| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Контролер с 12 битово АЦП
трябва ми контролер който да има вградено 12 битово АЦП, 8 канала и честота на семплиране 1kHz.
Това което съм намерил засега е:
1. ADuC серията на Аналог.
2. MSP430 на TI
3. Cygnal
4. Microchip 24H
Друго което би натежало е UART с по-голямо FIFO (напр. 16 байта), че данните ще текат в реално време + други задачи. А нито един от горните не предлага такава екстра (24H е с 4 байта другите са просто "двойно буферирани").
Aз поне не намирам стандартно решение от 12 бита АДЦ + читав UART.
Някой да има други предложения?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 23, 2007 8:14 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Сложи си външно АЦП, можеш да си избереш нпр 14 битово, и остави процесора да прави, което прави най-добре 
|
| Вто Яну 23, 2007 9:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо аз бих заложил на MSP430. 1кHz не е кой знае какво, за да ти трябват хардуерни FIFO-та - можеш да си спретнеш в РАМ-а. Само не разбрах FIFO-то за данните от ADC-то ли ти трябва или за приемане на данни от серийния интерфейс? 
|
| Вто Яну 23, 2007 10:01 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
@Syrius-B
трябват му 8 канала - не е добро решение
|
| Вто Яну 23, 2007 10:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз съм доволен от тези на Cygnal
|
| Вто Яну 23, 2007 10:07 pm |
|
 |
|
trm_only_for_work
Ранг: Минаващ
|
offtopic: цецо оправи си заглавието -> mcu w/ 12bit ADC 8ch 1khz sample
вярно не е на Б-ски, но поне виждам , че не мога да ти дам мнение, а така се подлъгах по MCU с 12битово ADC и мислех да пиша, но като видях че имаш повееч от просто 12bit ADC и отстъпих
http://www.microchip.com/ParamChartSear ... &pageId=74
И като дадеш сортиране по ADC bits и ще видиш 13канала 12bit , но дали ще имаш необх. sample и време за обработка не знам , затова и не пиша по нашироко, но заглавието ме подведе 
_________________ @HCL: "Авторьт не поема отговорност в случай на некоректна или непьлна информация. "
(1)всеки има право на мнение, но това не означава че всеки е прав
(3)не сте длъжен да сте съгласен с неговото мнение.
Защо трябва да Ви се напомня ?
|
| Вто Яну 23, 2007 10:37 pm |
|
 |
|
HCL
|
Щях да предложа PSoC-а на Cypress, но 4 dualADC-та ще обхаванат точно 8 аналогови и 16 дигитални блока и няма да ти остане място за UART-а  кофти, не ми беше идвало на ум, че така бьрзо могат да свьршат ресурсите. Би могьл да мултиплексираш каналите, но предполагам, че не си струва.
Но щом предвиждаш да е 16bit-ов µC, може нещо от сорта на SAF-C164CM на Infineon.
Цената е малко солена, около 10е за 9000 бройки, единични не намерих при digi-key
А е и добре да се провери колко бита са ADC-тата в действителност, понеже на страницата ги дават 12, а в документацията са си 10. Виж за SАК-167 сьмнение няма обаче там отиваш кьм 20-те евро.
Като си погледна поста сега, май не е много полезен. Карай, написан е вече 
|
| Вто Яну 23, 2007 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Относно буферирането, чувам це 24-та серия имат DMA кето значи че лесно мож да организираш дост по голям буфер.. ако всичко е аправено и работи като свят де 
|
| Вто Яну 23, 2007 11:19 pm |
|
 |
|
trm_only_for_work
|
Някои беше хвалил DMA-то на PIC24 в друга тема, пробвайте търсачката
_________________ @HCL: "Авторьт не поема отговорност в случай на некоректна или непьлна информация. "
|
| Сря Яну 24, 2007 12:05 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
|
| Сря Яну 24, 2007 12:40 am |
|
 |
|
Цецо
|
1. Външно АЦП също е решение, ама най вероятно ще трябва да е нещо серийно, а 8 канала по 12 бита по 1 килохерц си е приличен трафик за SPI. Не че не може ама това си е прилично натоварване на процесора, понеже SPI интерфейса си иска непрекъсната намеса на процесора през регулярно (в случая кратко) време. Като сложим и UART без буфер който трябва да се обслужва - то процесора трябва само това да прави. А той всъщност има и други неща да върши и то не малко. А да сложа паралелно АЦП , 12 bita, си е гърч, жици, абе не е елегантно.
2. По принцип има екзотични решения (PSoc и пр.), ама аз търся нещо евтино, достъпно, а и разработката да е кратка (т.е. евтина) - сиреч нещо стандартно.
За сега съм хвърлил око на следните конфигурации:
1. 24H на микрочип
2. ADuC на Аналог (най добри параметри на ADC-то и най дървен контролер)
3. LPC21XX + външно SPI АЦП
Димитър, FIFО ми трябва на UART за изпращане на данните. Защотo ADC то даже и вътрешно натоварва доста процесора - на всяка милисекунда трябва да се направят 12 преобразувания. Айде 1 мс ще е на прекъсване, ама после всяко преобразуване си иска намеса на процесора - а времето за преобразуване - ни малко (да блокираш проца през това време), ни много (да ги пуснеш на прекъсване), абе една такава никаква работа. Та се оказва че обработката на ADC то, било и вътрешно си иска време. Ако и UART е без буфер, тъй като бодрейта ще е къде 200Кбода, се оказва че трябва на 50us да се мятат данни. Пак не върви да е на прекъсване, щото с прекъсването на АДЦ то са много съизмерими и ще стане една какафония. И то какво стана проца трябва само да играе бридж. А той както казах си има и фонова работа, която също е времекритична.
Та най добре в случая май е процесор с буфериране на UART-a (може и с DMA) и вътрешно ADC с autosampling възможности (това би облекчило доста нещата). Май само 24H отговаря на тия изисквания.
MSP430, поне 8 Мхз версията го отрязвам, щото просто няма да ми стигне пройзводителност. А 16Мхз не знам има ли с толкова развита периферия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 24, 2007 10:37 am |
|
 |
|
trm_only_for_work
|
Ако бях аз, но не съм
Предвид 1(т.е избор 2.3) и 2.2 (относно AD и "дървеното") според мен е най-добре да си избереш 2.1 Microchip, имаш опит най-много с тях.
Лесно достъпно, развоя няма да ти е чак толкова нов , средата хептен.
отговаря на условията , които постави
Оставя само 1 въпрос кой точно модел PIC24 да избереш, не просто с малка errata, ами .... , т.е трябват няколко мнения от опит и не ще наклони това везната , ами направо ще я счупи.
успех с проекта
пп: винаги ме очудваш защо в твойте проекти ВИНАГИ се ползват толквоа МНОГО или сравнително малко, НО БЪРЗИ ADC
някои път, ако можеш сподели, но не сега да не си развалиш темата, заради мен, че Рек после ще ме търси 
|
| Сря Яну 24, 2007 10:52 am |
|
 |
|
velio
|
STR71x - 16 words deep FIFO и 4 канала АЦП  . Ако можеш да прежалиш АЦП-тата де...
|
| Сря Яну 24, 2007 10:53 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да знам го STR-a, ама 4 канала ADC - все едно няма ADC в моя случай.....
Маниак, какво му е бързото на ADC то в мойте проекти (поне в тоя де) - 1 кхз е ниска честота. Проблема е че многото канали и 12те бита резолюция си формират приличен трафик, който е online, т.е. непрекъснат във времето, а това си иска прилична (не висока но прилична) тръба да го прекараш.
Проекта не е сложен, решения бол, но просто търся елегантното такова.
|
| Сря Яну 24, 2007 10:58 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
|
| Сря Яну 24, 2007 11:13 am |
|
|