Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Регулатор за постояннотоков ел.двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Регулатор за постояннотоков ел.двигател
Някой може ли да ми помогне със схема на регулатор за постояннотоков ел.двигател 12 волта 80-100 ампера...

Пон Яну 22, 2007 5:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Говориш за нещо наистина сериозно -100А ток - за такива неща трудно се намират схеми.Прдполагам че ти трябва регулатор за обороти.Възниква следния въпрос - трябва ли да има галванична изолация от мрежата ?Виждал съм подобно изпълнение на галванично разделен двигател - при това управлението се прави на първичната страна на трансформатор,на вторичната имаш грец,филтър и двигателя.Управлението беше тиристорно - мисля че ползваха ТЧ-150.Има варианти и за трифазна система-след трифазен траф имаш схема Ларионов филтър и двигател,като изправителя е полу или напълно управляем,отново тиристорен.Абе ще трябва да потърся из старите руски учебнии - там имаше нещо такова,но като се видя малко с време,че сега много съм я закъсал с времето.

Пон Яну 22, 2007 10:30 pm
Профил

Мнение 
Maни ги тия тиристори тва е отживелица 100 А вече са нищо работа от как изобретиха мосфетите :)
е, схемата не е нищо работа бая прецизно трябва да се изпипа, но ако наредиш 4-5 irfz44 или 7-8 irf540 в паралел ще минеш даже с малък радиатор
проблема обаче е от какво ще го храниш, ако е от акумулатор лесно, но от мрежата бая кондензатори ще ти трябват за 50 херца за тва че най добре импулсно
следващия въпрос е ще има ли обратна връзка по нещо?!?

Пон Яну 22, 2007 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май нещо не се разбрахме .... става въпрос за 12 волта постоянен ток... напр. от акумулатор, не от мрежата....

Пон Яну 22, 2007 11:40 pm
Профил

Мнение 
в такъв случай ти трябва step down converter
чипове има много, но на българския пазар не всичко се намира, например като идея просто можеш да погледнеш 78S40, трябва да се преоразмери и преизчисли има си вградени 1-2 компаратора ако не се лъжа, така че можеш да си реализираш обратна връзка и по ток и по напрежение
или пък
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /11933.pdf

но за по големи тоци гледам че ги правят многофазни - няколко конвертора в паралел, предполагам се вдига кпд-то

http://www.linear.com/pc/productDetail. ... 1092,P1767

ама преди да задълбаваш помисли дали с някакъв реостат или с релета на степени няма да ти свърши работа

Вто Яну 23, 2007 12:27 am
Профил

Мнение 
nickich, можеш да взаимстваш от схемата на спийд контролерите за RC модели, 80 - 100 А вече не впечатлява никого.
Например този за 900 А: http://www.talkingelectronics.com/Proje ... Xenon.html , 80% от схемата не ти трябва, PWM a е с ниска честота, а за управлението, ТЛ494 решава въпроса , може да се изгради и със софт старт http://www.atx-netzteil.de/pwm_softstar ... _tl494.htm

Вто Яну 23, 2007 12:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov - Така като я гледам тая платка и жиците - ако протекат 270А continuous current, както пишат - просто ще се изпари. Да не говорим пък за 900-я ампера споменати от теб. Аз имам "щастието" да се занимавам със силова електроника и трябва да ти кажа, че кабелите ни дето текат 200A при 12 волта са дебели колкото пура 8) .

Вто Яну 23, 2007 1:12 am
Профил

Мнение 
естествено, Dimitar, не всичко написано с печатни букви е истина, но и с един порядък да послъгва, пак стотина ампера може да извади.
На мен пък ми е интересно какъв е тоя мотор дето издържа на 100 А, с какви намотки е направен и колко време работи с този ток.

Вто Яну 23, 2007 1:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не един - два са порядъците 8) . Така като го гледам това е за не повече от 10А continuous :? .

Вто Яну 23, 2007 2:58 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
nik написа:
в такъв случай ти трябва step down converter...

За 100А ток?!? 8O 8O 8O ! За 12V акумулатор и 12V двигател, трябва да е и лоу дропаут...
Малко след полунощ и на мен ми се приспива, ама чак толкова...

kasparov написа:
На мен пък ми е интересно какъв е тоя мотор дето издържа на 100 А

Например стартера на колата ти. Или тягов електродвигател от мотокар.

@niсkich,
мощни прибори и ШИМ. Ако споделиш малко повече инфо, може би ще излязат повече интересни предложения.

Вто Яну 23, 2007 10:02 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
- Регулаторът трябва ли да бъде с обща маса (товарът да бъде свързан към маса).
- Колко са минималният/максималният ток.
- Каква точност на регулиране, трябва ли ОВ.
и още ....

Накратко, защо не напишеш едно задание, или какво се каниш да правиш :)

Вто Яну 23, 2007 10:04 am
Профил ICQ

Мнение 
Първо да не бъркаме пиков ток с постоянен ток :)
второ транзистори предвидени за радиатор им дават параметрите с достатъчно голям радиатор, при по малки или липса на такива трябва да се предвидят запаси, корпус то220 без радиатор е 1-2 вата, а започне ли веднъж да нагрява съпротивлението на прехода се увеличава и започва да грее още повече

Вто Яну 23, 2007 11:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мдааа,при увеличаване на температурата трябва да се добави ГОЛЯМ запас - за справка IXGH24N60AU1 при 25 градуса Ic=48A, а при 90 градуса Ic=24A.При запаралелване на транзистори си има особенности,а и сега при работа с голям ток сериозните фирми продължават да ползват тиристори,а не запаралелват транзистори :wink: Пиков ток отново има-определя се от динамиката на движение и времеконстантата на двигателя,демек колко бързо ще протече прехдния процес.Има и куп други неща да се мислят,но зависят силно от това какво се иска да се задвижва.Релета и резистори - по принцип съм скептичен към такива неща,отделят много топлина а има проблеми и от комутацията на релетата.
@nickich,обмисли си добре заданието и сам си композирай схемата - така е най-добре,вместо да се хвърляш н аготови схеми,понякога в тях има изпуснати някой неща.Поздрави :)

Сря Яну 24, 2007 10:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]