Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автомобилно табло - силови резистори. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Автомобилно табло - силови резистори.
Здравейте!

Въпроса ми е доста ламерски и за това пиша тук в "Академия". Нуждая се от малко помощ, че ми идва малко на нагорно!

Няколко дена се блъсках с проблем с инсталацията на моя автомобил автомобил (ФИАТ Мареа). Бях намерил електрическите схеми, но се бях подвел по грешна схема от където само си губех времето.

Проблема е свързан с това, че след елементарна смяна на крушки (къси, дълги, подсвет на задния номер и крушка за осветление на багажника) възникна малък инцидент - пушек и след минута спиране на работа на една от крушките за подсвет на заедния номер, както и тази за осветление на багажника.
Типът на крушките е както си е описано за ФИАТ Мареа (т.е. същата мощност, напрежение и вид)! На пръв поглед всичко светеше и работеше нормално, но само минута след това видях неприятен пушек около таблото. Първоначално си помислих, че някой предпазител е изгорял. Гледах на грешната схема и не виждах никакъв проблем, докато не установих, че всичко трябва да работи на теория.

Намерих правилната схема и установих, че от ФИАТ са направили едно малко безумие: захранването на крушките става от самото табло, а не минава през предпазител, респективно като отворих таблото видях малък ужас: една група от 4 силови резистора са доста силно опърлени. На един от тях се виждаше ясно, че е R20 (0.20 ома?).

Разпоих ги, разгледах ги внимателно.. единият се беше напукал, но и 4-те все още функционираха.. наистина мултимера ми показваше съпротивление под 1 ом.. но не е чак толкова точен. Като им гледам размера.. вероятно са за 10W.. но нямам идея в действително колко са. Това което успях да зацепя, че крушките се захранват през тях и самите резистори се използват за да се провери дали някоя не е изгоряла (за индикация).

Една от пистите беше прегоряла.. и се наложи да направя мост. Запоих отново съпротивленията и монтирах таблото.
Дадох контакт и всичко светна - задните крушки + осветлението в багажника... но само минута по-късно отново започна да пуши както преди няколко дена. Свалих крушката (за осветяване на багажника) и пушека спря.. поне осветлението на задния номер ми работи (няма опасност от акт ;) ) Странното е, че преди да сменя крушката една от крушките за подсвет на задния номер беше 10W вместо 5W както е по книжка и предполагам, че това е причината за стареенето на съпротивлението и сегашното му "запалване"! В момента обаче крушките са със стандартната си мощност и не разбирам защо се получи това прегряване!?

Сигурно нямаше да пиша тук във форума, но в момента наивно си мисля, че проблема е само свързан със съсипани силови съпротивления и не мога да намеря от къде да си закупя 4 (или повече) броя съпротивления 0.20 ома (за 10-20W)?
Искам да ги сменя и се надявам да си реша проблема преди да се съсипе напълно таблото и да трябва да търся ново.
Ако нещо в логиката ми в тази история куца се надявам да ми дадете някакъв съвет!

Прикачени файлове:
DSCN2472.jpg
DSCN2472.jpg [ 73.29 KiB | Прегледано 1098 пъти ]
DSCN2463.jpg
DSCN2463.jpg [ 130.76 KiB | Прегледано 1109 пъти ]
Вто Яну 23, 2007 12:22 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тия резистори са 2 или 5 вата не 10.
Нямам спомен за това табло.
Измери си тока през съответния резистор и по закона на ом ще се ориентираш за необходимата мощност.
А защо са се запалили не е ясно. Може би все пак си сложил по мощни лампички

Вто Яну 23, 2007 12:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
На мен също ми изглеждат като да са доста по-малки от 10 вата. Иди в Комет или който и да е магазин за елктронни елементи и там трябва да има. Пък отделен е въпроса, че тъпите италианци така са го направили все едно никога неможе да стане късо или пък някой да хакне по-мощни крушки :? .

Вто Яну 23, 2007 12:45 am
Профил

Мнение 
Предположението ми, че резисторите са поне 10W е в това, че само едната крушка е 5W, а в момента съм останал с впечатлението, че две 5 ватови крушки се захранват през 1 съпротивление 8O
За това и се чудех, кой ще продава толкова мощни резистори, при това със стойности R20. Видях на същата платка и резистор със същия размер, но R045 (предполагам, че става дума за 0,045 ома)!

Един от обгорелите резистори има следния надпис:

W3114
R20
5%

а друг, в съседната група резистори (здрави):

W3114
R045
5%

Опа.. не се съобразих, че и крушката си има съпротивление 37 ома (за OSRAM 12V/5W, които съм сложил)...

Вто Яну 23, 2007 1:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хе-хе - сметката е следната: при 10 вата крушки тече горе-долу 1 ампер ток. Мощността на резистора е съпротивлението по тока на квадрат. Така, че и сам можеш да сметнеш колко е горе долу мощността на резисторите. Така от снимката немога да добия реална представа, но да кажем, че ако са с диаметър 5-6 милиметъра са не повече от 2 вата, ако са по-малки са най-много 1 ват :) .

Вто Яну 23, 2007 3:02 am
Профил

Мнение 
Да, така е :)) Нещо се бях насмел покрай тези неприятности с колицата :wink:
Погледнах 5W-вите.. и ако си поръчам 4 броя ще трябва да пратят 2-ма роми да ми ги донесат :wink:
В нас, всъщност се оказа, че имам 4 съпротивления, които са 0.5W (около 0.22 Ома) и се надявам да свършат работа :) Като размери са колкото тези на снимката :roll:
Мерси и на 2-мата за помощта. Ще гледам да не съсипя всичко. Ще се постарая да намеря например 1W, че да съм 2-но по-сигурен, че няма да изпушат при малко повече зор :roll:

Вто Яну 23, 2007 3:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]