или недокументиране добре елементи, неясни доставки и пр., но с много много труд и най-вече време. Тестове, корекции, тестове изследване, корекции, тестове ......всичко това струва пари!
Един специалист става професионалист едва когато осъзнае, че времето наистина е пари. И не само неговото собствено, но и времето на околните
Накрая, като теглиш чертата, се оказва, че цената е станала невъзможна :cry:

Нед Яну 21, 2007 12:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
прави ми лощо впечатление, че документацията на микрочипските процесори е станала по-зле. когато скочих в началото (преди 8 години), много лесно ми изглеждаше, всичко повторено и потретено, една и съща информация я има на много места, при нужда има препратки и така нататък. а наскоро рових като кокошка, за да намеря кой бит трябва да цъкна , за да пусна pull-up резисторите на 30ката.

Има нещо такова, и за съжаление не е само Microchip.
Всички си влошиха документацията, защото бързат да анонсират новите продукти и нямат време да ги изпипат както трябва.
Неотдавна имах същите проблеми с Моторола (както и да се наричат сега). Спомена ми за техните процесори беше за прецизна и изчерпателна документация, с ясно съдържание - като е казано, че даден модул прави нещо така, той го прави точно така и не прави друго.
И там вече не е така, и затова се втренчих пак в новите неща на Microchip. - поне са нови.
Само ядове и губене на време.
Мечтая си поне големите производители някак да се договорят, и да свалят малко темпото.
Да се изпипат процесорите, да имаме време да вникнем в детайлите им, да изстискаме възможностите в различни приложения, да се натрупат достоверни данни, преди да се върви към нови - но явно няма как да стане

Нед Яну 21, 2007 1:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
да, няма как да стане, надпреварата си е надпревара.

Нед Яну 21, 2007 1:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща