Автомобилно табло - силови резистори.
Здравейте!
Въпроса ми е доста ламерски и за това пиша тук в "Академия". Нуждая се от малко помощ, че ми идва малко на нагорно!
Няколко дена се блъсках с проблем с инсталацията на моя автомобил автомобил (ФИАТ Мареа). Бях намерил електрическите схеми, но се бях подвел по грешна схема от където само си губех времето.
Проблема е свързан с това, че след елементарна смяна на крушки (къси, дълги, подсвет на задния номер и крушка за осветление на багажника) възникна малък инцидент - пушек и след минута спиране на работа на една от крушките за подсвет на заедния номер, както и тази за осветление на багажника.
Типът на крушките е както си е описано за ФИАТ Мареа (т.е. същата мощност, напрежение и вид)! На пръв поглед всичко светеше и работеше нормално, но само минута след това видях неприятен пушек около таблото. Първоначално си помислих, че някой предпазител е изгорял. Гледах на грешната схема и не виждах никакъв проблем, докато не установих, че всичко трябва да работи на теория.
Намерих правилната схема и установих, че от ФИАТ са направили едно малко безумие: захранването на крушките става от самото табло, а не минава през предпазител, респективно като отворих таблото видях малък ужас: една група от 4 силови резистора са доста силно опърлени. На един от тях се виждаше ясно, че е R20 (0.20 ома?).
Разпоих ги, разгледах ги внимателно.. единият се беше напукал, но и 4-те все още функционираха.. наистина мултимера ми показваше съпротивление под 1 ом.. но не е чак толкова точен. Като им гледам размера.. вероятно са за 10W.. но нямам идея в действително колко са. Това което успях да зацепя, че крушките се захранват през тях и самите резистори се използват за да се провери дали някоя не е изгоряла (за индикация).
Една от пистите беше прегоряла.. и се наложи да направя мост. Запоих отново съпротивленията и монтирах таблото.
Дадох контакт и всичко светна - задните крушки + осветлението в багажника... но само минута по-късно отново започна да пуши както преди няколко дена. Свалих крушката (за осветяване на багажника) и пушека спря.. поне осветлението на задния номер ми работи (няма опасност от акт

) Странното е, че преди да сменя крушката една от крушките за подсвет на задния номер беше 10W вместо 5W както е по книжка и предполагам, че това е причината за стареенето на съпротивлението и сегашното му "запалване"! В момента обаче крушките са със стандартната си мощност и не разбирам защо се получи това прегряване!?
Сигурно нямаше да пиша тук във форума, но в момента наивно си мисля, че проблема е само свързан със съсипани силови съпротивления и не мога да намеря от къде да си закупя 4 (или повече) броя съпротивления 0.20 ома (за 10-20W)?
Искам да ги сменя и се надявам да си реша проблема преди да се съсипе напълно таблото и да трябва да търся ново.
Ако нещо в логиката ми в тази история куца се надявам да ми дадете някакъв съвет!